December 2011

december-11
Strandängen den 7 december - grön och fin...

7
DECEMBER En ändlös kanonad av oväder, framför allt på nätterna, med stormstötar, hagelskurar, ösregn och åska, i en enda röra. Ser havsörn dagligen men har inte tålamod att vänta ut jaktscenerna. Gläds åt sex storspovar på strandängen och sjutton gravänder i lagunen. Fortfarande gott om grågäss, fast kanadensarna i majoritet nu. Starflockar, råkor, gräsänder.
Högt vatten. Har inte varit ute på stranden på en vecka.

8 DECEMBER Tillfälligt frostig stiltje, med två magnifika havsörnar i morgonsol. Över trehundra grågäss uppe och betar på ängen. Cyklar en runda i minusgrader. SMHI hänger ut nya varningar om storm, snö och högvatten.
På kvällen drar ovädret in, fast vi i kustbandet får ösregn istället för snö.


9
DECEMBER Ännu en sömnstörd natt full av stormstötar och regnsmatter. Vinden tilltar under morgonen. På Nidingen 27 m/s i byarna klockan 10. Det är sju grader varmt. Ingen sikt alls, men kan se ett gytter av gäss på reveln och små kringflygande flockar. Inget väder för havsörnar. Havet på +20 centimeter, men det kommer att stiga hastigt när vinden vrids från sydväst till väst.
Ännu värre blåst: 30 m/s klockan 17. Rutorna helt ogenomskinliga av salt. Ser tyvärr inte havet stiga. Vid Ringhals +69 cm klockan 16, +83 cm klockan 17, +102 cm klockan 19. Till råga på allt är det fullmåne.

10 DECEMBER Nej, det mojnade inte under natten. Var uppe flera gånger och såg fullmånens spegelbild splittras i det upprörda vattnet strax utanför stugan. Havet nådde 142 centimeter klockan fem. Fortfarande 24 sekundmeter när jag halv sex stretade iväg till brevlådan för att hämta tidningen, en prestation som väckte kackel bland gässen.
Det som är mest spännande nu är vad som kan ha hänt med strandens struktur i stormarna.

Ripples
Här kommer en liten kryddkaka till er som skaffat boken ”Tidvatten”.
Novemberkapitlet handlar om hur det går till när vågmönster bildas i sanden på havsbottnen. Fenomenet har utretts av två hängivna pionjärer. I början av 1900-talet använde matematiklärarinnan Hertha Marks Ayrton ett vattenfyllt glastråg med sand på bottnen till att studera hur vågformerna föddes och växte under vattnets virvelrörelser. Och på 1940-talet återanvände den brittiske officeren Ralph Alger Bagnold samma tråg, men nu med en skena som vaggades i vattnet. Så här beskrivs den anordningen på sidan 197 i boken:
”Bagnold placerade ett lager sand i en böjd stålskena, som såg ut som stänkskärmen på en cykel. Skenan fick hänga i ett tråg med vatten, och vaggades i noga kontrollerade rörelser med hjälp av en elmotor. Till konstruktionen hörde en kamera, som utförde samma pendelrörelse som skenan.”
Det finns en bild bevarad som visar hur det såg ut. Den är hämtad ur Bagnolds vetenskapliga artikel ”Motion of Waves in Shallow Water. Interaction between Waves and Sand Bottoms”, publicerad av Royal Society i januari 1946.

bagnolds_vagga
Mönsterforskning - till höger ses Hertha Ayrtons glastråg, här med Bagnolds sandfyllda skena.

11 DECEMBER Ett minimalistiskt högtryck har klämt sig in mellan ovädren, med öppen himmel och en glimt av solen. Enorma mängder fågel, inkluderande två havsörnar på stenrevet.

14 DECEMBER Ur led är tiden: oväder på natten, med kraftig åska. På morgonen havet uppe på +81 centimeter. Massor med fåglar; havsörn drar runt, utan jaktlycka; en skarv parkerar sig i gräset vid lagunen. Tretåiga måsar spanar tätt över strandängen, efter vad vet man inte.

15
DECEMBER Nytt oväder brakade in över kusten klockan fem på morgonen. Cyklade iväg till brevlådan i mörkret för att rädda tidningen. På morgonen havet upp till +77 centimeter. Gäss överallt, havsörn på flera jaktvarv längs det som för tillfället är stranden.

16
DECEMBER En efterlängtad meteorologisk vilodag, med bara lätt sydostvind och ännu lättare regnstänk. Kunde ge mig ut på en milslång cykelrunda i gryningen, sjungande ”Nu är det hjul igen”. Ormvråk på stängselstolpe. Flock om 30 sångsvanar ute i vattenbrynet, samlade, på sångsvanars unika vis, i en tablå, underskön som ett japanskt träsnitt. Därtill drillande storspovar. I skymningen (kl 16) flock efter flock av grågäss från betena till nattvilan på stranden.

18
DECEMBER Nollgradigt i gryningen, lätt nordostvind, spröd ishinna runt lagunens kanttuvor. Havet har retirerat till -4 centimeter. Kan nu gå ut och inspektera stranden, som är märkt och ärrad av de senaste veckornas stormar. Rejäla erosionsskador på stora reveln, grässvålen har gröpts ur eller skalats av på havssidan. Detta är inte miljöförstöring, utan naturliga ombyggnadsprocesser, organiserade av havets vågor. Man kan rentav tänka sig att stormarna återskapar fria sandytor på reveln, som kan locka tillbaks tärnorna.
Två havsörnar på revet, gässen lite längre norrut när stränderna runt Uttrans mynning blottlagts.

