Juli 2014

julitärna
Silvertärnan häckar i juli

Nu i juli är det fem år sen planerna på reservatet sjösattes. Kommunalpolitikerna i Varberg opponerade sig. De befarade att det föreslagna totalförbudet mot surfning skulle skada turistnäringen. I det utlåtande som kommunstyrelsen formulerade i september 2009 står det så här:

”Varberg har en profil där vindsurfing och kitesurfing ingår som en del i varumärket. Under badsäsongen innebär det konflikter att idka dessa miljövänliga sporter på våra badplatser. Utanför dessa är mycket av våra, för sporten lämpliga områden, redan skyddade. Det är viktigt att det i Varberg finns områden där sporterna kan utövas under badsäsongen som i Varberg i huvudsak infaller efter midsommar.”

Men efter midsommar är fåglarna färdiga med häckningen, menade politikerna. Och då kan ju surfarna hålla till i Utteros…
Lyckligtvis blev det inte så. Surfstoppet gäller året runt.

Politikernas syn på saken speglar två gängse vanföreställningar:
• alla fåglar häckar på våren
• resten av året behövs inga fågelreservat.
Men fåglar lever sitt eget liv, efter egna infall och kalendrar. Just nu, i begynnelsen av juli 2014, har vi silvertärnor, strandskator och skärfläckor som ligger och ruvar på ännu okläckta ägg. Vi har massor av fågelungar som springer omkring och inte kan flyga.
Och så har det varit varenda sommar sen jag flyttade hit. Häckningssäsongen pågår långt in i badsäsongen. Nästan hela juli går åt till mer eller mindre hemliga familjebestyr.
Samtidigt börjar nästa fas. Små flockar gäss och änder har redan börjat söka sig till Utteros platta landskap. De blir allt fler under månadens gång. Får de som de vill stannar de fram till senhösten, eller rentav över vintern.
Andra skaror börjar flytta söderut och behöver refuger som Utteros för rast och proviant. Redan under juli kommer vadarna som tillbringat en kort men fartfylld sommar på de fjärran tundrorna i Arktis.
Utteros råkar vara ett perfekt landskap för många av dessa fåglar, en naturtyp som passar deras behov och vanor. Reservatet bygger på tanken att de också har den moraliska rätten att få vara här, på sina egna villkor
Så är det. Politikerna i Varberg styr inte över fåglarna. Naturen har rätt att få vara i fred, även om den inte ingår i det kommunala varumärket.

1
JULI Juli börjar stilenligt med en tiogradig högsommarmorgon, stilla och blå. Havet på -5 centimeter.
Gluttsnäppor i norra lagunen. Flock om sex eller sju bläsänder, och lika många vitkindade gäss.
Strandängarna lite fadda i färgen efter torkan i juni. Vinnaren just nu är älggräset, som växer i ståtliga bestånd utanför Utteros stugby:

filupendula
Filupendula ulmaria

2
JULI Tio grader, inga vindar, havet på +-0 centimeter. Över Kattegatt ligger staplar av plastiskt formerade, solbelysta åskmoln som eftertänksamt börjar släppa ifrån sig skurar:

skur och dur
Morgonregnets embryo

En timme senare är himlen jämngrå och regnande. Min mätare stannar på knappt två millimeter.

I reservatets södra ände, där gränsbäcken rinner ut, har alger byggt ett sammanhängande skikt, som först torkat, sen bitvis rivits upp, veckats och vikts undan, okänt hur, i oväntade geometrier, som en trasig heltäckningsmatta:

algmattan-01
Mattmönster - ett

algmattan-02
Mattmönster - två

algmatta-03
Mattmönster - tre

Silvertärnorna på andra sidan lagunen har kläckt fram en unge, en minimal suddig fläck i solen, som på nyfödda tärnors vis kilar fram på korta men förvånansvärt snabba ben i sanden. Har hänt idag.

3
JULI Mild men blåsig natt, mörk med torr morgon. Termometern på +15, havet på +-0 centimeter. Nattens västvindar har vispat om tillräckligt för en distinkt skumrand i vattenbrynet, men bara levererat ett fåtal makroalger.

