Juli 2015

DMS-sallad
Svavelsallad

”Dimetylsulfoniopropionate” är ett ord man sällan hör, men det är namnet på ett kemiskt ämne som är desto vanligare. Det förekommer i allsköns alger, både stora, som den på bilden, och mikroskopiska växtplankton av de slag som lever i fabulösa kvantiteter i oceanerna. Dimetylsulfoniopropionate, var namnet. Marinbiologerna använder lyckligtvis kortformen DMSP.
Algerna behöver DMSP, för att reglera vätskebalansen, skydda mot ultraviolett strålning, hindra sönderfrysning, och förmodligen mera som vetenskapen inte känner till. Därför produceras DMSP i enorma mängder av alger i världens alla hav.
När DMSP bryts ned bildas en gas som vi alla känner igen med näsan: dimetylsulfid, förkortat DMS. S står för svavel. Svavel luktar. Den karaktäristiska, lite skarpsöta doften av strand och hav kommer från DMS.
Det är en global odör, behaglig i lagom doser, kväljande om det blir för mycket. Man vet att både sjöfåglar och sälar kan utnyttja doften av DMS till för att hitta områden med stor biologisk aktivitet, och därmed tillgång på föda.
DMS sönderfaller i atmosfären. Av svavlet blir svavelsyra, ett ämne som är med och styr klimatet.
När luft mättas med fukt bildas moln, men inte utan vidare. Fukten behöver något att samlas kring för att kondenseras till vattendroppar. Moln kan bara bildas om det finns kondensationskärnor. En av de vanligaste och viktigaste ingredienserna i atmosfärens kondensationskärnor är svavelsyra. Och den kommer oftast från algerna, via DMS
Det här betyder, enkelt uttryckt, att den DMS som havets alger utsöndrar bidrar till att det bildas moln.
En annan sak också: all växtlighet behöver svavel, i måttliga mängder. I havet är det gott om svavel, men inte på land. Lämpligt nog transporteras ständigt svavel från haven till skogar och ängar, och det sker framför allt i form av DMS från algerna. Det rör sig om tiotals miljoner ton om året. På så sätt håller algerna igång svavlets globala kretslopp.
Sånt här tål att tänkas på i högsommarbrisen. Havet är mycket mer än bara badvatten.


1
JULI Enligt förhandsreklamen är det i dag sommaren kommer, för att stanna till lördag. Natten kylig, ned till sex grader, men värmen kommer hastigt inrullande under en blossande sol. Molnfritt och stilla, med havet på +3 centimeter. Morgonen full av motorljud, från hötorkar och traktorer. Här är en som rensar den kommunala badstranden från algvallar:

beachmaster
Beachmaster

Vadar ut till Sälarevet i den sublima morgonen, och möter denna magnifika syn:

skarvhägern
Morgonsamling

Mitt i bilden står en häger, lite mer högrest än skarvarna. Ingen ovanlig syn. De sköra hägrarna söker sig gärna till de mer robusta skarvarna.

Silvertärnorna kvar på samma ställe. De har värmt ungen/ungarna i bogropen under natten.
2
JULI Tolv grader när fullmånen går ned, hastigt stigande när solen går upp. Inte ett moln, men gårdagens sublima stillhet har ersatts av en lätt sydostvind, som trycker ut havet till -10 centimeter.

Efter en tids relativt högt vatten blottläggs nu havets botten, mångfaldigt räfflad, fårad och randad av de oförtrutet matematiska vågorna:

räffligt-01
Sandkannelyr - ett

räffligt-04
Sandkannelyr - två

räffligt-02
Sandkannelyr - tre

räffligt-03
Sandkannelyr - fyra

Silvertärnornas unge ute och springer, liten som en sparv. Verkar bara vara en, vilket är rimligt, eftersom detta var en omstart efter en tidigare förlorad kull.

Kitesurfare i reservatet efter lunch:

kiteri
Strandhugg

3 JULI Lite vindar under natten, femton grader i ottan. Värmevågens kulmen kommer idag, enligt SMHI. Havet på -11 centimeter. Manetvågens kulmen ligger redan längs stränderna:

manetmassorna
Manetmönstring - ett

Här är en syn jag gillar. En manet må vara en lösdrivande geleklump utan fast struktur eller substans, men när den här lagt sig till ro på en revel har dyningarna anpassat sig till hindret, och låtit vattnet mejsla ut ett litet deltalandskap i sanden för att minimera det hydrodynamiska motståndet:

manetdelta
Manetmönstring - två

Lite fruktsam färg också:

fanta
Fanta Exotic

Säl utanför Sälarevet igen. Inte samma som sist.

