Maj 2013

6maj
Utteroset den 6 maj 2012

Så har maj äntligen anlänt, den ohejdbara förvandlingens månad, när det vissnade landskapets färglöshet bryts av trift, maskrosor, kabbelekor och litervis med klorofyll. Alla dessa överraskningar är sena i år, men vänta bara!1
MAJ Solen bländar så fort den visar sig, ett ovanligt fenomen. Ännu märkligare, men mer välkommet, är att vinden lägger sig i samma ögonblick. Sköna maj! Cyklar till Norra Lyngen och belönas med en havsörn, den första sen den 30 mars. Den har fått för sig att mobba en trut. Kan inte se om det är havstrut eller silltrut, men jakten går i snäva svängar på hög höjd över de sömniga sälarna. Lönlöst, förstås. Örnen tröttnar och försvinner över Tvååkersslätten.
De senaste dygnens kuling har öst upp breda depåer av röda och bruna alger. Vadar ut till Sälarevet, men hittar inga spår av svanboet. Sjöstjärna igen, tar hem den i närstudiesyfte.


stjärna-00
Naturlig storlek

stjärna-01
Onaturlig storlek

stjärna-02
Tjugo gånger större


2 MAJ Kylig morgon med västvind och tunga moln. Ser solen gå upp i en snål glipa över Sibbarp.

molnmorgon
Klockan 05.27

Ute på strandängen pågår ständiga luftstrider när viporna försöker mota bort de evinnerliga kråkorna. Vipreviren ligger tätt. Det händer inte sällan att en vipa under kråkjakten råkar hamna hos grannen. Denne måste då välja om han ska delta i försvaret mot kråkorna eller istället ska ge sig på rivalen.

majvipa
Vanellus vanellus


3 MAJ Minus tre i gryningen, i övrigt en repris från i onsdags, med himlen kemiskt fri från moln. Horisonten åter apelsinfärgad strax innan solen gör entré. Försöker fånga denna kulör genom vassen vid reservatets södra gräns.

vassol
Sol i vassen

Havet på -24 centimeter och fallande. Det envetna lågvattnet förvånar mig. Det har varit så här sen i höstas. Vandrar över deltats vida men ödsliga sandytor med dess intorkade rödalger. Upptäcker vad som ser ut som en välformad sten. Utan att tänka mig för lyfter jag upp den. Det är ingen sten. Det är svanägget!
Stämmer. Det ligger ungefär 150 meter öster om Sälarevet. Det måste ha följt med vågorna i tisdags, när havet var på +12 centimeter och vinden västlig. Lägger tillbaks det i dess lilla sandgrop för att fotografera:

svanägget
Det förlorade ägget

Måtten: svanägget är 101 x 75 millimeter. Det är tungt och mycket ljust olivgrönt. Inget att göra.
Ett annat svanpar har byggt bo vid Uttran, uppe på sandplatån omedelbart norr om ån. Lycka till.

utterossvanen
Den andra svanen

Havet ner till -34 centimeter på förmiddagen.

4 MAJ Ljummen morgon med givmild sol och sydvindar. Havet på -21 centimeter. Laminarierna som blåst upp på sistone torkar nu in i sanden. De ruttnar inte som andra alger. Med bibehållen struktur förvandlas de eftertänksamt till halvt genomskinliga dukar, hinnor och volanger av muslintyg eller vit plast.

algduk-01
Laminaria - ett

algduk-02
Laminaria - två

algduk-03
Laminaria - tre

algduk-04
Laminaria - fyra

Tio eller elva snatteränder vid Sälarevet. Förbluffande. Cyklar till Lynga, där en ensam småtärna dyker mellan skären och tretton myrspovar borrar efter frukost i sandrevlarna. Ett tiotal sälar.