En silvertärna kommer plötsligt farande som en marknära kryssningsrobot, med mig som mål. Som väntat är anfallet ännu ettrigare nu när det finns en unge att försvara (eller möjligtvis flera). Tärnan växlar på närhåll över från det skorrande varningslätet till det metalliskt smackande attackljudet, som verkligen är skärrande. Jag flyr.

attack-02
Se upp!

Död gråtrut på stranden, utan yttre skador. Mystiskt.

trutkadaver
Larus argentatus

Sen regn.

Väderstök mitt på dan, med kulingvindar, småskurar och högvatten på +16 centimeter. Kitesurfare i reservatet. Ingen lyckad start för nyfödda silvertärnor.


4
JULI Femton grader i gryningen, blåsten har lugnat sig, molnen verkar villiga att skingras. Havet på +8 centimeter. Stränderna märkta av gårdagens kuling, men skörden är klen. Jag kan tänka mig att bottnarna fortfarande är utarmade av stormarna i höstas, som hävde upp sanslösa lass med alger av alla slag, färger och fasoner. Det verkar inte finnas några rödalger kvar och bara enstaka brunalger. På dagens strand ligger framför allt härvor av sudare:

sudare-01
Sudaresnärj - ett

sudare-03
Sudaresnärj - två

sudare-04
Sudaresnärj - tre

Man kan undra vad som fått denna brunalg att avstå från alla synliga organ och strukturer, och förenkla sig själv till ett enda formlöst snöre. Den har dock ett synnerligen komplicerat sexualliv. ”Sudare” är för övrigt ett gammalt svenskt ord för skomakare. ”
Växtens trådar erinrar om skomakares becktråd”, förklarar SAOB.

5
JULI Mild natt, tretton grader i gryningen, ljust och lugnt. Havet på +7 centimeter. Lagunen just nu full med vatten, till glädje för hoparna av gäss, änder och vadare:

vattenriket
Vattenrikt

Mindre glädjande är att någon haft ihjäl en ung skärfläcka vid stenbron, sannolikt en pilgrimsfalk:

fd fläcka
Bara vingarna kvar

Det är en del av naturens inbyggda motsättningar att de skyddsvärda djuren ibland äter upp varandra. Särskilt de brokiga och lite bråkiga skärfläckorna måste vara perfekta mål för luftanfall. Pilgrimsfalken förlåter vi.


6
JULI En morgon av stort behag: 17 grader, atmosfären i vila, dagsljuset silat genom vaga moln. Havet uppe på +20 centimeter:

högvatten
Strandmöblemang

Fem hägrar i bäckmynningen vid reservatets sydände. De har börjat söka sig till kusten nu. Flera gluttsnäppor spatserande i lagunen. De olympiska kamelerna från Drängsered på sitt årliga besök i Björkäng:

kamelmorgon
Cirkusdags

Försöker hålla koll på tärnungen på andra sidan lagunen, ett inte alldeles enkelt företag. Jag vet fortfarande inte om det finns några syskon. Ungen är en vecka gammal och dess tillvaro styrs av två övergripande principer: att äta så mycket som möjligt och synas så lite som möjligt. Av en slump råkade jag få med familjen på den här bilden, suddig som alltid. Man ser två ljusa tärnor till vänster på lagunens hinsida. Den lilla fläcken till vänster om den högra tärnan är ungen, som gör ett av sina sällsynta framträdanden ur kulissen. Fågeln ute i lagunen är en skärfläcka:

tärnfamilen
Silveridyll

Silvertärnor placerar alltid sina bogropar med största omsorg. De vill ha fri sikt åt alla håll under ruvningen, men nära till vegetation där ungarna kan kila in och gömma sig när de väl krupit ur äggen. Det gör att tärnfamiljen kan hålla sig kvar inom ett litet revir runt bogropen, som förblir samlingsplats även när ungarna börjat flyga.
Vid en veckas ålder är en tärnunge mestadels en matsmältningsmaskin, och en glupsk sådan. Den viftar på vingstumparna ibland, men mer motion än så behöver den inte. Föräldrarna kommer med fisk och landar i gräset. Matningen tar bara någon sekund. Ungen sväljer fisken hel, och kan sen lämnas i fred inne i grönskan.
Småtärnor har inte samma krav på växtlighet nära boet. Deras ungar är i gengäld mycket mer rörliga och kan springa iväg hundratals meter strax efter äggkläckningen, vilket gör dem nästan omöjliga att hålla reda på för en fågelskådare. Fast det problemet föreligger tyvärr inte i år.

