2014

ankorna
Anas platyrhynchos

Jag har lite dåligt samvete för att jag glömmer gräsänderna. Liksom kråkorna finns de här alltid, men de gör inget väsen av sig, eller bara lite. Flera häckar lyckosamt i reservatet, hundratals övervintrar. Till skillnad från gässen är gräsänderna stationära. De äter vad de hittar i Utteros, och flyttar bara på sig när de blir störda.
Men det blir de lätt. Gräsänderna är ohyggligt skygga och flyr för en människa på flera hundra meters håll. Det är jägarna som gjort dem nervösa.
Det finns en intressant kontrast här. Går man längs Ätran i Falkenberg belägras man av gräsänder som tigger mat. Biologiskt sett är det det samma fåglar som i Utteros, men inte kulturellt. Jag vet inte om det förekommer någon kontakt mellan de änder som flyr människor och de som springer efter dem, men de vet vad de gör. I städerna får de bröd, ute på landet blir de ihjälskjutna.
Gräsändernas vaksamhet gör att de sällan hamnar på mina bilder. Men den 6 december i fjol, när havet steg nästan 130 centimeter över medelnivån, simmade ett gäng änder på strandängen och lät sig fotograferas från mitt stugfönster.


Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December