April 2015

McCrackens ankburkar
Kevin McCrackens ankburkar

Jag har på min iPad en mapp som jag tyvärr inte kunnat avstå från att döpa till ”ankkukar”. Dess innehåll är dock helt seriöst och definitivt inget aprilskämt. Huvudnumret är en vetenskaplig artikel, skriven av ett forskarteam som letts av ekologen Patricia Brennan, och med rubriken ”Coevolution of Male and Female Genital Morphology in Waterfowl”.
Fåglars kroppar är optimerade för flykt. De är lätta och saknar utstickande delar. De har till exempel inga penisar, bara en enkel öppning. Undantaget är änder, som tvärtom har uppseendeväckande långa penisar, ofta vridna som korkskruvar.
Detta är ett känt faktum som biologer grunnat över i alla tider. Fenomenet uppmärksammades exempelvis för 15 år sen, när zoologen Kevin McCracken upptäckte att en liten argentinsk and slår alla rekord: 42,5 centimeter, vilket är ungefär samma längd som själva anden. Det är Kevin McCrackens konserverade ankpenisar som ses på bilden.
McCrackens egen hypotes var att ankhonorna helt enkelt föredrar långa penisar. Det har fått evolutionen att skena: hannar med stora organ har störst chans att få para sig. Deras avkomma ärver penislängden.
In på scenen träder nu den kvinnliga forskaren Patricia Brennan och ställer den enkla frågan: hur ser honornas motsvarighet ut?
Ingen (manlig) fågelforskare tycks någonsin ha tänkt på den saken.
Patricia Brennan upptäckte vad ingen väntat sig. Andhonorna har långa slidor, som också är korkskruvsformade. Men de är vridna åt andra hållet! Hannarnas penisar är skruvade motsols, honornas vaginor medsols, ett arrangemang som uppenbarligen försvårar parningen.
Förklaringen är den här: det är vanligt att andhannar våldtar honorna, också det är välkänt beteende, som vem som helst kan iaktta i städernas ankdammar. En lång penis underlättar för en hanne som vill tvinga en hona att bli mamma till hans ungar. Därför har evolutionen gynnat långa penisar.
Men för honorna betyder våldtäkter att de mister friheten att själva välja partner. Honorna har försvarat den friheten genom att utveckla könsorgan som försvårar våldtäkterna. Honorna och hannarna har hamnat i en darwinistisk kapprustning, med allt mer komplicerade könsdelar som följd. Så ligger det till.
Men den här historien, som alltså inte är ett aprilskämt, har en liten knorr, av det politiska slaget.
Det republikanska partiet i USA kritiserar ofta staten för att slösa pengar på meningslös forskning utan praktiska tillämpningar. Häromåret upptäckte någon att den federala regeringen anslagit
384949 dollar för forskning om “Sexual Conflict, Social Behavior and the Evolution of Waterfowl Genitalia”, till Patricia Brennan vid Yale University.
Det blev en liten skandal, men lyckligtvis bara liten.


1 APRIL Ostadigt är väl rätt ord. Tre grader, blåsigt från nordväst, halvöppen himmel med opportunistiska skurmoln. Havet uppe på +54 centimeter, vilket ger saltvatten på strandängen. Skaror av vitkindade gäss, gravänder och strandskator trängs på det som återstår av stranden.
Går längs den stökiga sträckan bort till Törlan, där något slags fisketyg seglat in i vattenbrynet:


garn
Inflytande - ett

Också en bit stängseltråd är ute och seglar, tångprydd:

trådtång
Inflytande - två


2 APRIL Två grader, blåsigt från nordväst men ljust, med dekorativa altocumulusmoln i aprilskyn:

aprilmoln
Skärtorsdagshimmel

Havet på +12 centimeter. Gårdagens topp på över halvmetern har lämnat en renrakad strand, med skum kvar i stubbtången:

skumtång
Uppståndelse

Sävsparvarna sjunger för fullt i reservatet. Vitkindade gäss lite överallt nu, i större och mindre förband. En sextett har övernattat på strandängen utanför min stuga.