7
JULI Nitton grader i ottan, lite småblåsigt från sydost, obarmhärtigt solsken. Havet på +19 centimeter. De höga nivåerna på sistone är ett mysterium. Förvisso blir stranden mer levande, fast just nu mest med en mörk, slemmig massa av begagnade brunalger, som blötts och torkat i flera omgångar. Upptäcker en flock om tjugo kärrsnäppor som letar reseproviant bland algerna.

tångbård
Tångbården

SMHI sprider rykten om skurar. Ja tack. Vatten är alltid välkommet så här års.

Det blev fyra millimeter och ett försiktigt åskande.

8 JULI Tre millimeter regn under natten, i dagbräckningen ett tunt molntäcke som ser ut att vilja skingras men som inte gör det.

morgondroppar
Efter regnet

Femton grader, svag vind från nordost, havet på +6 centimeter. Nya maneter, dagligen. Stora skaror kärrsnäppor på stränderna. I vattenbrynet spirar glasörten, den ätliga:

salicorne fraiche
Salicorne fraiche

Sen sol och svett igen, och sen det här:

dunder

Mellan 14 och 15 ett åskväder i en av de bättre skatteklasserna, med skyfall, öronbedövning och blixtar ner i Kattegatt.

blixt
Klockan 14.49

Dagens nederbörd 19 millimeter, att adderas till de tre i natt.

9
JULI Har kollat minst en gång i timmen: lite över tjugo grader. Tropisk natt. Det låter exotiskt men är knappast sömnbefrämjande. På morgonen blåsigt från öster under en klar himmel. Värmevågen består. Havet på +7 centimeter. Vadar ut till Sälarevet för att besiktiga strandskatornas bogropar. Här var det tomt:

tomgrop
Strandlivets vedermödor - ett

Något har hänt. Man kan urskilja spåret av en trampdyna, sannolikt räv. Några meter bort ligger ett trasigt ägg med ett halvgånget foster:

förlorat
Strandlivets vedermödor - två

Detta var gropen med sex ägg. Den andra, den med fyra, är orörd ännu:

andra hålet
Strandlivets vedermödor - tre

Små dramer i det tysta. Sist jag skrev om de bägge bogroparna var den siste juni.

Intensivt sträck av ungstarar nu.
10
JULI Sjutton grader i gryningen, solklart och vindsvagt. Havet på +6 centimeter. Vi har nu flera hundra grågäss som övernattar i reservatet. När solen går upp ger de sig iväg för att beta gräs, ofta inte längre bort än till någon av åkrarna omedelbart öster om Utteros:

vindkraftsgäss
Grågåsbete

Det är vaktelsäsong. Just nu går en hanne och spelar i en kornåker öster om Björkäng. Vaktlarna infinner sig varje högsommar till samma område, om än inte samma åkrar, och stannar tills säden skördas. Detta beteende är ett stort mysterium, men vaktlarna är inte mindre välkomna för det. Tyvärr får man aldrig syn på dem, men här är kornåkern. Från Björkäng går två vägar österut, den ena till Tvååker, den andra till Kärragärde. Mellan dem ligger vaktelåkern:

på kornet
Vaktelbiotop

Myndigheterna har ställt till med en ny skyltkomedi i år, minst lika underhållande som den om hundförbudet förra sommaren. Det är EUs horribla Badvattendirektiv som spökar. Hamn- och gatuförvaltningen i Varberg har satt upp en skylt i Björkäng som avråder medborgarna från att bada, och bredvid den en annan skylt som berättar varför man inte behöver bry sig om den första skylten:

skylt-01
Skylten

skylt-02
Antiskylten

Vid häftiga regn brukar Björkäng drabbas av höga halter tarmbakterier. Det beror på att vatten spolas ut från den bakomliggande jordbruksslätten, där stora skaror kreatur går och bajsar i det fria. Bakteriehalten brukar minska igen inom något eller några dygn.
Tekniskt sett är det fullt möjligt att varna badgästerna när bakteriehalten är hög. Men EUs envetna byråkrater har i stället fått för sig att man ska varna om bakteriehalten varit hög flera gånger de senaste fem åren, med de absurda följder man nu kan beskåda i Björkäng.
Det är sånt här som gör att EU får dåligt rykte. Jag skrev för övrigt om Badvattendirektivet ur en annan vinkel den 6 juli 2012.