5 MAJ Grundregeln är att de tidiga morgnarna är vackrast, men det finns undantag. Dagens gryning är tung av gråa moln, med en hård västvind från det kalla havet. Men efter frukost klarnar världen och blir ljus och majvänlig.
Havet på +10 centimeter. Får jag presentera vår nya ö, snyggt placerad mitt i reservatet, strax innanför Sälarevet.

utterosön
Utterosön

Det är förstås en sandrevel, av den sort som uppstår spontant när vågorna ältar de platta stränderna. Just den här gjorde jag en notering om den 26 oktober. Den såg då ut som en bumerang, med en strömlinjeform skulpterad av fjolårets höga vattenstånd. Men under vintern har reveln legat över havsnivån. Därmed har vinden tagit över rodret och gett den en ny gestalt, med mindre precisa konturer och framför allt en ytterst gropig yta.

sandgropigt
Markplanet

Revelns höjd har gjort att den sluppit isflaken, vilket hjälpt till att ge vinden fritt spelrum. Men den dag havet stiger över halvmetern kommer ytan snabbt att nivelleras och reveln kan återfå en mera hydrodynamisk profil.
Det finns några fler revlar i området som legat över vattennivån hela vintern och fått en liknande ojämn yta. Den beror på de tångbuketter som ligger ovanpå revlarna och som utgör små hinder för den vindtransporterade sanden.

Cyklar norrut i solskenet. Hör årets första näktergal i Gamla Köpstad.


6 MAJ Tjocka i ottan. Sikten 150 meter, ser inte ens lagunen. Nå, meteorologerna har utlovat en minivärmebölja. I väntan på den ställer jag kameran i makroläge och hälsar våren på gräsrotsnivå.

triften
Nu kommer triften

Tillbringar resten av morgonen i Lyngabuktens saktmodiga våtmarker, ovanligt tillgängliga just nu som följd av torkan/lågvattnet. Ett imponerande antal vipor protesterar mot mitt besök. Det finns faktiskt en hel del vatten ännu i de innersta partierna, och där gott om fåglar. Aktar mig för att gå dit.

halvvått
För lite vatten

Sälarna i Lisered ligger så tätt att de är svåra att räkna. Får det till runt 140.


7 MAJ Gårdagens praktväder i repris, havet på -10 centimeter. Två par silvertärnor och ett par småtärnor bedriver fiske utanför Smedsgård.

Det är lite intressant att nu, när våren smugit in i reservatet, bläddra tillbaks en månad när allt ännu var präglat av vår arktiska vinter. De yttre isblocken står nu i vatten, de inre blir alltmer obscena”, skrev jag den 7 april. Går man på stranden i dag är det inte lätt att visualisera de massiva iskakorna, men på enstaka ställen kan man ännu ana den vaga konturen av ett svunnet flak i sanden. Här är ett exempel:

isens minne
Till minne av istiden

I morgon onsdag får vi ett efterlängtat regn. Frågan är hur mycket. SMHI har efter hand sänkt prognosen. Danska DMI har ett diagram med en drastisk osäkerhetsmarginal, och en förklaring därtill.

byvejr_dag1-2
Tio procents chans till störtregn på Anholt

Vi har lite trevlig optik just nu, i värmekontrasten mellan luft och hav. Grenåfärjan var igår hoptryckt som en pråm. I kväll vid samma tid är hon en riktig höjdare:

grenåpråmen
Grenåpråmen, måndag

grenåhöjd
Samma båt, tisdag


8 MAJ En vacker men lite blåsig gryning. Strax före sex en havsörn på en av kobbarna utanför Sälarevet. Det var länge sen. Den har skrämt iväg alla fåglarna, utom tärnorna som obekymrat dyker strax intill. Missar upplösningen. Gök i Björkäng.
Sen kommer regnet, med åska dovt över Kattegatt. Får 8,5 millimeter under förmiddagen. Mer är på ingående. Detta behövs. Vätan sätter säkert sprätt på växtligheten. Själv bekymrar jag mig för murgrönan, som är svårt invalidiserad av vintern.

murbruna
Murbruna

Här finns en bild på murgrönan när den verkligen var grön, i juli 2012.


9 MAJ En morgon svept i väta, med en morotsfärgad sol svävande över slätten.

morotssol
Morotssolen

Gök igen i Björkäng. Sitter i ett träd på Gravandsvägen. Havsutsikt.
Gårdagsregnet har trollat fram en plötslig grönska. Ett ivrigt knoppsprickande pågår i landskapet.

morgonknopp
Nyutsprunget

Upptäcker havsörn nedanför Sik. Den sitter på en stängselstolpe och bevakar något den inte kommer åt. Gör flera utfall, ryttlande på en meters höjd, men återvänder till stolpen. Vet inte vad det är den ser. Örnen har, som vanligt, mer tålamod än jag.
I den stora vattenhålan nedanför Lilla Björkäng sex skärfläckor och flera skedänder.
Sen mera regn. Fem millimeter.