Våra landskapsvårdande kreatur har nu flyttat över till stora reveln.
4 JULI SMHI har uppgraderat lördagen till mera värmebölja, men de tidiga timmarna är behagfullt disiga, svala och stillsamma. Havet på -6 centimeter. Vadar ut till Sälarevet för att beundra skarvarnas lysande vita målningar:

bajskonst-01
Konstgödning - ett

bajskonst-02
Konstgödning - två

Hör plötsligt ett hest raspande läte, som påminner om en häger men som är nåt helt annat: en skräntärna! Den kommer norrifrån och gör en sväng över Sälarevet, men fortsätter genast sydvart. En skräntärna! Den första jag sett i Utteros. Den har kommit med ostvindarna.
Det är en fågel som tyvärr gör skäl för sitt namn: den skränar, ljudstarkt och genomträngande. Det är en bjässe bland tärnor, stor som en trut, med 140 centimeter mellan vingspetsarna. Den väger sex-sju hekto, och är därmed tio gånger tyngre än en småtärna.
Det är en ur vår vinkel ostlig art, som finns i Östersjön men i övrigt är okänd i Västeuropa. Å andra sidan finns den i Nordamerika.
För många år sen bodde jag i Nyköping, med nattjobb på lokaltidningen. Vackra dagar cyklade jag ut till den fagra Strandstuguviken, en knapp mil söder om stan. Mitt i viken finns en låg sandrevel. Där brukar eller brukade skräntärnorna hålla till, ofta i flera tiotal. Jag har saknat dem sen dess. Det hastiga skränet över Sälarevet väcker minnen av 70-talet.

Dam med fyra lösa hundar i reservatet:

IMG_8196
Hon såg inte skylten


5
JULI Femton grader på natten, men morgonhettan kommer snabbt. Cyklar tidigt bort till Sik, vars våtmarker mist sin must i värmen:

torrmark
Torrmark

Havet på -5 centimeter, vinden svag ostlig. Vandrar bort till Norra Lyngen, där stränderna har en speciell talang för att jäsa sina alger till en omedgörlig röra:

välling
Alggröt - ett

välling-02
Alggröt - två

välling-03
Alggröt - tre

Vet inte vad sälarna tycker om värmen, men om jag inte misstar mig är detta en hona med två ungar. Tvillingfödslar är, enligt facklitteraturen, ovanliga men inte helt sällsynta:

sälfamilj
Sälidyll

Silvertärnornas unge ute och springer i sanden. Är snart stor som en småtärna.

Nu väntar vi på kallfronten. Prognosen är tämligen drastisk, med åska, regn och kuling, och inte minst en höjning av havsnivån med 40 centimeter.

6
JULI Kallfront var kanske fel ord. Natten håller sig över 18 grader. Ett åskväder drar förbi norröver strax före midnatt. Klockan fyra faller en millimeter regn, det blåser upp från väster, havet startar stigningen. När jag ger mig ut vid sex har det nått +12 centimeter, av gårdagens badstrand återstår torra revlar, bemängda med förgänglighetens fragment:

revelmorgon
Strandminne

fågelminne
Vingminne

manetminne
Manetminne

Sen hårdnande vindar. Havet når +31 centimeter klockan 11:

2_ringhals


7 JULI Kulingbuller natten lång. I morgonljuset femton grader, blå himmel i väster, gråa moln över land. Havet på +9 centimeter. Strand och revlar uppfriskade, sköljda och rensade av blåstens högvattenvågor:

friska vindar
Nyspolat

Dagens nyhet är en grov och vädergarvad furustock som strandat vid stängslet:

stocken
Stolpmöte

Märkligt nog ligger åter ett nystan av gammal stängseltråd långt ut från stranden. Det är inte samma som den 4 juni:

trådalger
Trådalger

Möter två oskygga kärrsnäppor. Svårt att hålla kameran stilla i blåsten, men den här blev någorlunda skarp. Liksom jag måste snäppan gå framåtlutad för att inte blåsa bakut:

stormsnäppa
Motvind


8
JULI Kvart i fem driver ett väderbylte in över Halland, med för vår del måttfull åska och en del vassa skurar. Efteråt visar regnmätaren 14 millimeter, men en del kan ha fallit tidigare under natten. Femton grader, hårdnande sydvästvind, havet på +7 centimeter och hastigt stigande.

