April 2016

eurobirds
Ur Stephens et al. Science 352:84 2016

Hur påverkas fåglarna av att klimatet ändras? Frågan är allt annat än enkel, men värd att ställa ändå.
Fåglar tål dåligt väder, men har krav på klimatet. Fågelböckernas utbredningskartor visar att de flesta fåglar håller sig inom en tämligen avgränsad klimatzon.
Ta våra skärfläckor, till exempel. Det finns gott om skärfläckor söderöver, men inte norrut. Halland är deras nordgräns.
Med silvertärnan är det tvärtom. De hör hemma i norr. Vi bor nära deras sydgräns.
Man kan lätt tänka sig att de här gränserna flyttas norrut när klimatet blir varmare.
Ett internationellt forskarlag har just publicerat en stor studie i tidskriften
Science, som visar att förskjutningen av häckområdena redan kan vara i full gång, både i Europa och USA.
De har konstruerat en slags ”indikator” som ska ange i vad mån olika fågelarter gynnas eller missgynnas av ett ändrat klimat, inom sina respektive hemregioner. De har sen tittat på fågelstatistiken från 1980 fram till 2010. Resultatet för Europas del sammanfattas i diagrammet ovan. Den gula kurvan visar hur det gått för de fåglar som förväntas vinna på ett varmare klimat. De har mycket riktigt blivit fler. Den blå kurvan gäller fåglar som man tror missgynnas. De har minskat påtagligt i antal.
Liknande diagram finns för USA.
Hur ska vi tolka detta? Mitt problem är att jag inte lyckats begripa hur forskarna konstruerat sin indikator. Resonemanget är insvept i en svårartad populationsteoretisk jargong.
Men diagrammet tyder på att forskarna hittat rätt. De båda kurvorna går åt var sitt håll. Signalen är tydlig. Klimatförändringarna har redan börjat möblera om i fågelvärlden. Några gynnas, andra missgynnas.
När atmosfärens halt av koldioxid ökar blir det varmare på jorden, av elementära fysikaliska skäl.
Konsekvenserna är en helt annan sak. Jag hör inte till dem som tror på stora klimatkatastrofer. Men många mindre förändringar kan bli till små katastrofer ute i naturen. Forskning som den här behöver vi mer av. Det finns skäl att hålla ögonen öppna.
1
APRIL Två grader, helklar himmel, en kylig vind från norr. Havet på -8 centimeter.

Det kan se ut som ett aprilskämt, men det ligger faktiskt en vacker gul blomma längst ut på stranden. Den är tillverkad av vad jag tror är tyll. Man kan tänka sig att någon angenäm dam haft den i håret på någon av de många passagerarfärjor som i nattens mörker passerar längs vår kust, men det är bara en spekulation:

apriltyll
Hur kom den hit?

En flock om 80 storspovar har ställt upp sig strax söder om Sälarevet. Deas mjuka lockvisslingar fyller aprilmorgonen:

spovraden
Spovsällskapsresa

Flera rödbenor i lagunen.
2 APRIL En lite gråtradig morgon. Fyra grader, sydlig vind, havet på -16 centimeter. Strosar runt i reservatet och spanar efter botaniska vårtecken, med klent resultat:

primör-01
Aprilprimörer - ett

En bit inåt landet blommar snödroppar, krokus och påskliljor. Stränderna hänger inte med. Ett försiktigt skjutande av skott pågår förvisso, men som alltid så här års hämmas den kustnära växtligheten av havets kyla:

primör-02
Aprilprimörer - två

primör-03
Aprilprimörer - tre

I den vackra aprilkvällen: familj med lösspringande hund ute på Sälarevet.
3 APRIL Tre grader i gryningen, total stillhet, himlen beslöjad men ljus. Havet på -5 centimeter.

Cyklar bort till Sik och strövar norrut, till Törlans mynning, som på den här sidan fortfarande är präglad av stormen Sven i december 2013. Det var då havet helt fräckt täppte till åmynningen med kopiösa mängder sand. En del av sanden fortsatte in på strandängen, till vänster om Törlan, där den parkerade sig i en bred dyna. Varje gång Törlan svämmat över har åvattnet bearbetat dynan, som nu bildar en skulpturalt formad fördämning. Så här ser det ut idag, efter en tid av långtorka och lågvatten. Törlan rinner på andra sidan vassen:

svendand-01
Till minnet av Sven - ett

Så här ser dynan ut åt norr:

svensand-02
Till minnet av Sven - två

Och här åt söder. Det är alltså inte åmynningen man ser, utan Törlans reservutgång när vattnet svämmar över:

svensand-03
Till minnet av Sven - tre

Intensivt rödbenespel över våtängarna. Mycket skräp överallt. Gläder mig åt den polska stavningen av grapefrukt:

grejpfrut
Grejpfrut

Sjungande hämpling på taket.

