Augusti 2015

1652
Anno 1652

För några år sen gav muséet i Varberg ut en bok med alla kända äldre kartor över Halland, fram till 1718, sammanställd av Pablo Wiking-Faria. Jag har kopierat ett litet men för vår del väsentligt utsnitt ur en av kartorna, daterad 1652. Man ser kusten och landsvägen, med Galtabäck till vänster. Uttran och Törlan är utritade men inte namngivna.
De runda ringarna markerar bondgårdar. Namnen finns kvar än i dag, om än med annan stavning: Börkäng, Smisgård, Rönås, Wrån, Smörten, Ågården och Tagabo.
Nere till vänster står det ”Norhampn”, som måste betyda ”norra hamnen”. Det lär syfta på den medeltida handelshamnen Gamla Köpstad, som låg innanför Galtabäcksskär.
Kartan är ritad av lantmätaren Kietell Classon Felterus, som var en av 1600-talets flitigaste svenska kartografer. Originalkartan är nästan två meter lång och 70 centimeter bred, och utomordentligt detaljerad. Halland blev svenskt 1645, och Kietell Classons karta var säkert ett led i statsmaktens bemödanden att få grepp om den nya provinsen.
Man kan grunna länge på hur Kietell Classon arbetade. Han kan ha haft äldre förlagor som stöd, men jag tänker honom gärna på en häst men ett ritblock i handen. Framför allt mätte han avstånd med god noggrannhet. Ibland undrar man. Det är fullt möjligt att Smedsgård och Björkäng låg öster om landsvägen på 1600-talet. Eller mindes Kietell Classon fel när har ritade sin vackra karta?1
AUGUSTI Ett klent högtryck har pressat ut havet till medelnivån. Fjorton grader i gryningen, en stadig västvind, glesnande cumulusmoln, här sedda över ett förlist kålhuvud:

vitkål
Kål i kvav

I dag upphör beträdnadsförbudet i spärrzonerna. Är nyfiken på den ryska ubåten från i förrgår, som i kraft av gårdagens högvatten bör ha seglat in till stora reveln.

Stämmer bra. Där ligger den:

marine sun-01
Gummihaverist - ett

Det är en gummibåt av märket Marine Sun, tillverkad i Sydkorea, inköpt hos Marineworld i Danmark.
Pris: 6.365 danska kronor, enligt marineworld.dk. Den är i gott skick, bortsett från ett brustet handtag:

marine sun-02
Gummihaverist - två

Längd: 290 centimeter, vikt 45 kilo. Det finns inget som vittnar om sjönöd, och inga lösa persedlar. I aktern sitter en liten plakett med opersonliga fakta:

marine sun-03
Gummihaverist - tre

Möter flera välväxta brännmaneter, nu av den röda sorten. Den här är 35 centimeter tvärs över:

brännröd
Geléhaverist

Ett tiotal myrspovar norr om Sälarevet. Ytterligare två kålhuvuden.
2
AUGUSTI Femton grader i morgonväkten, samma stadiga västvind, höga moln filtrerar ljuset. Havet på +2 centimeter.

Det finns fler presenter på stora reveln. Här är det färgvackra fiskegarnet från i vintras (19 januari), nu garnerat med ett par företagsamma prästkragar:

prästkragarna
Leucanthemum vulgare

Och här de sorgmodiga resterna av havssulan som blåste iland i våras (27 april):

sulan
Sula bassana

Hittar ytterligare två postflaskor, bägge alkoholfria.
Här är ett massutskick från børnehaven Himmelblå i Randers. Det odaterade ex som nått Utteros är signerat av William, 6:

feskepost
Børnehavens feskepost

william
Williams budskap

Den andra flaskan är mera personlig. Avsändaren heter Charlotte och befann sig den 20 juli på en segelbåt vid Anholt, på väg till Göteborg med sin väninna Hanna och hennes föräldrar. Charlotte, som skriver på engelska och gillar ABBA, är lycklig och hoppas att upphittaren är sammalunda (”That’s my message to you: Be happy”). Charlotte bifogar en tecknad selfie och sin mejladress:

charlottes flaska
Charlottes flaska

charlotte själv
Charlotte själv

Koskocken, som har sitt sommarbete nedanför Lilla Björkäng, har vadat över Törlan och lagt sig att idissla på den kommunala badstranden:

kitekorna
De väntar på kitesurfarna

Flera skogssnäppor håller till i vassarna vid reservatets södra ände.3
AUGUSTI Scenbyte. Bara fem grader i gryningen, tät dimma men klar himmel rakt upp. Cyklar tidigt till reservatets norra hälft, en fräsch skönhet när solen tränger fram i öster:

dimmorgon
Dimstrand

Havet på -3 centimeter. Stora men spridda skaror av ljudligt kallpratande grå, kanadensiska och vitkindade gäss väntar ut dimman:

