December 2015

navy-anom-bb-5
Kartan kommer från NOAA

Den här kartan visar hur temperaturen vid havsytan just nu avviker från genomsnittet, enligt färgskalan nedtill. Mätningarna har gjorts från en satellit.
Kartbilden domineras av den kraftfulla färgflätan längs ekvatorn, från Ecuador och Peru, ut till mitten av Stilla havet. Det är
El Niño.
I februarikapitlet i Tidvatten beskrev jag El Niño så här:
”I över ett år har passadvindarna obönhörligt pressat solvärmt tropiskt vatten västerut, från Sydamerikas kust mot Indonesien och Nya Guinea.
Transporten sker exakt längs ekvatorn. På norra halvklotet böjs strömmar och vindar åt höger, av jordens rotation. På södra halvklotet böjs de åt vänster. Längs ekvatorn böjs de inte alls. Det är förklaringen till fenomenets obönhörlighet. I öster, utanför Ecuador och Peru, väller kallt vatten upp ur djupen och fyller på det som blåst västerut; i andra änden samlas en gigantisk pool av trettiogradigt vatten.
En dag blir obalansen för stor. Passaden tappar greppet, det varma vattnet i väster väller ut över Stilla havet. El Niño, kallas det, det mest skoningslösa väderomslag vi känner till. Kollapsen är så dramatisk att den sänder atmosfäriska chockvågor runt halva jorden.”
Det kartan visar är hur det varma vattnet i västra Stilla havet nu har brett ut sig ända bort till Sydamerika. Minns att den inte anger temperaturen, utan temperaturens avvikelser från medelvärdet. Vattnet i väster är fortfarande varmast, runt 30 grader, mot 27-28 i öster.
El Niño dyker upp lite oregelbundet, med fyra till sju års mellanrum. När den gör det kulminerar fenomenet i december, för att sen mattas av. Årets El Niño är den första sen 2009, och ovanligt energisk. Den kommer att påverka vädret klotet runt långt in på nästa år, fast ingen vet exakt hur.
1
DECEMBER Blåsten har gått på halvfart under natten, men i gryningen rullar kulingen igång på nytt. Havet har retirerat från +80 centimeter till +40. Sex grader, klarnande himmel. Går bort till Törlan längs en renspolad strand:

postgorm
Post-Gorm

Det är sannerligen märkvärdigt. Så här såg samma sträcka ut i söndags:

pregorm
Pre-Gorm

De väldiga algvallarna har inte flyttats upp till klitterna. De har begravts i sand, ibland lite slarvigt:

alggrav
Gravade alger
2 DECEMBER Sex grader, frisk sydvind, regn. Men havet står på -1 centimeter, vilket lockar mig att vada ut i reservatet, nyfiken på följderna av Gormens vedermödor. Så här ser det ut:

nylutat
Nylutat

Stränderna är först och främst städade, sopade, rensade. Tonvis med tång och alger har svepts in i lagunen, vars södra mynning fått en ny topografi. Vågorna har gnagt färska sår i stora reveln, och samtidigt öst upp mera sand på höjden. Det ligger lösa stängseltrådar och lurar på vandraren, som inget ser i duggregnet…
Men i efterdyningarna hopas havets fradga i behagfulla veck, slingor och arabesker:

skummönster-01
Nyvispat - ett

skummönster-03
Nyvispat - två

SMHI varnar för stormbyar fredag middag.
3
DECEMBER Åtta grader i ottan, lättsam sydvästvind, en oväntat vacker himmel i mjuka pastellkulörer. Så här ser den ut tio minuter före solens entré, när kanadagässen flyger åstad till betesåkrarna efter nattvilan i reservatet:

08.17
Klockan 08.17

Havet på +23 centimeter, förmår fortfarande leverera färska rödalger:

ekblading
Phycodrys rubens

Havsörn på lagunens strand strax före klockan 13. Det är en ung, mörk fågel, som i det klena decemberljuset ser nästan svart ut, men med brunspräcklig ryggsida. Den äter på något som ser ut som en mindre fisk. Den är omgiven av kråkor:

ungörn
Ungörn
4 DECEMBER Dags igen. Stormen Helga rasslar in från Atlanten. Hon väntas kulminera mellan elva och tolv, och landa längre norrut än Gorm, det vill säga närmre Utteros. Danskarna varnar för orkanbyar. Det börjar blåsa klockan tre på natten, vid sjutiden kommer regnet. Havet på +17 centimeter, på väg uppåt. Verkar inte meningsfullt att ge sig ut i gryningen.

Plötsligt solsken halv elva. Havet börjar ta sig in över strandängen, där storspovar kliver i det falnande gräset, till synes obekymrade om sekundmetrarna:

vinterspov
Decemberspov

Klockan 14 börjar Helga dra bort, men lämnar kvar ett tjockt saltskikt på fönsterrutorna.
Nästa storm på söndag. I morgon bara kuling.
5 DECEMBER Nio grader i gryningen, muskulösa sydvästvindar, ett evigt regnande. Havet uppe på +70 centimeter. Traskar bort till Törlan och tillbaks, ett fullt uthärdligt företag i den milda blåsten. Vid detta höga vattenstånd når kraftfulla dyningar långt in strandzonen:

dyningarna
Vågkraft

En hel del brunalger har blåst in, huvudsakligen sågtång. Enda artefakten är femkilosburk med smörjmedel, av det holländska fabrikatet Kroon-Oil, som förhoppningsvis är tom:

kronolja
Kronolja

Vindsurfare i farten.

Runt lunchtid passerar havet larmnivån +80 centimeter. Ungefär halva strandängen under vatten.


6 DECEMBER Söndagsmorgonen en trogen kopia av lördagsmorgonen. Nio grader, hård sydvästblåst, ett evinnerligt regn. Havet har hållit sig runt +70 centimeter hela dygnet. Jag går en enslig vända ändå.

Möter ett talande bildvittne från Västkustvintern. En död fågel har spolats i land från Kattegatt, och begravts i sand av stormarna. Dess ena vinge sticker upp och vinkar med handpennorna ut i ödsligheten. För att ta bilden måste jag skyndsamt vända kameran mot regnet och vågornas saltstänk. Den blir lite suddig, men den får duga:

vindvinge-01
Vindpennor

7
DECEMBER Störig kuling även denna natt. Havet uppe på +89 centimeter klockan tre, dess brus ackompanjerar vindstötarna. Men blåsten avtar långsamt, havet glider undan. Sju grader varmt i gryningen, klar himmel, havet på +67 centimeter.

SMHI varnar för ”höga flöden i små och medelstora vattendrag i norra Halland”, vilket innefattar Uttran. Innan solen visar upp sig cyklar jag bort till själva Utteroset:

oset-02
Osflöde - ett

Högt flöde, förvisso, men knappast värre än så. Däremot romantisk skönhet, om än sorgmod över de avlidna alarna:

oset-01
Osflöde - två

Fåglarna, som i helgen övergav Smedsgård, har sökt skydd i reservatets nordosthörn, bland dem våra gravänder. En hel del grågäss också.

En oväntad nyhet är att länsstyrelsens skyltbukett klarat både Gorm och Helga:

buketten
De sitter kvar!
8 DECEMBER Titta nu här. Havet har fallit 110 centimeter på ett dygn! Det ser ut som om mätaren är kaputt, men så är det inte:

5_ringhals-1

Jag skyndar ut i första gryningsljuset. Sex graders värme, ett småettrigt regn och en allt mer aggressiv sydvind. Havet på -16 centimeter.