Sen driver skurar in från havet.
Åsksmäll klockan 13.23, följd av grovkalibrig hagelattack:

hagel
Aprilprojektiler

Naturvårdverket har beslutat om skyddsjakt på säl för ett år framåt. Totalt får 160 knubbsälar fällas i Kattegatt och Skagerrak, varav 55 i Halland.
Ur motiveringen:
Naturvårdsverket konstaterar att fisket i Västra Götalands-, Hallands- samt delar av Skåne län i stor omfattning allvarligt skadas av angrepp av knubbsäl. De allvarliga skadorna uppkommer under hela fiskesäsongen och på de arter som är avgörande för fiskerinäringen i området, exempelvis torsk, sill och makrill. De flesta fiskemetoder drabbas av sälskador, såsom garn, krok och även burfiske efter kräfta. Exempelvis är sillfisket under de tre första månaderna på året särskilt allvarligt drabbat av sälskador.
Mot bakgrund av den faktiska ökningen av såväl knubbsälspopulationen som antalet sälskador gör därför Naturvårdsverket bedömningen att allvarliga skador på fisket kommer fortsätta öka även kommande år om inte som skyddsjakt tillåts i området.


Längre än så har vi inte kommit i synen på de vilda djurens existensberättigande.
3 APRIL Frostgryning, vindbefriad, självklar himmel. Cyklar till Sik, lätt lyrisk över vårmorgonens ovanskliga skönhet:

morgonvass
Klockan 06.43

Havet på +12 centimeter. Strandens skumsjok ser lite förvirrade ut. De har frusit under natten, och sen spräckts av dyningarna:

skumflak
Skumflak

Intensivt spelande rödbenor, vipor och strandskator.
Och vad sägs om denna förstockade krokodil:

strandkrälare
Strandkrälare

En vidlyftig flock om (grovt räknat) 800 vitkindade drar runt längs kusten, nervösa som alltid i april. De återkommer ständigt till stora reveln, där de också övernattar.


4 APRIL Här har vi den. Regelboken säger att påsken ska firas första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Fullmåne har vi idag. Alltså är det påsk i morgon:

06.29
Klockan 06.29

Två minusgrader, inte helt stilla men mycket molnfritt. Nattkylan har designat en del elegant isgeometri:

euklidesis
Den euklidiska isen

Detta är mer förbryllande. En vass och svårfotograferbar syl av is står snedställd i sanden. Mystiskt:

issyl
Issylen

Havet på -20 centimeter. En färgglad bekanting kommer krypande över den ödsliga stranden. Det var denna putativa badattiralj som låg ute på Sälarevet den 16 februari:

randattiralj
En sommarreminiscens

Sjungande bofink i Björkäng.


5 APRIL Tre minus, lika stilla och klart som i förrgår, men med havet nere på -24 centimeter. Tröttnar aldrig på det subtila färgspelet över och under gryningens horisont. Minns att detta är nordväst:

gryningsspektrum
Morgonspektrum

En havsblekt och skulptural stubbe har landat i reservatet:

stubbe
Rotbidrag

6 APRIL Repris på gårdagen (minus tre, noll vind, -24 centimeter). Väljer att vandra Sik - Norra Lyngen, över en tillfälligt uppdagad men ännu fräsch havsbotten, full av märken och spår:

strandtriangel
Sanden minns vågorna

Stranden prydd med blommor av fruset skum:

skumkuddarna
Skummet minns nattfrosten

En mink har gjort samma vandring i den ljusa natten:

minkfoto
Stranden minns rovdjursfötterna

Över än hundra sälar vid Lisereds udde.


7 APRIL Väderbyte. Fem plusgrader, en uppnosig vind från nordväst under en tråkgrå himmel helt utan gluggar. Havet på -12 centimeter. Ovanligt få fåglar idag, förutom vitkindade gäss i en mångfald småflockar. Kan gå ut till Sälarevet utan att störa. Här är en konstruktion jag inte sett förut:

blockad
Blockad

Och här en vacker variant av bleknande bladalger:

bRunblad
Sockertare
8 APRIL En behagfull morgon, femgradig, med ljus himmel och lättsam nordanvind. Havet på -10 centimeter. Denna exklusiva vy är från stranden norr om Uttran:

bladrad
Bladrad

Ett kolorerat apriljäsande pågår i strandkanten:

jäsränder
Vårgrönska

De blåsvarta ränderna är svärmar av hoppstjärtar:

hoppfullt
Massutflykt


9 APRIL Fyra grader, beskedlig sydvästvind, havet på -19 centimeter. Skira slöjstråk i skyn, draperade i distinkta gardiner från öst till väst:

06.23
Klockan 06.23

Allt fler uppsköljda rödalger fröjdar ögat:

rött-01
Rödlätt - ett

rött-02
Rödlätt - två

Men dessa grönsaker förbryllade mig på håll. Det är faktiskt ett stycke grönfärgad plastväv, som i bisarrt släkttycke befolkats av gröna trådalger:

klorofyllens vänner
Klorofyllens vänner


10 APRIL Dimmig morgon, fem grader varmt, en småaktig västvind. Havet på -18 centimeter. Ett halvt tjog äggsamlingar av valthornssnäckor har strandat i reservatet. Sannerligen märkliga konstruktioner, fjäderlätta och lite hafsigt hopkomna:

snäckägg-01
Snäckägg - ett

snäckägg-02
Snäckägg - två

snäckägg-03
Snäckägg - tre

Hittar en nyss uppkrafsad bogrop mellan Sälarevet och stora reveln. Gissar på strandskata. Det var här någonstans som två strandskator värpte i samma grop förra sommaren (9 juni 2014). Den är ganska djup, fast det är svårt att se på fotot:

bogrop
Vårkänslor11 APRIL Bara tre grader i gryningen, men löften om en varm lördag. En trevande sydvind, disig himmel, havet på -19 centimeter.

En ungtrut har störtat nedanför Sik, men näbben före. Vågar inte ens gissa vad som hänt den:


trutslut
Huvudstupad

En bit bort ligger, ominöst nog, en giftgrön, norsk kemikalietunna. Den innehåller eller har innehållit någon slags nafta, från Unitor Chemicals, som tycks ingå i storkoncernen Wilhelmsen Ships Service:

gröna tunnan
Fel sorts grönska

Bär upp burken bortom strandlinjen. Den skvalpar av en hel del vätska, men det kan förstås vara havsvatten. Men innehållet har varit riskabelt, om än inte dödligt. (”I tilfeller med alvorlig eksponering, kan svimmelhet, uklarhet, hodepine eller sløvsinn oppstå”.)

dieselite
Dieselite

Som för att bekräfta att detta är en olycksdag tappar jag kedjan när jag ska cykla hem.

Moped i reservatet klockan 17.

12
APRIL Kuling natten lång. Fem grader i gryningen, fortsatt blåsigt, ömsom halvmulet, ömsom halvklart. Havet på +24 centimeter. Får avstå från stranden.

Två knölsvanar i brutalt slagsmål på strandängen. Alltid lika förbluffande att åse hur de annars majestätiskt loja svanarna tappar besinningen i ett ohämmat näbbnypande. En hona tittar på. Jag förmodar att det är henne de kivas om:

slagsmål
Svanhalsbatalj

Vindsurfare i reservatet.


13 APRIL Vårstorm idag, eller åtminstone kuling. Fyra grader, klar himmel, havet på +7 centimeter.

Möter sädesärla på stranden, lite vilse i vindarna, men välkommen. Rejält med uppblåsta brunalger i vattenbrynet:

brunskörd
Vårskörd

Också en ilandkliven vattensko:

vattenskon
H2O

14 APRIL Fyra grader, blåsigt från väster, havet på -3 centimeter. Regnskyar under insegling möter den uppgående solen:

06.16
Klockan 06.16

Skörbjuggsörten nyutslagen på strandängens yttersta tuvor:

primörer
Primörer

Hittar snäckägg i storförpackning - fyra eller fem hopsvetsade kapselsamlingar har samåkt över havet:

storpack
Hur gick detta till?

Svanfajten i förrgår har lämnat lätta fjädrar i gräset:

svandun
Utnypt

15 APRIL Väderbus idag, men uthärdligt. Sju grader varmt i ottan, vind från sydväst, envetet duggregn. Havet på +15 centimeter. Ger mig ut på stranden klockan sex, strax innan solen skulle gått upp. Här är en stämningsbild:

ränderna
Kanske en hängmatta?

Just det. Det randiga skynket, som låg på Sälarevet den 16 februari och utanför stora reveln den 4 april, har nu bara ett stenkast kvar till campingen. Med rådande väderläge kan det vara där till säsongstarten på fredag.

Nämnda väderläge ger också en behövlig nederbörd. Våren har varit torr, som vanligt, men tack vare regnet sker just nu det efterlängtade färgskiftet på strandängen, från gråbrunt till ljusgrönt.
En gigantisk flock vitkindade gäss på stora reveln under förmiddagen. Kan inte räkna dem med rutorna fulla av regndroppar.

