Juni 2015

ranunkler-01
Ranunculus acris

I juni sveps strandängarna i slöjor av gyllengula blommor, miljoner minilyktor ständigt svajande i vinden. Ingenstans är smörblommorna frodigare än här. Förklaringen är enkel: de är giftiga. Biter man i en smörblomma får man en ettrig, brännande smak på tungan. Sväljer man blir man sjuk.
Detta vet korna, och om de inte vet det lär de sig det snabbt. Smörblommorna lämnas i fred och kan breda ut sig. Giftet ger dem en oslagbar konkurrensfördel. Det är med denna kemiska krigföring smörblommorna skaffar sig livsrum på betesängarna.
Men de har knep också för att locka till sig pollinerande insekter. Medan kronbladen på de flesta blommor har en matt yta är smörblommorna blanka och glänsande. De lyser i solen, som små viftande annonspelare för hugade humlor och bin.
Smörblommornas kronblad har en komplex struktur. Ytterst finns ett slags hudskikt som är genomskinligt, men med ett pigment som absorberar den blåa delen av solstrålarnas spektrum. Kvar blir gult ljus.
Innanför ytskiktet finns en liten luftspalt. Gränsytan mellan hudskiktet och spalten är helt slät. Det gör att den fungerar som en spegel, på samma sätt som havet gör när det blir alldeles lugnt.
Innanför luftspalten vidtar ett skikt av vit stärkelse med en skrovlig yta. Ljus som lyckats smita igenom spegeln reflekteras av stärkelsen, men skrovligheten sprider det i alla riktningar.
De ljusstrålar som reflekteras vid luftspalten eller stärkelsen går ut igen genom kronbladets hud, där det filtreras en gång till av pigmentet, vilket ytterligare framhäver den gula färgen. Det man ser när man tittar på smörblomman är dels ett gult blänkande, som kommer från speglingen vid luftspalten, dels en diffus gul bakgrund, som är de spridda strålarna från stärkelsen.
Så går det till. Smörblommorna förstärker och reflekterar det gula i solljuset. Vaggade av vinden sänder de ut gyllene solkatter, små blinkfyrar som signalerar att här finns honung att hämta. Det är en raffinerad konstruktion som det tagit vetenskapen över hundra år att begripa sig på.
Här kommer ett stycke tysk läsövning, skrivet 1885 av botanikern Martin Möbius, som, enligt vad han själv påstår, var den förste som försökte lösa mysteriet med Ranunkelsläktets glansiga blommor:

möbius
Ur Botanisches Centralblatt 1885I
JUNI En blöt och blåsig natt med 14 millimeter regn, men det hyfsar till sig under morgontimmarna. Tio grader, mojnande västvind, havet helt oväntat uppe på +40 centimeter. Får hålla mig inomskärs.

Ännu ett massivt paket med äggkapslar:

kapselsamling

Uppenbarligen är konjunkturerna ypperliga för valthornssnäckor just nu. Jag vet att det gjorts en del ansatser från yrkesfisket att börja fånga valthornssnäckor i vår del av Kattegatt. Ett provfiske häromåret utanför Morup gav goda resultat, men vad som hänt sen dess är mig obekant.

Hittar minst ett dussin såna här mojänger, de flesta röda, men någon grön:

strandkaffe
Espresso

Utan internet hade jag aldrig kunnat lista ut var de hör hemma. Det är kaffekapslar, som används i espressomaskiner. Jag tänkte först att det var sand man ser innanför plasten, men det är alltså prima kaffe, om än något saltbemängt efter simturen. Är kapseln grön är kaffet koffeinfritt. Håll med om att strandpromenader är lärorika.


2 JUNI Skyndar ut i morgontimman. Ett nytt oväder på väg, med regn och sydlig kuilng. Tio grader, havet på +17 centimeter, bistert militärgrå moln skockas över horisonten. Stranden sorgesamt ödslig, med blåstens tångskörd hopad i skräphögar. Det mest levande är kråkorna:

kråksteg
Strandsteg - ett

Sanden ännu blöt, grötig och tungvandrad efter gårdagens högvatten:

framsteg
Strandsteg - två

Vi har nu en fullt utbildad El Niño i Stilla havet. Man ser det på den här kartan, som visar hur mycket havets yttemperatur just nu avviker från den normala. Rött och orange betyder över medelvärdet, blått under. Längs ekvatorn löper en röd linje, från Ecuador till Indonesien. Den är rödast i öster. Normalt är det tvärtom: passadvindarna blåser från öster längs ekvatorn och pressar solvärmt vatten västerut. Men nu har passadvindarna slaknat. De har rentav gjort ett lappkast på några ställen och börjat blåsa från väster. Det varma vattnet pressas nu tillbaka mot Sydamerika. Havet utanför Colombia, Ecuador och Peru är 4-5 grader varmare än normalt:

anomnight.current

Det här fenomenet påverkar vädret jorden runt, på ett ofta oförutsett sätt. Jag ska inte påstå att vårt usla väder på sistone beror på El Niño, men jag blir inte förvånad om någon som är betydligt kunnigare än jag i meteorologi gör det.

Uselt var ordet. Fem millimeter under dagen, och en kylig kuling.


3
JUNI Hård blåst natten lång, fem färska millimetrar. Klar kulingmorgon, 12 grader, havet på +38 centimeter. Vadar ut till den växande reveln utanför Törlans mynning. En dag som denna kan man se det hända: ny sand lyfts in av vågorna och bygger på reveln från havssidan:

Törlanreveln
Nybygge

Mitt ute bland smörblommorna häckar ett par frimodiga fiskmåsar, som de har gjort varje år, så långt jag kan minnas. Jag kan förstås inte garantera att det är samma måsar, men det är samma ställe:

väntetid-01
Uteliggare

Varje vår när korna släpps ut kämpar måsarna som bevingade furier för att försvara sitt rede. Korna blir skrämda och rusar förvirrat runt i cirklar, tills någon av dem råkar trampa sönder äggen. Vi får se hur det går i år. Korna är sena. Tyvärr vet jag inte hur långt måsparet hunnit. De började provligga platsen redan i slutet av mars, men det är oklart när själva värpandet ägde rum. Det tar mellan tre och fyra veckor innan ungarna är kläckklara. Hannen och honan turas om att ruva, i pass om två-tre timmar. De ser exakt likadana ut:

väntetid-02
Han eller hon?


4 JUNI Blåsten bråkar natten igenom, men börjar skruva ned sig under morgontimmarna. Nio grader, halvblå himmel, havet på +22 centimeter. Väntar tills nivån understiger stövelskaften.

På en revel vid reservatets sydgräns står en besynnerligt toppig tånghärva:

efter kulingen
Kulingens gåva

Här är förklaringen. Härvan har ett skelett av gammal stängseltråd. Om jag minns rätt låg den hopnystade ståltråden just här en längre tid i vintras, sedan stormarna rivit kreaturens stängsel, fast det var oklart hur den transporterats hit. Att den sen försvann var inte så underligt, men att den nu dyker upp igen ur havets djup, rostig och garnerad med alger, är onekligen en tänkvärd överraskning:

stålmanen
Uppståndelse


Blåsten har också avlevererat denna anonyma fiskeriattiralj:

inflöte
Inflöte

Stången släpar på en 30 meter lång lina som tyvärr slutar i tomma intet:

havsblått
Blå bandet


Silvertärnorna har avbrutit häckningen. Blåsten, minken eller räven? Går inte att veta. Det är två par som försökt fortplanta sig utanför Smedsgård. Bägge är kvar i området och tycks hastigt ha inlett ett nytt parningsspel. Här står den ena honan och väntar på att bli matad med fisk:

silverhonan
Nystart
5
JUNI Detta har hänt:

5_ringhals-1

Havet har fallit nästan 70 centimeter på ett och halvt dygn, till -18 centimeter. Vinden har vänt till ostlig, lågtrycket har förbytts i högtryck, SMHI lovar oss sommarvärme, fast bara i dag. Tågar ut till Sälarevet och hälsar på Gudrun, som för att fira väderskiftet ifört sig gröna flätor:

grönflätad
Sommarfrisyren

Möter en öronmanet som missat tåget när havet retirerade. Vi hade en miniinvasion av maneter den 22 maj, men sen dess har jag inte sett några:

öron
Hörselfrämjande

Möjligtvis är detta en bit av en ballong. I vilket fall verkar den ha legat länge på havets botten:

ballonglila
Platt fall6 JUNI En grådunkel morgon, 15 grader mild, med regnmoln över Jylland. En oförarglig sydvind, havet på -12 centimeter. Stranden bitvis täckt av rödalger och brunalger i skilda stadier av intorkning, nedbrytning och dekadens, var och en i sin färgskala:

alg-01
Visset är vackert - ett

alg-02
Visset är vackert - två

alg-03
Visset är vackert - tre

alg-04
Visset är vackert - fyra

I dag är dagen då Kattegattleden invigs, till nationens ära. Tyvärr är den i väsentliga delar ett fuskverk, med en cykelbana helt oblygt målad på landsvägen. Så är det på etappen som går förbi Utteros, med det finns fler ofärdiga sträckor. Om allt går väl får vi en riktig cykelväg någon gång nästa år.
Det kunde varit värre. Projektet har sitt ursprung i en utredning som gjordes 2005 av föreningen ”Bilfria leder”, med titeln
Hallands kustled. Förutsättningarna för anläggande av en bilfri cykelturistled”. Men den föreslog att leden på sträckan Ås-Morup skulle dras via Tvååker, ett för internationell cykelturism kanske inte helt lockande besöksmål.

En asp! Havsörnarna häckar i en asp! Och de har två ungar i år igen:

örnring-01
Årets örnnäste

Det ser lite bisarrt ut med det ofantliga risboet upphängt högt i den glesa lövkronan. Men det är ingen nyck. Våra havsörnar vet vad de gör och väljer boträd med omsorg, hur det nu går till. I aspens övervåning finns en grov klyka, där örnarna konstruerat ett mästerligt rede av grenar och kvistar; stabilt, hållfast och stormtåligt. Det måste ha tagit lång tid och krävt en myckenhet energi och vältrimmade instinkter.
Detta är parets tredje bo. De två tidigare låg i granar. Men det är den fjärde häckningen. Sammanlagt har de producerat sju ungar. Här hukar årets syskon som två mörka munkar bland asplöven:

örnring-02
Unga örnar

På lördagskvällen ringmärks ungarna av Bjarne Modig, samme klättervige rovfågelkännare som förr om åren:

örnring-03
Modig i aspen

Årets upplaga har en dramatisk knorr: den ena föräldern kommer plötsligt flygande med ett byte i klorna, och hinner ända in i aspkronan innan den ser att boet fått besök. Den vänder med ett skarpt skri, släpper bytet i slyet, och börjar cirkla i skyn. Den andra örnen ansluter, argt kacklande, men de lugnar sig efter ett tag. Ungarna får sina ringar utan att protestera. Enligt Bjarne är de jämnstora, och därmed sannolikt av samma kön, oklart vilket. De är stora nog att börja flyga inom ett par veckor. Nån gång fram i september kan de tänkas landa på Sälarevet.7 JUNI Blåsigt igen. Tolv morgongrader, solklar himmel, havet på +8 centimeter. Stranden vackert bandrandad av gulbrun fradga:

havets fradga
Sommarskum

Förbluffande stora kvantiteter sudare har blåst upp på stranden. En del ensamkommande ligger som kolansnören i intelligenta slingor:

sudare-01
Sudare - ett

Andra har samlats till läckra härvor av spagetti, med skummet som en vegetarisk pastasås:

sudare-02
Sudare - två

sudare-03
Sudare - tre

Algerna har en viss tendens att spolas upp familjevis. Vi har haft en period med laminarier på sistone, sen en med blåstång och nu snärjtången. Det finns säkert någon förklaring.8
JUNI Tio grader, bråkstakiga moln, en besvärande blåst från nordväst. Havet på -4 centimeter. Trist brist på sommar. En enda detalj gläder ögat denna dystra måndagsmorgon: den saktmodigt gråblåa kulören hos en hårt sluten hjärtmussla:

gråtblått
Vishetens färg

Också fiskmåsarna på strandängen har av okända makter tvingats avbryta häckningen.

Solig eftermiddag, tack och lov.
9 JUNI Vacker morgon, sjugradig, molnlös och stillsam. Havet på -18 centimeter.