Först när skurarna pausar strax före sju kan jag ge mig ut på stranden, som av kulingen belönats med brunalger i nya lass, lagda i prydligt topografiska slingor:

strandslingrat Julimörker

Åter generöst med snärjtång, som bygger sina egna slingor:

tångslingor
Sudaresnören

Silvertärnorna kämpar sig ut i blåsten för att leta fisk. I det här vädret flyger de bara några decimeter över vattnet. Det ser tufft ut, men de kan sina saker. Småtärnorna föredrar lagunen.

Vädret fortsätter åt det vanartiga hållet. Det här skurbandet drar strax norr om Utteros vid halv fyra:

mera vatten
Det regnar i Kattegatt

Fram till klockan 20 har vi fått sju millimeter skurvatten, som alltså ska läggas till de 14 jag rapporterade i morse. Detta var välkommet, för både strandängarna och mina vaxbönor.
Havet vände vid +32 centimeter vid middagstid. Prognosen för i morgon är +52 centimeter.


9 JULI Fjorton sekundmeter rumlar i nattens mörker. Tretton grader i gryningen, ett oavbrutet vasst duggregn, havet på +38 centimeter. Detta är juli 2015, med ett väder så rysligt att inte ens mördarsniglarna vågar sig ut.

Vi har en
El Niño i Stilla havet, som ser ut att bli både kraftfull och långvarig. Jag nämnde den nyligen som en tänkbar om än helt obevisad orsak till vårt tveksamma väder. Detta är en ren spekulation, men den kan åtminstone fungera känslomässigt när hela stugan skakar av sommarstormar.

Nå. Tillfällig ljusning framåt tio. Ger mig ut på stranden bortåt Törlan, och hittar denna läckert sensuella konstruktion i havsskummet:

plisserat
Plisserat

Men nya väderspektakel lurar över havshorisonten:

gränsbojen
Hit men inte längre

Notera den röda plastbollen. Det är den gränsmarkering som Varbergs hamn- och gatuförvaltning placerat ut för att separera kitefolket från badarna. Den försvann i skruvisen för några vintrar sen, men är nu återställd. Surfning är tillåten söder om bojen, men inte norr om den, och framför allt inte i reservatet. Här är en bild från den 10 februari 2010, när kommunen glömt hämta in sin boj:

vinterbojen
Andra tider

Bisarr molnhylla över Tvååker kvart i tre:

molnhylla
Dubbelhorisont

Skurarna har under dygnet öst in åtta millimeter regn.
10 JULI Blåsten har gått och lagt sig under natten, skurarna har vilat musklerna och bara levererat 1,5 millimeter. Tolv grader i gryningen, ostyriga moln, havet på +27 centimeter, efter en oroväckande topp på +48 under natten.

I väntan på att havet ska vika undan cyklar jag till Norra Lyngen. Strandlandskapet påtagligt skavt och tröttat av ovädren, men nog så vackert:

solbryggan
Solbrygga

Det börjar blåsa igen, från nordväst. Får motvind hem.

Spejar ut över stranden: Vad har nattens högvatten ställt till med? Får till min fasa se en svart mink som springer på andra sidan lagunen, attackerad av två rasande småtärnor. Har den inte nåt i munnen? Ser så ut. Det kan vara inbillning, men jag befarar det värsta. Bittert, bittert.

Strax före klockan 16: ett sällskap på stranden med fem (5!) lösa hundar. Två av hundarna rusar ut i lagunen och jagar fåglar. Vilken dag!