10 MAJ Markdimma i gryningen. Här är utsikten från min brevlåda just som solen blänker fram:

05.12
Klockan 05.12

Har en känsla av att tärnorna börjar gruppera sig. Tyvärr är de inte många. Ser fem silvertärnor jagande ihop utanför Smedsgård. Småtärnorna ännu färre. Cyklar till Lyngen. Över 90 sälar. Två stationära småtärnor utför fiskritualer.
En vacker vårmorgon, full av liv, läten och späda primörer.

tulpaner
Tid för tulpaner

Från Skagen kommer
en gruvlig nyhet om en havsörn som kluvits i två delar av ett vindkraftverk.

Gluttsnäppor i lagunen. Kitesurfare i reservatet.
Framåt aftonen ovänligt väder med snabba skurar draperade över Kattegatt.

skurregn
Bus över havet

Två kitegossar åker fram och tillbaks utanför Smedsgård, hela kvällen. De är orutinerade och håller sig nära stranden, eller på den.

drakstrand
Förbjudet

Känns lite bittert. Strandsträckan där jag i morse såg de fem silvertärnorna är nu ockuperad av mobila fågelskrämmor. Kan inget göra.11 MAJ Solig morgon, grå och disig förmiddag, blåsigt från havet. Hittar död fågel på stranden som är så tilltygad att jag inte kan se vad det är.

duvan
En død due

Självfallet är det inte nödvändigt att veta, men den här fågeln råkar ha en grön ring runt ena foten, och runt den andra en vit ring med påskriften DAN 154 2216 och årtalet 2012. Koder på ringmärkta fåglar går enkelt att hitta via internet: DAN betyder att det är en dansk brevduva. Ägaren heter Bogdan Wojtulski och bor på Præstevangsvej 24 i Aarhus. Siffran 154 anger Bogdans avdelning av Dansk Flyvedueklub. Tyvärr verkar han inte ha någon mailadress.

Tillbringar morgonen med att betitta den nya våtmarken i Galtabäck, som är under konstruktion. Den ligger strax nordost om den gamla, och liksom den mycket nära Lerjan. Det är en stor och präktig historia: en sjö med en ö i mitten, och mitt på ön en sjö. Ser bra ut. Jag tror fåglar uppskattar att ha flera olika vatten att välja mellan.

galtavåt-01
Mot väster

galtavåt-02
Mot nordväst

Kitesurfare igen, och tyvärr även andra inkräktare. Den här gossen vandrade runt i reservatet hela förmiddagen, utan hänsyn till det rådande beträdnadsförbudet.

skådaren
Förbjudet

Sen en solig eftermiddag. Och visst - det går att bada i lagunen (om man duschar efteråt).

lagunbad
Inte förbjudet


12 MAJ Cumulusmorgon med en kall vind från sydväst. Ibland kan himlen vara så dramatisk att den visuellt dominerar över havet, som här:

cumulus
Klockan 05.58

Går en vid sväng nedanför Sik. Våren är sannerligen sen i år, men den gör vad den kan för att jaga ifatt kalendern. Morgonen är full av gökrop och vipgnäll, strandängarna blir allt grönare och kabblekorna har återuppstått ur dyn. De här buketten växer bland tuvorna nedanför Gotters:

kabblekan
Caltha palustris13 MAJ Kattegatts ytvatten är nu nio grader varmt. En enveten sydvästvind ser till att luften över kusten håller samma temperatur, åtminstone på natten. På dagen kan den höjas av solen. Vattennivån är på morgonen -2 centimeter. Den har legat strax under noll i flera dagar, med bara små tidvattenpendlingar. Det skulle inte vara så dumt med en högvattenepisod. Stranden ser lite trött ut, med sina randiga gardiner av vissna alger och intorkat skum.

strandrand
Strandens randighet

Gulärla strax utanför min stuga. Det är lite intressant. Gulärlan står på Artdatabankens rödlista i kategorin ”sårbar”. Skälet är att den minskat kraftigt. Nedgången de senaste 10 åren uppges till 30 procent.
Detta gäller den sydliga rasen. Den nordliga, som häckar i Norrland, klarar sig betydligt bättre. Enligt Artdatabanken finns det runt 360 000 häckande gulärlepar i landet, varav bara 15 000 av den sydliga rasen.
Fuktiga strandängar är gulärlans rätta hemland. Den häckar ibland i reservatet, men inte varje år. Ett av bevarandemålen i reservatets skötselplan är att ”sydlig gulärla ska årligen observeras i området”. Denna målsättning är härmed uppnådd för 2013…

På eftermiddagen åter nio grader, och regn. Dock bara tre millimeter fram till 22.

