Januari 2018

brottsjö-01
Vågspel - ett

Från stranden kan man ana dyningarna som vaga bulnader, som med god fart färdas på havets yta. När de når grunt vatten höjer de sig uppåt, och blir spetsiga, som tak, men med en oklanderligt slät yta in mot betraktaren.
Så plötsligt bryts vågen. Taket kollapsar i en frustande massa av splittrat vatten. Eftersom bottnen är ojämn sker brottet inte samtidigt längs hela dyningen. Därför kan man följa dramats olika faser samtidigt, på en och samma våg. Och man kan gärna göra det på Utteros platta stränder, som är förträffliga för dem som vill studera havsvågors sönderfall i skum och brus.
Vågor på havets yta transporterar inte vatten. De transporterar energi. En droppe på havsytan rör sig i en cirkel, som ett pariserhjul: uppåt, framåt, nedåt, bakåt. Efter ett varv återkommer droppen till utgångspunkten. Samtliga droppar på havsytan utför likadana cirkelrörelser. Det är summan av alla dropparnas små pariserhjul som bildar den vågform som rör sig in mot stranden.
Vågformens hastighet beror på våglängden, alltså avståndet mellan vågtopparna, men inte på vågornas höjd. Långa vågor rör sig snabbare än korta vågor. Därmed skiljer sig vattenvågor radikalt från ljudvågor, som alla rör sig lika snabbt (om ljudets hastighet varierade med våglängden skulle ljud med olika tonhöjd färdas olika snabbt, vilket skulle göra slarvsylta av all musik). Ytterst är det tyngdkraften som styr förloppet, men om vågorna är centimeterkorta påverkas de också av ytspänningen, som lägger sig som en elastisk duk över vattenytan.
Så länge vågen befinner sig ute på öppna havet rör sig vågformen mycket snabbare än vad vattendropparna gör i sina pariserhjul. Men när vågen kommer in på grundare vatten händer något. Pariserhjulet slår i botten. Det knölas samman, och tappar sin cirkelform. Vågen bromsas upp. Till slut blir vågens hastighet mindre än vattendropparnas. Vattnet rusar framåt fortare än vågen. Och då bryter hela mekanismen samman i en brusande och dånande kaskad som hörs ända in i min stuga.


brottsjö-02 (kopia)
Vågspel - två

1 JANUARI Detta är den sorts väder klimatforskarna varnat för. Fem grader varmt, ändlöst regn och skoningslös blåst. Vatten överallt. Havet på +26 centimeter och alldeles gult:

gula havet
Huang Hai

Årets första strandfynd är en avsnörd högersko i barnstorlek och med flickfärg:

adidas
Adidas

Strandskatorna verkar ha flyttat söderut. Jag förstår dem, men saknar dem inte mindre för det. Däremot har vi rätt många storspovar som lättar upp vädereländet. Och detta är faktiskt vitkindade gäss:

nyårsgässen
Januarigäss

2 JANUARI Mild men månklar natt. Fem grader, en vass sydvästvind, havet på +36 centimeter.

Gryningssyn: några lösa molnstrimlor har parkerat framför fullmånen. Nedtill på bilden ligger den gula fiskerimojäng jag skrev om den 28 december:

månen
Månnedgång

Törlans mynning är för dagen ett frenetiskt översvämmande delta:

törlan
Vattenkraft

Nya portioner ålgräs på stränderna, inte helt nyskördat:

ålgräset
Vintergrönt

Upptäcker en ormvråk som motvilligt ger sig ut över havet, kämpande mot vinden. Det är hög tid att undfly vintern:

vråken
Buteo buteo

3 JANUARI Nya ruskigheter, nu från andra hållet. Fyra grader, ett vasst regn och yviga byvindar från sydost. Havet tack vare vindkantringen ned till -2 centimeter, en sällsynthet denna vinter.