dimgäss
Dimgäss

Också gluttsnäppor lite överallt i deltat. De är svårare att smygfotografera än de arktiska kusinerna, men med en gnutta tålamod blir det så här:

glutt-02
Tringa nebularia

Dimman ger vika vid halv sju. Förvånansvärt lite hittegods på norra reveln. Däremot finurlig designade tistlar, i ett flertal faser:

tistelstrand
Vasst men vackert


4
AUGUSTI Cyklar bort till Sik i gryningstimmen, och ser en morotsfärgad sol stiga över 57:e breddgraden:

morgonmorot
Morgonmorot

Femton grader. En tilltagande sydostvind föser med sig varmluft från Småland, och pressar ut havet till -16 centimeter.
På strandängarna bort till Lyngen finns flera stora laguner och dammar som vid normalvatten är öppna mot havet. Vid ebb snörs de av och lämnar stillastående vatten, där allsköns alger jäser fram oväntade färger. Dagens kulörer är blått och lila:

palett-01
Strandpalett - ett

palett-02
Strandpalett - två

palett-03
Strandpalett - tre

palett-04
Strandpalett - fyra

Storstädning på badstranden. Tre traktorer skyfflar ihop tång i breda balar, som sen körs bort med lastbil, vart vet jag inte.

rensning
Renrakning

Hallands Nyheter har en artikel i dag med rubriken ”Slemmig tång ligger i drivor i Apelviken”.

5 AUGUSTI Sex millimeter under natten. I gryningen 18 grader, sydostvinden vänd till väst, på himlen obarmhärtigt grå moln, dock med en rosa glipa som långsamt öppnas över Jylland. Havet på +16 centimeter, efter en hastig stigning under natten.

Mysteriet med den polska grillsåsen har tagit en överraskande vändning. På stranden söder om Törlan ligger en obruten förpackning med fyra fulla flaskor från Fanex, syskon till de tre tomma som låg på Sälarevet den 27 juli:

fanex
Barbecuesås från Radonice

”Silly season” kallas med rätta den här årstiden, när trivialiteter som man inte ens visste att de fanns helt oinbjudna tränger sig fram i rampljuset. Här är fler:

bratwurst
Bratwurst från Nürnberg (spitzenqualität)

gostynskie
Kondensmjölk från Gostyń

morgan
Morgan från Ullared

Gummibåten ligger inte kvar, om nu någon väntat sig det. På stora reveln betar ett hundratal vitkindade gäss. Åtta småspovar rastar på en mindre revel, utanför fiskar två kentska tärnor, den ena född i år. I lagunen gluttnäppor och skogssnäppor.
En fotnot: I söndags kallade jag gluttsnäppor och kärrsnäppor ”kusiner”. Fick för mig att kolla deras släktskap på websajten
timetree.org.
Bägge tillhör familjen Scolopacidae.
Gluttnsäpporna ingår i släktet Tringa, kärrsnäpporna i släktet Calidris. Timetree.org hittar tre vetenskapliga artiklar som anger hur många år som gått sen deras senaste gemensamma anmoder levde. Felmarginalerna är breda, men här är de tre siffrorna: 32.1 miljoner år, 36.5 miljoner år och 47.3 miljoner år. Det är i vilket fall mycket tid för kusiner.
För perspektivets skull ställer jag samma fråga om gluttnsäppor kontra människor. Svaret blir 320 miljoner år.

Sen sol.
6 AUGUSTI Tretton grader när jag och solen vaknar. En timid vind från sydsydost, havet på -4 centimeter, på himlen en osorterad molnmix med flak, sjok och slöjor, som emellanåt släpper ifrån sig absurt överdimensionerade regndroppar.

Tillbringar morgonen på den allra yttersta reveln utanför Smedsgård, ihop med två sandlöpare, säsongens första för min del:

alba-04
Löparparet - ett

De är snabbfotade som få, därav namnet. Längs Atlantens vidsträckta stränder kan man se dem rusa efter de utrullande dyningarna och blixtsnabbt snappa åt sig kvarlämnade småkryp, för att sen hastigt fly undan nästa inkommande våg.
De tillhör fågelvärldens verkliga extremister. Liksom kustsnäpporna häckar sandlöparna bara i allra bistraste Arktis, på nordöstra Grönland, Tajmyrhalvön eller någon av Kanadas ishavsöar, där julis medeltemperatur inte överstiger fem grader:
De har förmågan att snabbt anlägga tjocka lager fett längs buken, för att sen flyga hundratals mil nonstop. De är kosmopoliter. Sandlöpare kan mycket väl välja att övervintra i Danmark, eller ge sig väg till Sydafrika, Chile eller Australien.