14 MAJ
Plus sju grader, nu sydlig vind. Blir påregnad av lömska moln, just som jag beundrar deras spegelbider i det stilla vattnet innanför en av strandens sandvallar.

spegling
Morgonspegel

Väderbus på dagen, sen sol. Märker plötsligt att träden skyndsamt blir gröna. Kollar i ”Tidvatten ”. Stämmer. Sidan 86: ”14 MAJ Alla träd har slagit ut i natt!
De biologiska kalendrarna har sannerligen en imponerande träffsäkerhet.

utslagning
Sprickfärdigt

Väderskifte på gång, med kuling från ostkanten, lågvatten och värme.15 MAJ En usel morgon, blöt och blåsig. Det enda glädjefrö jag kan hitta är en gastropod, på väg till okända äventyr på Björkängs havsbad.

snäcka
Med foten på magen

Detta är ett djur jag vet mycket lite om, men jag återger gärna Wikipedias prydliga diagram, som visar hur mycket av dess inälvor som är magasinerade i snigelhuset.

Snail_diagram-en_edit1-1.svg
Paketlösning

På förmiddagen två glador högt över strandängen. Väcker ljudlig ilska bland vipor, rödbenor och strandskator.
En timme senare glada igen! Den har landat ute på stora reveln och har något fuffens för sig i gräset. Blir ivägjagad av vadarkollektivet. Vet inte hur detta ska tolkas.

Gladan är en fågel vars flygkonst framgångsrikt utnyttjar atmosfärens uppvindar, och som därför undviker havet där inga uppvindar finns. Jag tror det är orsaken till att glador sällan besöker Utteros, trots att de gärna håller till på Tvååkersslätten.. Detta var första gången jag sett en glada jaga i reservatet, om det nu var det den gjorde.

På eftermiddagen kommer den utlovade varmluften blåsande från Småland.
På kvällen insträckande bivråk. Stor upprördhet igen bland strandängens invånare.


16
MAJ Sommarmorgon. Lite blåsig, visserligen, men ljummen och ljus. Havet på -6 centimeter.
En god säsong för skörbjuggsörten, frodiga bestånd utanför Utteros stugby.

skörbjugg
Vitaminer

Av orsaker jag inte förstår slammar lagunens södra mynning igen, samtidigt som den norra eroderas ur. Lagunen förvandlas därmed till en blindtarm, vars vattenstånd följer havets ner till åtminstone -10 centimeter. För lagunen är det en mycket lågt nivå, som gör att merparten av dess stränder ligger blottade. Jag känner inte igen det här beteendet. Det kan vara isvinterns spår i terrängen.

norra munnen
Här rinner vattnet ut

Brun kärrhök på Sälarevet. Står och äter på gediget matpaket. Strax söder därom en flyttflock om 25 strandskator, på väg till kallare stränder.

Silvertärnorna i värptagen. De har bestämt sig för det gamla häckomådet på stora reveln. Har turen att få se två tärnor sparka upp bogropar (sanden yr). När de väl lagt sig ner är de nästan omöjliga att hitta, och de kommer snart att skymmas helt av gräset. Det verkar röra sig om tre eller fyra par. Snygg synkronisering.

På kvällen tornseglare, årets förstling för min del. Turbulens i atmosfären, det rådande högtrycket känns inte stabilt.


17
MAJ Fjorton grader i gryningen, himlen halvklar, havet på -11 centimeter. Massor med minimaneter på stranden, årets första. De är bara några centimeter tvärs över, och så vaga till sinnet att inte ens öronen syns.

manetmärke
Manetgelé

Skrev igår om lagunen som blindtarm. Här är den södra änden, just nu en ödslig gyttjemark:

torrlagt
Vattnet har runnit ut

Håller koll på stora reveln. Jodå, silvertärnorna ligger kvar. Lyckligtvis befinner de sig i en zon med tillträdesförbud. Olyckligtvis var det här som förbudsskyltarna försvann med isen.
Däremot syns inga småtärnor. De kan inte häcka på samma ställe eftersom de har ännu större krav på fri sikt, och därför inte vill vara omgivna av gräs.
Enstaka skärfläckor kliver ännu omkring i den krympande lagunen, men utan ansatser till häckning.