Arméer av minimusslor ute på de blottlagda bottnarna:

mussleriet
Stuvade musslor

Också tångkvastar vars tunga ankarstenar fastnat på vägen in mot land:

tungtång
Tång med tyngd

Och här ligger vattenlåset, till synes oberört av alla väderväxlingar. Märkligt. Det flöt iland i somras, men har sen dess inte låtit sig rubbas:

låset
Oberört
4 JANUARI Titta nu här vad havet håller på med! Från +46 centimeter klockan 21 i tisdags, ned till -30 klockan 14 i onsdags, upp till +69 klockan nio i dag. Det är den röda kurvan som gäller. Siffrorna är från Falkenberg, men det ser likadant ut i Varberg:

skvalpat

Ännu intressantare är att Grenå haft samma drastiska svängar, från -54 centimeter klockan 15 i onsdags, till +70 klockan nio idag. Havet skvalpar alltså inte i ost-västlig riktning, som man skulle kunna tro. Istället är det en högvattenvåg som som drar genom Kattegatt från norr till söder. Den passerade Skagen och Vinga klockan fem i morse.

Och det är nästan helt stilla, med bara en lätt krusning från öster. Två grader varmt, och väsentligen mulet:

stillhet
Höga havet

Upptäcker en helt fräsch ört som spirar i tångvallen, obekymrad om årstiden. Det är våtarv, en av världens mest framgångsrika opportunister:

våtarv
Stellaria media
5 JANUARI Ingen vind i dag heller. Två grader, duggregn, havet på +16 centimeter.

Duggregnet faller ur tunga dimmoln, som lossar greppet när solen gått upp:

morgonröta
Spegelmorgon

Möter en sjöstjärna, vilket tyvärr sker alltför sällan. Vi hade en invasion härom året, men annars ser man bara enstaka, bortvillade exemplar. Varför vet jag inte. Det är fascinerande djur, som framgångsrikt befolkat världshaven i en halv miljard år:

star
Asterias rubens

Det är högt tryck i Uttran just nu, som i alla andra åar på Västkusten. Bilden är tagen från landsvägsbron:

uttranvinter
Vattenkraft

Två havsörnar på Sälarevet under eftermiddagen.

6 JANUARI En hårsmån över noll, oförarglig vind från norr, mulet men med ett tillfälligt öppnat fönster mot väster:

fönstret
Januariljus

Havet på +13 centimeter. Stilla dagar som dessa ägnar sig strandkanternas alger åt ett kontemplativt jäsande:

gäst-01
Biokemi - ett

gäst-02
Biokemi - två

gäst-04
Biokemi - tre

gäst-03
Biokemi - fyra

Stor kalabaluns vid halv ett. Någon har upptäckt en raritet i lagunen, larmet har spritts i den digitala etern, horder av fågelskådare invaderar reservatet:

larmet
Skådarflocken

Det är en större gulbena, en nordamerikansk släkting till våra gluttsnäppor, som vid sällsynta tillfällen förirrar sig över Atlanten, och ibland rentav till Sverige.
Det här exemplaret är sannolikt samma som strax före jul upptäcktes utanför Göteborg, och alldeles säkert samma som i dag på förmiddagen sågs, först på Getterön, sen i Galtabäck. Det tycks vara det fjärde eller femte eller möjligtvis sjätte fyndet av större gulbena i Sverige
Jag blir själv inte så enormt entusiastisk över en vilseflugen fågel, men väl över att den, när den nu är vilseflugen, väljer att landa i Utteros.
Här är den, precis så suddig som det anstår en äkta raritet:

gulbenan-03
Tringa melanoleuca

7 JANUARI
Vintern gör ett inhopp. Minus åtta i ottan, klart och vindlöst, med en intensivt morotsröd horisont. En oförtjänt vacker morgon, med is och rimfrost i strandzonen, och sångsvanarnas högröstade körövningar i både Morup och Galtabäck.

morotshorisont
Morotshorisont

rimrör
Nyrimmat

När solen går upp står över femtio fågelskådare och spejar ut över reservatet. Vår stora gulbena har satt Utteros på kartan, som det heter. Mirakulöst nog är den stackars fågeln kvar. När isen lagt sig på lagunen har den flyttat ut till Sälarevet, där den samsas med storspovarna:

flocken
Flockinstinkt

Glädjande nog hade jag fel om strandskatorna. De är kvar ännu, om än i andra revelrevir. Här är en:

skatstrand
Vinterstrandskata


8 JANUARI Iskallt men inte värre, svaga vindar från nordväst, vankelmodiga dimmoln driver runt. Havet på -25 centimeter.

Jag blir lika förvånad varje vinter över havets förmåga att, med tidvattnets hjälp, hastigt och lustigt improvisera spontanistiska konstverk av is. Efter ett och ett halvt dygns kyla ligger drösar av isflak strödda över stranden, redan bearbetade av vågorna:


flakkonst-01
Flakkonst - ett

flakkonst-02
Flakkonst - två

flakkonst-03
Flakkonst - tre

Gulbenan kvar i reservatet, till glädje för många nytillkomna skådare.