kvintett
Det blir värre och värre


11
JULI En lördagslucka mellan lågtrycken. Kylig gryning (11º), men klar och behagfullt stillsam efter kulingbuset:

sommargryn
Julistiltje

Havet på +3 centimeter. Stranden sopad, skrapad och slipad av de gångna dygnens vågkrafter. Bara glest spridda alger har klamrat sig kvar:

algrelik
Sanden minns blåsten


12 JULI Myggterror i stugan under natten. Det är priset för att slippa blåsten. Oklanderligt vindstilla ännu i gryningen. Tolv grader, molnig men ljus himmel, havet på +16 centimeter:

stoppboll
Stoppboll

Stranden sorgligt livlös, men träffar en stackars lemlästad strandkrabba som absurt nog viftar med sin enda återstående klo:

carcinus
Handikappkrabba

Det är tyvärr dags att göra en summering. För bara en vecka sen hade vi en liten men sprudlande tärnkoloni utanför Smedsgård. De är svåra att hålla reda på, men mitt intryck var att där fanns tre par silvertärnor och tre par småtärnor. Jag kan bara garantera att ett av paren verkligen häckade: silvertärnorna som fick en unge, synlig från mitt stugfönster. Om de andra vet jag ingenting säkert, bara att de höll till här.
Sen kom väderbuset med kulingar och skurar. Det kulminerade natten mellan den 9 och den 10 juli, med havet en halv meter över medelnivån. Eftersom det var natt såg jag inte vad som hände, men risken för dränkta bogropar var stor.
Sen, på dagen den 10 juli, sprang den svarta minken rakt genom häckområdet, attackerad av två ursinniga småtärnor. Vad den ställt till med vet jag inte heller.
Det enda jag vet är att tärnorna nu är borta. Kolonin är krossad, inga ungar syns till. Det brukar alltför ofta sluta så.
Jag råkade hitta en nyutkommen
vetenskaplig artikel som ger det större perspektivet. En grupp kanadensiska marinbiologer (däribland Daniel Pauly som jag citerat på sidan 167 i ”Tidvatten”) har försökt kartlägga hur mängden havsfåglar i världen ändrats sen 1950. Man räknar med att det finns statistik för ungefär 20 procent av de totala bestånden. För dem ser kurvan ut så här, men sina breda osäkerhetsmarginaler:

journal.pone.0129342.g002

Diagrammet är graderat i miljoner fåglar. Antalet har minskat med 70 procent. Några grupper, som alkor och sulor, har faktiskt ökat, men de flesta har backat. Allra värst ser det ut för tärnorna, som minskat med 86 procent. Så vad vi bevittnat utanför Smedsgård är, om man så vill, en del i en global katastrof.

13 JULI Dysterdunkel gryning, 14 grader under ridåer av depressiva moln. Svag västvind, havet på +19 centimeter.

Strandkanten exponerar åter ränder av hoptorkat havsskum med en påfallande rödbrun kulör:

rödkant
Rödrandat

Lägger en knivsudd skum under luppen. Det rödbruna är alger, fast huruvida det är rödalger eller brunalger vågar jag inte säga. Poängen är att de växer på eller kring sandkorn. Det är sanden som ger skummet dess substans och struktur, även när det torkar ihop:

mikrobild
Närsynat

Dagens enda strandfynd är en plastdunk med den intressanta påskriften ”Double Bubble Bilge Cleaner”:

double bubble
Ej för invärtes bruk

irritant
Irritant

”Double bubble” är namnet på ett klassiskt tuggummi, av den sort, som, om jag minns rätt, kallas ”bubbelgum” i Sverige. Men ”bilge cleaner” är uppenbarligen nåt helt annat, vilket inte minst framgår av varningstexten på burken (”not to be swallowed”).
”Bilge” är det lägsta, ofta svåråtkomliga utrymmet i ett båtskrov, där det brukar samlas inläckande vatten, olja från motorn och diverse annat otyg. Det heter faktiskt ”slag” på svenska, ett ord som vi som håller oss på land känner från sammansättningen ”slagvatten”.
”Double Bubble Bilge Cleaner” är alltså ett rengöringsmedel för slaget på ett fartyg. Så nu vet vi det.


14 JULI Vissa morgnar vid havet är det himlen man tittar på:

morgonmoln-01
Molntappar

norgonmoln-02
Molntoppar

morgonmoln-03
Molntrappor

Fjorton grader, dämpad västvind, havet på +26 centimeter. Sommarens höga vattenstånd dämpar strandens växtlighet, men på en av de högre revlarna spirar några aptitligt grönfriska glasörter:

salicornia

Salicorne fraiche


Kan ätas stekt eller rå. Det finns ett recept i dagboken den 7 augusti 2013. Det är på franska, vilket passar så här på Bastilledagen.

När molnan skingras börjar det regna.

