September 2015

september
Vresrosens inre liv

Min karga lilla tomt avskiljs i väster mot naturreservatet med en stenmur. I öster har jag en yvig vresroshäck, som gräns mot Vildrosvägen. En hel del rosor har vänligheten att blomma nu i september. Några håller ut hela hösten.
Jag har inte planterat häcken själv, och skulle inte göra det. Vresrosen är en främling, en utböling. Den härstammar från Alaska, av alla ställen, men frodas i Halland i en utsträckning som väckt djupt ogillande från naturvården. Vresrosorna brer ut sig utan hejd längs kusterna. Länsstyrelsen ägnar stor möda åt att bekämpa buskagen, som kväver alla annan vegetation.
Jag kan själv vittna om deras livskraft. Min häck har ett enormt rotsystem, som skickar upp små glada gröna skott i gräsmattan. Räckvidden är just nu fem meter, men den ökar för varje år. En sommar som årets, när gräsmatten vägrat växa, har jag ändå fått klippa den för att hålla häcken i schack.
Men jag förlåter den, för rosornas skull, och för nyponens, som ger vitaminer åt höstens grönfinkar.
1 SEPTEMBER En dystert grå morgon, tretton grader, lätt ostvind. Havet på -7 centimeter, stranden höststram och geometrisk:

strandperspektiv
Septemberstrand

Det enda med färg är de här ormarna:

skrattarm
Inälvorna

Nå, det är tarmar, rivna ur en mås som slutat skratta. Kan vara en pilgrimsfalk som slagit till, vilket i så fall är en positiv nyhet:

skrattkadaver
Resten

2
SEPTEMBER Blåsig natt, 15 grader i ottan, havet på +7 centimeter. Molnmorgon: grova, hotfullt blyblåa himlakuddar ekläreras etappvis av den stigande solen:

06.12
Klockan 06.12

06.49
Klockan 06.49

07.03
Klockan 07.03

Liksom förra hösten dröjer sig en del strandskator kvar ute på sandrevlarna, som om de har planer på att övervintra här.

Ett par gossar har kommit fram till att naturreservatet är ett utmärkt ställe för kitesurfning, och tillbringar eftermiddagen i den kärva blåsten utanför Smedsgård. Det är alltid så på höstarna. Första året försökte jag cykla bort till campingen och prata med syndarna, men det visade sig vara helt meningslöst. Det kommer ständigt nya friska ynglingar från när och fjärran, helt okunniga om de lokala reglerna.


3 SEPTEMBERSkurbetonat” är SMHIs rubrik på vädret. Jag erfor detta redan sent igår kväll, när en våldsbenägen skur rände rätt över min stuga medan ytterdörren ännu stod öppen. Femton grader i gryningen, en frän sydvästvind, himlen som sagt skurbetonad:

skurbetoning-02
Skurbetoning

Havet på +9 centimeter. Vid den nivån dyker det upp en vackert linsformad revel ur vattnet, nära reservatets sydgräns. Apart nog ligger den i nästan exakt nord-sydlig riktning, på tvärs mot alla konventioner. Vad jag kan se orsakas den av lagunen, som banat sig ett nytt utlopp genom sanden, strax innanför den nya linsen. Det är en förändring på bara några meter, men tillräcklig för att påverka de revelbyggande strömmarna:

linsen
Lagunlinsen

Kitekillarna på plats i reservatet vid halv tolv. Här är en som fått trubbel:

haverist
Gröngöling

Havsörn på Sälarevet viid halv tre. Lyckligtvis inga surfare i sikte.

Skurandet har gett fyra millimeter.
Vid 20-tiden torråska, som dock drar fram strax norröver.4 SEPTEMBER Fem millimeter under natten. Vaknar om och om igen av grovt åskmuller utifrån Kattegatt. I gryningen 11 grader, lätt sydvind, havet på +5 centimeter.