alba-02
Löparparet - två

Ornitologer från Kapstaden har upptäckt att antalet unga sandlöpare som övervintrar i Sydafrika varierar enligt en treårig cykel, som stämmer med tillgången på sibiriska lämlar på Taimyrhalvön.
Sandlöpare äter inte lämlar. Det gör däremot fjällrävarna. När lämmelbeståndet kraschar, som det gör vart tredje år, övergår fjällrävarna till att äta fågelägg och fågelungar. Effekten kan avläsas på sandlöparna längs Sydafrikas tidvattenstränder. Tala om globalisering!

alba-01
Löparparet - tre


7
AUGUSTI Nattmygg. Sjutton grader i gryningen, sydvind, moln runt horisonterna sätter färg på soluppgången:

05.10
Klockan 05.10

Havet på +4 centimeter. En armé av råkor ockuperar reservatets södra ände. Av någon anledning gör de alltid så här på sensommaren och hösten, som för att slappna av med strandsemester efter den hektiska häckningen. Men de ger sig av så fort en vandrare visar sig:

strandråkorna
Badjävlar

Morgonens överraskning: tre skräntärnor sträcker söderut över havet, på halvhög höjd. Slumpens nycker. Efter nitton år utan skräntärnor har jag sett fyra i år!
Över trehundra vitkindade gäss på stora reveln.

Ä
ntligen! För första gången i sommar sitter en havsörn på Sälarevet:

disörn
Välkommen!

Jag hör gässen lyfta klockan 14.20. Så här års brukar det vara folk som är ute och promenerar, men idag är det en havsörn. Det är disigt och bilden oskarp, men siluetten är omisskännlig. Jag har faktiskt inte sett någon havsörn på Sälarevet sen den 21 februari. Några gånger i maj flög en havsörn förbi, och den 6 juni fick jag bevittna ringmärkningen av årets bägge ungar. Men örnarna, som ser allt, har säkert, liksom jag, noterat den växande ansamlingen gäss i reservat nu i augusti.
Örnen sitter kvar till 14.55, när det på mäktiga vingar flyger söderut längs stranden.


8
AUGUSTI Gryningsdis, 13 grader och stilla. Havet på +3 centimeter. Ser en apelsinfärgad sol stiga över Smedsgård innan diset lägger sin gråa hinna över tillvaron:

morgonens apelsin
Där bor jag

Möter två tystlåtna skrattmåsar varje morgon, alltid vaktande över samma strandremsa. Vet inte varför de är så passiva, men jag kan se hur deras sammetssvarta sommarhuvor långsamt bleknar bort:

ruggad
Inget att skratta åt


9 AUGUSTI Gryningsvind från nordväst, som dock lägger sig när solen går upp. Tretton grader, ljusblå himmel, havet på +14 centimeter.

Fåglarna ruggar. Det ligger dun och fjädrar överallt, i alla former och fasoner:

fjäder-01
Dinodun - ett

fjäder-02
Dinodun - två

fjäder-03
Dinodun - tre

fjäder-04
Dinodun - fyra

Numera vet vi att fåglarna är ättlingar till dinosaurierna. Men forskarna har svårt att reda ut när och hur övergången skedde. En förvirrande faktor är fjädrarna.
Fåglar har fjädrar för att kunna flyga. Så lyder den traditionella tesen. Men 1997 hittade kinesiska forskare välbevarade fossil av vad som uppenbarligen var dinosaurier och inte fåglar, försedda med vad som lika uppenbarligen var fjädrar. Det fanns inget som tydde på att dessa 140 miljoner år gamla djur kunde flyga. Men fjädrar hade de ändå.
Fynden vände upp och ned på alla gamla teorier om fåglarnas uppkomst. Jag ska erkänna att jag själv inte riktigt trodde på de fossila fjädrarna. Men sen dess har kineserna hittat massor med befjädrade dinosaurier i den fossilrika Liaoningprovinsen i nordvästra Kina. Häromåret rapporterade de till och med ett fynd av en nära släkting till skräcködlan Tyrannosarus, som tycks ha ståtat med en heltäckande fjäderskrud.
Alltså: fjädrarna är äldre än fåglarna. De utvecklades före flygförmågan. Ingen vet riktigt varför, men en rimlig hypotes är att de helt enkelt fungerade som värmeisolering, liksom pälsen hos däggdjuren.
Titta på de fyra fjädrar jag hittade på stranden i morse. Ingen av dem är vingpennor. De har inte den asymmetriska form som ger fjädrar deras aerodynamiska funktion. De är kroppsfjädrar som hållit fåglarna varma och torra. Jag kan inte säga vilka fåglar de kommer ifrån, men vi vet nu att de ärvt dem från dinosaurierna, någon gång i den fjärran Juratiden.