15 JULI Lite blåsigare igen, 14 grader i gryningen, grova cumulusmoln stångas på himlen. Havet uppe på +22 centimeter:

högvatten
Skumgräs

Nya filtar av gulbrunt naturskum skuffas upp på stranden. Det är kletigt och klistrigt, som en påminnelse om att havet aldrig är riktigt rent:

kråkskum

Skumkråka

16
JULI Sommarkänsla idag. Solig morgon, 15 grader, frisk västvind. Havet på +10 centimeter.

Varje morgon den här veckan har en eller två silvertärnor stått givakt på en revel utanför Smedsgård, tysta och outgrundliga. Vad som händer i deras effektiva små hjärnor kan man inte veta, men man kan tänka sig att de just nu väger två motstridiga instinkter mot varandra: viljan att försvara hemmastranden, kontra reslusten sydvart, mot Antarktis:

dags
Det är dags

Sommaren har åter varit ogin mot fåglarna, men fiskmåsarna har trots allt fått en unge, som de försvarar för full hals:

årets mås
Årets avkomma

Det är ovanligt gott om blå brännmaneter i år, säger kännarna, som alla bor i Bohuslän. Jag har bara sett enstaka, en minoritet bland alla öronmaneterna. Här är en blå som slutat brännas:

blåmanet

Summer blues

17
JULI En dags respit från blåsandet. Tio grader i gryningen, en nästanblå himmel, morgonfrid vid Kattegatt:

kråkmorgon
Morgonandakt

Havet på -8 centimeter. Elegant designade revlar har hävt sig ur vattnet, nytvättade, vågmönstrade och jungfruliga:

uppståndelse
Perfektionism - ett

uppståndelse-02
Perfektionism - två

Cyklar en runda i morgonsolen, lyssnande efter vaktlar. Hittar en öster om Bjärs, nästan uppe vid Moarna. Inte oväntat. De finns i de här trakterna varje sommar.
Vaktelns förekomst i Halland och Sverige är något av ett mysterium”, skriver Anders Wirdheim i Hallands Fågelatlas. Uppenbarligen har ornitologerna numera bestämt sig för att vaktlarna häckar i Sverige, trots att det är nästan omöjligt att hitta par som faktiskt gör det. Atlasen anger 1000 par i Sverige sommaren 2010, varav 65 i Halland. En dramatisk ökning av antalet spelande hannar har skett sen början av 1990-talet, paradoxalt nog under en period då jordbrukslandskapets fåglar i övrigt farit mycket illa.
I atlasen förmedlar Anders Wirdheim spekulationer om ett samband med Sovjetunionens fall. Nedlagda kollektivjordbruk tänks ha gynnat åkrarnas fåglar, vilket spillt över till Sverige.
Inget av detta löser mysteriet med vaktlarna bortom Bjärs, som spelar i högsommartid när till och med lärkorna tystnat.

Senaste nytt från Kattegattleden: Vägförvaltningen har klippt renarna och lämnat gräset på cykelbanan.

Klippt och skuret

Höhö!

Okej. Dom sopar under dagen.
18
JULI Ingen andakt i dag. Blåsigt igen, från sydsydväst, men med 17 grader den mildaste morgonen i mannaminne. Dock dystert helgrå himmel, och små tafatta regnförsök. Havet på +4 centimeter, på väg mot högvatten.

Stranden sorgesamt livlös. Här en intorkad brännmanet, som förmodligen var blå när den levde:

utbränt
En utbränd manet

Minst lika livlös är den här spättan, som verkar ha varit med om en hel del. Gissar att den fallit i vattnet från någon fiskebåt:

plattat
En skruvad plattfisk

För att förläna dagen färg kommer här en karta över jordens medeltemperatur under juni i år. Det var återigen en rekordvarm månad, med värmeböljor lite överallt och ökenhetta i Samojedien och Kazakstan. Undantaget var Skandinavien och Antarktis, vars blåa färg visar underskott på värme, precis som vi minns det:

nmaps
Kartan kommer från NASA och visar temperaturens avvikelse från junimedelvärdet för perioden 1951-1980

Sen en oförtjänt vacker après-midi.