4 APRIL Ännu en behagfull vårmorgon. Fyra grader och stiltje under en molnbefriad himmel. Havet på -5 centimeter.

Färglagda fragment av livet i havet bryter strändernas ödslighet. En del rödalger spolas upp igen. De har varit sällsynta sen höstens inflation:

röd
Tegelrött

Brunalger med fylliga sporangier:

oliv
Olivgrönt

En tidig grönalg:

grön
Gräsgrönt

Och en ljusviolett sjöstjärna:

lila
Askgredelint


5
APRIL Åtta grader i ottan! Grått men stilla. Tät dimma drar in från Kattegatt strax efter soluppgången. Havet på +13 centimeter.

Kan inte motstå denna rödalg, som komplement till gårdagens palett:

karmosin
Karmosin

Vid rådande havsnivå (+13) står stolpraden utanför stora reveln i decimeterdjupt vatten. Det klarar de nog, men kanske inte om havet stiger ytterligare några decimeter och det går höga vågor. De är nedgrävda, inte nedbankade, och känns inte särskilt stabila:

stolpe
Beträdnadsförbud

Färre spovar och vipor, inte en gås i sikte. Flera kompanier skrattmåsar gläder sig högljutt över det nu påbörjade vårbruket. Fortfarande fullsatt med strandskator, varav många förmodligen ska långt norrut och har råd att ta det lugnt:

tak-01
Hembesök

Sen en sädesärla, också den stugsittare:

nockärla
Motacilla alba

Till kvälls ett välbehövligt regn.


6 APRIL Regn hela natten. Mätaren säger 20 millimeter, en i sanning uppbygglig siffra, i en räjong där vårtorka är en återkommande plåga. Dessutom föll de i exakt rätt tid. Den efter vintern gråbruna strandängen börjar omedelbart annonsera sin belåtenhet med en vag grön skiftning. Själv kan jag lyckönska mig till att ha sått mina sockerärtor i förrgår.
Regnet upphör halv tio. Fem morgongrader, frisk sydvästvind, havet på +13 centimeter.

Förra veckans ormvråk har brett ut vingarna i vattnet. Märkligt nog ligger den flera hundra meter från nedslagsplatsen. Någon flyttar lik om nätterna. I vilket fall är det en vacker syn, som påminner åtminstone mig om de fossila urfåglar som hittats i de berömda kalkstensbrotten i Solnhofen:

återvråken
Plattvråk

7
APRIL Väderbus i gryningen. Fyra grader, ösregn, hård sydvästvind. Det är april. Nå, regnet lugnar sig vid sjutiden, efter fyra millimeter. Havet uppe på +30 centimeter, så jag för nöja mig med badstranden.

Men vad ska man tro om detta? Tre romantiskt röda rosor i den helt osentimentala driftvallen. Det ser ut som en känslosam hälsning som flutit vilse i nattens blåsväder. ”
Kärlekens blomma i kärlekens färg”, står det i sången. I vilket fall är de äkta och inte av tyll:

rosorna
Säg det med blommor

Och här en triss i fjädrar som också ser ut som ett budskap, ett ideogram i sanden:

fjädrarna
Bilden är inte arrangerad

Ejdersträck på förmiddagen.
Kitesurfare på eftermiddagen.

8 APRIL Fem grader i gryningen, klar himmel, frisk sydvästan. Strax innan solen tar sig upp drar grova moln in från havet och skapar visuell dramatik och, så småningom, regn:

morgonmoln
Ös på, bara

Havet på +14 centimeter. Morgonens ögonfröjdare är en röd ballong:

morgonrodnad
Skummis

Solig eftermiddag. Mätaren visar två millimeter, efter nattens och morgonens väta.
9 APRIL Nästan fem grader, sydvästvinden frisk ännu, lätta moln driver omkring på himlen. Havet på +4 centimeter.