Klockan 09.20 flyger fyra tysta tranor söderut längs kusten. Jag gillar sånt.


18 MAJ Sjutton grader hela natten, men blåsigt. Cyklar arla till Norra Lyngen, i en ljuv majmorgon, bortsett från blåsten. Runt femtio sälar. Ett par småtärnor blir upprörda när jag går på stranden innanför Fårarevet, ett av deras klassiska tillhåll. Möjligtvis har hon redan värpt, fast jag inte hittar några ägg.
Silvertärnorna utanför Smedsgård ruvar ihärdigt. Här är en bild där man kan ana några av dem. De ligger i raden av ljusa sandblottor som löper längs hela bilden, i bortre delen gräsytan. I bakgrunden ser man Sälarevet och en bit av Uttrans gamla fåra. I bildens nedre kant lagunens torrlagda strand.


tärnläget
Tärnläget

Som en påminnelse om vad som egentligen händer kommer här en repris av en av de veritabla pärlorna i ”Tidvatten”. Denna makalösa bild är tagen på morgonen den 12 maj 2009, när tärnorna lagt sig på den upphöjda delen av stranden rakt utanför min stuga:

Tärnor Rosenberg 1-001797
Silvertärnorna ------- Foto: Thomas Andersson/N

Titta på den: en perfekt komponerad scen. Visuellt domineras den av vänstervingens dynamiska diagonal, medan dess dramatiska fokus ligger på fisken, på väg längs en annan diagonal, från hannens framsträckta näbb till honans glupska gap.
Men bilden är förstås inte alls komponerad, annat än av tärnorna själva. Thomas såg hannen komma och hade instinkten att utlösa kameran i det exakt rätta ögonblicket. Allt går fruktansvärt fort i tärnornas intensiva värld. En tiondels sekund tidigare eller senare var scenen en helt annan och betydligt mindre dramatisk. Jag tröttnar aldrig på den här bilden.
Jag minns morgonen då den kom till. Mot tärnornas protester monterade Thomas ett lågt tunneltält mitt i kolonin och kröp in och gömde sig. Tärnorna, som till skillnad från många andra fåglar inte är misstänksamma av sig, accepterade arrangemanget. Själv satt jag på min altan, 250 meter bort, och försökte se vad som hände. Jag märkte inget alls av dramatiken och blev helt förbluffad när jag en timme senare fick se resultatet: den perfekta bilden!
Tärnbilden blev ett slags mentalt startskott för hela Tidvatten-projektet. Vi hade diskuterat en hel del och inte alltid varit överens, men från den majmorgonen visste vi att vi var kapabla att åstadkomma ett unikt dokument om livet på stränderna.

På eftermiddagen 28 grader varmt. Till och med skärfläckorna har lagt sig ner.


19
MAJ Vacker gryning, men i morgontimmen rullar gråa molnsäckar in med ostvindarna. Går en runda på stranden norr om Uttran. En silvertärna, möjligtvis partner till häckande hona, men inga småtärnor. Stora flockar småvadare nu, de som ska till Arktis. Verkar vara lika delar kärrsnäppor och strandpipare. Flock med mer än 400 vitkindade gäss sträcker söderöver. Säl sover på sten utanför Sälarevet.

Det är maskrosornas förgyllda dagar, mindre än en vecka senare än vanligt. Den här frodiga ängen finns i Lilla Björkäng:

maskroshav
Maskroshavet

På eftermiddagen ett stillsamt regn. Behövs. Stort underskott råder i den branschen. Här klämmer sig Grenåfärjan under ett nederbördstungt moln:

tre millimeter
Klockan 20.26

Det blev bara fyra millimeter.


20 MAJ Morgonluften fuktbemängd efter gårdagens regn. Vindstilla, havet på -10 centimeter. Det första jag ser är ett vilsevandrat rådjur på strandängen. Det försöker hitta en utväg och springer norrut, men vänder tillbaka efter en stund. Enligt vipornas uttryckliga åsikt är besöket inte välkommet. Ser inte vart rådjuret tar vägen. Fumlar med kameran, men här är iallafall bildbeviset:

rådjur
Jag ber om ursäkt

Rådjur på strandängarna är en sällsynthet. Vet inte varför, men landsvägen är ett problem (minst två ihjälkörda mellan Björkäng och Morup i vintras).