I flera dygn har hela deltat legat under vatten. Brottsbenägna vågor har flyttat sand och rivit sönder stränderna. Samtidigt har Uttran pumpat ut hektolitervis med sötvatten uppifrån sjöarna. Resultat: jag känner inte igen mig, framför allt inte på strandsträckan mellan Sälarevet och Uttran. Åmynningen tycks har förskjutits söderut, området norr om revet har förlorat en massa sand, det söderöver har vuxit. Gudruntunnan kan jag inte hitta.
Uttrans vatten forsar ut på bred front, med flera utlopp, som här, strax söder om Sälarevet, där åvattnet grävt en djup fåra genom revlarna. Det tycks vara samma ställe som jag häromåret (den 22 januari 2013) kallade Uttrafors:

nyöppnat
Nymynnat

Här är en helt annan effekt av den atmosfäriska kalabaliken:

vagnhaveri-01
Semestersabotage - ett

vagnhaveri-02
Semestersabotage - två

Märkligt nog tycks detta vara det enda haveriet på campingen.

9
DECEMBER Åtta grader i ottan, klarnande himmel, vänligt sinnad västvind. Havet tyvärr upp igen, till +29 centimeter. Passar på att inspektera Törlans mynning:

tmunnen-01
Åmunnen - ett

Den 19 november skrev jag om duellen mellan havet, som öser upp sand på stranden, och åvattnet, som filar bort den igen från andra hållet. I kraft av den senaste tidens aggressiva väder har bägge kombattanterna flyttat fram sina positioner. Åns erosionsfront vittnar om hårda tag:

tmunnen-02
Åmunnen - två

Dagens mojäng är en grodfot i lågbudgetklassen. Jag vet faktiskt inte om den här sortens simverktyg är vanliga på nutida badstränder:

grodfot
Storlek 44-45

10
DECEMBER Asväder igen. Åtta grader, styv kuling, regn. Havet på +32 centimeter. Ägnar morgonen åt sakletande på strandängen, som jag inte fingranskat efter Gorm & Helga.

Jag har fått uppfattningen att mängden skräp i Kattegatt minskat på senare år, men att det i gengäld globaliserats. Inte vet jag om det stämmer, men dagens runda ger onekligen starkt stöd åt hypotesen.
Detta glättiga ryska mjölkpaket är rimligtvis samma som låg ute på stranden den 27 november. Nu har det hamnat utanför min stuga:

ryskt
Ryssland

Här är ett mjölkpaket från det algeriska företaget Tifra Lait, hemmahörande i Tigzirt vid Medelhavets kust:

algeriskt
Algeriet

Fuze Tea är en kosmopolitisk läskeblask från Coca-Cola. Den här flaskan har hebreiska bokstäver, men om den tillverkats i Israel vet jag icke:

israeliskt
Israel

Książ Książęcy Specjał Piwo är ett polskt öl, tillverkat av Carlsberg Polska i Warszawa:

polskt
Polen

Det var det hela. Jorden runt i reservatet. Inte en skymt av Arla.11 DECEMBER Gårdagens vilda vindar har blåst bort. Sju grader, blåaktig himmel, havet på +46 centimeter. Ger mig bort till Sik, där vandrare får vada genom våtmarken för att komma ut på havet. Stranden svårt sargad av stormarna, med vassens matiga rötter blottlagda:

avtäckt
Vasstrassel

På några ställen har havet byggt en antistrand med sanddyner vända in i våtmarkens dammar:

strandspegling
Strandspegling

Nästan inga fåglar, men Törlans egen skarv vaktar troget på sitt säte:

skarvsätet
Skarven

Sen ösregn.
12
DECEMBER Gryningen rensar himlen, men glömmer kvar några tussar och en bråkig bård längs horisonten:

himlatuss
Klockan 08.26

Fem grader, en kall vind från väster, havet på +27 centimeter. Strandat smörjmedel igen, nu av märket Meropa från Texaco (”Skyddar mot kuggslitage, lagerslitage samt micro-pitting”):

ISO150
Allergiframkallande
13 DECEMBER Knappt två grader i gryningen, en blygsam vind från nordost, snyggt skådespel på himlen. En distinkt men otät molnbalk, riktad från nordost mot sydväst, kommer glidande på tvären, alltså i rät vinkel mot vinden. Här häller den regn över Träslövsläge:

08.34
Klockan 08.34

Fyrtio minuter senare har balken passerat reservatet, solen har gått upp och jag själv har blivit blöt. Men det var det värt:

09.14
Klockan 09.14

Havet på +12 centimeter. En myckenhet grågäss i reservatet.