11
JULI En sommarmorgon av bästa märke. Sexton grader, minimala vindar, bara leksaksmoln på himlen.
Havet på -2 centimeter. Stranden bär ännu spår av onsdagens slagregn. Bäcken, som utgör gräns mot campingen, har hällt ut en näringsmättad sörja, som beblandar sig med havets alger:

utloppot-01
Skyfallets skördar - ett

När utflödet strypts och havet sjunkit har bäckvattnet blivit stående i sin fåra, jäsande under solen. På dess yta flyter skimrande, monomolekylära hinnor, bekransade av vita slingor:

utloppor-02
Skyfallets skördar - två

Det vita är insekter, i surrealistiska massor, levande och döda, uppståndna ur underjorden. På närhåll framträder ett flerfaldigt menageri av hemlighetsfulla kryp:

utloppor-03
Skyfallets skördar - tre

I mikroskopet påminner de om Hieronymus Boschs mörka mardrömsmålningar. Ett mysterium är det. Kan bara instämma med Hamn- och gatuförvaltningen: Bada inte här!

utloppor-04
Skyfallets skördar - fyra

Märker att jag saknar Stena Nautica, vars ständiga skyttlande över Kattegatt markerar dygnens rytm året runt. Nu ligger hon för reparation efter att ha krockat med kajen i Grenå. Borta hela nästa vecka.
Nå, det finns ju andra båtar. Så här års kan man roa sig med att skåda segelskutor. Den här tremastaren, som passerar vid 15-tiden, heter Atlantis och kommer från Holland:

atlantis
Dreimast-Barkentine Atlantis

Intressant nog är det ett gammalt fyrskepp, byggt 1905, som fram till 1970-talet låg i Elbes mynning. Sen byggdes hon om och används numera som passagerarfartyg. Just nu är hon på väg till Lysekil. Tyvärr går hon ganska långt ut. Hon kan ha 15 segel, men alla tycks inte vara på plats just nu.

12 JULI Tolv grader i gryningen, friskare luft än på länge, över himlen storstilade stråk från sydväst mot nordost:

04.43
Klockan 04.43

En stund senare, över landhorisonten:

05.09
Klockan 05.09

På de infraröda bilderna från Meteosat-10 ser man att stråken bildar en väldig halvmåne som sträcker sig från Prag till Örebro, ungefär:

53c0a8c64d0d8
Klockan 05.00

Lättsamma ostvindar, havet på -6 centimeter. Dagens syn: ett ynglingagäng har fått för sig att campa på Sälarevet:

sälatält
Mycket nära naturen - ett

sälaboll
Mycket nära naturen - två

Kanske dags att sälja kikaren.13
JULI Där försvann högtrycket. Har fått 18 millimeter regn under natten och mer hänger i luften. Fjorton grader, ingen vind, totalmulen himmel. I sanning en perfekt dag för sniglar.

snigeltid
Arion vulgaris

Gör ett misslyckat besök på stranden. Havet på -5 centimeter. Maneter i massor.

Fram till klockan 20 har det fallit ytterligare 33 millimeter, att läggas till de 18 i natt.

Det stannar där: 51 millimeter under söndagsdygnet, som därmed blev ett av de våtaste sen jag började mäta våren 1997. Här är topplistan:
12/6 2009: 56 mm
13/7 2014: 51 mm
12/8 2002: 50 mm
22/6 2007: 48 mm.
14
JULI Blå himmel igen, efter gårdagens bly. Tolv grader, småblåsigt från öster, havet på +-0 centimeter.

blåttigen
Det klarnar

Den oförtrutna strömmen av maneter är ett mysterium. De brukar komma stötvis, men i år får vi kontinuerliga leveranser. Det har pågått sen den 14 juni, alltså i precis en månad. Någon procent är brännmaneter, som de här två:

bränn-01
Det bränns

bränn-02
Det löser sig

Ivriga tärnor i luften. De har några riter för sig som jag inte förstår. Ett gäng om sex-sju kentska tärnor passerar, med sina årsungar. En karmosinröd myrspov står utanför stora reveln och gnäller, gällt och entonigt. Skärfläckorna i lagunen har en ny unge, född igår.