På Uttrans vänstra strand, nära mynningen, finns en tingest som förbryllar mig. Den syns bara när havet ligger lågt, som idag. Det man ser är en stor klump försedd med en ögla. Både klumpen och öglan verkar vara av järn, men täckta av vad som ser ut som cement:

klumpmystik-01
Strandmystik - ett

Föremålet, vad det nu är, sitter fast i sanden och går inte att rubba. Jag upptäckte det första gången i vintras, men det kan ha funnits där länge. Inte vet jag:

klumpmystik-02
Strandmystik - två

Räknar till 14 skärfläckor i lagunen. Det är sannolikt fåglar som tillbringat våren i någon av kolonierna i Galtabäck eller Munkagård, och antingen misslyckats med häckningen eller inte brytt sig om att försöka.

På eftermiddagen förses stranden med ett nytt stängsel för boskapen:

nya trådar
Grönbetesdags


10 JUNI Bara fyra grader i morgonväkten, fast de stiger raskt i solen. Lätt västvind, havet på -16 centimeter. Möter en massa cirklar på stranden. Här är en skål som en sandorm lämnat efter sig, och som sen svarvats av havsvattnet:

runt-01
Strandrotunda - ett

Samma perfekta form har bubblorna i denna multiselfie:

runt-02
Strandrotunda - två


Här en lite grövre rundel som tillverkats av en strandskatas borrande näbb:

runt-03
Strandrotunda - tre

Och detta är locket till en burk som innehållit blå färg:

runt-04
Strandrotunda - fyra

Thomas har upptäckt en koloni med häckande skärfläckor i våtmarken nedanför Lilla Björkäng. Sorgligt nog har den drabbats av röveri. I fredags fanns där minst åtta par, men under helgen försvann de flesta. Det är en räv som varit framme. Enligt Thomas bor räven under en av sommarstugorna i Lilla Björkäng. Jag cyklar ditt och kollar. Det ser ut att stämma, tyvärr. I gräset vid stugan ligger illavarslande fjädrar, som mycket väl kan komma från en skärfläcka:

fläckfjädrat
Matrester

Därmed har vi förklaringen till alla skärfläckor som plötsligt infunnit sig i lagunen utanför Smedsgård. Det är fullt möjligt att de gör ett nytt försök att häcka.

”Kosläpp” kallas det numera:

kosläpp
Men akta er för smörblommorna!


11 JUNI Tolv grader, grova, strukturlösa moln, en kylig vind från nordväst. Havet på -10 centimeter:

morgontång
Morgontång

Silvertärnorna har värpt nya ägg, på ungefär samma ställe som sist. De har nu en ny problematik att tampas med: kreaturen. I och för sig klarar en tärna att jaga iväg en ko, men femtio på en gång är värre. Får se hur det går. Det ena ruvande tärnan är synlig från min stuga, så jag kan hålla ett öga på dramat.

Ett hundratal ejdrar utanför Sälarevet. En glädjande syn. Där tycks vara gott om blåmusslor nu:

ejderkobben
Ejderkobben12 JUNI En försommarmorgon av bästa märke, med disiga horisonter under helblå himmel. Inga vindar, snabbt stigande temperatur, havet på -4 centimeter.

Världen tillhör de korgblommiga. Om mina ögon är rättvisa har hundkäxen ett jubelår. Särskilt frodas de på de stränder som stormen Egon gödslade med tång i vintras. I reservatets allra sydligaste ände finns en liten platå som skövlades brutalt av högvattenvågorna. Där växer nu ett yvigt hav av hundkäx:

käxkraft-01
Käxkraft - ett

Likadant är det i norr, där vattnet nådde många meter upp på strandängen. En bred bård av hundkäx markerar nu de kvävedruckna strandvallarna:

käxkraft-02
Käxkraft - två

Blir mobbad av fem silvertärnor norr om Uttran. De tycks häcka på samma plats som förra sommaren. Gott.

Metangasen bubblar ivrigt som vanligt längs Uttrans norra strand. Onekligen ett beaktansvärt fenomen:

metanbubbel
Gasen i botten

13 JUNI Nattens dimmor flyr i gryningen. Ännu en sammetsskön sommarmorgon med snabbt stigande värme. Här de fräscha vassarna vid reservatets sydgräns:

vassmorgon
Vassmorgon

Havet på +5 centimeter. Gök på Sälarevet, originellt nog. Hör den flytta sig till Björkäng och vidare sydvart; dess rop och ett vagt metalliskt porlande från strandkanten är de enda ljuden i morgonens stillhet. Vadar själv ut till revet och beundrar dessa bägge filosofiska kamrater:

skarvpar
Hydrokorax

Morgonens enda vrakgods är en nyss ilandfluten flaska Bacardi Rum, tom men med kapsylen kvar:

bacardi
Superior

Men hur detta glasögonmönster uppstått i hoptorkat havsskum begriper jag inte:

unendlichkeit
Strandgåta

Regn efter sjutton.