14
DECEMBER Nattempen ner till åtminstone minus sex, men upp till noll långt före gryningen. Vinden ostlig, tunga moln, havet på +9 centimeter. Köldknäppen har producerat ett försiktigt, strandnära isskikt:

rödis
Nyis

Återfinner huvudparten av vår vän tumlaren på stora reveln:

huvudsaken
Frostbett

Ofantliga gåsskaror, mest kanadensare.

Sen regn. Ensam men skarp åsksmäll exakt 12.30.

15
DECEMBER Nollgradig gryning, nordostlig vind som efterhand blir tämligen vass. Dimmoln tävlar om att dölja himlen. Havet på -5 centimeter. Vadar ut till Sälarevet.

Liksom i söndags ligger en östvästlig molnbalk i en låg både över horisonten, fast nu i söder:

ljusbåge-01
Klockan 08.47

När solen stiger får dimbågen en färg som smutsigt tegel:

ljusbåge-02
Klockan 08.57

Dagens strandfynd - en fjärsing!

fjärsing-01
Trachinus draco

Detta är havets huggorm, en lömsk och ful fisk med riskabelt giftiga taggar, men på nära håll en vacker varelse, glänsande i grönt guld. Och titta på ögonen! De är vända uppåt, efter fjärsingens vana att om dagarna ligga nedgrävd med bara huvudet ovan sanden:

fjärsing-02
Se upp!
16 DECEMBER En minusgrad, mulet, bister vind från öster. Havet på -8 centimeter. Just som jag klafsar ut på stranden går ett megalarm: en ostrukturerad massa kanadagäss i kortvarig panik:

gåspanik
Skräckens sekunder

Det är en havsörn. Kommer från norr, sätter sig på Sälarevet.
Kanadagässen är verkligen en välsignelse så här års. Utan dem vore reservatet ödsligt och livlöst.

Trots nattens kyla är lagunen isfri. På stora revelns hålor bara sköra skivor:

bräckligt
Bräcklighet

Hittar en trist med inte helt oväntad nyhet i de kommunala handlingarna:
”Trafikverket har upprättat avtal mellan kommunen och Trafikverket rörande medfinansiering av etapp av Kattegattleden från kommungränsen mot Falkenberg till Ås i Varbergs kommun. Totalkostnaden för åtgärderna på etappen är översiktligt bedömd till 27 mnkr att fördelas lika mellan kommunen och Trafikverket.
Anläggandet av denna etapp av Kattegattleden ska ske enligt av Trafikverket upprättad vägplan. Planerad byggstart hösten 2016.”
Besvikelsen kommer från den sista meningen, som signalerar minst ett år till med cykelleden målad på asfalten.17 DECEMBER Hallandsvinter igen. Sex grader, duggregn, tät dimma (< 200 meters sikt). Havet på -6 centimeter, på väg uppåt. Ett storartat kacklande ur dimman när gässen ger sig iväg till betena.