10 AUGUSTI Kylig natt. Nio grader i gryningen, himlen ljus men halvskymd, inga vindar. Havet på +11 centimeter, dess yta oförvanskat silver:

silverhav
Såsom i en spegel

Hela reservatet fullsatt med gäss, i enorma sensommarskaror. För att inte rubba deras morgonfrid ger jag mig bort till Sik. Inget minnesvärt där. Kommer hem strax efter sju. Inte en gås kvar. Istället det här:

strandörn-01
Strandörnarna - ett

Det är vårt trogna örnpar som parkerat sig på stranden utanför stora reveln, sugna på gås, kan man tänka. Örnar kan konsten att vänta. Efter hand återkommer flera flockar kanadagäss och går ned vid Sälarevet. Örnhannen försöker en jaktrunda, men gässen är i prima kondition så här års och hinner undan.
Bägge örnarna sätter sig på Sälarevet och avvaktar, på havsörnars tålmodiga vis, men flyttar sen in på stranden igen, nu rakt utanför min stuga:

strandörn-03
Strandörnarna - två

strandörn-02
Strandörnarna - tre

Klockan är nu nio. Örnarnas beteende förvånar mig. De brukar sällan ställa sig på sandstranden, och ännu mer sällan utan skäl. Har de sett något jag inte ser? Har de ungarna med sig nånstans i närheten? Vet ej. Kvart i tio kommer en dam i blå baddräkt. Örnarna retirerar till Sälarevet, där de blir kvar fram till elva. De har därmed tillbringat fyra timmar i reservatet.

Vi har fått ett par nya landskapsvårdare på strandängen:

fårpar
Ovis aries11 AUGUSTI Tungsint gryning. Femton grader, lätt sydvästvind, moln i massiva stråk från sydsydväst vittnar om turbulens några kilometer upp i skyn:

morgonstråk
Klockan 05.31

Stråken uppträder resolut på satellitbilderna:

55c962eabb513
Från 800 kilometers höjd

Havet på +11 centimeter. Ett snålt duggregn faller, till gagn för ingen utom sniglarna. Hör en del smällande i ottan. Det är den 11 augusti, dagen då det blir fritt fram att skjuta grågäss och kanadagäss. Däremot är de vitkindade fortfarande fridlysta.

Erhöll under förmiddagen tre millimeter regn från himlen.12
AUGUSTI Ännu en magisk morgon. Femton grader, inga vindar, på havshimlen/ i himlahavet alla dessa outgrundliga nyanser av blått:

blåhet
Blått

Havet på +19 centimeter. Massor med strandpipare. Flera tusen gäss i reservatet, vitkindade och kanadensiska. Strandkanten domineras åter av grönalger, klorofyllfrodiga efter den senaste tidens generösa solsken:

klorofyll
Grönt

Också ymnigt med strandaster:

astrar
Gredelint


13 AUGUSTI Bara sju grader i gryningen, blygsam nordostvind, öppen himmel men dimmor över det varma havet. Hör ett kraftigt dånade brus från stranden när jag stiger ur stugan. Ger mig ut till ljudets källa:

bränningsbrus
Vattenkraft

Långa, nästan osynliga dyningar rullar sakta in från havet, låga vågor som plötsligt bryts i brus och bränningar när de når grundstråket utanför stranden. Vadar man ut och ställer sig i brottszonen blir ljudet överväldigande.

Havet på -4 centimeter. Gässen har småpratat hela natten. Morgondimman full av fåglar:

skarvsätet
Skarvarna

En flock om 20 vipor har övernattat på Sälarevet, ihop med gluttsnäppor, grönbenor och en brushane. Strändernas vadarflockar domineras av strandpipare, svåra att komma nära:

vadarna
Vadarna


14 AUGUSTI Högtryck nu, med nattkyla och eftermiddagsvärme. Elva grader i gryningen, ökande sydostvind, havet av nämnda tryck och vind utpressat till -12 centimeter. Cyklar till Sik före solen, under en himmel full av gäss. Stranden öde, naken och renspolad. Här ett lysande undantag:

morgontång
Blåstång i stitlje

Gav mig hit för att inte skrämma gässen i Utteros, men de är minst lika många här, eller om det är samma gäss som också gett sig hit. De myllrar och tjattrar på strandängarna, hela vägen upp till Lynga. Ett par ryttare skrämmer ut en megaflock på stranden:

gåsigt
Yes!

Gott om beckasiner på tuvängarna. Spridda grupper av strandpipare, kustsnäppor och gluttar. Hör en svartsnäppa vissla.

Brun kärrhök landar på strandängen vid 15-tiden. Den står där bara några sekunder. Ber om ursäkt för bilden, men det är trots allt en kärrhök:

kärrhök
Kärrhök i solsken

15 AUGUSTI En sträv sydostvind har blåst genom natten och hållit temperaturen uppe. Fjorton grader i gryningen, snabbt stigande. Havet på -10 centimeter, på himlen vaga cirrussjok, här sedda genom stora revelns stolta tistlar:

tistelstrand
Tistelstrand

Ostvindarna har lyft ut tistlarnas hårpenslar på stranden, där de konkurrerar med fåglarnas ruggdun:

tisdelfjun
Tistelfjun

fågelfjun
Fågelfjun

Inga gäss i reservatets syddel idag. De byter gärna natthärbärge, medvetna om att oregelbundna vanor ökar överlevnadskvoten under jaktsäsongen.