14 JUNI Gårdagskvällens kallfront skänkte oss 14 millimeter välbehövligt regn. I frontens bakkant ligger ett massivt molntak som under morgontimmarna långsamt men framgångsrikt luckras sönder från väster:

uppklarnande
Uppklarnande

Tolv grader, vindar från nordväst, havet på +19 centimeter. Strandkanten bjuder på en näringsrik frukostmeny av stuvade alger:

stuvat-01
Fruits de mer - ett

stuvat-02
Fruits de mer - två

stuvat-03
Fruits de mer - tre

Skärfläckorna tycks etablera en liten koloni i stora revelns ytterkant.15
JUNI Trekvartskuling natten igenom. Blåsigt från nordväst ännu under morgontimmarna. Tio grader, havet på +16 centimeter, på himlen lättsinniga molnkuddar. Något blänker rött långt utanför den kommunala badstranden:

boj-01
Boj ohoj - ett

Vadar ut. Fisketyg. Hittar inga koder. Får Kattegattvatten i stövlarna när jag vadar tillbaka:

boj-02
Boj ohoj - två

Småtärna fiskar utanför Smedsgård. Den första jag sett i reservatet i år. Årets starungar börjar formera sig i skräniga flockar. Inom kort ger de sig av, styrda av medfödda instinkter, i riktning mot olivlundarna vid Medelhavet.

16 JUNI En grådyster och snålkylig morgon. Elva grader, vinden nordvästlig, havet på på +-0 centimeter. Som kompensation för de deprimerande molnen är stränderna spritsade med underbart läckra volanger av mörk, ljus och vit choklad:

choklad
Strandgodis

Gårdagens strandade boj ligger kvar i samma position, men havet har flyttat sig, så jag kan syna den bättre. Hittar koden: GG79. Göteborgsbåt. Letar upp den på internet när jag cyklat hem. Fiskeskutan heter Jenna och kommer från Öckerö:

jenna
Öckeröflöte

Ute vid Sälarevet ligger en annan boj, vars lysande vita huvudknopp jag sett hemifrån sen i lördags. Kan vada dit idag. Inga markeringar, dock:

frigolit
Frigolitflöte

Möter en avmaterialiserad manet, fastetsad som en vattenstämpel i den torra sanden:

manetsning
Med sand i öronen

Räknar till fem fiskande silvertärnor utanför Smedsgård. En av dem gör en aggressiv attack, någon meter över min luva, men bara en gång. Känner igen beteendet från förra sommaren - det kan vara samma tärna.

Vacker eftermiddag, trots morgonens tristess.

17
JUNI Ny front på väg in från Nordsjön, med ett mindre väderbus till i eftermiddag. Tio grader på morgonkvisten, vind från sydväst, grova molnsäckar trängs på himlen. Havet på -5 centimeter. Allt fler grönalger visar nu upp sina nyanser på stranden:

grönsam-01
Klorofyll - ett

grönsak-02
Klorofyll - två

grönsak-03
Klorofyll - tre

Blir mobbad av fiskmåsar. De är inte så ettriga som tärnorna, men deras skärande skrianden tär på strandvandrarens nerver. Här är orsaken till deras upprördhet:

måsungt
Måsnytt

De dygnsgamla ungarna tillhör ett par som häckat ute på stranden, men som vanligt deltar flera måsar i den kollektiva vakthållningen. Att fiskmåsarna, i trots mot mink och räv, lyckas fortplanta sig ute på den öppna sandstranden, är ett gott tecken, inte minst för silvertärnorna som ligger och ruvar strax intill.

Dagens nederbörd 14 millimeter.