19
JULI Halv två på natten börjar det blåsa. Hård västvind ännu i morgonväkten, men tendensen är mojnande. Fjorton grader, havet på +13 centimeter, sympatiska tussmoln fraterniserar med strandkantens yppiga skum:

skummoln-01
Skummoln


Snärjtången just nu helt dominerade algart. Ligger i våta härvor och trassliga nystan överallt. Någonting har gett dem gynnsamma livsvillkor i år:

sudare-01
Sudare - ett

De består av inget annat än långa snören, till synes helt strukturlösa. Men de lever, som så många andra alger, ett dubbelliv. De har ett mikroskopisk sporstadium, då de simmar fritt med hjälp av flageller, och orienterar sig mot eller från ljuset med en liten ögonfläck. Men av detta ser strandvandraren ingenting.

sudare-02
Sudare - två

sudare-03
Sudare - tre


20 JULI Fem millimeter under natten, i ottan 13 grader med en vänlig västvind och havet på +17 centimeter. Gårdagens sudare har kompletterats med en mer växlingsrik algkompott. Här en sommarfrisk kvist sågtång:

serratus
Fuscus serratus

Men skurar lurar över Kattegatt. Ett svampmoln långt ut i väster kommer krypande med ännu en skvätt väta:

05.58
Klockan 05.58


06.24

Klockan 06.24

06.41

Klockan 06.41

Regnsvampen ger två millimeter. Därmed är dygnets summa sju.
Sol sen.

21 JULI Tretton gryningsgrader, en vind tar sats i söder, havet på +7 centimeter. Är tjusad av denna sorts himlamöblemang, där moln av skilda fabrikat samsas i en tredimensionell struktur, som här, med små dimkuddar seglande framför en massiv men solbelyst mur över havshorisonten:

magrittemoln
Morgonmoln

En av de stora gåtorna är mänsklighetens förmåga att tappa en sko i taget:

högerdoja
Morgontoffla

Ett sublimt miniregn faller från kuddarna. Mer att vänta, enligt SMHI.

Förmiddagsregnet ger åtta millimeter.

22
JULI Friska vindar från sydväst, 16 grader, himlen mulen men pärlemorfärgad. Havet på +11 centimeter. Sargassum igen på stranden, av det gångna dygnets blåst sammansnott i härvor ihop med ålgräs och sudare:

snärjigt
Sommaren är snärjig

Hittar en flaskpost i en ålgrässåte. Det är en miniflaska av den sort som brukar rymma två centiliter av någon stärkande dryck:

snapchat
Snapchat

Måste krossa flaskan för att få ut budskapet. Det lyder:
”Hej! Du har [oläsligt] min flaskepost. Jag bor i Frederikshavn i Denmark men denne er fra Hals/hou. Jeg hedder Julia Andersen og är 13 år. Skal snart i 6.” Enligt baksidan är By Andersen hennes användarnamn, om det kallas så, på Instagram och Snapchat.
Hals och Hou är två små byar på Jyllands ostkust. Hals ligger på latituden 56.99N, Hou på 57.06N. Flaskan har alltså, med beundransvärd precision, drivit över Kattegatt i exakt ostlig riktning. Tyvärr är brevet inte daterat.
Om jag minns rätt är detta fjärde gången jag hittar flaskpost i Smedsgård. De andra har varit islängda från någon av de många strömlinjeformade passagerarfärjor som ständigt trafikerar Kattegatt, med många flaskor ombord.

23
JULI Blåsigt, blåsigt. Femton grader, stökiga cumulusmoln på en friskblå himmel, havet på +16 centimeter.

blåsigt
Himlahav

Jag har fått för mig att det ligger ovanligt många strandsnäckor på stränderna just nu, nästan alltid med sprickor och hål i skalet:

snigelsnirklat
Strandelegans

Men vackra är de med sina spiralhus. Arkitekturen ser sofistikerad ut, fast sanningen är att snäckorna bygger sina skal enligt enklast tänkbara geometri. De bara adderar ny kalkmateria längs öppningen, runt dess periferi, och gör den ständigt lite större.
Tänk så här: i en vanlig cirkel är vinkeln mellan tangenten och radien alltid 90 grader. I en snäckspiral är den alltid lite större än 90 grader. Det är det hela. Snigeln håller alltid samma riktning på sitt skalbyggande. Riktningen är utåt, vilket gör öppningen större och större. Här är en banal bild, med bara tangenterna och radierna utritade:

spirum

Fransmannen René Descartes upptäckte 1638 att snäckspiralen kan beskrivas med en enkel matematiskt formel, men den behöver inte blötdjuren känna till. Väsentligheten för dem är att deras hus växer i takt med dem själva, så att de slipper ömsa skal som krabbor och kräftor får göra.