16 APRIL Kulingen skingrar vårkänningen. Fem grader, ljusnande himmel, havet på +24 centimeter. En stackars grissla vaggar i vattenbrynet. Av teckningen att döma är det en ettåring:

unggrissla
Uria aalge

Knippvis med unga skott av ålgräs har ryckts upp i blåsten:

ålskott
Primörer

Möter en skeppsbruten golvmopp i perfekt harmoni med sanden:

strandmopp
Strandstädning

Den stora flocken vitkindade gäss, eller delar av den, har övernattat utanför Smedsgård. Drar runt nervöst före soluppgången, men återvänder till stora reveln.

Sår spenat.

17 APRIL Vänligt vårväder igen. En molnlös och stilla morgon strax över frostlinjen. Havet på +-0 centimeter. Sandens räfflor vittnar om de senaste dagarnas neurotiska blåsande:

räffelraffel-01
Kulingspår - ett

räffelraffel-02
Kulingspår - två

De vitkindade gässen möter morgonsolen på norra reveln. En snabb räkning ger siffran 700:

morgongäss
Massrast

En lastbåt har tillbringat natten utanför Träslövsläge. Hon heter Ida och är, som så många andra skepp, registrerad i Antigua & Barbuda.

ida
Ida

Gransångare sjunger i en trädgård i Utteros, som alltid så här års. Jag vet inte om den häckar där, men det är inte alls omöjligt. Gransångaren är en fågel vars namn med tiden blivit helt missvisande. Den har, står det i Hallands fågelatlas, ”svarat för den mest anmärkningsvärda expansionen av alla de arter som häckar i Halland.” Det handlar om en ökning på 17 procent om året sen millennieskiftet. Det ser lika dramatiskt ut i övriga landet.


18 APRIL Två grader minus, klart och stilla. Som förebud om en praktfull aprildag stiger en persikofärgad och hoppfull sol över Sibbarp:

05.57
Klockan 05.57

Havet på +1 centimeter. Någon enstaka gång flyter det iland burkar eller flaskor som har kvar rester av sitt ursprungliga innehåll, men det här är första gången jag stöter på en hel sexpack med oöppnade läskburkar. Notera hur kreativt sandens räfflor anpassat sig efter försändelsen:

sprite
Sprite

Stenskvättor på plats i reservatet, liksom knoppande trift:

trift
Armeria maritima


19
APRIL Tre grader i soluppgången, en timid ostan och dito moln:

05.58
Klockan 05.58

Havet på -25 centimeter. Går torrfotad ut till Sälarevet, där högsta stenen är monumentalt bemålad av skarvarna:

högsta stenen
Det är fiskdieten

Och här kommer en bildgåta:

tulpangrottan
Svar i morgon

Flock efter flock av vitkindade gäss drar söderut. Efter en timme, ungefär, kommer de åt andra hållet.

Ännu en vacker dag. Frustration: min cykel är fortfarande kvar på verkstan efter förra helgens haveri.

20 APRIL Vädret en repris från gårdagen, men svagare vind och havet på -17 centimeter. Jag går direkt på bildgåtan. Här är samma motiv i en annan vinkel:

gudrunmonumentet
19 april 2015

Just det: soptunnan som stormen Gudrun placerade på Sälarevet. Efter tio år är hon halvfull av sand, men med de fria ytorna ockuperade av havstulpaner. Hon ligger med öppningen mot ostnordost, i kompassriktningen 70°. Det är precis där solen går upp just nu. Därmed kan dess första morgonstrålar nå rakt in i tunnan, och lysa upp den som en fabelaktig havsgrotta. Så här ser det ut från bottenhållet:

06.02
20 april 2015

Jag råkar ha en bild från den 28 november förra året, där solen går upp i söder och lyser nästan vinkelrätt mot soptunnan:

28:11-14
28 november 2014

Och här en bild från mars 2005, när Gudruns tunna var jungfruligt grön, ännu sedesamt skyld av sitt lock och med hjulen kvar på fötterna. Men platsen är exakt samma som i dag, fast hon grävt ned sig i sanden och för det mesta ligger under vattenytan:

21:3-05
21 mars 200521 APRIL Samma sublima morgonväder. Havet på -18 centimeter. I soluppgången genljuder deltat av storspovarnas kontaktläte. Det står en flock om 27 spovar på Uttrans strand, ytterligare ett tjugotal längre in mot Utteros. När de ropat länge lyfter bägge flockarna och flyger samfällt in mot slätten.