18 JUNI Blåsigt, blåsigt. Tolv grader, havet på +10 centimeter, stormodiga moln belamrar himlen:

stormodigt
Snart är det midsommar

Någon har mist mössan i sommarblåsten:

huvudlöst
Huvudlöst

Efter onsdagskvällens väta vimlar vägarna av svultna sniglar:

mördardags
Mördardags

19
JUNI Midsommarafton:

midsommar
Vitklöver

Tolv grader, stillsamma vindar, havet på +15 centimeter. Jag ser regnet komma inrullande, som en kavel av våt vadd över Kattegatt, men jag stannar på stranden för det visuella spektaklets skull:

05.56
Klockan 05.56

kl06.05
Klockan 06.05

Blir mycket riktigt rikligt begjuten.

Vaktel i Utteros. Strax norr om bron över Uttran ligger en rad moderna villor öster om landsvägen. På ängen innanför dem, intill Tvååkers gata, går en muntert spelande vaktel.


20
JUNI En oförtjänt vacker morgon, fuktmättad, solbelyst och stilla. Sju grader, havet på -2 centimeter. En välgödd, gråmelerad knubbsäl har hasat sig upp på en av kobbarna utanför Sälarevet:

midsommarsäl
Midsommarsälen

Inom en meterbred zon på stranden ligger flera stenar som är fullsatta med rankfotingar. Vet inte riktigt hur detta kommer sig. Det är inga nyanlagda kolonier och de är inte jämngamla, men de är vackra att skåda:

tulpansten-01
Tulpansten - ett

tulpansten-02
Tulpansten - två

Under morgontimmarna driver ett grovt molnschabrak in från norr:

mulnande
Lite regn, kanske

21
JUNI Detta är den äkta midsommardagen, årets astronomiska vändtapp, ljusets seger över mörkret. Verkligheten är dock mindre kavat: en gråtråkig tolvgradig morgon, med låga moln och småblåst från norr. Havet på -1 centimeter. De maniska måsarna förföljer strandflanören:

måsattack
Mamma mås

Det är ruggningstid. Hittar denna fjäder i sanden med en gravands rostbruna färg, en av de i mina ögon vackraste kulörerna i den lokala fågelfaunan:

gravbrunt
Grävarfärg

I en landskap översvämmat av spanska mördare känns det välkommet att möta en gammaldags, hederlig svensk snigel, som segt och strävsamt släpar sig fram i gräset med sin bostadsrätt på ryggen:

svensk snigel
Hemmasnigel

22
JUNI Vacker morgon igen, nio grader, stråk av cirrusslöjor i skyn, lätt sydostvind. Havet på -7 centimeter.

En glädjande överraskning: tärnungar i reservatet!
Jag har sen en tid noterat att ett litet gäng silvertärnor brukar fiska omedelbart norr om Sälarevet. I dag sitter sex tärnor på den lilla stensamlingen mellan Sälarevet och stora reveln. Tre av dem är födda i år. Var häckningen skett vet jag inte, men det finns några möjliga mindre sandblottor i norra delen av stora reveln.
Fyndet är fotomässigt frustrerande, men för dokumentationens skull är här en ung och en gammal fågel:

tärnsmått
Silverlycka

Strändernas skum har av någon mystisk orsak antagit en tegelröd färg:

rödskum
Rödskum

Den ruvande silvertärna jag kan se från stugan ligger kvar ännu, en heroisk prestation med tanke på att skocken med 65 tungfotade nötkreatur passerar minst två gånger om dan. Där kan finnas ytterligare tärnhäckningar. Ser ibland en småtärna i området. Också flera skärfläckor förefaller ruva på ägg. Alla dessa har gjort en omstart efter tidigare misslyckanden och är därför sent ute. Turistsäsongen har rullat igång. Allt flera hundar rastas nu i reservatet.

Här är en annan kämpe. Han står faktiskt uppe på grinden:

fasanfason
Fasanfason

Regn efter lunch. Nästan fem millimeter hamnar i min mätare.

23 JUNI Sex grader i gryningen, blygsam nordvästvind och öppen himmel, där dock ett molnflak långsamt skjuts in från norr:

morgonflak
Nordmoln

Havet på +3 centimeter. Möter spökfisk i vattenbrynet:

fiskkadaver
Skäddkadaver

Säsongens första hägrar har landat i reservatet. De har häckar på okänd ort, men ger sig nu ut till kusten för att proviantera:

gråhägring
Strandhägring

Regn efter lunch. Fyra millimeter.
24
JUNI Blåsväder. Tolv grader, illa mulet, havet på +16 centimeter och stigande. En myckenhet hädanlidna öronmaneter skvalpar i strandzonen:

manetstim
De bränns inte

En mystisk träkonstruktion har gått på grund utanför den kommunala badstranden, rikt bevuxen med havstulpaner:

plankat
Plankat

På tal om badstranden ser årets skylt ut så här:

dåligt
Underkänt

Det dåliga badbetyget bygger på att Björkäng fått flera anmärkningar på höga bakteriehalter de senaste fyra åren. Hur det ter sig just nu är obekant. Halterna brukar öka efter regnväder. Folkhälsomyndigheten, som förr om åren redovisat de senaste mätningarna från kommunerna, hänvisar nu till Havs-och vattenmyndigheten, vars badvattensida hänvisar till Folkhälsomyndigheten.


25
JUNI Blåsigt från väster. Elva morgongrader, pompösa moln som glesnar efter hand. Havet på +9 centimeter, efter som mest +25 igår. Gläder mig åt flera praktfulla tarebuketter, i diverse stadier blekning:

tarebukett
Skräppetare

tarepaket
Fingertare

Gäng med upp till hundra grågäss drar runt längs kusten, som övligt så här års. De betar ofta på stora reveln. I år har de sällskap med ett litet antal vitkindade gäss, som, till skillnad från grågässen, alltid hänger ihop parvis.


Här kommer en prima nyhet:

I Världsnaturfondens kampanj
”Svenska pärlor” har kuststräckan Galtabäck - Lynga utsetts till Hallands vinnarbidrag.
WWF har bett en expertgrupp peka ut tre presumtiva pärlor i varje län i landet, och sen låtit allmänheten rösta fram en av dem. För Hallands del blev facit det här:
Galtabäck - Lynga: 136 röster
Järnmölle blomstrande betesmarker i Tvååker: 52 röster
Bolgen, som är ett våtmarksområde på Onsalahalvön: 30 röster

Detta är alltså en tämligen blygsam historia, men en fin överraskning ändå. WWF:s avsikt med kampanjen, som härmed avverkat sitt tredje år, tycks vara ett peka ut naturområden som behöver mer skydd. Galtabäck-Lynga har idag status som Natura 2000 område. Utteros, som utgör områdets norra del, är som bekant naturreservat. Länsstyrelsen har sen flera år planer på att göra hela sträckan till reservat, med de tycks ha hängt upp sig, så utmärkelsen ”Svensk pärla” kan förhoppningsvis bli en knuff framåt.
I vilket fall är uppmärksamheten från WWF högeligen glädjande, inte minst för mig och Thomas som gett ut
en bok om Galtabäck-Lynga.

Ovanstående påfordrar en liten fotnot. WWF har en kort beskrivning av Galtabäck-Lynga där det bland annat står:
”Här finns gott om fåglar, till exempel brun kärrhök, grönbena, kentsk tärna, ljungpipare och myrspov.”
Okej. Dessa fåglar ser man ibland under vår- och höststräcken, men de är förvisso allt annat än typiska för fågellivet. Det är istället småtärna, silvertärna och skärfläcka som är eller varit områdets essentiella häckarter, med jagande havsörn året om som den främsta bonusen.
WWF:s besynnerliga uppräkning har förmodligen sitt ursprung i den officiella beskrivningen av Natura 2000-området, vars nästan lika förbluffande artlista lyder så här:
”Blå kärrhök, brun kärrhök, brushane, fisktärna, grönbena, kentsk tärna, ljungpipare, myrspov, pilgrimsfalk, silvertärna, skärfläcka, smalnäbbad simsnäppa, småtärna och stenfalk.”
I reservatsbeslutet för Utteros finns exakt samma förteckning.
Jag ska bekänna att jag hittills aldrig lyckats få syn på någon smalnäbbad simsnäppa i området. Jag gissar att listan speglar någon gammal exkursionsrapport, och att den får leva kvar av det enkla skälet att ingen vill ta på sig ansvaret att stryka de mera udda arterna.
26
JUNI Ännu en blåsmorgon, men med löfte om lugn till lunch. Elva grader, blå himmel men med en svart molnmur över skogslandet. Havet på +9 centimeter. Ägnar morgonen åt att umgås med en större strandpipare. Den har förmodligen ungar i grannskapet och håller mig under sträng uppsikt, oavlåtligt visslande:

spip
Charadrius hiaticula

Öronmaneter igen, i stora skaror. De tycks ha varit döda en tid, och har mist sen eleganta kroppsform:

manetarme
Manetarme

Skärfläckorna på stora reveln ruvar alltjämt. Tre kan jag se, men där kan finnas fler, skymda av växtligheten.