Strävt, sandbemängt skum i vattenbrynet. Det har uppenbarligen kommit i två omgångar - en grövre, gråbrun sort igår, en aptitlig vaniljvariant under natten:

aprilskum
Aprillödder

Vår förtappade ormvråk blir alltmer utsliten. Den har flyttats längre upp på stranden, sannolikt med vattenkraft:

vråkkadavret
Olycksvråken

Gårdagens ballong har ersatt av en apelsin:

aprilapelsin
Aprilapelsin

Gäss igen. En flock vitkindade landade i lagunen igår kväll vid niotiden. Den är kvar på morgonen. Antalet är 50.

10
APRIL Frostnatt. Minus två i gryningen, lätt vind från nordnordost, öppen himmel bortsett från en grov molnridå över osthorisonten. Ljusrostade skyar över skogslandet när solen annonserar sin uppkomst:

06.17
Klockan 06.17

På Sälarevet ligger en mycket rostig burk som innehållit rostskyddande lack (Verfestigt den Rost und verhindert weiterrosten) av märket Owatrol:

ölburk
Ölburk

Vitkindade gäss i små troppar. Tio storspovar i lagunen.


11
APRIL Nollgradig gryning, molnlös himmel, obetydlig vind. Havet retirerar etappvis under högtrycket:

5_ringhals-2


Nivån är -26 centimeter i soluppgången. Kvar långt upp på stranden ligger en distinkt men slingrande högvattenlinje, markerad av rödalger:

slingerstranden
Vattenkonst

Ger mig bort till Åsenvägen för att få en utblick över vårens framsteg. I morgonsolen domineras stora reveln av alla stolparna, som ska slussa ut sommarfolket till badet. Nödvändigt, förmodar jag, men inte vackert:

stolpfältet
Flygfält

Strax öster om Björkäng finns en Y-korsning, där vägen till Kärragärde avspjälkas från vägen till Tvååker. Där ligger en fin och frodig liten dunge, övergiven av civilisationen, som så här års blir till mötesplats för ett urval primörer. Vitsipporna har hunnit först, men bofinkarna kan inte vara lång borta:

Anemone nemorosa
Anemone nemorosa

12 APRIL Ännu en ljuvlig soldag randas. Minus två i morgonväkten, lätt vind från öster, inte ett moln i sikte. Cyklar bort till Sik, där våtmarken myllrar av vipor, gravänder, rödbenor och några gluttsnäppor:

fågeldammen
Fågelförsamling

Havet på -28 centimeter. Vandrar söderut till Morupsån. Upptäcker en besynnerlig figur som ställt sig långt ute i Kattegatt med en parabol:

sälthomas
Vattumannen

Okej. Jag vet. Det är Thomas som fotograferar sälar. Han har vadarbyxor och ett hål i parabolen för kameran. Smart.

Själv nöjer jag mig med en glupsk och oblyg kråka, som frukosterar på en sen länge avliden flundra:

spättkråkan
Rutten fisk

Möjligen är högtrycket på väg bort. Vi har haft en räcka magnifika vårdagar, uppåt 15 grader varma. Vad jag inte nämnt är de magiska kvällarna under halvmånen, med strandängen bubblande av hormonheta fågelröster: spovar, vipor, rödbenor och strandskator. Det är inte en fågelkör, utan en ensemble av individuella solister, var och en med sitt temperament, partitur och klangregister, som samfällt producerar ett mångstämmigt mästerverk.

Till lunch upptäcker jag årets första skvätta på min stenmur:

skvättan

Välkommen åter13
APRIL Ännu en stilla morgon, men nu med moln. Nästan sex grader, havet på -23 centimeter. Kattegatts kust är ofta stökig och turbulent, men sällsynta stunder kan den bli mer fridsam än något annat:

fridtrio
Triofrid

Och här en trut som avnjuter en annan sorts frid, på en bädd av rödalger:

rödtruten
Trutslut


14 APRIL Högtrycket på väg att plattas till, men långsamt. Fem grader, molntäckt men ljus himmel, vind från ostkanten. Lätt duggregn, havet på -20 centimeter.