15
JULI Mild natt, 18 grader i gryningen, med en kännbar vind från sydväst. Lätta moln över Kattegatt driver ostvart och packas samman till mulenhet över inlandet. Havet på -6 centimeter. I vattenbrynet mjuka slingor av jugendskum i olika bruna nyanser:

skummorgon-01
Skummorgon - ett

skummorgon-02
Skummorgon - två

skummorgon-03
Skummorgon - tre

Skumgardinerna är återigen fullsatta med insekter i oräkneliga miljoner:

skummorgon-04
Skummorgon - fyra

Tar hem och kollar i luppen:

skumflugorna
Tvåvingar

Påminner om blomflugor. De är ungefär två millimeter långa och ser alldeles nymorgnade ut, men var de kom ifrån och vart de var på väg är en gåta.
De har två vingar, inte fyra. Strax bakom vingarna sitter något som ser ut som små klubbor. De syns tydligt på kamraten till vänster på bilden. Det är bakvingarna som ombildats till ett slags svängkolvar, som kallas halterer och som är kännemärket för insektsordningen Diptera, tvåvingar. Så här skriver Chinery och Coulianos i sin förträffliga insektsbok:

”Diptera är en av de stora insektordningarna med ca 85 000 kända arter, av vilka mer än 4 200 är funna i Sverige. Kännedomen om den svenska tvåvingefaunan är dock högst ofullständig. Bortsett från de alltid ombildade bakvingarna uppvisar tvåvingarna en mycket stor mångformighet, från klumpiga spyflugor till de bräckligaste myggor.”

På eftermiddagen intensivt kitesurfande i reservatet:

kitesagain
Hejdlöst

Sen två millimeter regn.

16 JULI Sexton morgongrader, blåsigt från sydväst, havet på +8 centimeter och stigande. Nyvispat skum idag, utan tvåvingar men hoptryckt till tjocka veckade filtar:

strandskum
Havets fradga - ett

Den bruna färgen är sand:

skummisar
Havets fradga - två

Gårdagens skum har av tidvattnet flyttats uppåt på stranden, där det torkat och prickats av regnet:

torrskum
Havets fradga - tre

Spejar förgäves efter tärnungen. Den tycks inte ha överlevt.


17 JULI Högtryck igen. I gryningen faller temperaturen till nio grader under en molnlös himmel. Faller gör också havet, till -17 centimeter, vilket är 35 centimeter lägre än i går. Tillbakadragandet blottlägger en ren, fräsch och abstrakt strand, orörd av badkulturen, med elegant filade revlar och färska grönsaker:

nyblottat-01
Gårdagens botten - ett

nyblottat-02
Gårdagens botten - två

nyblottat-03
Gårdagens botten - tre

Cyklar bort och köper potatis på Tvååkers gata. På en sten vid vägen står en oskygg storspov och spejar ut mot havet. Gissar att det är en ungfågel som letar efter sin pappa (mamma har redan flyttat söderut, enligt den turordning som råder bland spovar).

stenspov
Stenspoven


18
JULI Mulen morgon, 15 grader varm och utan vindkraft. Havet på -10 centimeter. Lagom till semestersäsongens optimum blommar renfanorna överallt. De hör till huvudtrupperna i den gula kalendern, liksom maskrosorna i maj och smörblommorna i juni. Jag har till och med låtit dem invadera min trädgård, där deras robusta fröställningar står högt över snön hela vintern, till båtnad för gråsiskorna.

renfanor
Tanacetum vulgare

Femtio gräsbetande grågäss på strandängen.