Vädret tvekluvet. En front längs 57:e breddgraden (ungefär) ger uppklarnande i sydost, dit gässen ska:

gåsriktning
Himlaflykt

Men i nordväst faller regn, markerat av en regelrätt regnbåge. Notera att himlen är ljusare innanför bågen än utanför, ett optiskt fenomen som ingår i maskineriet, men som inte alltid är lika tydligt som här:

västerbåge
Havsbåge

Svalsträck över strandängarna. Två havsörnar på Sälarevet strax efter tio.


5 SEPTEMBER Tio millimeter under natten, blötväder även i gryningen. Tolv grader, måttlig sydvind, havet på +14 centimeter.

Också idag domineras det visuella landskapet av molndramatik:

06.39
Molnmelodram - ett

Atmosfären är instabil, turbulent och opålitlig. Ändå blir det inte bara en oaptitlig havregrynsgröt på himlen. Det växer upp strukturer, former, gestalter, i en snabb scenväxling. De här bilderna är bägge tagna åt söder, med bara tio minuter emellan:

06.58
Molnmelodram - två

07.08
Molnmelodram - tre

Lördagsskjutandet börjar tidigt borta i Lisered. Gässen, som vet att det gäller livet, är ovilliga att lämna Utteros.
6
SEPTEMBER Nytt maktskifte i atmosfären. Tio grader i gryningen, en vass nordanvind och ett glest men ilsket duggregn. Kulingvarning för Kattegatt, havet på +18 centimeter, himlen möbleras om inför nästa veckas utlovade högtryck.

Stränderna prydda med vackra trasmattor, vävda av bruna, röda och blekta alger, hoppressade av vågornas slagbommar:

väften-02
Havsväften - ett

väften-01
Havsväften - två

väften-03
Havsväften - tre


7
SEPTEMBER Hösthögtrycket biter till. Bara tre grader i gryningen, renrakad himmel, dämpad nordanvind. Just som jag stiger ur stugan lyfter två tranor från Sälarevet. De har övernattat där. Nu flyger de mot sydost. De vet vart de ska.

Lagunen proppfull med vitkindade gäss, men med havet på -12 centimeter kan jag gå väster om dem. Färsk algskörd ute på de blottlagda stränderna, här en morgonkvist av ektång under havshorisonten:

ektång
Halidrys siliquosa

Den 8 augusti skrev jag:
”Möter två tystlåtna skrattmåsar varje morgon, alltid vaktande över samma strandremsa”. De är kvar där ännu, en månad senare, på exakt samma ställe. Märkvärdigt:

måsmorgon
Nu i vinterdräkt

Lite småvadare idag, plus de här bägge myrspovarna:

limosa
Lappspovar

Som ofta vid nordlig vind är luften extremt klar. Solen glödvit och bländande redan när den glider upp över horisonten.

Vid tiotiden går två unga damer med lösa hundar ut på stranden norr om Uttran. Tusentals gäss tar till vingarna när hundarna kommer rusande. Händelsevis är Thomas hemma hos mig när det händer. Vi åker dit:

hunderi-01
Hundpatrull - ett

Vi bemöts med aggressivitet, en inte alls ovanlig reaktion bland hundägare. Nåväl. De gör inte om det:

hunderi-02

Hundpatrull - två

Många som släpper sina hundar i reservatet gör det för att de inte vet om att det är ett reservat. Skulden må då läggas på länsstyrelsens undermåliga skyltning. Men norr om Uttran kan ingen missa vad som gäller. Varför en del hundägare struntar i reglerna är gåta.
Särskilt besynnerligt är det att folk kan stå inne i ett naturreservat och lugnt se på när deras hundar skapar panik bland de fåglar som reservatet är till för att skydda.


8
SEPTEMBER Åtta grader i ottan, lätt vind från nordost, markerad med molnstråk över himlen:

nordost
Himlaperspektiv


Det är bara tunna cirrusmoln, som blir nästan genomskinliga när dagsljuset fylls ut, men de syns desto bättre från 800 kilometers höjd:

55ee68e94e39a
MetOp via DMI

Havet på -3 centimeter. Nya välväxta sudareviskor på väg in över grundbottnarna:

viskan

Tar de aldrig slut?