NASA har nu räknat ut jordens medeltemperatur för förra månaden. Den var, visar det sig, den högsta julitemperaturen i modern tid. Rekordet beror på den ständigt ökande växthuseffekten, i kombination med en just nu pågående El Niño i Stilla havet. Den globala kartan är intressant att titta på. Minns att den anger avvikelser från medeltemperaturen för perioden 1951-1980:

nmaps
Kartan kommer från NASA/GISS

Sverige låg inklämt mellan två kalla/blåa områden. Det ena var en tillfällig köldknäpp i norra Ryssland, det andra det köldhål i norra Atlanten som funnits där i flera år, och som beror på att Golfströmmen tappat fart. Men alldeles söder om oss hade vi ett ovanligt svettigt Europa.

16
AUGUSTI Ingenting har hänt. Tandlösa oväder drar norrut över Kattegatt. Det blixtrar bortåt Läsö, över kusten ensamkommande regndroppar. I gryningen sjutton grader, fortsatt sydostbåst, med blygrå moln över havet, men ljus himmel i öster.

Gässen sammanträngda längs Uttran. I en timmes tid efter soluppgången ger de sig i väg inåt slätten, i frejdigt tutande småflockar:

gåsgryning
Gåsgryning

Havet på -2 centimeter, har, i trots mot ostvinden, levererat en hel bataljon brännmaneter, i klassen två-kanske-tre decimeter. Hittar både blå och röda skönheter:

manet-02
Utbränd - ett

manet-03
Utbränd - två

manet-01
Utbränd - tre

Landskapet har behov av regnvatten.

Gammal havsörn flygande söderifrån klockan 10. Landar på stranden söder om Uttran, men flyttar strax till Sälarevet. Ger sig av söderut igen efter 25 minuter. Skulle bara kolla läget. Den här sortens korta visiter sker sannolikt ofta utan att jag ser det.

Söndag kväll: ett intressant optiskt brytningsfenomen plattar till sjöfarten på Kattegatt. Den här skutan heter Henriette och bär Färöarnas flagga:

plattbåt
Ingen höjdare

17 AUGUSTI Ostblåsten har friskat i, kulingvarning för Kattegatt i dag. Femton grader i ottan, flyktiga cirrusstråk i ost-västlig riktning, som avtryck av Homeros rosenfingrade gryningsgudinna:

05.45
Eos rhododaktylos

Den allt tätare råkflocken i söder nu kompletterad med kajor:

corviderna
Morgoncorviderna

Havet på -7 centimeter. Fler döda brännmaneter har landat i natt. Vackrast är den här, som jag mäter till 60 centimeter diametralt:

60 cm
Megamanet

Lagunen södra utlopp just nu strypt:

sydtaremn
Blindtarm

Stora reveln full av vitkindade gäss.
18
AUGUSTI Högtrycksgryning igen, 13 grader, bara prydnadsmoln. Trots fortsatt kulingvarning är morgonen nästan stilla, med havet på -12 centimeter:

morgonsporre
Morgonsporre

Proppfullt med gäss i hela reservatet. Kan gå söderöver istället. Med lågvatten och landtorka är Törlan inget hinder. Vandrar ända bort till Lynga, på eleganta revelkonstruktioner, nyss stigna ur havet:

strandform
S-märkt

Möter en amerikansk kammanet, en raritet på våra stränder. Nästan helt genomskinlig och därmed svår att få syn på och ännu svårare att fotografera:

kammanet-15
Mnemiopsis leidyi

Våra hederliga brännmaneter är desto vanligare, och just nu präktigt övergödda. Den här ligger på grunt vatten och visar ogenerat upp sina undersköna inälvor:

manetinnanmäte
Manetinnanmäte

19 AUGUSTI Sydostblåsten bister idag. Tolv grader, oklanderligt molnfri himmel, havet på -13 centimeter. Massor med gäss, som dock låter sig passeras på utsidan. Vadar ut till det fjäderprydda Sälarevet, och blir lite konfunderad. Det är här nånstans som Gudruns soptunna ska ligga:

sop-01
Var är Gudrun?