SMHI har redovisat de senaste mätningarna i Kattegatt. Så här ser temperaturen och salthalten ut vid mätpunkten öster om Anholt. Ytvattnet är 19 grader varmt, men svalnar ned till sju grader på 50 meters djup. Saltet svänger åt andra hållet, med hög halt under 20 meter, men ovanligt låg vid ytan.

anholt e

Om jag läser protokollet rätt gjordes de här mätningarna i söndags. Den låga salthalten i ytvattnet kan möjligtvis bero på det häftiga regnandet strax innan, men det är bara min egen gissning.

19
JULI Elva grader, stillhet och tystnad i gryningen. En mörk molncigarr över skogslandet, i övrigt blått. Havet på -17 centimeter. En sälunge har strandat på en sandrevel utanför Smedsgård:

sälunge-01
Ynglingasäl - ett

Ser ut att vara i dåligt skick, men kvicknar till i solen och kravlar sig ut i vattnet:

sälunge-02
Ynglingasäl - två

Det kommer en del rapporter om sjuka eller döda sälar på stränderna just nu. ”Rör dem inte”, manar zoologerna.20
JULI Tretton grader när solen går upp, en lättsam morgonbris under en ovanskligt ljusblå himmel. Varm dag väntar. Havet på -12 centimeter. Försynta förband av kärrsnäppor kilar fram i vattenbrynet innan det stora badandet bryter ut:

kärrrsnäpp
Calidris alpina

Tärnorna vill söderut. Hittar tio silvertärnor rastande på Sälarevet. Var de kommer ifrån går inte att veta, men de ska till Antarktis. De har sällskap med en fisktärna, som inte ska lika långt, och som blir föremål för en del mobbande. Här är tre kortbenta silvertärnor med en långbent fisktärna:

flyttdags
Flyttdags

Utrustad med en vattentät kamera har min son Fabian ägnat den värmeböljande helgen åt att examinera undervattnen vid Sälarevet, Smalasudde och Ugga. Jag lagt ut ett särskilt
galleri med bottenbilder. Här är en smakbit:


botten-02
Den undre världen --------- Foto: Fabian LidmanStrax före klockan 22 åker en luftmoped längs reservatet, bara några meter över marken. Panik bland fåglarna.

luftmoppe
Motordriven fågelskrämma i reservatet

21
JULI Ännu en sval men solklar morgon, men med föraningar om torka, damm och oförsonlig hetta. Havet på +1 centimeter. Ger mig ned vid Sik, där den stora vattenhålan nu är en brun och uttråkad gyttjeyta:

torrlagt
Torrlagt

På stranden, däremot, frodighet längs tångbältet:

grönrand
Gödd strand

Den antika stocken som flöt iland i vintras omfamnas nu av frejdig vass:

stocken
Strandstock

Utanför ligger en bit av en kabeltrumma, strandad på samma ställe som stocken:

trum
Strandtrumma

Sommarvärmen är global. Juni blev den varmaste juni som uppmätts sen termometern kom i bruk, rapporterar NOAA, som är den amerikanska motsvarigheten till SMHI.

22
JULI Sommaren står stilla. Vädret har stelnat i värmen, varje morgon ser likadan ut. Tidvattnet kommer och går, men i övrigt präglas stränderna av mänskliga fötter och lekfulla barn. Här är ett ovanligt kreativt sandslott:

morgonslott
Ökenslott

Det är nu en vecka sen sista regnet, men fortfarande strömmar det vatten ur gränsbäcken i söder, och göder en inte helt aptitlig sörja av alger, levande och döda:

strandsörja
Felsteg

Mer liv finns i luften. Vi har fantastiska mängder svalor just nu. Här är ett gäng som rastar på mitt bredband:

svalband
Svalband

23
JULI Tretton grader i gryningen. Vindstyrka: 0. Antal moln: 0. Havsnivå: +-0. Firar detta med att cykla till Norra Lyngen, som vackrast stilla morgnar.

lyngenmorgon
Lyngenmorgon

Räknar till trettio sälar, en normal sommarsiffra. Var resten håller till är det ingen som vet. Föder de sina ungar på Anholt? Spekulation.
Tyvärr också en död säl på stranden, vilande svårsedd bland stenarna:

lyngensäl
Vad dör de av?

Det vimlar av sädesärlor på stränderna, sugna på sydflytt.