Klockan 14.10: havsörn slår en gås på en revel mellan Sälarevet och Uttran, sannolikt en vitkindad. Kampen pågår i fem minuter innan gåsen är betvingad. En annan örn står strax bredvid och försöker hjälpa till. Jag vill gärna tro att det är en av årsungarna som får sig en jaktlektion, men det är osäkert. Avståndet är mer än en kilometer, och solvärmen får luften att dallra över markytan. Så här ser det ut:

gåslunch
Dubbelörn

Havsörnar dödar gäss ibland, men inte så ofta som man skulle tro. De håller villigt till godo med kadaver, som förra sommarens döda sälar. Jag har aldrig förr sett en fullbordad jakt så här års. Det är ett skådespel jag förknippar med senvintern, när gässen är i dålig kondition.
De bägge örnarna turas om att äta. Måltiden varar i 70 minuter.

9
SEPTEMBER SMHI varnade för nattfrost, men till min lättnad håller sig temperaturen runt fyra grader. En underbar septembermorgon, vindstilla, med altocumulusmoln på himlen och havet på -6 centimeter:

06.27

Klockan 06.27

Ett större antal svårt medtagna brännmaneter vaggas i vattenbrynet. De har hållit sig undan en tid:

manetlik-01

Höstmanet - ett

manetlik-02

Höstmanet - två

manetlik-03

Höstmanet - tre

Tänker just gå ut och kolla om gårdagens gås ligger kvar när örnarna kommer nedglidande ur skyn, med samma avsikt. Klockan är halv åtta. Jodå, det finns mycket mat ännu på gåsskrovet. När jag kommer hem står de fortfarande och äter. Klockan tio sätter de sig i solen på Sälarevet, men bägge gör återbesök vid matplatsen. Jag kan nu se att det är en ung och en gammal örn. Mor och son. Med reservation för att jag, som alltid, kan ha fel, har vi här en av årets två halländska örnungar, mätt och belåten i Utteros:

ungörn
Matsmältning10 SEPTEMBER Fem grader, obetydlig ostvind, tunna molnslöjor över hela firmamentet. Havet på -8 centimeter.

Utanför Smedsgård har dyningarna konstruerat en förundransvärt raklinjig och rätvinklad sandrygg, mot vilken de frambringar ett ljudligt kluckande skvalpläte. Jag stegar upp längden: 118 meter:

linjerat-01
Strandraka

Längre kommer jag inte: hela reservatet fyllt av gäss. Går söderut i stället. Törlan fortfarande vadbar. Det bubblar sumpgas från bottnarna, liksom i Uttran.

törlangas
Törlanmetan

Tjockt med gäss även här, men jag kan hålla mig innanför strandvallen. När jag en timme senare går norrut igen är reservatet till min förvåning tömt på fåglar, bortsett från skarvarna och en liten skock krickor. Vet inte varför. Men nu kan jag gå ut och leta rester efter örnarnas gåsfest.
Jodå. Här ligger hela skelettet. Det var en grågås:

örngåsen-01
Gåsliket

Kan passa på att skåda gåsen i munnen. Längs näbben finns en rad lameller som ser ut som tänder. När gåsen äter håller hon skallen snett och klämmer fast en knippa grässtrån med lamellerna. Sen rycker hon helt enkelt loss stråna och matar ned dem i strupen med tungan. Metoden att slita loss gräs buntvis förutsätter kraftfulla halsmuskler, något som örnarna får känna av när de försöker kämpa ned en gås:

örngåsen-02
Gåsgapet

Två timmar senare är reservatet åter ockuperat av flera tusen gäss. På Sälarevet sitt en havsörn.