27
JUNI En disig och stilla, underbart ljudlös morgon. Det enda man hör är grågäss och rödbenor. Tretton grader, havet på +5 centimeter. Yviga Cladophora-alger brer ut sig som gröna sommarkalufser på revlarna:

slick-01
Slick - ett

slick-02
Slick - två

slick-03
Slick - tre

Några av gårdagens, nu intorkade maneter stoltserar med lila öron:

öronlila
Gredelint

Gör en morgonvisit i reservatets bakficka, och hör en näktergal varna energiskt: en tunn men vass vissling följd av ett hårt knattrande. Den har ett bo nånstans. Jag sätter mig på en sten och väntar. Plötsligt kommer näktergalen uppklättrande i toppen på en enbuske, bara några meter bort, lika nyfiken på mig som jag på den. En välgörande kontrast till fiskmåsarna.28 JUNI Grått som en novembermorgon, med antydan till duggregn. Fjorton grader, vind från nordväst, havet på +13 centimeter. Mycket grönt på stränderna nu. Generösa portioner havssallad har flutit iland de senaste dagarna:

sallad
Havsgrönska - ett

Också ständigt nya knippen ålgräs:

ålgräs
Havsgrönska - två

En kvartett kärrsnäppor spatserar i det grunda vattnet utanför stora reveln. Hittar uppenbarligen livsmedel, hur det nu går till. Slutet av juni är förmodligen den tid på året då man har minst chans att se kärrsnäppor i Utteros. En rimlig gissning är att de här fyra är på väg söderut, efter att ha häckat i Lappland. En av dem vill inte vara med på bilden:

snäppkvartett
Vadande vadare

29
JUNI Två millimeter under natten. Morgonen fuktig, mörkmulen och dyster. Fjorton grader, småsint sydvästvind, havet på +10 centimeter. Möter sommarens första brännmanet, i den blå serien:

blues
Cyanea lamarcki

Plötsligt har ett stort antal Sargassumhärvor flutit iland i reservatet. Märkligt. Här fanns inte en enda igår morse. Jag skrev en snutt om denna invasionsart den 7 maj, men dagens sändning är mycket mer omfattande:

sargassum-01
Sargassum - ett

Detta är inte ett fritt kringdrivande bestånd. Några av buskagen medför sin rotklump, som i sig bildar en intressant liten biotop. Den här har fått fäste bland rankfotingar på en sandmussla:

sargassum-02
Sargassum - två

Och här är en som slagit rot i två blåmusslor och fått sällskap med en hjärtmussla och en strandsnäcka. En ålgräsplanta har passat på att gro i samma nystan:

sargassum-03
Sargassum - tre

Tar hem en kvist Sargassum till luppen. Detta är en av luftblåsorna, med eleganta små sandkorn:

sargassum-04
Sargassum - fyra


30
JUNI Solfrisk morgon. Fjorton grader, västblåst, havet uppe på +23 centimeter:

cider
Ciderhav

Bataljonsvis med öronmaneter fortsätter att blåsa in från havet. Råkar på denna femöring i skvalpkanten:

5-öring
Manetmutant

Äggen är kläckta! Silvertärnorna som jag kan se från mitt vardagsrum har fått ungar. Det händer under morgontimmarna. I tjugo dagar har jag sett den ruvande fågeln som ett vagt, ljust streck i gräskanten strax utanför lagunen. Plötsligt är där full aktivitet. Bägge föräldrarna uppenbart exalterade. Jag kan inte se ungen/ungarna, bara ana något som rör sig.
Andra silvertärnor håller till i området, så det kan vara fler ungar på gång. Men jag vet nu också att ett par småtärnor häckar strax intill. Jag har turen att se deras vaktombyte, så jag vet exakt var bogropen finns, även om den är skymd i tuvorna. Jag tror inte att de är synkroniserade med silvertärnorna.
Ser med fasa den svårfotade koskocken invadera tärnornas strandremsa.

Här slutar juni, en månad då vi slapp svettas. Vi har fått 66 millimeter regn. Junimedelvärdet för de senaste 19 åren är 82 millimeter.