Vid åttatiden en bekant profil på Sälarevet:

örnen
En hungrig havsörn

Örnen är försedd med en mindre matportion till frukost. När den är klar gör den en sväng över stora reveln och plockar åt sig något. Ser inte vad det är, men den står sen länge på stranden och äter, uppvaktad av kråkor och en närgången brunhök.

Gårdagens fyra millimeter har fräschat upp grönskan, men det räcker inte länge. Lagunen ser bitvis bedrövlig ut.

torrt
Torrmark

I det lilla vatten som finns kvar hittar jag en av länsstyrelsens stoppstolpar:

förbjudet
Tillträde förbjudet

Stängseldragning på förmiddagen. Dags för för kreaturen att käka färska grönsaker.


21 MAJ Maj i dess ljuvaste gestalt: en mjuk och stillsam morgon, mättad med blomdoft, lärksång och målmedvetna humlor. Cyklar i ottan genom ett landskap som på tio dagar totalt bytt skepnad, färg och mening.

blomstertid
Alla på en gång

Till och med min medfarna murgröna har fått livslusten åter.

murgrönan
Nybladat

Årets torskkvot i Kattegatt är nästan uppfiskad. Därför stoppar Havs- och vattenmyndigheten torskfisket nästa vecka.
Lika så gott. Det hade varit ännu bättre om inget torskfiske alls hade tillåtits, såsom forskarna krävt ända sen 2002.

Tio millimeter regn.


22 MAJ Så här kan det också se ut i maj: en massiv gråhet under en strukturlös stratushimmel, med dis, duggregn och en temperatur om 13 grader.

majgrått
Sköna maj

Vi tillbringar dagen i kanten av ett storvulet danskt regnväder. Märkligt nog flyttar det sig inte nämnvärt. Här är de danska meteorologernas kartor för nederbörden klockan 08 och 20:

prec_nordeuro-1

prec_nordeuro-13

Mycket pollen i strandkanten. Jag gissar att det blåst till sjöss från skogslandet med ostvindarna, och drivit i land när vinden vänt.

strandmjöl
Sjömjöl

På eftermiddagen stiger havet över nollan och lagunen fylls med friskt saltvatten. Fortsättning väntas till natten, med en topp på nära +30 centimeter under småtimmarna, enligt prognosen.
Fem millimeter regn. I Grenå har man fått minst tio gånger så mycket.23 MAJ Blåsig natt och morgon. Sju grader. Havet stannar på +20 centimeter. Räcker till att förvandla lagunen från en torrlagd blindtarm till ett öppet sund. Här är två bilder från dess midja, enligt modellen före - efter:

20 maj
20 maj

23 maj
23 maj

Ingen fara för silvertärnorna. De ligger på stora revelns höjdpartier.
Vid lunchtid passerar den illustra Ostindiefararen Götheborg, tyvärr så långt ut att bara masterna syns.

götheborg
Götheborg som undervattensbåt

Av någon anledning girar hon nittio grader styrbord utanför Utteros. Så här ser det ut på marinetraffic.com:

göte-04
Vad hände?

Götheborg, som är ute på sommarens Europaturné, kommer närmast från Oslo (17 maj) och är på väg till den angenäma staden Landskrona, som fyller 600 år.

Betesdags. Halv fyra på eftermiddagen kommer 42 uppspelta unga kreatur utrusande på strandängen utanför Smedsgård, uppenbarligen gillande läget.

kosläpp
Sommarlovet är här!


24 MAJ Klar natt med bara två grader, men ingen frost. Vacker, av vinden oberörd morgon. Havet på -20 centimeter, vilket gör ett fall på 40 centimeter på ett dygn, kvarlämnande en tjock kompott av brunalger i vattenbrynet.

byltat
Efter kulingen

Sjöstjärnor i mängd, säkert flera tusen, i det grunda vattnet. De jag hittade tidigare i våras var tydligen bara förelöpare. Nu har hela stjärnarmadan anlänt.

stjärnorna
Stjärnparad

Jag har i flera veckor sett en mystisk vit cylinder sticka upp ur vattnet en bit ut från land. Nu har havets hydraulik lyft in den till stranden. Det visar sig vara ett oljefilter, av märket Fleetguard. Det är ett par kilo tungt, vilket förklarar varför det fastnade ute på grunt vatten. Vet inte om burken släpper ifrån sig något otyg, men jag bär bort den till den kommunala badplatsen där strandstädarna kan hitta den.

fleetguard
”Long Life Lube Filter”25 MAJ Ännu en generös majmorgon, mild, blåstfri och fylld av spirande flerfald. Noterar på min morgonrunda att reservatets enda äppleträd fått igång blomningsmaskineriet.