24
JULI Västvinden mojnar under morgonsolen. Fjorton grader, glesa fjädermoln, havet på +19 centimeter, men på väg nedåt, efter en midnattstopp på +35, som överlämnat en present Made in Italy:

super tele
Super Tele

Utanför Smedsgård finns en vänskaplig räcka revlar, som av allt blåsandet i sommar snidas till eleganta estrader, i ständigt nya varianter:

havsestrad
Havshyvlat

På de yttersta revlarna går alltid en tropp om åtta-tio strandskator och en storspov. Jag har faktiskt sett strandskator där varenda morgon sen den 3 mars, fast jag antar att det inte är samma individer. På något underligt vis verkar de överleva på vad de hittar nere i sanden, hur nu det går till:

näbbhål
Näbborrat


25 JULI Väderbus på gång. Nio grader i gryningen, vinden vänd till ostlig, en aning morgonsol innan molnen sluter sig över tillvaron. Havet på -2 centimeter. På stranden enstaka anonyma maneter. Hör flera kentska tärnor passera och ser en vacker samling skarvar på Sälarevet, i siluett mot ett av dessa absurda containerfartyg:

skarvsäte
Snow Star

Räknar till 40 skarvar. Vadar ut, på tillräckligt håll för att inte skrämmas. På platån innanför revet ligger tre mörkröda plastflaskor:

sos
Marinad - ett

Här är den tredje, med etiketten kvar:

fanex
Marinad - två

Fanex är ett polskt företag som tillverkar
sosów, ketchupów, majonezów, musztard, dressingów med mera. Flaskorna har innehållit ett kilo Sos Barbecue, som i sin tur innehåller woda, cukier, koncentrat pomidorowy, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, przyprawy, sól, barwnik (E150c), regulator kwasowości (E270), substancja konserwująca (E202), aromat dymu wędzarniczego.
Tre kilo
Sos Barbecue på en gång är mycket. Flaskorna måste rimligen ha slängts i från någon båt, men att alla tre hamnat på Sälarevet bara några meter från varandra är en bravad.

Regnet är planerat till klockan åtta, med det börjar falla redan strax före sex. Det kommer från sydväst, fast det blåser från nordost. Det beror på att tillhörande lågtryck passerar rakt över oss och vispar om vindarna. Här är en prognos från DMI:

lördag morgon
En massa vatten

Morgonens och förmiddagens regn har gett 7 millimeter. Mer kommer till natten.
26 JULI Sjutton millimeter sen igår. Det mesta faller på några minuter, just som kalendern säger att solen ska gå upp. Fjorton grader, växande nordvästvind, havet på +32 centimeter. Strax efter sex ser det ut så här:

havsbadet
Högsommarhav

Vandrar i vätan bort till Törlan och gläds åt flera frodiga karragenplantor:

karra-01
Konsistensgivaralg - ett

Skrev en sväng om karragentångens roll som källa till förtjockningsmedlet E407 den 30 augusti 2014.

karra-02
Konsistensgivaralg - två

Kulingvarning.

Två millimeter vatten från skyn under dagen. Därmed blev dygnets summa 19 millimeter.
Havet vände vid +43 centimeter klockan 14.
27 JULI Kulingen kapitulerar i gryningen. Tolv grader, ljus men normlös himmel, havet på +11 centimeter. Helgens väderbråk har skyfflat in givmilda mängder bruna och röda alger, varav de flesta flyter i breda bälten över de grunda bottnarna:

efter stormen
Klockan 05.07

Blåsten måste ha flyttat mycket sand. Går bort till Törlans labila mynning. Så här ser den ut i dag.

nya törlan
Törlans mun

Den Δ-formade holmen i mitten uppstod i en storm för några år sen, vilken har jag glömt. Efter hand har den högra å-tarmen fyllts igen. Nu i sommar har stranden byggts ut som en sporre söderut, ungefär 70 meter, vilket betyder att Törlan förlängts lika mycket.