IMG_3985
Här har havet härjat.

19 DECEMBER Helt oförhappandes har alla moln blåst bort och blottlagt en skamlöst blå himmel. Tyvärr kall vind. Havet åter på +20 centimeter. En hoppfull strandskata kilar obekymrat runt bland de sömniga änderna, längst ut på stranden. Prognoserna lovar plusväder året ut, vilket kan leda till fler intressanta övervintringsförsök.

20
DECEMBER Busväder på nytt. Ser inget genom de våta rutorna.

21
DECEMBER Scenskifte igen: lätt snöfall på efternatten, som epilog till gårdagens tröstlösa regn. I gryningen börjar det töa, men sen kommer kontraorder och ett tunt och skört snötäcke bli kvar hela dan, vitt och solbelyst, med havet blankt i bakgrunden. En häger, den första på länge, vilar vid lagunen; bägge havsörnarna på plats på Sälarevet, flera storspovar stolpar omkring.
Proppen i Törlans mynning är nu bortspolad igen.
På kvällen såphalt under sulorna.

24
DECEMBER Soligt och milt som en marsdag, väder för cykeltur och fönsterputs. En pilgrimsfalk vilar hela förmiddan i gräset vid lagunen, ett par hundra grågäss betar lågmält pratande på ängen eller simmar lugnt i stora hålan som i en parkdamm, bägge havsörnarna visar upp sig utan att i större mån störa idyllen. Kontrasten mot förra julen är värd att fördjupa sig i.

En julsaga
För ett år sen, på julafton 2010, var det elva grader kallt. Stränderna var belamrade med snö och is, gåsskarorna hade glesnat betänkligt. Men havsörnarna fanns kvar. På sidan 214 i ”Tidvattten” finns en beskrivning av det förbluffande upptåget ute på Sälarevet, där örnarna upptäckt en and i usel kondition:
Örnarna attackerar den och försöker lyfta den ur vattnet. Fyra gånger ser jag en örn få tag i den alltmer tilltufsade anden, men tappa den igen.
Var kommer alla örnarna ifrån? En av dem lyckas till slut fiska upp anden. Då utbryter det stora julkalaset: hela elva havsörnar känner sig bjudna. Jag tror inte mina ögon. Försöker fotografera skådespelet genom tubkikaren.”

Jag misstänker att det snarast kan låta som om kalaset bestått i att skribenten fått i sig för mycket julbrygd, så här kommer bildbeviset: en hel flock havsörnar, fotograferade genom tubkikaren en arktisk julafton:

nio
Och om ni tvivlar på att det verkligen är havsörnar kommer här en delförstoring från ett annat skede av gästabudet:
sex

25 DECEMBER Halv fyra på natten rumlar ett nytt oväder in. Sen en vacker, halvklar dag med fabulösa mängder fåglar ute på stranden. På kvällen blåser det upp: väderlekarna är verkligen kaotiska denna vinter. Kollar NAO-indexet: det har gjort en svacka men stiger nu brant uppåt på nytt.

26
DECEMBER Går ut halv sex på morgonen, i ett massivt mörker. Det är åtta grader varm. En flank av stormen Dagmar har rasslat förbi i natten och pressat upp vattnet till +60 centimeter, men blåsten nu nerskruvad till en lätt kuling. Dock havet exalterat av dyningar. Landskapet domineras av en frapperande ljudridå: ett mättat och mustigt vitt brus i mörkret, med en ljus klang utan dova eller mullrande undertoner. Jag förmodar att strandens flackhet spelar med, men vet icke hur. Detta ljud har samma läkande verkan som den fria horisonten.
En ljus och välvillig morgon. Kan cykla till Lisered men glömmer kikaren. Sen regn och vresiga vindar igen.

28 DECEMBER Heldagsregn.

29 DECEMBER Dags för nytt väderdrama. Blåsten börjar bullra halv tre på natten, stranden kommer närmre, SMHI har hängt ut varningar. Stormstötar mitt på dan, med havet på +60 centimeter. Jagande havsörn vid tiotiden, men annars dämpat fågelliv: de börjar väl tröttna på denna evinnerliga vinterturbulens, liksom jag. En flock råkor plockar anonym näring i gräset. Grågässen kommer från betena, en masse, vid halv fyra. Tar en bild. (Färgskalan har kameran själv hittat på, i protest mot att jag riktat den rakt mot solen.)

IMG_4097
Motljusgäss.

Havet fortsätter att stiga. Uppe på +89 centimeter klockan 18, tyvärr i totalt mörker. Toppar på +92 klockan 21, drar sig sen långsamt tillbaka.


30
DECEMBER Scenbyte igen. Vinden har lagt sig, himlen har öppnats på glänt. Nära tvåtusen grågäss på min sektion av stranden. Sen faller temperaturen under nymånen.

31
DECEMBER Frostmorgon. Cyklar till Morup under en rosa himmel i ett slättlandskap iklätt lätt rimfrost. Kan se 24 stillsamma sälar från Lisereds udde. Sångsvanar hojtar borta i Lynga. Skottlossning. Ett större jaktlag, eller möjligtvis flera, invaderar Norra Lyngen. Sälarna är inte skotträdda, men gäss och änder försvinner. Får bevittna hur en skadskjuten kanadagås störtar ner i Morupsån. Sen försvinner jag också. Dimma.

jaktmorgon
Nära naturen.

Här slutar 2011. Regeringen har nu haft reservatsärendet i exakt ett år.