24
JULI Tretton gryningsgrader, fortfarande varken moln eller vindar. Havet på -5 centimeter.
Vadar ut till Sälarevet. Två ägg ligger kvar i bogrop nummer två, den med fyra ägg den 30 juni. Jag har ingen förklaring till detta. Området är numera en aktiv arena för det rörliga friluftslivet. Det var här som ett VM-inspirerat ynglingagäng spelade fotboll hela dagen den 12 juli. När det är folktomt är där istället rastplats för trutar och måsar. Rimligen är äggen övergivna sen länge, men att två finns kvar är sannerligen märkligt.

tveäggat
Tveäggat

Grönbenor i lagunen.

25 JULI Högsommar. Femton grader i gryningen, molnlöst, timida ostvindar. Havet på -6 centimeter. Möjligtvis blir detta den varmaste dagen under den pågående böljan. Ett väderskifte tycks vara på gång, fast SMHIs datorer har svårt att bestämma sig för när och hur. Vi behöver regn.
Gläder mig åt strandastrarna som har högsäsong nu:

strandaster
Tripolium vulgare

Strandastern är ett litet underverk, även bortsett från dess poetiska färgskalor. Den tillhör den exklusiva gruppen halofyter, varmed menas växter som tål saltvatten. Det forskas energiskt på hur de bär sig åt, med det optimistiska målet att via genmanipulation åstadkomma varianter av vete, majs eller potatis som går att vattna med havsvatten. Efter vad jag förstår är det inte så enkelt som många hoppades för några decennier sen, men det vore onekligen en revolution om det lyckades.
Strandastern ser mild och bräcklig ut, men den är i själva verket en tuffing, som tål inte bara salt utan också svavel, stormar och brutala vågor. Jag har sett på internet att en del hoppfulla firmor saluför hudkrämer med extrakt av strandaster, i föreställningen att dess tålighet låter sig omplanteras i ansiktet på folk.
I vilket fall är strandastern rik på näringsämnen. Man kan äta bladen, stekta i smör, men givetvis får man inte plocka den i reservatet.

På eftermiddagen smååska och låtsasregn (1,5 millimeter).

26
JULI Vacker morgon igen, 15 grader, behagfull ostvind. Havet på -16 centimeter. Den mystiska järnklumpen, som varit ett strandmärke sen den 11 april, har numera en peruk av grönalger som av rosten långsamt metamorferas till rödalger:

järnalgerna
En alghjässa av järn

Lagunen nästan torrlagd igen. Den blottlagda slambottnen är full med stora hål efter boskapens klövar…

torrbotten
Lagunbotten - ett

…och små hål efter vadarnas näbbar:

borrhål
Lagunbotten - två

Man kan undra hur de gör. Går de runt och provborrar på måfå tills de hittar ett kryprikt ställe, eller har de särskilda sökkriterier, medfödda eller inlärda? Ingen som vet.

Inspirerad av min egen fredagsnotis om strandastern letar jag upp ett välvuxet bestånd, plockar hem en näve blad och jag steker dem i smör. Läckert men knappast mättande:

asterfrukost
Strandasterfrukost

På eftermiddagen lamt åskväder med två millimeter väta.

havsregn
Åskmoln över Kattegatt

27 JULI Femton grader, lagom ostvind, himlen halvtäckt av högtflygande slöjmoln, som möjligtvis signalerar den instabilitet i övre troposfären som ger oss eftermiddagsåska:

slöjor
Lite oklart

Havet på -11 centimeter. Bristen på blåst och överskottet på sol har gynnat strändernas halofyter, som är frodigare än jag kan minnas:

halofytmorgon
En glasörtsäng

Tranparet i Morup ropar i ottan. Cyklar ditåt. De går på ett fält precis vid kommungränsen. De syns inte men hörs desto mer. Magnifikt.