äppleos
Äppeloset26 MAJ En plötslig fluginvasion väcker mig ohemult tidigt. Kompenseras med den betagande synen av fullmånen över Kattegatt.

majmåne
Majmånen

Sen en solskensmorgpn med en lite väl frisk nordostvind. Havet på -10 centimeter. Här en liten färgapplikation på den i övrigt vissna stranden.

grönsak
Strandgrönt

Silvertärnorna har nu ruvat i elva dygn, vilket är halva tiden. Jag tror att det är fler än fyra par, men jag ser dem bara vid vaktombytena och de sker inte samtidigt.
Det finns ett par småtärnor i reservatet, men de verkar inte ha enats om var och hur de ska tillbringa sommaren.
De tjugo skärfläckor som anlände i mars är fortfarande kvar, men virrar runt på sitt impulsiva manér. En hona ruvar farligt nära lagunens vattenbryn, rakt ut från min stuga. De flesta huserar på stora reveln. Ibland ser det ut som om de ligger på ägg, men det är oftast bara på skoj.


27
MAJ En leende morgon, dock lite blåsig. En hel storfamilj med ejdrar vid Sälarevet: tre ådor och en massa ungar, någon eller några dagar gamla. Detta är den första ejderkull jag sett i reservatet på många år. Glädjande. Begriper inte hur de lyckas gömma sina bon. De kan ha legat vid Smalasudde. Försöker komma så pass nära att jag kan räkna dem, med de håller sig undan. Det är en farlig tid. Så fort ungarna kravlat sig upp på någon sandrevel är kråkorna där.
Får nöja mig med en sjuprickig nyckelpiga som landat bland havstulpanerna på Sälarevet.

revpiga
Coccinella septempunctata

Till kvällen en ståtlig belysning i nordväst. Detta är ett slags falsk solnedgång, en halvtimme före den riktiga. Solen ligger bakom ett massivt molnflak, med blå himmel ovanför och en vertikal, orange ljuskägla nedåt över Galtabäck.

solspel
Klockan 21.11

Sen, vid den regelrätta solnedgången, förvandlas himlen till ett lysande kasettak i rött guld.

21.42
Klockan 21.42


28 MAJ Morgonhimlen täckt av smutsgråa moln, men deras försök att regna misslyckas, tyvärr.

Det är ganska torrt, tycks det mig, som nästan alltid på våren. Vi har i och för sig fått 40 millimeter i maj, vilket är en normal kvantitet. I april kom 27 millimeter. Men dessförinnan hade vi en snöskral vinter. Enligt SGU är grundvattennivåerna i vår del av världen ”mycket under de normala”.
Också i lagunen råder vattenbrist igen. Så här ser det ut i södra änden:

laguntorka
Vattenlöst

På dagen sol och sommarvärme. Enligt prognoserna kan kvällen/natten ge åskskurar.
Vid 17.30 lite åskmuller och en miniskur. Inga mätbara mängder, men visuell prakt över Kattegatt.

svampmoln
Skurmoln

Vid 21.30 faller 4 millimeter regn.


29 MAJ Dramatisk morgonhimmel med kraftfulla molnstråk från ost till väst. Tyvärr kan kamerans trånga synvinkel inte återge dessa strukturer. Här är två varianter:

04.48
Klockan 04.48

05.20
Klockan 05.20

Satelliterna är mer vidsynta. Den skarpa kanten över horisonten på mina bilder syns uppifrån som en vid båge över Sydsverige:

305290351_6287
Klockan 05.51

Tio i sju flyger två tranor på låg höjd, från stranden, mot Tvååker, bara några meter ovanför min stuga. Förbluffande. Kan vara paret som häckar i Dagsås.