Jodå. Man kan faktiskt se henne i högra kanten på sandreveln. Men hon är nästan begravd:

sop-02
19 augusti 2015

Som jämförelse är här en bild från våren 2014 när hon gapade för fullt:

sop-03
28 mars 2014

Men titta nu här. Ett år tidigare, i januari 2013, låg hon ännu djupare i sanden än i dag:

sop-04
13 januari 2013

Här är en anna bild från idag. Det är sannerligen märkligt hur havet lyckas ömsom fylla tunnan med sand, ömsom tömma henne igen:

sop-05
19 augusti 2015


20 AUGUSTI Vinden har falnat och gjort natten kall. Tio grader i gryningen, noll moln, havet på -15 centimeter. Gässen ger sig av tidigt, (de flesta, i allafall). Jag kan spatsera runt stora reveln nästan utan att väcka någons flyktinstinkt. Lagunen så gott som tömd på vatten, förvandlad till en beklaglig leröken:

ökenlagunen-01
Söderut

Gluttsnäpporna får samsas om de kvarvarande pölarna. Räknar till ett tjog vid stenbryggan, där lagunen är djupast och där det finns vass att gömma sig i.

ökenlagunen-02
Norrut

Torrläggningen är en följd av lågvattnet och regnbristen. Vi har bara fått nio millimeter i augusti, normalt en rätt blöt månad. Meteorologerna vinkar med ösregn på onsdag, men med frågetecken.

I vilket fall har vi fått lite insekter i sensommarvärmen:

långben
Långben

Som vanligt är det harkrankarna som väsnas mest, ihop med diverse flugor. Vi, eller åtminstone jag, har haft en besynnerlig invasion av nässelfjärilar, men inga getingar och inga tvestjärtar.


21 AUGUSTI Niogradig gryning. Varken vindar eller moln, men i gengäld det mättade färgspektrum över havshorisonten som en del av oss aldrig tröttnar på:

horisonntkulörer
Havets andedräkt

Havet på -16 centimeter. I det stabila lågvattnet lämnar de strandade brännmaneterna intorkade avtryck, som efemära etsningar i sanden:

manetminne
Här vilar en Cyanea capillata

Koexkursion på den kommunala badstranden igen. Stort pådrag från den agrara befolkningen:

djurhållning
Lösdrift

Vildsint skjutande borta i Lynga hela morgonen. Havsörn på Sälarevet vid åtta.


22
AUGUSTI Åtta grader i ottan, antydan till sydostvind, himlen fortsatt fri från moln. Havet på -15 centimeter. Cyklar till Morup före solen för att kolla läget. En stor dansk skåpvagn parkerad på vägen ned mot Norra Lyngen, två andra danska bilar i Södra Lyngen. Ser en mörk profil på den stora stenpiren, som mina klena ögon först tar för en havsörn, men det är förstås en av danskarna:

dansk-skalle
Dansk skalle

När han går därifrån ser jag att han, överraskande nog, inte har placerat ut plastgäss som lockfåglar, utan plastkråkor. Går väl det med:

kråkmannen
Gråkragejægeren

Skjutandet betydligt lamare än igår. Danskarna har spritt ut sig i terrängen, hör dem ropa till varandra. Hör tranorna i Morup ropa till varandra. I kikaren ser jag de väldiga gåsflockarna lyfta borta i Utteros. Goda tider nu. Bönderna har skördat sin säd i värmen och därmed öppnat landskapet för betande gäss:

skördat
Nytröskat

Strax efter solnedgången kliver sex filosofiska hägrar omkring på lagunens violetta spegel:

hägring
Aftonhägring
23
AUGUSTI Ännu inga synbara tecken på att högtrycket tänker flytta till Finland. Nästan nio grader i gryningen, klart och med en blygsam ostvind. Väljer att möta solen norr om Uttran:

sol&vind
Sol & vind

Stränderna erbjuder en helt osannolik syn. Det påminner om vintermorgnarnas isränder, men det är fjädrar, miljoner fjädrar:

fjädring-01
Fullfjädrat - ett

Har aldrig sett så enorma mängder förut. Fler fåglar än nånsin har valt att rugga i Utteros. Mest gäss, förmodar jag:

fjädring-02
Fullfjädrat - två

fjädring-03
Fullfjädrat - tre

På eftermiddagen moln på himlen - ett intressant och estetiskt tilltalande atmosfärhydrologiskt fenomen vi inte sett på länge:

moln
Mera fjädrar


24 AUGUSTI Natten mulen och därmed mild. Sexton morgongrader, samma envetna sydostvind, havet på -10 centimeter. Yviga moln på himlen signalerar väderskiftet, fast vinden väntas vända först natten till onsdag:

molnmorgon
Klockan 06.05

Prognoserna är nu rika på regn. Behövs. Växtligheten törstar, stränderna är torra och nötta. Av sommarens invasion av sudare återstår bara urblekta, halvt bortglömda litografier:

sudaretorka-01
Sommarsnoddar - ett

sudaretorka-02
Sommarsnoddar - två

Ensamkommande åskskräll kvart före femton. Misslyckade ansatser till regn.