Algranden längs stranden är värd att beskåda ljust nu. Den består av osorterade rödalger, som för dagen anlagt en rad olika nyanser av violett:

alglila-01
Alglila - ett

alglila-02
Alglila - två

alglila-03
Alglila - tre

En helt annan sak. Den senaste veckans välvilliga väder har lockat till cykelturer, tyvärr med tillhörande skräckupplevelser. Åtskilliga bilförare tycks anse att de streck som Trafikverket låtit måla på asfalten betyder att de inte behöver ta hänsyn till cyklister. Titta på den här bilden. När vägen svänger till höger smalnar utrymmet för tvåhjulingar. Till höger finns ingen vägren att rädda sig ut på, utan ett dike. Till vänster en sömndrucken Falkenbergare som har väldigt bråttom till Varberg:

k-leden
Högertrafik

När ska vår etapp av Kattegattleden byggas? Jag har mejlat frågan till folket på Trafikverket. De har inte brytt sig om att svara, men enligt tillgängliga dokument, vars trovärdighet jag inte kan garantera, är byggstarten planerad till hösten 2016.15
APRIL Så var det slut på det vackra vädret. I gengäld öppnar campingen i dag. Sex grader i gryningen, grått och dunkelt, med en näsvis sydvind. Havet på -4 centimeter.

Får syn på en präktig sten i vattenbrynet, spolad av vågorna. Tångplantorna som lyft den ur djupet sitter kvar ännu, så den måsta vara tämligen nyanländ. På stenen sitter eleganta kolonier av rankfotingar:

tulpaner-01
Havsturbaner - ett

Det finns en liten gåta kring detta. Den nyinflutna stenen ligger strax norr om reservatets södra gräns. Där finns en sträcka på kanske hundra meter där jag alltid hittar rankfotingar. Här är ytterligare två ur dagens skörd. På den här har en del av de små kalkkrukorna kvar sina lock:

tulpaner-02
Havsturbaner - två

Här är de urblåsta sen länge:

tulpaner-03
Havsturbaner - tre

I samma begränsade strandzon ligger också ovanligt många sandmusslor och hjärtmusslor. Vad det kan bero på vet jag inte. Det här är djur som filtrerar organiskt material ur vattnet. Av naturliga skäl bosätter de sig ofta kring åmynningarna, där leveranserna av livsmedel är som störst. Just här finns förstås inget åmynning, men det kan ha gjort det förr i tiden. Det som idag är lagunen var en gång Uttrans utlopp. Mynningen bör ha legat ungefär där jag hittar rankfotingarna och musselskalen. Finns det ett samband? Jag har ingen aning.

Fredagens moln ger nio millimeter regn.16
APRIL En dunkelt disgrå morgon, sex grader varm, oklanderligt stilla. Havet på +10 centimeter.

Hittar flera skönt urblekta Laminaria-alger, draperade i distinkt tredimensionella strukturer:

draperat-01
Algtyg - ett

draperat-02
Algtyg - två

draperat-03
Algtyg - tre


Jag kommer att tänka på konstnärerna under renässansen som ägnade ett passionerat intresse åt att avbilda vecken i klädnader, mantlar, skynken, kjortlar. Albrecht Dürer hör till mina favoriter. Här är en av hans skisser, daterad 1508:

study-of-drapery-1508.jpg!PinterestLarge
Originalet finns i Musée du Louvre

Över 200 vitkindade gäss rastar på stranden under förmiddagen.

Jag får korrigera mig. Det var inte 200, snarare 1 200. Räkna själv. Strax efter klockan 13 tar hela gänget en sväng över reservatet, men landar sen igen:

1200
Massgäss

Två millimeter regn. De vitkindade gässen kvar till kvällen, betande gräs på stora reveln.
17 APRIL En stökig vårstorm rumlar genom natten. I gryningen ösregn, fem grader, havet på +32 centimeter. Gässen har övernattat på stora reveln, en trygg ö i högvattnet.

Vid niotiden mattas väderbuset. Ger mig ut på en kort strandtur innan en ny bataljon skurar driver in mig igen:

IMG_5815
Ovädersfjäder


Fyra millimeter regn under söndagsdygnet.
18
APRIL Den väna våren tar vilopaus. Drygt fem grader i gryningen, hårda västvindar, moln i voluminösa vålmar. Havet på +26 centimeter. En flock om kanske hundra vitkindade gäss har övernattat ute på stranden. I gryningen flyger flera flockar omkring, möjligtvis fragment av den stora ansamlingen i lördags.