Fullt kaos överallt, hojtar Aftonbladet på eftermiddagen. Det är inte helt sant. Åskvädren når aldrig Utteros.

fullt k

Så här ser det ut på SMHIs radarskärmar när det är som värst. Varje kryss är en blixt. Man anar en liten lucka i Tvååkers pastorat:


15.30
Klockan 15.30

Nå, vi får en tröstmillimeter, plus en grann regnbåge:

björkängsbåge
Björkängsbågen

Klockan 20.45: pilgrimsfalk slår byte i eller vid lagunen, förmodligen en mindre fågel, som den flyger iväg med.8
JULI Femton grader när jag och solen går upp. Markdimma, vindstilla, havet på -4 centimeter.
I reservatets södra ände vimlar vadarna så här års: gluttsnäppor, grönbenor, skogssnäppor, beckasiner med mera. Vassarna runt gränsbäcken, som blev brutalt misshandlade av höststormarna, har rehabiliterat sig rejält och står nu fräscht gröna igen:

vadarvassar
Vadarvassarna

Det är flyttid för unga starar, som drar sydvart tätt över strandängarna i ivriga moln. De stannar till ibland och letar föda. Tidigt på morgonen kilar stora skaror runt bland husvagnarna på campingen och plockar loppor ur gräset:

starfrukost
Frukost i det gröna

Dagen blir strax ljus och varm. Cyklar en runda och beundrar de blommande majsfälten:

majsen
Manshög vajar majsen

29
JULI En magisk sommarmorgon med tät markdimma, fuktmättad tystnad och femton graders svalka. Havet på -11 centimeter.
Går ut på stranden, ovetande om att stora gåsskaror gömmer sig i dimman. De lyfter med brusande vingar och ett exalterat kackel. Det är en blandning av grågäss och kanadensare, men jag kan också höra några vitkindade.
I ett lika oväntat trolleritrick stiger plötsligt solen, inte över horisonten utan över dimman:

ur dimman
Klockan 05.16

Cyklar en sväng inåt slätten, ett beslöjat sagolandskap ockuperat av sublima spindlar:

nätmorgon
Nätuppkoppling

30
JULI Dimmorna ligger i höjden idag, som formlöst gråa molnsäckar. Fjorton grader, blygsamma vindar, havet på -4 centimeter.
Den snabba ansamlingen av gäss i reservatet är uppmuntrande om än lite förbluffande. De vet uppenbarligen att det är skördetid och att sädesfälten är på väg att öppnas för fri furagering. Jag hörde dem anlända från betena sent igår kväll, mellan halv elva och elva. De ger sig av igen på morgonen mellan fem och sex, långt innan sommarfolket vaknar:

grågåsmorgon
Grågåsmorgon

Flanerar en vända norr om Uttran, och hittar en tejstefisk, en udda besökare på en badstrand. Tyvärr är den föga färsk. Den ser ut som om en trut försökt svälja den men sen hostat upp den igen:

tejstefisk
Pholis gunnellus

Strax intill ligger denna vackra manet med sex öron, eller snarare minnet av den inetsat i sanden:

sixpack
Sixpack

Strax före klockan 17 dyker Stena Nauticas välbekanta profil upp över horisonten. Hon har legat till sängs sen hon krockade med en pir i Grenå den 8 juli, men är nu redo att börja frakta folk över Kattegat igen.31
JULI Ljummen natt, 18 grader i gryningen. Bulliga kuddar av moln som efter hand särar på sig, framkallande sevärda belysningseffekter:

05.23
Klockan 05.23

En halvtimme senare ser det ut så här över Gummaråsen:

06.01
Sol & vind

Havet på -4 centimeter. Lite blåsigt, från väster. Skulle behövas en rejäl kuling för att vispa ned syre i havet.

Jag glömde en sak. I förrgår, när slättlandet var höljt i spindelvävar, hördes vakteln igen, på samma plats som den 10 juli. Det är en föga spelvillig gynnare, men den fuktmättade atmosfären efter hettan lockade tydligen fram hormonerna. På vaktlars vis stannar den envetet kvar på det fält där den råkat landa, ända tills skördetröskan kommer. Detta beteende är en ornitologisk gåta.

Med blåsandet kommer kitesurfarna. Man kan se hur psykologin fungerar. Först vänder alla där badstranden tar slut, eftersom alla andra gör det. Men det räcker med att en enda yngling åker in i reservatet. Genast följer en hel drös efter.

Här slutar juli, som gav oss mycket sol och värme men för lite regn. Månadens summa blev 86 millimeter, vilket inte är lika illa som 2013 (åtta mm i juli), men klart otillräckligt under en värmebölja.