25 AUGUSTI Måste titta tre gånger. Nitton! Nitton grader i dagbräckningen. Enligt prognoserna är ett brett regnpaket på väg från Jylland, men det väntas göra en vänstersväng och dra norrut längs kusten, pådrivet av sydvindar. Skyndar ut på stranden.

Åt Smålandshållet lucker himmel ännu när solen går upp:

06.01
Klockan 06.01

Men över Kattegatt en mörkblå molnmur:

morgonråg
Morgonråg

Havet på +7 centimeter och stigande. Torra alger, vitblekta under augustisolen, möter åter vattnet. Det här flytande skynket är så plastlikt att jag måste lyfta upp det för att kolla. Jo, det är en grönalg:

plastalg
Algplastik

Halv sju kommer regnet. Blir rätt blöt innan jag hinner hem. Känns gott. Temperaturen har nu fallit till sexton.

Regnet stängs av klockan tio. Har fått 23 millimeter.

Skarp skur vid 15-tiden ger ytterligare fyra millimetrar. Kan vara mer på gång. Stökig blåst från sydväst nu, med stigande hav som följd: +29 centimeter klockan 18.
Sen ett riktigt litet oväder, med stormbyar och en bisarr molnkonstruktion:

18.12
Klockan 18.12

26
AUGUSTI Vädret har sansat sig under natten. Sexton grader i gryningen, småblåsigt från sydväst, småmoln på himlen. Havet på +12 centimeter. Gårdagens blåst och högvatten har förnyat den under högtrycket uttråkade stranden, med fräscha alger och färska överraskningar. Här har en härva sudare snott in sig en gammal stängseltråd:

inblåst
Dubbelfnurra

Den här sorgsna skarven har varit död länge, men dyningarna som bäddat in den i sanden har skapat en vacker illusion av flykt och snabba vingar:

sandskarv-01
Kadaverrelief - ett

sandskarv-02
Kadaverrelief - två

Samma fartkänsla här, men vad detta varit vågar jag inte gissa:

sandflykt
Kadaverrelief - tre

Lagunen åter vattenfylld.

Skurar ger tre millimeter under dagen.


27 AUGUSTI Storspovar ropar i tidiga gryningen, som de gör en stor del av året i Utteros. Vinden sydlig idag, enligt prognoserna växande till kuling. Arton grader, himlen täckt av regnbenägna moln i olika metallgrå nyanser, havet på +8 centimeter. Förvånande nog ligger nya, välgödda buntar med sudare på stränderna. Knappast nyskördad. Gissar att den flutit omkring en tid längre ut, och skickats iland av sydvästvågorna:

snoddas
Kolasnören

Hittar också en vacker men vitblekt karragenalg:

karragen
Irländsk mossa

Regnet börjar falla vid nio. Två timmar senare sitter den här sparvhöken och spanar på min stenmur, med vatten i fjädrarna och stjärten i en dillkrona. Bilden är tagen genom köksfönstret. Höken ser sin egen spegelbild, men inte mig:

dillhöken
Accipiter nisus

Åska långt ute över Kattegatt vid elva. Regnet upphör under tidiga eftermiddagen. Mätaren säger 13 millimeter.


28 AUGUSTI Femton grader när dagen gryr. Småblåsigt från sydväst, pompösa morgonmoln möter solen över Kattegatt:

06.15
Klockan 06.15

Havet på +36 centimeter, för högt för strandvandring. Ska istället passa på att ge en resumé av skyltläget. Länsstyrelsens folk har nu på alllvar insett att reservatet är utsatt för ett hårt besökstryck, som det heter. Under sommaren har vi fått en hel skyltflora, som den här vid änden av Persbörsvägen:

persbörsv
Persbörsskyltarna

Samma bukett har planterats vid änden av Sudde väg, men där har maningen att koppla hunden försvunnit igen. Den har inte blåst bort. Någon har rivit ned den:

suddeväg
Suddeskyltarna

Vad som inte försvunnit är de löslöpande hundarna. Minst nio av tio kommer från badstranden/campingen. Jag tog den här bilden i måndags, när stranden var promenerbar, som den normalt är om somrarna. Jodå, där står en skylt: Hundar ska hållas kopplade. Man kan skymta den i högerkanten:

badstranden
Badstrandsskylten

Kväll: kitesurfare åker fram och tillbaks inne i reservatet. Panik bland fåglarna.

29 AUGUSTI Sensommaren lutar obevekligt över i förhöst. Blåsigt från väst i dag, 15 grader, grova stackmoln över hela himlen. Havet på +17 centimeter, mycket skum i vattenbrynet.