Hittar till min glädje en valthornssnäcka. Efter alla äggkapslar som spolats iland under våren är det på tiden att även föräldrarna visar upp sig. Dock - detta skal är mycket gammalt, med ytan frätt av ålder. Det bär också mörka märken efter någon tångplantas rotskiva, vilket förklarar hur det hamnat uppe på stranden:

Buccinum undatum
Buccinum undatum

Utanför stranden ligger just nu en rad låga revlar, i vars sidor dyningarna mejslat förundransvärt precisa mönster, här belysta av en morotsröd morgonsol:

revelrelief-01
Revelrelief - ett

revelrelief-02
Revelrelief - två

Kabblekorna tycks ha en besvärlig vår. Deras traditionella växtplats utanför Utteros stugby är illa belamrad med driftvallar efter stormen Egon, men här är en planta som hittat fram:

kabblekor
Caltha palustris

På eftermiddagen nytt fartyg för ankar utanför Träslövsläge. Det är en portugisisk tanker som heter Harbour Fountain:

harbour fountain
Vänteläge

22
APRIL Frostgrad i gryningen och dimma. Havet på -3 centimeter. När solen stiger över Utteros ser den ut att spränga hål i dimman:

06.16
Klockan 06.16

Falskt löfte. En timme senare lägger sig ett mycket tätare hölje över reservatet, och skär ned sikten till knappa hundra meter:

07.21
Klockan 07.21

Vid åtta bryter dagen igenom, åtminstone tillfälligt. Jag kan står i stugan och porträttera denna stolt vingvädrande skarv på 800 meters håll:

08.05
Klockan 08.05

Jag antar att morgonens dimexercis är ett förebud om att vårt vänskapliga högtryck nu viker. Vi har kulingvarning till natten, och den kommande helgen ger kanske regn, en vara vi är i intensivt behov av.


23 APRIL Kulingen kulminerar runt tre på natten. Fortfarande hårda västvindar i gryningen, åtta grader varmt och en spektakulär gyllenhimmel i öster:

05.38
Klockan 05.38

Havet på -5 centimeter. Blir faktiskt hungrig när jag ser brunalgernas fullmogna frukter, utbjudna som i ett exotiskt grönsaksstånd vid Medelhavet:

frukost-01
Frukostfrukt - ett

frukost-02
Frukostfrukt - två

24 APRIL Blåsig gryning, sju grader varm, med imposanta men bildmässiga moln:

05.49
Klockan 05.49

Havet på -1 centimeter. De senaste dagarnas sandflyttande blåst har gett den torra stranden en grå, nivellerande patina, som en gammal etsning:

vingslag
Vingslag

Den 24 april är det datum då de första tärnorna brukade infinna sig. Nu är det snarast en minnesdag över en svunnen epok. Hela morgonen spejar jag förgäves ut över Sälarevet där de brukade slå sig ned allra först.
Annars har vi utmärkta tomter att erbjuda. Stormen Egon öppnade upp flera fria ytor på stora reveln, som varit silvertärnornas favoritplats, och sandplatån utanför Smedsgård ser i år ut precis som vi människor tror att småtärnorna vill att det ska se ut, med öppen sikt åt alla håll och musselskalen som anger att höjden över havet är någorlunda betryggande. Man kan ju alltid hoppas.

tärnmark
Tärntomt

Många flyttflockar med storspovar i reservatet.


25 APRIL Sju grader i ottan, grått och disigt med en måttlig sydvästvind. Havet på -6 centimeter. Går sträckan Törlan-Moruspån, som är rik på tång efter blåsdygnen:

algstrad
Algstrand

Algfloran här skiljer sig en aning från den i Smedsgård/Utteros. Till exempel de gröna minikålhuvuden som jag bara hittat nedanför Sik:

grönbollar
Brysselalger

Här finns också mera karragentång, av den art vi har i vår tandkräm:

karragen
E 407

Hittar några överdrivet kulörta rödalger. Bara på extremt nära håll är min enkla kamera villig att någorlunda återge den skrikiga färgen:

algrosa
Chockrosa

Ett tiotal exalterade ejdrar spelar vid Fårarevet. Flera småspovar flyger över.

Jag har oroat mig en del för min spenat, som jag sådde den 16 april, men som vägrat gro i torkan. Men igår kväll föll någon hundradels millimeter regn. Det räckte. Här är premiärplantan:

IMG_4271
Spinacia oleracea

På eftermiddagen ett stilla regn. Även rädisorna har kommit upp.