9 JANUARI Minus tre i gryningen, molnfri himmel, svag ostlig vind. Havet på -20 centimeter.

En kontingent kammaneter har helt överraskande stigit i land i nattens mörker. I soluppgången ligger de som glänsande smycken av frusen gelé i sanden:

kam-01
Vintermanet - ett

Havsvattnet är bara tre grader varmt, men kammaneterna är kända för att tåla låga såväl som höga temperaturer. Några bildar linser av glas som förstorar den underliggande marinbiologin:

kam-02
Vintermanet - två

Och här ett högrött manetmonster, mer än 60 centimeter tvärs över, och därmed tio gånger större än kammaneterna:

rött
Vintermanet - tre

Den större gulbenan kvar.


10 JANUARI En gryning grå som gröt. Två grader, regn, lätt vind från sydost. Havet på -22 centimeter.

Inga synliga fågelskådare idag. Försiktigt vadar jag ut till Sälarevet, där jag inte varit på många månader. Som väntat har Uttran fortsatt att krypa söderut. Mynningen ligger nu bara 70 meter från Sälarevets norra flank. Skiftet är svårt att fotodokumentera i det platta landskapet, men detta är den strandremsa som återstår mellan ån och revet:

nya uttran
Uttrans nya mun

Men Uttranvatten forsar också ut längs en bred front, både mellan Sälarvets bägge armar och söder därom. Man kan se det på den här bilden. Vattnet rinner utåt med god fart:

utflöde
Utflöde

Av någon bisarr slump ligger ett enda isflak kvar på Sälarevet:

istriangel
Istriangel

Gudruns soptunna går inte längre att hitta.

Gulbenan sedd även under onsdagen.

11 JANUARI Vått & grått. Tre grader, lätt regn, blygsam ostvind. Ödsliga stränder. Havet på +2 centimeter. Ännu är det långt till mars:

revelskata
Håll ut!

Den här uppenbarelsen kunde möjligtvis tas för ett lömskt kräldjur, på rymmen från träskmarkerna:

skelett-02
Skelett - ett

Men det är en fågel, förstås, med grov hals och en pygostyl längst bak. Trettio centimeter lång, ungefär. Gås är en rimlig gissning.

 skelett-01
Skelett - två

Vår gulbenta vän är kvar ännu. På eftermiddagen kliver den omkring i lagunen rakt ut från min stuga. Det är för mörkt för fotografering, men här är ändå en bild, tagen från mitt vardagsrum:

gulen
Tringa melanoleuca


12 JANUARI Noll grader, gråmolnigt, ostvinden lite vassare i dag. Havet på -16 centimeter.

Den senaste tidens kraftfulla flöden har byggt om Törlans utlopp. Ån har grävt sig igenom sanden och skapat ett nytt direkt utflöde till havet, åt höger på den här bilden. Den 29 november skrev jag om den stora revel som växt upp utanför Törlans mynning, och som sträckte sig långt ned mot Sik. Den är nu genombruten:

utåt
Nya deltat

Så här ser det ut från andra hållet. Minns att havet just nu står mycket lågt, den färska fåran kommer inte att synas vid normalnivå. Den skarpa kanten till vänster signalerar en pågående erosion:

inåt
Nya fåran

Här är kanten i närbild, hårt ansatt av vattenvirvlar:

kanten
Nya åkanten

13 JANUARI Noll grader, sydostvinden ovänligt kall, sporadiskt duggren eller snarare duggsnö. Havet på -14 centimeter.

Ger mig bort till Sik för att begrunda Törlans nya delta från andra hållet. Under förra året banade ån en fåra söderut, längs stranden, och flyttade därmed utflödet i havet nästan 500 meter. Som jag skrev igår har den senaste tidens häftiga regn plötsligt gett Törlan ett nytt utlopp, vinkelrätt mot stranden. Men den sydvända fåran finns förstås kvar. Det är den som rinner ut till vänster på gårdagens bild. Så här ser den ut på närmre håll:

sydfåran
Södertörlan

Hittar ett lätt makabert fårkadaver, som synbarligen legat länge på stranden:

fåret
Ovis aries

Fåret har Jordbruksverkets märkbricka kvar i örat:

numret
För fårregistret

Mycket skräp på Sikstranden. Här en påse godis från Thailand:

thaigodis
Cream Filled Bread

Inte oväntat har vi en invasion av fågelskådare även idag. Den större gulbenan är kvar, och det är lördag.


14 JANUARI Strax under noll, dunkelmulet, sydostvinden gruvligt kall. Havet på -10 centimeter.

Stora flockar råkor och kråkor övernattar på sandrevlarna. Redan före soluppgången ger de sig av, och lämnar efter sig små runda pluppar, som påminner om stekta ägg. Det vita är urinsyra, det gula rester av nånting de ätit, vad vet jag inte. Gråtrista dagar drar dessa oansenliga exkretmarkörer till sig strandflanörens blickar:

kråkskit-01
Kråkskit - ett

kråkskit-02
Kråkskit - två

kråkskit-03
Kråkskit - tre

kråkskit-04
Kråkskit - fyra

En liten skara fågelskådare även i dag. Alla vill se vår större gulbena. Den är värd en del funderingar. Den sågs på några ställen i Göteborgstrakten kring jul. Efter mellanlandningar på Getterön och i Galtabäck kom den till Utteros för en vecka sen, och här tycks den trivas. Den hittar mat så det räcker, ibland i lagunen, ibland ute på nån revel. Biotopen är den rätta för en gulbena. Gissningsvis är den född i somras nånstans norr om det nordamerikanska barrskogsbältet. Flyttinstinkten borde har lett den till Sydamerika under hösten, men av någon anledning flög den över Atlanten i stället. Är den alls medveten om att den hamnat fel? Troligen inte. Chansen att den skulle återvända till Amerika måste vara noll. Nästa vecka får vi vinterväder. Det kan utlösa en instinkt att dra söderöver, men det är inte givet. Annars får den gärna stanna i reservatet. En liten detalj: Jag skrev förra söndan att den större gulbenan satt Utteros på kartan, men så gott som alla noteringar jag sett anger lokalen till ”Smedsgårds strandängar”. Det går väl bra det också.

15 JANUARI Den sista tidens stabila väder kollapsar under hotfulla åthävor. Strax under noll efter kall natt, deppgrått och dystert, med vindbyar av den våldsamma sorten. Det talas nu om snöstorm. Havet på -3 centimeter.

Omväxling och förnyelse är alltid välkommet. Stranden ligger torr, vintertrist och ökenödslig. Här är vår diagnostiska brevlåda som den ter sig i dag, jämfört med för två månader sen:

januari
Januari

november
November


16 JANUARI Slaskmorgon. Måndagskvällens snö följs nu av regn. Två plusgrader, friska vindar på väg att vända till sydvästliga. Havet på -5 centimeter, men snabbt stigande.

I strandkanten ett minilandskap där snön tillfälligt övertagit sandens roll som formskapare:

snöstrand
Snörevlar

snöbullar
Snöbullar

Och här är strandängen i vinteroverall:

snöängen
Snötuvor

Havet har stigit 80 centimeter sen midnatt.


17 JANUARI Lättnad. Snön har regnat bort, blåsten bedarrat. Två grader varmt, svag sydvästvind, himlen molnig men ljus:

lugnet
Januariljus

Havet högt ännu: +55 centimeter. Reservatet täckt av vatten. Får traska bort till Törlan istället. En helt annan vy än den 12 januari:

törleriet
Fullt upp igen

Inget färskt strandgodis, bara slitna attiraljer:

fjädervippa
Ser ut som spovfjädrar

Vår större gulbena har genomlevt ovädret!