Ägnar morgonen åt en floristisk exkursion, med kabbelekorna i Utteros som prioriterad målgrupp. Jo då, de har börjat göra vad de ska:

kabbelekorna

Kabbelöken

De växer i de blöta och skräpiga kärrmarkerna söder och norr om Persbörsvägen. De är inte tidiga, men punktliga. Jag fascineras av att dessa trotsigt praktfulla örter spirar ur dy, sump och avskräde. Längre ut finns ännu pråligare blomster, som vittnar om stugfolkets bisarra vana att bära ut sitt trädgårdsavfall på strandängen:

påsklilljor
Narcissus pseudonarcissus

Till det mera exotiska skräpet hör den här tyska vodkaflaskan som snarare kommer från andra hållet:

putinoff

Putinoff

Slånbuskarna i änden av Persbörsvägen är också på gång. Denna kvist hann först:

slån

Stärkebärsblomster

Dagens regn har gett mindre än en halv millimeter, förvånansvärt nog, med tanke på att fönsterrutorna varit våta mest hela tiden.


19
APRIL Enligt SMHI kulminerar kulingen i dag. Sex grader i gryningen, en vass västblåst och en bråkig himmel som ömsom är ljusblå, ömsom täck av hotfulla moln. Havet på +44 centimeter.

Möter en vilsen strandpipare, minst lika besvärad av vinden som jag:

strandpip
Charadrius hiaticula

Som en skenbart mer kultiverad pendang till gårdagens Putinoff Vodka ligger här en tomflaska Rachmaninoff Wodka:

wodka
Dreifach destilliert

Både Putinoff och Rachmaninoff är tyska produkter, som säljs i lågpriskedjan Lidls butiker, dock inte i den i Falkenberg. På det som kallas ”sociala medier” kan man hitta många märgfulla omdömen om Lidls billiga sprit (”Rachmaninoff luktar som isopropyl blandat med en massa socker”), men intressant nog har bägge märkena vunnit priser och beröm i diverse tester.


20
APRIL Vårvädret återställt. Molnfri gryning, femgradig, med en timid nordanvind. Havet på +13 centimeter.

De senaste dagarnas kuling har har sköljt upp en hel del sockertare, en vacker och matnyttig brunalg:

solsocker
Laminaria saccharina

I Bohuslän drivs ett akademiskt forskningsprojekt om makroalger som kallas Seafarm, med bland annat försöksodling av sockertare i Kosterhavet. Inriktningen är främst mot bioenergi, men på Seafarms hemsida kan man också hitta matrecept, till exempel på ”Sockertångsrullader med fiskfärs och vitvinssås”.

Här är en fisk som redan blivit färs:

fiskfärs-01
Fiskrest - ett

En bit bort ligger en käke med oroväckande vassa tänder:

fiskfärs-02
Fiskrest - två

Trettiotal vitkindade gäss i lagunen, plus tolv storspovar och måsar i massor. Ytterligare fem spovar på Sälarevet..

21
APRIL Blåsigt på nytt, nu från nordväst. Fem grader i gryningen, lite molnslamsor i öster, i övrigt klarhet. Havet på -9 centimeter.

Kan detta vara en slump? Röd ros i vattenbrynet igen, liksom den 7 april. Då var det tre, i dag bara en. Även den här är ceremoniell, med en rött band runt stjälken. Reprisrosen ligger nästan en kilometer länge norrut än rostrion, långt in i reservatet:

utterosen
Utterosen

En hel del skum pryder åter stränderna. Här ett inbäddat paket som har innehållit mjölk från Litauen, av märket Dvaro
Pieno Žvaigždės:

dvaro
Skummjölk

På landsidan är triften nu på uppåtgående:

triften
Gräsnejlikor22
APRIL Blåsten har kulminerat under natten, men en snäv nordvind i gryningen skapar otrevnad. Fem grader, ren himmel, havet på -3 centimeter. Ser fullmånen blekna in i den rosa morgonhorisonten:

fullmånat
Klockan 05.48

Det ligger något i vattenkanten som väcker kråkintresse:

aptitret-01
Aptitretare - ett

Här är det. Man ser en ryggrad, en skalle och löst skinn. Har ingen som helst aning om vad det kan ha varit för ett djur:

aptitret-02
Aptitretare - två

Räknar till 80 strandskator vid Sälarevet.

