2016

IMG_2632 kopia
Kraften från Utteros

Samtidigt som ”Tidvatten” kom ut, i november 2011, startades utteros.se, som ett naturligt påhäng på bokens dagboksform. Ingen kan vara mer förvånad än jag själv över jag håller på ännu. Utteros naturreservat är en liten värld, men med en mångfald som faktiskt visat sig räcka till dagliga rapporter.
Själva sajten har blivit stor och oöverskådlig. Jag har inte räknat bilderna på länge, men de är fler än 4 000. Jag sköter den på egen hand, från min iMac hemma i stugan, med hjälp att ett enkelt och tämligen opålitligt program som heter RapidWeaver.
Hela utteros.se är inhyst på en server i Ballerup, 15 kilometer nordväst om Köpenhamn. Den ägs av det anonyma företaget one.com, som uppges ha en miljon kunder jorden runt. One.com ägs i sin tur av en ännu anonymare figur som heter Jacob Nordestgaard Jensen, och som är bosatt i rikemanslandet Dubai.
Jag hyr ett utrymme om 15 000 megabyte på servern i Ballerup. Vid ingången av 2016 upptog utteros.se bara 233 megabyte, så det finns svängrum ännu
Som mycket annat i Danmark drivs datacentralen i Ballerup med vindkraft. Själv köper jag el från Varberg Energi, som har en mix av vind och vatten, vari ingår vindkraftverken i Utteros och det lilla elverket i Strömma, som får kraften ur Uttrans vatten.
Så ligger det till. Om inte annat så är utteros.se förnybar.

Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December