Jag skrev i april om hundskylten på Björkängs camping, vars röda diagonal bleknat bort under vintern.

stoppförbud
Fel signaler

Det visar sig nu att de ansvariga i centralorten inte vill ha förbudsskyltar alls vid de kommunala badstränderna, eftersom ”de sänder ut negativa signaler”. Ett stort antal skyltar har helt sonika plockats bort.
”Vi vill skylta positivt och tala om vad man får göra i stället för vad man inte får”, säger stadsträdgårdsmästare Liv Sonntag till Hallands Nyheter.
Det är förstås bara skyltarna som är borta, inte förbuden. Men dem förväntas medborgarna känna till ändå.
”Vi har ingen skyldighet att upplysa om de här förbuden, de finns i den lokala ordningsstadgan. Vi har satt upp nya informationsskyltar där vi med en QR-kod hänvisar till Varbergs kommuns webb där föreskrifterna finns”, säger Liv Sonntag till HN.
Låter som ett nytänkande från Grönköping.
QR-koder för nätadresser är kvadratiska streckmönster som kan avläsas med en del smarta telefoner. Så här ser QR-koden för utteros.se ut:

chart30 MAJ Sommarmorgon igen, med himlen så klar som om där aldrig funnits ett moln. En händelselös tid nu, när allt har slagit ut, blommat upp, flyttat iväg eller lagt ägg. Gläder mig åt en sävsångare som helt frimodigt sitter och sjunger i den smala vassremsan vid reservatsgränsen mot campingen.

Det är ett rakt, grävt dike som leder ut dagvatten från campingen till havet, men det har mera diffusa källor i form av dräneringar längre in från stranden. Det är knappast en häckbiotop för sävsångare, men som rastplats lockar diket till sig våtmarkssångare varje år i maj.

campvass
Reservatet till höger, campingen till vänster

Det finns ett liknande dike, med tillhörande vassbård, vid vägen till Galtabäcks hamn, ungefär 300 meter från landsvägen. Det ser helt anspråkslöst ut, men där sitter ofta så här års intressanta fåglar och sjunger om nätterna. Mest är det rörsångare, men för två år sen fanns där faktiskt en flodsångare, som höll solokonsert med sitt intensiva silversvirrande.

galtavass
Sångarställe

Bönderna tar nu första vallskörden: farliga dagar för spovarna.
Sjöfartsverkets arbetsfartyg Scandica är ute på sin prickrunda, och stannar till vid Galten utanför Utteros vid sextontiden. Jag skrev om denna begivenhet den 4 maj förra året.

scandica
Scandica bortom Sälarevet31 MAJ Tretton grader i morgonväkten, lätta vindar, bländande sol och havet på -15 centimeter.
Ägnar morgonen åt att vandra längs reservatets norra spärrzon, från Uttran upp till det som på kartorna över Galtabäck kallas Holmen. För ett år sen bankade länsstyrelsens mannar ner tio stolpar på den här sandstranden och försåg dem med skyltar om tillträdesförbudet. På sju av dem är texten kvaddad av vintern, alternativt obefintlig.

stopp-01
Isens verk

stopp-02
Skamfilad naturvård

Blir vid denna vandring mobbad av två silvertärnor. Avsikten var dock att inventera skyltarna, inte fåglarna. Där kan finnas fler tärnor (fast inte många).

Det är inte ofta man ser schweiziska båtar på Kattegatt, men här kommer en utanför Utteros. Hon heter Zeelandia, är registrerad i Basel, men på väg från Rotterdam till Halmstad. Frågan är: med vad? Lasten har beteckningen ”Hazard A (Major)”, vilket betyder att den är mycket miljöfarlig, men vad den består av har jag inte lyckats luska ut.

zeelandia
Farlig last

Zeelandia, som är byggd i Japan 2005, ägs av Enzian Ship Management i Zürich, men tycks vara uthyrd till det holländska bolaget Nirint Shipping.


Här kommer en glad nyhet:
Thomas har fått ett stipendium på 50 000 kronor från Författarfonden för ”Tidvatten”!
Det är ett så kallat ”arbetsstipendium”, som delas ut till författare, tecknare och fotografer som gett ut böcker av hög kvalitet. Tanken är att vederbörande ska få ekonomisk stimulans att fortsätta i samma anda, men vi kan väl helt enkelt se det som en belöning för en enastående vacker bok.
Här är Thomas utanför Smedsgård i januari 2011, när han tog den bild som ligger på sidan 11 i ”Tidvatten”:

thomas vinter
I tidvattenbrynet