26 APRIL Sju grader varmt, med en obetydlig västvind och lätt men envetet duggregn. Havet på +7 centimeter. Cyklar bort till Galtabäck och betraktar havets obevekliga söndagsgråhet:

grå gryning
Sollöst

Ett tiotal skärfläckor i reservatets norra del, plus enstaka grå och vitkindade gäss, men inga tärnor syns till, varken där eller i hamnen. Gläder mig åt detta gröna genombrott i kajen:

genombrott
Sous les pavés, la plage


27 APRIL Strax över noll i dagningen, med en rosenfingrad himmel över ett hav av aluminium:

eos
Eos

Men på stranden ett ominöst mysterium. Här ligger en död stormfågel:

fulmarus glacialis
Falmarus glacialis

Och några meter bort en havssula:

sula bassana
Sula bassana

sulnäbb
Dess distinkta näbb

Vad kan ha hänt? Detta är havsfåglar som ibland vistas i Kattegatt, särskilt när det stormar. Men så här års borde de vara på sina häckplatser, förslagsvis i något norskt fågelberg. Bägge är fullvuxna. Bägge har något gulbrunt på halsen. De ser inte ut att ha legat länge i vattnet. Havet just nu på +4 centimeter. Kadavren torde ha sköljts iland igår eftermiddag, när havet var uppe på +15. Detta är en gåta.

Massvis med vitkindade gäss håller generalförsamllng på stora reveln. Beslutar mig för att räkna dem ordentligt. När jag nått till 382 lyfter hela gänget. Jag hade inte kommit ens till hälften. De landar ute vid Sälarevet, men jag avstår från ett nytt försök.

Ett svanpar har byggt ett rede på en mindre revel vid Utterosbornas norra badbrygga. Slånbuskarnsa på Persbörsvägen står i blom:

prunus
Prunus spinosa

28 APRIL Sex grader, vind från nordväst, himlen behängd med teatermoln:

kl 05.38
Klockan 05.38

06.14
Klockan 06.14

Havet på +16 centimeter. Strandkantens skumränder har en gulbrun kulör, som jag förmodar kommer av pollen. Färgen liknar den på stormfågeln och sulan igår:

pollen
Skummjöl

Inga tärnor. De vitkindade har övernattat på stora reveln.

Cyklar runt en del i kustlandskapet, där det pågår ett hektiskt men sen länge planerat knoppsprickande. Ser ladusvalor och hussvalor, hör lövsångare och rödstjärtar.
29 APRIL Äntligen en silvertärna. Jag möter den utanför stora reveln, där den just genomfört en snabb inspektionsrunda. Den hör hemma här, fastän just anländ från Antarktis. Det är lika överväldigande varje vår, trots sorgen över att nästan inga är kvar:

tärnan
Sterna paradisaea

Är själv ute på hemligt uppdrag. Sen länge sitter ett två meter långt, ljusgrönt plastskynke fast i en fjolårsört, fladdrande i vinden som en effektiv fågelskrämma. Detta är förbjuden mark för människor, men jag har planerat att gå ut en arla morgon när ingen ser mig. Här har hittills varit full med gäss, men inte idag:

plastgrönt
Fel sorts grönska

Det är sex grader varmt, med en kännbar vind från havet. Himlen belamrad av olycksbådande moln som förvandlas till förgyllda stoder när solen når deras krön:

05.44
Klockan 05.44

Havet på +-0 centimeter. Långt ute bland tången på en sandrevel lyser en vit kula. Det är en golfboll, av märket Wilson Staff. Ack huru förbryllande!

golf
Utslagen
30 APRIL Åtta grader i ottan, med en sydlig vind i kategorin hård. Himlen täckt av mulna moln, men med en beslöjad glipa där solen hastigt visar upp sig:

05.48
Min vresroshäck hälsar våren

Havet på +7 centimeter. Gässen har åter övernattat i eller vid lagunen. Deras sociala beteende bjuder en hel del underhållning. Med ojämna mellanrum lyfter hela skaran, plötsligt och synkroniserat, som såge de en örn. Flera småflockar avspjälkas och sprids åt diverse håll, men huvudklungan landar åter i reservatet. Under de närmsta femton minuterna återkommer småflockarna. Så håller de på. Mellan utryckningarna spatserar de fredligt omkring, äter gräs eller vilar sig. Jag förmodar att de är på väg till Ishavets karga stränder.

Det regnar, till båtnad för mina sockerärtor, som just stuckit upp sina groddblad ur jorden.