Får hålla mig till den närsynta naturen. Jag tror rödalgerna börjar ta slut, efter de enorma lass som havet spydde upp under hösten. Sudaresnörena, som dominerade stränderna på sensommaren, syns inte längre till. De är ettåringar. Men i vattenbrynet ligger flera buskiga bestånd av ektång:

ektång-01
Halidrys siliquosa

Ektången är känd för att hålla sina grenar fria från påväxt av bakterier och mikroalger, något som är intressant för forskningen. Det går att utvinna ämnen ur ektången med potential som antibiotika inom läkekonsten eller som antifouling inom fartygsnäringen.

ektång-02
Bacilldödare

Också många gula brödsvampar på sistone:

gult
Svampsäsong


18 DECEMBER Regn upphör i gryningen. Sju grader, en hyfsad sydvästvind, molnöppningar i zenit skapar drömska ljuseffekter:

morgonljus
Vinterljus

Havet på +20 centimeter. Ägnar morgonen åt att snurra upp alla lösa stängseltrådar utanför Smedsgård:

stålfnurr
Havshärva

Här kommer en marinbiologisk nyhet:

Om ni klickar er bakåt i tiden till den 14 juni 2013 hittar ni en snutt om en sorts plankton som kallas kalkflagellater. Det är en av de stora planktongrupperna, som finns i ofantliga massor i världshaven, och som spelar en tung roll för planetens kemiska och biologiska kretslopp. I veckans nummer av tidskriften Science redovisas en bemärkansvärd upptäckt - mängden kalkflagellater i norra Atlanten har ökat dramatiskt.
Sifferunderlaget kommer från ett projekt som pågått ända sen 1950-talet. Ett antal handelsfartyg har åtagit sig att under sina turer över Nordatlanten bogsera ett slags minitrål av silke som filtrerar mikroorganismer ur vattnet. Planktonfångsten har sparats i formalin, och har därmed gett vetenskapen detaljerade provserier av en längd som är sällsynt. Nu har ett amerikanskt forskarlag, lett av Sara Rivero-Calle, beräknat andelen kalkflagellater i proverna. Den har, visar det sig, ökat från 2 procent på 1960-talet till 20 procent på 2000-talet.
Här är ett diagram från artikeln i Science. Staplarna i bakgrunden anger det totala mängden plankton, den gröna kurvan andelen kalkflagellater:

coccolitoforiderna

Orsaken till kalkflagellaternas expansion är okänd, men den dominerande miljöförändringen under perioden är den hastiga ökningen av atmosfärens halt av koldioxid. Tre olika effekter påverkar livet i havet:
• Vattnet blir varmare, vilket kan gynna de biokemiska processerna.
• Den koldioxid som absorberas av haven blir till kolsyra, som sänker vattnets pH, vilket vanligtvis är till förfång för livet.
• Kolet i koldioxiden är en av de byggstenar som havets organismer använder sig av. Ökad halt kan stimulera tillväxten.
Det pågår en frenetisk forskning för att bena ut sammanhangen, ofta med motstridiga resultat. Sara Rivero-Calle och hennes kollegor har använt en sofistikerad (och för mig obegriplig) statistisk analys, och kommit fram till att punkt tre dominerar: koldioxiden i vattnet fungerar som gödning för kalkflagellaterna. Det är därför de brett ut sig så kopiöst.
Problemet är att ingen vet vad detta kan betyda. De ekologiska balanserna i havet är ohyggligt komplexa. Om en av huvudaktörerna ökar drastiskt måste det få återverkningar på hela systemet. Men hur? Det finns inget svar.


19 DECEMBER Åtta grader, en timid sydvästvind, gråhet utan pardon. Havet på +20 centimeter. Men även en dyster decemberdag kan bjuda på surpriser.