Det pågår en hektisk jakt på havskräftor just nu. Tio-tolv trålare ligger utanför Läjet, i stort sett dygnet runt. Går jag upp på natten ser jag raden av lyktor ute på Kattegatt. Det är mest båtar från Läjet och Glommen, men ibland kommer danska trålare och hjälper till. Den här kartbilden är från marinetraffic.com i morse. Den blå båten är färjan från Grenå, på väg in till Varberg:

tråleri-02
Fiskestim

11 SEPTEMBER Blåsigare idag, fast från öster ännu. Tio grader, blåaktig himmel, havet på -7 centimeter.
Död fisk i strandbrynet. Makrill, helt enkelt, perforerad av kråknäbbar. Sju-åtta hekto, skulle jag tro, tappad från fiskebåt. Inget konstigt med det, mer än det är första gången jag hittar en makrill i reservatet:

makrill
Scomber scombrus

Maneter i allt extremare faser nu. De har en avundsvärd förmåga att begrava sig sälva:

manetigen-01

Manetminne - ett

manetigen-03

Manetminne - två

manetigen-02

Manetminne - tre

Två havsörnar på Sälarevet under morgonen. De tycks vara här dagligen nu.12 SEPTEMBER Tretton gryningsgrader, halvklar himmel, ostvinden lite enerverande snålblåsig. Soluppgången skänker ett färgstarkt men kortvarigt skådespel:

06.23
Klockan 06.23

Havet på -15 centimeter, har blottlagt sandormarnas surrealistiska rike:

sandpagoder
Tusen sandkoner

Här är en kamrat som lyckats bygga på höjden:

sandminaret
En sandcylinder

Halv nio passerar den pampiga polska briggen Fryderyk Chopin, långt från land men för fulla segel, som det heter. Enligt skutans hemsida är antalet 22, fast jag lyckas inte avgöra om alla är hissade. Senast jag såg Chopin var den 11 augusti 2014, men dagens bild är bättre:

chopin
Från Szczecin

Travträning är ett nytt upptåg i reservatet:

trav
Djur i natur


13
SEPTEMBER En kuling blåser upp från sydost. Väderfolket varnar för regn och åska, men morgonen är vänligt vacker, 13 grader varm under en bara lätt beslöjad himmel:

motsols
Motsols

Havet på -12 centimeter, stränderna ökenödsliga nu. Men utanför stora reveln finns en liten insjö, en algfylld svacka som inte torkat ut på hela sommaren. Av någon anledning är den biologiskt högproduktiv. Där är alltid fullt med ivrigt krypplockande måsar, kråkor och vadare, utom när man går dit:

slättsjön
Slättsjön

Gässen hopträngda vid Uttran. Jättelarm strax efter sju. Alla går i luften, havsörn ställer sig på reveln där grågåskadavret ännu ligger:

örnen har landat
Örnen har landat

Strax därpå en örn till. De kommer norrifrån, intressant nog. Jag har under veckan börjar ana att vi nu besöks av andra örnar än den lokala familjen. De är välkomna. Men därmed litar jag inte längre på att ungen i onsdags var en våra hemmaörnar.14
SEPTEMBER Femton grader hela natten, morgonen mulen med en bråkig blåst från sydost. Havet på -5 centimeter. Vadar över Törlan för en titt på avloppsröret nedanför Lilla Björkäng:

utlopp-01
Utlopp - ett

Vattnet göder en del livaktigheter i strandkanten. Det innehåller järn, som avsätter ett rött sediment på bottnarna. Inte farligt:

utlopp-03
Utlopp - två

Den polska grillsåsen har frigjort sig ur sin tvångströja, men flaskorna är ännu intakta. De finns beskrivna den 27 juli och den 5 augusti. Jag har funderat på att ta hem en för avsmakning, men tyvärr ser de inte särskilt aptitliga ut:

barbecue
Kvartetten har sprängts

Gammal havsörn på Sälarevet vid åtta.


15
SEPTEMBER Väcks halv två av ett resolut höstregn. När det dagas visar mätaren 15 millimeter. Fortfarande 15 grader varmt och illa mulet, men med vinden vridande mot sydväst. Havet på +5 centimeter och stigande.