Gässen ger sig tidigt av till frukostfälten. Jag kan traska runt på stora reveln, som tycks trött och utbränd efter augustitorkan, nedtrampad av boskapen, beströdd med oräkneliga gåsdun. Men veckans regn och högvatten har återskapat den vattenmosaik som ger liv och skönhet åt detta asketiska minilandskap:

mosaiken
Åter våtmark

Också en del skeppsbrutna kulturyttringar, som detta mjölkpaket från Australien. Farmhouse är ett varumärke tillhörigt den asiatiska dryckeskoncernen Fraser and Neave, med huvudkontor i Singapore och numera ägd av den thailändske miljardären Charoen Sirivadhanabhakdi:

farmhouse
100% Australian

Och här en boll, tillverkad i Italien, prydd med motiv från Disneyfilmen Planes 2:

dusty crophopper
Dusty Crophopper

Strax efter 15.30 upptäcker jag Dana ute på havet. Dana är det danska fartyg som Sverige hyr för att provtråla efter kommersiellt gångbara fiskar. Det är disigt, så konturerna är tämligen drömska, men här är hon bortom Sälarevet:

dana-15
Hon är 79 meter lång

Jag blir lite förvånad, eftersom jag såg henne redan igår vid samma tid, fast mycket längre ut. Men det stämmer. Den förträffliga sajten marinetraffic.com kan rita upp färdvägen. Hon har fiskat hela natten, tycks det:

dana-03
En rejäl rundtur

När Dana försvunnit i diset upptäcker jag en havsörn på Sälarevet. Förbryllande nog är där fullt med gäss. Okej, kameran trycker ihop avstånden, men nog ser det märkligt ut:

fiskörnen
Mitt i maten

Begriper inte hur det gått till. Klockan är kvart i fem. Örnen ger sig bort till Utterosbornas södra badbrygga och plockar något ut vattnet. En provfisk. Den äter en stund, men flyger sen över Sälarevet igen. Och nu går stora megalarmet. Tusentals gäss i hela reservatet i luften. Örnen ställer sig på stranden rakt utanför min stuga, men ger sig sen söderut efter ännu en skrämselsväng över Sälarevet.

30 AUGUSTI Västvinden har slaknat under natten, molnen börjar försiktigt skingras. Femton grader i gryningen, havet på +4 centimeter. Vadar ut till en av de yttersta sandrevlarna för att titta på när gässen ger sig av:

gåsmoln
Gåsmoln - ett

De lyfter i slumpmässiga småflockar, i ett timslångt skådespel, med början strax före soluppgången. De vitkindade gässen är flest, med bara smärre kontingenter grågäss och kanadensare:

gåsmoln-02
Gåsmoln - två

Men här är en som blev kvar:

gåsdöd-01
Slutfluget

Hon ligger precis vid stängslet, och har uppenbarligen flugit rakt in i den tunna ståltråden, med full kraft. Förvånar mig inte. Stängseltråden är, som sagt, tunn, och gässen förflyttar sig ofta i mörker. Lite svårfokuserat dun har fastnat:

gåsdöd-02
Stålfjäder

Flera luftburna fågelskrämmor under kvällen, den här lågsniffande över reservatet. Fågelmassorna flyr, men gässen har sans nog att lägga sig ute på havet:

fågelskrämmare
Fågelskrämmare31 AUGUSTI Dags att byta väder igen. Tretton grader i gryningen, stilla, himlen täckt av melerade moln med ett lätt pärlemorskimmer. Sporadiskt duggregn, havet på -2 centimeter. Gässen spridda över hela reservatet. Ger mig bort till Sik, där havet ligger orört och blänkande som aluminium:

alhav
Ett foliehav

Gäss där också, förstås. Ser en havsörn på en kobbe nere vid Ugga. Bara mindre flockar småvadare. Revlarna färgrikt krenelerade med algkransar:

algkrönt
En alghjässa

Sträckan mellan Sik och Lisered ligger alltid fräsch, avskild och jungfrulig, som stranden på en öde ö, med bara enstaka skärvor av en fjärran civilisation:

adidas
Offside

Härmed har vi gjort slut på augusti 2015. Jag ser ett problem. Jag brukar summera månadens regn, men just nu varnar meteorologerna för stora mängder under den kommande natten. Frågan är hur mycket därav som faller i augusti och hur mycket i september? Det är lite intressant, eftersom detta hittills varit en extremt torr augusti. Ska jag verkligen behöva gå ut med ficklampan vid midnatt och avläsa regnmätaren?

55e4220986771
Nattens vatten

Så här blev det: jag läste av mätaren klockan 22. Den visade då 5 millimeter. Under natten hörde jag regnet falla, både för och efter midnatt. Summan blev 16 millimeter, alltså trots varningarna ganska blygsamt. För enkelhets skull delar jag upp siffran i 8 millimter i augusti, 8 i september. Det torde stämma någorlunda.
Därmed slutade augusti på 60 millimeter. Det är en bit under snittet för augusti, och går emot trenden med mer sensommarregn, som jag skrev om den siste augusti 2014.