18 JANUARI
Väderbus igen. Noll grader, en spetsig sydvind, regn som tyvärr förbyts i snö. Havet på +20 centimeter:

snöyrandet
Nyyrt

Innan snön går till attack hinner jag hitta en ny, subtil skulpturstubbe:

stubb-01
Klumprot - ett

stubb-02
Klumprot - två

Tröst i snön är de många spovarnas joddeldrillar.19 JANUARI Här har vi den - gulbenan som lockat hundratals skådare till Utteros:

gulingen-04
Gulbent - ett

Jag råkar på den vid halv tio, på den långa reveln i reservatets sydända, där den kliver med beslutsamma steg, en smula beskäftigt, precis som en gluttsnäppa, med en aningen framtung hållning. Liksom gluttarna drar den sig inte för att vada ut i djupare vatten:

gulingen-07
Gulbent - två

Det är en sanslöst vacker morgon, magiskt stilla, med två minusgrader, havet på +38 centimeter och en himmel som långsamt klarnar från öster:

morgonstiltje
Klockan 08.36

Sångsvanar konserterar ute på Kattegatt:

sångkvartett
Kvartettsång

Och här går en av våra många övervintrande storspovar:

spoven
Vinterspov

Två havsörnar på Sälarevet under förmiddagen.
20 JANUARI
Som sagt: omväxling. Tunt snöskikt i dag. Noll grader, vinden sydostlig, himlen helgrå. Här är lagunen med ohållbar is:

lagunis
Klockan 08.21

Havet på +7 centimeter. Det har retirerat 30 centimeter sen igår, och lämnat kvar en del snopna konstruktioner:

höjdaris-01
Ishätta - ett


höjdaris-02
Ishätta - två

Men det är lördag. Små fågelspejande sällskap smyger på stränderna:

skådarna
Gulbenans vänner

21 JANUARI Massiv gråhet. Strax över noll grader, anonym vind från nordost, havet på +9 centimeter.

Tyvärr har vi nog bara en strandskata kvar, vilket i och för sig är anmärkningsvärt i januari. Här går den med en storspov, som vi har fler av:

duo-04
Vadarvinter

Flanörens ögon välkomnar varje antydan till färg i allt det gråa:

upphjärta
Cerastoderma edule

Stort gåslarm 08.20. En morgontidig havsörn parkerar på Sälarevet, där den stannar i två timmar.

Och sen nya skådarskaror på kryssjakt:

tringaletare
Var är den?

Vår större gulbena promenerar i flera timmar ute i den delvis isbelagda lagunen.


22 JANUARI Mera grått. En hårsmån under noll, kännbar sydvind, havet på -12 centimeter.

Lösa trådar nu, ett återkommande vinterproblem i reservatet. Härvor som denna upptäcker man lätt, men det ligger också utdragna, halvt dolda snubbeltrådar i sanden. Jag har stupat pladask några gånger genom åren, så jag är vaksam, men kan ändå missa dem:

tråd-01
Löstråd - ett

Här är en mera lurig variant:

tråd-02
Löstråd - två

Med dagens låga vattenstånd kan jag vada över lagunen, vars dyiga botten är bemängd med kristalliserad tång:

laguntång-01
Djupfryst - ett

laguntåång-03
Djupfryst - två

23 JANUARI Två grader minus, vinden sydlig och pinande kall. Mulen himmel, dock inte helgrå. Ser en paradoxal sol stiga över badplatsens hemlighus, för att snabbt försvinna upp i molnen:

uppochnedgång
Soluppochnedgång

Havet på -6 centimeter. Vattenbrynets isslingor allt djärvare:

slingorna
Isserpentin

Jättelarm vid halv nio. Havsörn på gång. Vi har verkligen enorma mängder gäss, nu mest kanadensare:

gåspanik
Rusningstid

Ser nästan dagligen blå kärrhökar över strandängen, nästan enbart hannar. Kan tänka mig att de flyr undan snön, som nu täcker hela riket, utom en remsa längs Västkusten. Har svurit en del över mitt eget kamerasjabblande, men här är i alla fall dagens blåhök, den vackraste av rovfåglar:

blåhöken
Circus cyaneus

Får på eftermiddagen syn på gulbenan igen ute i lagunen. Där är mycket is, men den tycks hitta plockgodis bland tången. Här kommer en liten fotnot:
Det rätta namnet är större gulbena, varav följer att det också finns en mindre gulbena. Även den hör hemma i Nordamerika, men ses oftare i Europa än den större kusinen. De bägge gulbenorna ingår i ett släkte om 13 fåglar, kända som Tringa-vadare. En kändis i Tringa-släktet är den temperamentsfulla rödbenan, som häckar på våra strandängar och bidrar med ett klangrikt inslag i vårarnas ljudkuliss.
Under vår och höst rastar gluttsnäppor, svartsnäppor, grönbenor, och skogssnäppor, som alla tillhör Tringa.
Två kanadensiska forskare publicerade 2005 en DNA-analys av Tringa-vadarna. Artikeln har den inte helt lockande titeln ”
Multiple gene evidence for parallel evolution and retention of ancestral morphological states in the shanks”. Jag har just hittat den på nätet med hjälp av Google, vilket utlöst denna fotnot.
Studien visade att större och mindre gulbena inte är så nära släkt som folk gått omkring och trott. Den större gulbenans närmsta anförvant är i stället gluttsnäppan. Dessa bägge arters senaste gemensamma anmoder levde för sådär sju miljoner år sen. En nära släkting är också svartsnäppan, som separerade från gluttsnäppan och större gulbenan för nio miljoner år sen. Större och mindre gulbena gick skilda vägar för elva miljoner år sen.
Forskarna hävdar att gult är Tringa-släktets ursprungliga benfärg, som större och mindre gulbena råkat behålla, vilket förklarar uttrycket ”
retention of ancestral morphological states”.

24 JANUARI Liten vinterpaus. Fyra grader varmt, en skarp sydostvind, ljusnande himmel. Havet på -2 centimeter:

hiatus
Morgonrodnad

Ute på stora reveln ligger sen i höstas två mystiska plastmanicker, den ena röd, den andra blå. De ser ut att höra ihop, men de ligger långt ifrån varandra, och på ställen där jag sällan går. I flera månader var jag osäker på om det verkligen var två olika mojänger, eller om det var jag som glömde färgen från en gång till nästa. När jag häromdan stötte på den röda memorerade jag noga var den låg, och bestämde mig för att snarast leta upp den blåa. Här är bägge två. Jag vet som sagt inte vad de använts till, och ännu mindre hur de hamnat på våra stränder:

blå
Vinterhjul - ett

röd
Vinterhjul - två

25 JANUARI
Blåsig natt, men vinden kroknar i gryningen. Dess riktning sydvästlig. Fyra grader, mulet, men med en hoppingivande lucka i väster:

västligt
Ljus över Läsö

Havet på +22 centimeter, efter en topp på +49 under natten. Kvar på stranden ligger nya remsor av ålgräs, som vanligt separerade från tångvallarna:

grässtrand
Grässtrand

Som en uppföljare till gårdagens blå-röda strandfynd har vi här två nyanlända ballonger. Var de kommer ifrån och vad de vittnar om kan man grubbla över:

blue
Punkterat - ett

red
Punkterat - två

Gulbenan promenerar på en revel vid 14-tiden. Två gravänder i lagunen.26 JANUARI Tre grader, mulet, med en tillmötesgående sydvästvind. Havet på +7 centimeter.

Blir aldrig mätt på att betrakta hur havets skum seglar in med tidvattnet, i evigt variabla slingor, ränder, ringlor, öglor och snaror:

slingskum-01
Strömlinjeskum - ett

slingskum-02
Strömlinjeskum - två

slingskum-03
Strömlinjeskum - tre

slingskum-04
Strömlinjeskum - fyra

Skådartrafiken har dämpats men inte upphört. Gulbenan vore sannerligen värd en miljömedalj:

skådarskock
Kikarfolket

Havsörn från söder mot norr över reservatet klockan elva.