Gåsleden har glesnat. Så här års brukar kanadensarna retirera till insjöarna för att återkomma till vintern. Får se.
Också maneterna sinar, fast kanske fler kommer nu när vinden kantrat. De har skänkt många skönhetssyner i september. Här är den senaste:

vattenmanet
Upplösning

En i och för sig banal träbit har strandat i reservatet:

trä-01
Cellulosa - ett

På närhåll uppvisar den en underfundig finstruktur som kameran tyvärr har svårt att fokusera:

trä-02
Cellulosa - två16 SEPTEMBER Två millimeter under natten, en del fjärran åskkanonader. I gryningen 13 grader, stökig blåst från sydsydost, grova gråa moln med blå gluggar i öster:

vassgryning
Vassmorgon

Havet på +6 centimeter. Gårdagens sydvästblåst har avlevererat en anonym algmassa på stränderna. Men som händer ibland lyser plötsligt en provokativ rödalg i gråheten. Detta är en ekblading som av någon anledning valt att klä sig i en apart morotskulör:

rödek
Phycodrys rubens

Havsörn på Sälarevet vid 17-tiden.

17
SEPTEMBER Sju millimeter under natten. Sexton grader i ottan, kännbar blåst från söder, havet på +12 centimeter. Himlen tvärmulen över Halland men klar över Jylland, ett arrangemang som skapar en slående ljusportal över Kattegatt:

VNV
Västnordväst

Så här ser satelliterna på saken:

55fa46c2b2d04


På stranden har blåsten dragit in nya fibrer:

fibrer
Sex kanaler

Gåstumult vid halv åtte. Havsörn landar på stranden norr om Uttran.18
SEPTEMBER Väcks prick tre av att stormen Henri slungar småspik mot rutorna. Hade glömt hur brutalt det kan låta. Nio millimeter fram till gryningen; då 13 grader och 17 sekundmeter under en klarnande himmel.

Nå, det är för vår del bara svansen av en storm, men med den högsta vattennivån på länge: +45 centimeter när solen orkar upp. Promenerar bortåt Törlan, där stranden får en behövlig sköljning:

skölj
Renskurat

Gläds åt en knytnävsstor sten av ren kvarts, med det röda rotmärket av den tång som nyss lyft den ur djupet:

kvarts
Kiseldioxid

Havet vänder klockan åtta vid +48 centimeter, den nivå då det börjar sila in över strandängarna:

däggdjuren
Sjökorna


19 SEPTEMBER Tretton grader, västvinden avdankad men ännu frisk, bara strömoln på himlen. Havet på +14 centimeter.

Dagen efter en stormen bjuder, som oftast, på överraskningar. Massiva depåer av tång har fösts upp på stränderna, tjock välling av rödalger gungar över grundbottnarna. Inte unikt men ovant efter månader av barskrapade stränder:

morrontång
Henris skörd

Unikt är däremot en liten invasion av sjöstjärnor. Flera tusen har följt med algerna längs ett kort strandavsnitt vid reservatets sydända. De flesta runt fyra millimeter, inga riktigt stora. Vet inte om någon vet hur sånt går till. Jag gör det inte:

stjärnfall-01
Stjärnfall - ett

stjärnfall-02
Stjärnfall - två

Flera stora snäppflockar flänger runt på vadarvis och letar efter stränderna:

vadarfart
Vadare i farten

Gammal havsörn flyger norrut, rakt över mig, klockan åtta. Den stannar hela morgonen, parkerad på Sälarevet. Vållar stort ståhej när den flyger hem (söderut) kvart över elva.20
SEPTEMBER Ett litet väder passerar under efternatten, med en halv millimeter regn och sporadiska åsksmällar. I gryningen 10 grader, en lågmäld nordvind, havet på +2 centimeter. Av det lilla vädret återstår storvulna moln som långsamt faller i trasor, med spektakulära belysningseffekter som följd:

molngäss
Mot norr

sydblått
Mot söder

Gäss i massor hopträngda i södra reservatet. Jag får nöja mig med att vandra bland stjärnorna:

sjustjärnor
Stjärnbild


21
SEPTEMBER Tio grader, total stillhet, ännu en magnifik molnmorgon:

stillhet-01
Morgonmoln - ett

stillhet-02
Morgonmoln - två

stillhet-03
Morgonmoln - tre

Havet på -2 centimeter. Algbältena ligger ännu spridda och opackade längs stränderna. De börjar långsamt jäsa. Möter en flundra som stängts inne av algmassorna. Den lever ännu:

flundran
Platichthys flexus


22
SEPTEMBER Det regnar oavbrutet. Natten har gett nio millimeter, tungt lastade moln släpar in mer från Kattegatt. Det är inget hårt regn, bara envetna droppar av den sort som lägger sig på kikarens och kamerans linser. Elva grader, en lätt sydvind, havet på +9 centimeter.

Hittar en sorgsen sillgrissla som strandat på den yttersta reveln utanför Smedsgård:

grissla-01
Grisselhaverist - ett

Den försöker resa sig när jag närmar mig, men kan inte. Den mår dåligt, fast man kan inte veta varför. Inget att göra:

grissla-02
Grisselhaverist - två

Sillgrisslor häckar förstås inte i Halland, men de övervintrar i imponerande mängder ute i Kattegatt. I början av 1990-talet genomfördes en internationell inventering, med flyg och båtar, av övervintrande sjöfåglar i Östersjön och Kattegatt, finansierad av EU-kommissionen. Man kom fram till siffran 66 000 övervintrande sillgrisslor i Kattegatt. Projektets rapport (Durinck et al 1994: Important Marine Areas for Wintering Birds in the Baltic Sea) innehåller en intressant karta, som säger att de största ansamlingarna av sillgrisslor finns eller fanns i vår del av Kattegatt:

grisselkarta
Färgerna anger antal sillgrisslor per kvadratkilometer

Dygnets regn 12 millimeter.

23 SEPTEMBER Höstdagjämningen börjar med 12 grader och en timid sydvind under en beklämmande mulen och opålitlig himmel. Havet på +15 centimeter.

Som väntat har vår sillgrissla inte överlevt. Kråkor och trutar har varit där och hackat:

grisslan
Ett fullbordat faktum

På revlarna ett härligt höstmyller av småvadare:

snäppshot
Calidris

Mängden gäss har minskat markant de senaste dagarna, åtminstone i reservatet. I övrigt syns föga av höststräcket. Vid sydliga vindar brukar annars finkar och andra småfåglar dra tätt över Hallandskusten så här års, på väg mot den stora tratten i Falsterbo. Möjligtvis är det den milda hösten som bromsar.
Men sträcket är igång. I Falsterbo har flitiga proffs räknat fåglar i en månad nu. De tidiga arterna verkar ha gett sig av. Här är några färska siffror:
• Ladusvalor: 12 000
• Gulärlor: 54 000
• Trädpiplärkor: 40 000
• Grönsiskor: 35 000
Tiotusen sparvhökar har redan passerat Falsterbo, liksom 190 000 bergfinkar och bofinkar. Många fler är på gång.

I kontrast mot morgonen blir dagen varm och solig.


24
SEPTEMBER Tolv grader, vinden sydvästlig, hårdfjällade skurar rasslar in från Kattegatt. Havet på +11 centimeter. Vitkindande gäss har trängt ihop sig vid Sälarevet. Grovräknar dem till 1 500. Jag kan gå en runda utan att skrämmas, och gör en helt förbluffande upptäckt. En ny sillgrissla!