1:a mysteriet: ålgräs igen.

gräsvall-02
Vintergrönt

Som jag noterat förut anländer havsbottnarnas ålgräs alltid i separata leveranser, aldrig ihop med tång och alger. Hur detta går till begriper jag inte. Den nya laddningen har spolats upp under det senaste dygnet, och ligger i en bård längs hela stranden, långt upp i reservatet. Havet nådde +44 centimeter vid midnatt. Det är den nivån som ålgräset nu markerar:

gräsvall-01
Gräsvall

2:a mysteriet: golfboll igen.

golf-01
Utteros open

Den ligger i södra delen av stora reveln, där jag hittat många bollar förut. Antalet har jag glömt. De finns visserligen kvar, men mixade i samma hink som alla andra jag hemfört från diverse naturreservat genom åren. Observera att bara två av dem flyter:

golf-02
Samlarobjekt


20 DECEMBER Nio gryningsgrader, mörkmulet, en frisk vind från sydsydväst. Havet på +34 centimeter. Får hålla mig till den kommunala badstranden. Här en färgkombination som med bravur trotsar gråheten:

tricolor
Rödgrön röra

Den här rostiga burken har innehållit tätningsmedel av märket Soudal:

soudal
Professional Quality

Burkens text är på ett för mig obekant språk, men jag gissar på lettiska. Soudal har ett kontor och möjligtvis en fabrik i Riga. I vilket fall är Soudal ett multinationellt företag, med navet i den norra, flamländska delen av Belgien. Här är en introduktion från dess hemsida:
”Since its foundation by Mr Vic Swerts, Soudal has been one of the most important European manufacturers of silicone sealants. In 1966 Mr Swerts bought a small company based at the Ossenmarkt in Antwerp and specialised in welding materials and the production of polyester putties for the car body repair. After two years the company moved to Turnhout, at the former market of Mr Swerts' parents. Mr Swerts invested heavily in a sophisticated vacuum mixer for the production of polyester putties and high quality silicone sealants. The first year in Turnhout, production output of silicone sealants was 5,000 cartridges. Since then the company has grown from a small family business to the multinational corporation it is today.”
 21
DECEMBER Åtta grader, ljusnande himmel, måttlig sydvästvind. Havet på +42 centimeter. efter en topp på +54 under natten.

I den milda luften jäser algerna; deras järnhaltiga safter tecknar djärva mönster i blåsvart tusch:

algjuice-01
Algjuice - ett

algjuice-02
Algjuice - två

algjuice-04
Algjuice - tre

Solen har vänligheten att visa upp sig innan hon går ned för årets längsta natt:

15.20
Klockan 15.20

Sen väderbus.22
DECEMBER En störig natt med skurar och blåststötar. Efter fyra lugnar det ner sig. Sju grader i gryningen, vinden nordvästlig, himlen mulnande. Havet på +43 centimeter, efter en topp på +73 vid midnatt.

Men titta här! Efter 17 timmar och 21 minuter kommer hon upp igen:

vintersol
Vinteruppståndelse

Den här kamraten bekymrar mig. Det är antingen en långa eller en skärlånga. I det senare fallet ska den ha tre, fyra eller fem skäggtömmar som jag inte kan se. Och varför dessa enorma ögon?

lång
Hit men inte längre

Ett halvt dussin rovor har kommit med nattens högvatten, varifrån kan man undra:

rovfiske
Rovfiske

Dags att bärga villavagnen som Gormen stjälpte. Den är, enligt ägaren, färdig för återvinningen:

upprättelse
Upprättelse

Mycket regn sen.
23
DECEMBER Åtta grader, frisk sydvästvind, klarnande himmel. Havet på +47 centimeter. Nivån har legat runt halvmetern sen i söndags. Så här ser det översvämmade reservatet ut från söder. Vattnet i förgrunden är bäcken som leder ut dagvatten från campingen. Det här är dess yttre del, som ingår i reservatet:

höjdarvatten
Vattenrike

Hittar ännu ett stöd för min hypotes om den hastigt framskridande skräpglobaliseringen - en PET-flaska från Portugal:

amanhecer
Quer estar presente no quotidiano...