27 JANUARI
Noll grader under klar himmel, försiktig västvind, havet på -8 centimeter.

Cyklar bort till reservatets norra provins, där jag inte varit på månader. Möter solen där:

08.28
Klockan 08.28

Jag har ett ärende, en frågeställning: vilka spår har den regnrika vintern satt här? Den 10 januari skrev jag om Uttrans mynning, som krupit söderut och nästan nått Sälarevet. På åns norra strand ligger en stor sten som riktmärke. När Gudrun flyttat Uttran låg utflödet en bit norr om stenen, men sen började det arbeta sig söderut. Här är en bild från 2014, när stenen låg mitt i mynningen:

2014stenen
21 januari 2014

I dag ser de ut så här. Jag står på åns norra strand och ser stenen långt borta. Jag stegar upp avståndet. Precis 200 meter:

stenen
27 januari 2018

Det finns också ett kraftigt utflöde av Uttranvatten norr om det jag brukar kalla norra reveln. Över huvud taget är hela området återigen ett vått och varierat deltalandskap, precis som det ska vara. Mitt i härligheten ligger, passande nog, ett väderbitet, trehövdat fiskeriflöte:

trippeln
Triplett

Och här helt bisarrt en bortblåst karta över östra delen av Rivieran:

fel strand
Fel strand

Gjorde rätt som cyklade hit. Fick en minnesvärt vacker morgon med doft av tidig vår, visserligen förrädisk, men inte mindre njutbar för det:

draperi
Tångfång

28 JANUARI
Nattblåst, söndagskuling. Fyra grader, grå himmel, havet på +14 centimeter.

Jag är inte säker på vad det är för slags optiskt experiment den här storögda stackaren håller på med. Jag tog en lång rad bilder. Alla ser likadana ut:

oskarp sill
Oskarpsill

Ännu en skulptural trädstump:

stumpen
Prima ved

Vid elvatiden går gulbenan ute på stranden och plockar i sig vad det nu är den hittar. Den ser som alltid mycket ivrig ut, som om den är konstant hungrig, vilket den mycket väl kan vara. I vilket fall har den nu genomlevt allsköns väderbus sen den kom hit för tre veckor sen.29 JANUARI Skitväder. Ösregn och starka vindar. Solen vägrar gå upp. Fyra grader, havet på +23 centimeter. För andra gången denna våta vinter ger jag mig ut på stranden utan kikare.

Råkar på denna romantiskt blåa flundra. Visserligen är ljuset klent, men färgen är korrekt återgiven:

blåflundra
Vänsterstyrd

Hittar sjöstjärna. Får en impuls att ta hem den och fotografera den genom luppen. Inte helt lyckat, men man begriper varför de kallas ”tagghudingar”:

tagghudad
Echinoderm

Man måste beundra dessa entusiaster som navigerar över våra våtängar med en tubkikare på axeln:

vadaren
Vadarskådare

Gulbenan i lagunen vid 15-tiden.


30 JANUARI Nya vindar, nu från nordväst. Tre grader, nästan klar himmel, havet på +35 centimeter.

Nyligen avliden guding på reveln utanför Törlans mynning:

gudingen-01
Ejderkadaver - ett

Den är fräsch och oantastad, och makalöst vacker med sin aristokratiska profil och sina avmätta pastellkulörer:

gudingen-02
Ejderkadaver - två

Vid den kommunala badstrandens nordliga ände ligger en hög gammal tång, uppskyfflad av vaktmästeriet under badsommaren. Den fungerar nu som obs-kulle för gulbeneskåderiet:

trio
Okulärtrio
31 JANUARI Rätt vidrigt väder. Två grader, skurregn, en hård och ohyfsad sydvind. Havet på +13 centimeter.

På stränderna ett brunt och klistrigt skum, som om vårblomningen redan börjat i Kattegatt:

skumt-01
Lödder - ett

skumt-02
Lödder - två

skumt-03
Lödder - tre

Och här en kamrat som blommat färdigt:

vinterkrabba
Strandkrabat

Hör för första gången gulbenans varningsrop, en mustig treklang, lik gluttsnäppans om än förvrängd av blåsten. Den kommer flygande från lagunen och landar på den långa reveln där den brukar gå. Det är inte omöjligt att det var mig den varnade för.

Dags att logga ut från januari 2018, med ett stort tack för att den myckna nederbörden inte föll som snö.