grissla-två-01
Grissla två - ett

Också den här är uppenbarligen sjukskriven. Jag går tätt intill och får den att resa sig upp. Ingen olja, vad jag kan se:

grissla-två-02
Grissla två - två

Detta är ett komplett mysterium. Bara sju meter bort ligger den döda anförvanten, den som flöt i land för två dygn sen:

grissla-ett
Grissla ett

Hur har detta gått till? Sju meter, 48 timmar, samma symptom Jag har svårt att komma på någon förklaring som ens låter plausibel.
Men det finns en intressant detalj i sammanhanget. Grissla nummer två har en vit markering kring ögat. Titta här:

glasögon
Ringad

Nummer ett, däremot, var helt svart:

oringad
Oringad

Dagens olycksfågel är en så kallad ”ringvia”, en känd variant av sillgrissla som vållat forskningen mycket huvudbry. Det tycks handla om en mutation i en enda gen. Det märkliga är att ringviorna blir vanligare längre norrut. I England har färre än en procent av grisslorna vita ögonringar. Vid Bjørnøya, norr om Norge, är siffran över 50 procent. Det måste betyda att genen som ger vissa grisslor vita glasögon också gör något annat, något som ökar överlevnaden i norra Atlanten. Ingen vet vad.

Drabbas av en av morgonens ilskna skurar. Blir dyblöt.

25
SEPTEMBER Friska vindar från sydväst, tolv grader, bara leksaksmoln på himlen. Havet på +17 centimeter. Längs stränderna pågår nu ett ambitiöst och skiftningsrikt algjäsande:

jäst-01
Höstjäst - ett

jäst-02
Höstjäst - två

jäst-03
Höstjäst - tre

jäst-04
Höstjäst - fyra

Stora småvadarflockar hittar godsaker i algmassorna. Hög andel större strandpipare.


26 SEPTEMBER Morgonen en repris på fredagens: de tolv graderna, blåsten från Kattegatt, himlens spretigt spridda strömoln. Havet har stigit till +25 centimeter, en svårbemästrad nivå. Väljer att vandra stranden bort till Törlan, där algmassorna utsöndrar en skarp doft, mindre svavel än vanligt, mer som ruttnande äpplen, men med en besk överton:

algbrynet
Stinkande vackert

En farhåga bekräftas. Hittar ytterligare två sillgrisslor:

solgrissla
Ihjälsvulten - ett

tångrissla
Ihjälsvulten - två

Det som såg ut som ett märkligt sammanträffande har därmed förvandlats till massdöd. Det har hänt förr, senast 2007 och 2011.
Här är ett utdrag ur en rapport från Statens veterinärmedicinska anstalt 2007:

”Kraftigt ökad dödlighet (”massdöd”) bland alkfåglar utan specifika sjukdomstecken, har rapporterats med några års mellanrum från Sverige och andra länder (Irland, Skottland, Belgien, USA, mm). Den huvudsakliga diagnosen har varit svält/ utmärgling. Under september och oktober 2007 kom ett flertal rapporter om döda sillgrisslor (Uria aalge) och tordmular (Alca torda) som flöt iland på den svenska västkusten, framför allt hallandskusten. Ett trettiotal fåglar insändes för obduktion. Samtliga undersökta fåglar var utmärglade. Inga andra sjukliga förändringar påvisades. Näringsbrist bedömdes som den troliga sjukdomsorsaken.
Varför stora mängder med alkfåglar dör av näringsbrist av och till är inte känt men tros bero på fluktuationer i fiskbestånden som utgör fåglarnas föda, eller på dåligt väder som gör att fåglarna blåser in i områden där de inte kan finna föda. Det finns rapporter som anger förhöjda nivåer av miljötoxiner/metaller i inre organ hos dessa fåglar. Detta anses dock, i första hand, vara en följd av näringsbristen, då nedbrytning av fettlager i samband med svält frisätter upplagrade kemiska ämnen, och inte en orsak till den.”

Var sillgrisslorna kommer ifrån är en annan fråga. Östersjön? Skottland? Färöarna? Inga svar.
27
SEPTEMBER Högtrycket har gjort entré och anrättat en mästerlig morgon, vindlös och klarsynt. Bara två grader i gryningen, havet på -2 centimeter. Cyklar före solen bort till Sik, där vaga dimmor dansar över dammarna:

sikmorgon-01
Högtrycksgryning

En mystisk men vackert belyst molnstod står rest över Falkenberg, ungefär:

sikmorgon-02
Vad är detta?