”Agua de Nascente” betyder källvatten. ”Amanhecer” betyder ”gryning”, men tycks också vara namnet på en butikskedja. Dess hemsida har enbart portugisiska, för mig obegripliga texter, men Google översätter en snutt med sedvanlig grammatikalisk vinglighet:
”Den traditionella handeln är inte längre vad det var. Det är ännu bättre och med en ny gryning. När vi utformat det här projektet som vi hade i åtanke de små njutningar som ingen vill förlora, hur man ska gå och handla utan att få i bilen eller utan att lämna din egen gata. Det är denna närhet och äkta stadsdel erfarenhet föds ett varumärke som vill vara närvarande i det dagliga livet för konsumenter.”

Havet upp till +84 centimeter klockan 16.


24
DECEMBER Sju grader, snålblåst från sydväst, himlen full av smutsgrå moln. Havet på +36 centimeter, hastigt fallande. Stränderna rensade av gårdagens högvatten. Rovorna som i förrgår låg i strandskummet har nu hamnat 23 meter från vattenlinjen, som istället intagits av salta kitetomtar:

pyntat
Julpynt

God Jul från utteros.se!
25
DECEMBER Ingen stilla natt i år. Hårdnande vind efter tre, accentuerad av aggressiva skurar. Sex grader i gryningen, ljusnande men opålitlig himmel, burdus blåst från sydväst. Havet på +54 centimeter, saltfrustande men vackert:

julhav
Juldagsmorgon

Mycket sand och många saker flyttas runt av vinterns vildsinta vindar och vågor. En stängselhärva från reservatet har hamnat halvvägs till Törlan:

härvigt
Själva grinden

Havet på +88 centimeter klockan 15. Väldiga vågor väller in över reservatet. Gravänderna söker skydd på det lilla som återstår av stora reveln.26 DECEMBER Vinden har sansat sig under natten, men är fortfarande västlig. Fem grader, regndugg från dystra moln, havet på +26 centimeter.

Jag hade fel. Rödalgerna är inte slut. Juldagens entusiastiska blåst har placerat nya breda bälten längs stränderna:

rött igen-01
Julalger - ett

Och ännu fler avvaktar ute i vattnet:

rött igen-02
Julalger - två

Tysk aprikosyoghurt låter kanske inte så originellt, men den här burken kommer från den lilla staden Wasserburg am Inn i sydligaste Bayern, och företaget Bauer har en stolt historia:
”Alles begann mit einem kleinen Molkereibetrieb, der 1887 von Franz Seraph Bauer, dem Ururgroßvater der heutigen Geschäftsführer, als „Bauerschweizer Käsewerk“ in Wasserburg am Inn gegründet wurde.”

Fruchtjoghurt
Ohne Konservierungsstoffe

SMHI hotar med snö till natten. Vi får väl se.
Kattegatt har fortfarande en ytvattentemperatur på 7-8 grader.

Havsörn söderifrån klockan 13.50, landar på Sälarevet. Det var länge sen.

27
DECEMBER Det stämde. Snö faller under efternatten, följt av ösregn vid sextiden. Någon plusgrad i gryningen, grymma sydostvindar, havet på -1 centimeter.

snö
Vinterland

Vadar via lagunen ut på stranden i väderrusket. Ett meningslöst projekt, ogillat av en rätt stor hop grågäss. Förlåt, förlåt.

Havsörn på stranden 10.15. Tyvärr flyttar den strax till en position söder om reservatet, utom synhåll för mig. Det ösregnar ännu.

Mitt på dagen öppnas en ljusspalt över havshorisonten. Långsamt skjuts molntäcket österut, som en gigantisk taklucka. Havet ned till -21 centimeter. Ger mig ut. Inga spår av vad havsörnen gjorde, vad det nu var, men stora reveln lyser frisk och vintergrön, som en dementi av morgonens vidriga väder:

grönland
Grönland

Fullt solsken sen. En kvartett svanar sjunger lovsånger hitom Sälarevet:

kvartett
Strandtrubadurer


28 DECEMBER Nollgradigt och mulet, med en klen nordan. Havet på +18 centimeter.

Avliden sillgrissla igen. Förbryllande nog i samma strandzon som de två döende grisslorna den 22 och 24 september. Vad som hänt den här vet jag naturligtvis inget om, men det evinnerliga blåsandet måste tära hårt på grisslornas livsresurser:

decembergrissla
Sillgröttla

Desto mer glädjande och inte så lite överraskande är att alla tre strandskatorna är kvar, och till synes i god form. Sist jag såg dem var för en månad sen, den 27 november. Vad de gjort under stormarna begriper jag inte. De går ofta, som här, ihop med en av reservatets storspovar, men det kan vara en slump eftersom de trafikerar samma revlar. Jag har pressat kameran till dess smärtgräns för den här bilden:

3+1
Udda kvartett

Väderfolket spår tyvärr arktisk kyla från årsskiftet, men strandskator, som normalt hör till de tidiga vårfåglarna, bör tåla en hel del.

29
DECEMBER Bara en ynka plusgrad, med en vässad sydostvind och en vacker altocumulushimmel. Havet nere på -32 centimeter.

Måste ut på Sälarevet, i trots mot den bittra vinden. Sist jag var där, den 8 december, kände jag inte igen mig. Uttrans mynning tycktes ha flyttats söderut.
Det stämmer. Uttran har migrerat mellan 100 och 150 meter (jag kan inte stega den sträckan). Här är det nya utloppet. Kameran är riktad mot Utteros stugby. En kraftig erosion pågår i den hitre delen av åfåran. Flera sandsektioner trillar ned i vattnet under den korta stund jag står där:

huvudfåran
Uttran tuggar sig söderut

Samtidigt forsar Uttranvatten ut i en protofåra 120 meter söderut, bara 30 meter norr om Sälarevets norra arm. Detta är vatten som rinner i en vid båge utanför stora reveln. Här är kameran riktad mot Smedsgård, med Sälarevet till höger:

sydtarmen
Uttrans extramun

Det finns också en svagare åslinga 250 meter söder om Sälarevet, den som jag nämnde den 8 december.


Återfinner Gudruns tunna, rejält förskansad i sanden:

gudrun december 15
Snart elva år

Hon har fått besök av ett småsyskon, i samma tålmodiga färg och materia:

lillan
Grönsak

Betydligt färre gäss efter ovädren. Mest kanadensare, men till min förvåning även en mindre flock vitkindade.
30
DECEMBER Tre grader, grått, en pinande hård sydvind. Havet på -25 centimeter. Knappast en dag för strandpromenader, men i sanden blommar ännu glansfuilla minnen av höstens algmassor:

algbuljong-01
Algbuljong - ett

algbuljonr-02
Algbuljong - yvå

algbuljong-03
Algbuljong - tre
31
DECEMBER En grad plus, samma rysliga sydvind som igår, men med en apokalyptisk gryningshimmel.

Den här bilden är tagen klockan 08.08, vilket är 42 minuter före soluppgången. Man ser hur vattnet krusas i den hårda vinden, men med blank is i förgrunden:

slutet är nära
Slutet är nära

Bildens molnbank är riktad från söder mot norr, och syns perfekt på satellitbilderna. Den utgör östra flanken av den muskulösa luftström som just nu vållar stor väderdramatik ute på Nordsjön:

5684c7f69684d

Havet på -28 centimeter. Minns att nivån på juldagen var +88 centimeter. Havet befann sig då ungefär 40 meter från min stuga. Idag är avståndet över 500 meter.

Havsörn söderut halv tio, lågt över stranden i motvinden.

Därmed har året runnit ur sitt timglas. Det är dags för dagboken att skifta siffror. Jag avvecklar nu 2015 med en nyårsbomb, som jag hittade häromdan ute på badstranden. Det är en skämtartikel. Om man doppar bomben i havet suger den åt sig en massa vatten. Kastar man den på någon blir vederbörande plaskvåt. En leksak i tiden, så att säga…

splashball
Splashball