Upptäcker att backsvalor jagar insekter mellan vassväggarna. Av en lyckad slump får jag en på bild:

backsvala
Riparia riparia

Intressant. Aldrig förr har jag sett backsvalor här mitt i sommaren. Man kan undra om de har bon i närheten, och i så fall var.
Backsvalor kallades ”strandsvalor” av våra förfäder, och var mycket vanliga. De brukade häcka i åarnas strandbrinkar, särskilt i sandiga sådana. Mycket av deras naturliga biotop försvann under 1800-talets dräneringsraseri, när alla åar skulle rätas ut. I stället fick de bo i de många sandtag och grustäkter som grävdes i Halland. Numera försvinner de också. Backsvalorna får allt svårare att ordna bostäder. De minskar kraftigt i antal, enligt Hallands Fågelatlas, som anger det svenska beståndet till 56 000 par, varav 4 500 i Halland.

Nya skyltar idag:

hunde im reservat
Hunde im Reservat28 JULI Halv tre på natten börjar det regna igen. Tretton grader i gryningen, duggregn, lättsam vind från sydost. Av någon anledning har havet , i trots mot vindriktningen, höjts till +28 centimeter. Iförd vattentät mundering cyklar jag bort till reservatets norra del, där Suddebornas stig ut till badet ligger nästan onyttjad denna svala sommar. Men det är renfanornas gyllene tid, och de blommar som allra praktfullast på strandängens yttre, alggödda remsa:

strandfanor
Strandfanorna

På tal om blommor har vägen till Tvååker invaderats av osannolika horder av prästkragar i år. Värst drabbad är den här rågåkern, där säden bara kan skymtas nere i blomprakten:

prästhagen
Prästkragehagen

Nästan lika trångt har de här bondbönorna:

bondhagen
Bondkragarna

Morgonregnet ger fem millimeter, men sen inte mer. Varm eftermiddag, med blåsvarta moln över Småland men sol över Hallandskusten.

29 JULI Höstmorgon. Femton grader, blåst från sydväst, grovt burleska moln driver runt i skyn:

hotmoln
Hotbild

Havet på +20 centimeter, på gränsen för strandvandring. Men det är vadartid. En större flock arktiska snäppor har hittat reservatet och plockar frukost utanför stora reveln:

snäppsäsong
Snäppsamling - ett

Detta är gamla fåglar, kärrsnäppor och kustsnäppor som häckat så långt norrut som möjligt är. Förhoppningsvis har de lyckats få fram ungar, som går kvar uppe vid Ishavet karga kuster, medan föräldrarna drar söderöver. De flesta tycks ha kvar sina röda praktdräkter, men tyvärr är morgonen för mörk för att fånga färger med kameran:

julisnäppor
Snäppsamling - två

För tredje gången i sommar åker en helikopter runt i låga bullersvängar över reservatet och skapar panik bland fåglarna. Det är en kommersiell sight-seeing för campingfolket, som återkommer varje år. I och för sig är det ingen katastrof, bara ännu en påminnelse om hur trångt naturen sitter klämd under det som kallas civilisationen.

helikopetern
Fågelskrämma


30 JULI Magnifik morgon. Fjorton grader, en mild västan, monumentala moln speglade i stålblått hav:

molnspegel-01
Molnmorgon - ett

monspegel-02
Molnmorgon - två

Havet på +23 centimeter. Färre vadare än igår, men i dag har jag solen på min sida:

kärr&kust-01
Arktisexpressen - ett

Står man stilla och väntar tar de en för en harmlös stofil och kommer nära inpå:

kärr&kust-02
Arktisexpressen - två

kärr&kust-03
Arktisexpressen - tre

En farkost har gått på grund utanför stora reveln. Rysk ubåt. Kan inte ta mig dit. Havet för högt för mina stövlar:

ryssen
Haveri

Tre röda myrspovar på stranden. Flera gluttsnäppor och en drillsnäppa i lagunen. Trettiotal vitkindade gäss på stora reveln.

31 JULI Hösttristess igen. Fjorton grader, blåsigt, betryckande gråsorgsna moln. Havet på +30 centimeter, lämnar inget utrymmer för vadare. Detta är faktiskt stranden utanför Utteros den siste juli 2015:

var är sommaren?
Vägen till badet

Dags att fimpa denna blåsta månad. Vi har fått 78 millimeter regn, bara en tesked under julisnittet på 81 millimeter, räknat på mina 19 år i Smedsgård.