Har inte gått här sen stormen den 18:e. Förundras över de enorma kvantiteter rödalger havet spytt upp på stränderna:

sikmorgon-03
Heltäckningsalgmatta

Stora flockar grå och vitkindade gäss hela sträckan från Törlan till Morupsån. Några kustpipare på revlarna. Inga grisslor, såvitt jag kan se.

28
SEPTEMBER Att fotografera en förmörkelse mitt i natten låter som ett projekt för dårar. Å andra sidan kan få dårar vara bättre placerade än jag, med ett vidöppet himlavalv över havet, mörkret ograverat av stadsljus, och ett kristallklart högtryck. Jag offrar nattsömnen.
Resultatet blir bättre än väntat. Även billiga amatörkameror innehåller en sofistikerad teknik numera. Bilderna är tagna genom min tubkikare. Det mest förvånande är hur röd månen blir under totalfasen, när den enbart får ljus som silats genom jordatmosfären:

03.18
Klockan 03.18

04.09
Klockan 04.09

05.06
Klockan 05.06

05.54
Klockan 05.54


Håller ett oroligt öga på termometern, men den stannar strax under två grader. Samma vackra gryning som igår, men med havet nere på -7 centimeter. Därmed har vattnet retirerat 150 meter från algmadrasserna. Eftersom gässen håller sig innanför algerna kan jag vada ut till Sälarevet, och därifrån se månen sänka sig i disranden över Kattegatt:

laluna
Hejdå, månen

Och här en vacker naturvy i morgonsolen:

gåsmåndag
Vitkindade lortar

Gammal havsörn på Sälarevet klockan 13.

29
SEPTEMBER Tre grader i gryningen, en klen vind som byter riktning titt som tätt, på himlen rosa cirrusmoln, varav en del men inte alla är kvarglömda flygstrimmor. Havet på -16 centimeter.

Död säl, den första i år, om jag minns rätt:

septembersäl-02
Sällik - ett

Den ligger på platån innanför Sälarevet, Den är halvvuxen och har en mycket trasig nos:

septembersäl-01
Sällik - två

Lite förbryllad av detta. Sälen måste ha hamnat här natten till lördagen, när havet var uppe på +25 centimeter. I lördags och söndags gick jag inte hitåt, men igår vadade jag ut till Sälarevet. Jag missade kadavret. Okej, jag är en mycket tankspridd person, men jag vet att jag spanade av hela området efter grisslor. Jag måste ha sett sälen men tagit den för en sten.

Cyklar till Tvååker och köper yoghurt. När jag kommer hem klockan 10 sitter två havsörnar på Sälarevet. De visar inget intresse för sälen. Inte hungriga.
Bägge örnarna kvar till klockan 15.


30
SEPTEMBER Väderskifte. En västlig vind blåser in varmluft från havet. Tolv grader hela natten. Moln i väldiga volmar, stråkar och rullader, från väst till öst:

öster
Öster

väster
Väster

Havet på -13 centimeter. Dess maxnivå efter stormen har lämnat kvar bårder av alger, i prydliga kurvor och konturer, här i form av ett spegelvänt frågetecken:

vadan?
Vadan?

Sälen orörd sen igår. Men här är en intressant detalj. Strax intill kadavret finns en fördjupning med samma form som sälen. Den har legat där, halvt täckt av vatten, medan vågorna gröpt ur en gjutform runt den. När havet stigit ytterligare har sälen lyfts åt sidan och lämnat sitt avtryck i sanden:

gjurformen
Sälen och dess antisäl

Två havsörnar på Sälarevet strax efter åtta, samma tålmodiga par som satt där hela dan igår. Jag tror de trivs i Utteros.

Därmed har vi gjort slut på september också, en mild och vänlig månad, med 88 millimeter regn och en mindre storm i mitten.