En mycket nervös flock om runt 600 vitkindade gäss betar gräs på stora reveln under eftermiddagen.


23
APRIL Minus två i dagbräckningen. En beskedlig vind från norr, havet på -14 centimeter, få men dekorativa moln:

morgenröte
Morgonsky

Till strandzonens märkligheter hör algernas benägenhet att anlända artvis. Jag skrev om sockertaren i onsdags. I dag ligger hundratals frodiga saccharina-plantor i reservatet. De varit sällsynta det senaste året. Istället har systerarten fingertare dominerat. Att sockertången nu tagit kommandot kan tänkas signalera ett maktskifte ute på bottnarna, men därom vet en intet. I vilket fall är det sevärt med de kuriöst plisserade bladskivorna:

nysocker-01
Nysockrat - ett

nysocker-03
Nysockrat - två

nysocker-02
Nysockrat - tre

De vitkindade har övernattat på strandängen eller i lagunen. Verkar vara den stora hopen om 600 gäss som återsamlats under natten.

På strandängen, 150 meter rakt ut från min stuga, finns en ganska rymlig håla, vattenfylld för det mesta, och bevuxen med säv. Där håller ett svanpar på och bygger ett boställe just nu:

under construction
Bobyggnadsarbetare

Det är en instinkt. Bygget sker med schablonmässigt mekaniska robotrörelser som är lite pinsamma att beskåda, eftersom svanarna uppenbarligen inte är medvetna om varför de utför dem. De står vända med stjärten mot det blivande redet, rycker loss säv med näbbarna och placerar den bakom sig med en lite slarvig släng.
Det här sker vartenda år, på olika ställen, och det brukar alltid sluta illa. Flera gånger har boet dränkts av högvatten. Jag har en gång hittat ett svanägg som flutit iväg från ett bo på Sälarevet. I ”Tidvatten” beskrev jag hur en räv gick till angrepp mot en svan som ruvade på stora reveln, och knyckte ägget. Häromåret hittade jag en svanhona död och söndersliten vid ett rede på Sälarevet. Ibland överges boet utan att man begriper varför.
Det känns lite tröstlöst, som om svanarnas evolution hamnat i en återvändsgränd. Men troligen är det bara en fördom från min sida. Antalet knölsvanar minskar inte längs vår kuststräcka. Frampå försommaren ser man varje år minst ett svanpar som simmar runt med småttingar. Men knölsvanar är stora, klumpiga fåglar, utan den charm och elegans som utmärker sångsvanarna. Vi får väl se hur det går i år.
24
APRIL Minus fyra i gryningen, men ingen frost eller is. Vinden nominellt nordlig, men med styrkan noll. Ett fåtal lösa moln, havet på -5 centimeter.

Skärfläckor igen, men bara två. Går försiktigt ut på Sälarevet och sätter mig på en sten i vattnet. Ett dussintal ejdrar vårleker, lika många knipor gör sammalunda. Också: två par snatteränder, ett par bläsänder, fyra skarvar på samma skär:

fågelmorgon
Ejderrad

Hittar flera små högar med sädeskorn långt ute på stranden. Mystiskt. Möjligtvis är det gässen som ätit dem och sen spottat ut dem igen:

säden
Felsått

I vattenbrynet simmar ett förvirrat fiskyngel som jag inte kan identifiera:

fisken
Felsimmat

Morgonens ljuva väder aprilifieras efter hand av alltmer bisarra moln, som ger en del regn och rentav en smula snö. Mätaren säger tre millimeter.

aprilvädret
Hur går detta till?

25 APRIL Under noll hela natten, minus fyra i gryningen. När jag stiger ur stugan ser det ut som november, med rimfrost och dimma:

05.34
Klockan 05.34

Men solen löser snabbt slöjorna. Verkar bli en ny dag med molndramatik. Lätt ostvind, havet på +10 centimeter, stor skönhet över Kattegatt:

05.57
Klockan 05.57

Tar en titt på skörbjuggsörten, vars vita blommar lyser i tuvmarkerna:

vitaminer-01
Vita vitaminer - ett

På närhåll visar sig blommornas vithet vara förstärkt av rimfrosten:

vitaminer-02
Vita vitaminer - två

26 APRIL Två grader varmt, ljus himmel över Kattegatt, men moln åt skogen. En ettrig ostan pressar ut havet till -20 centimeter, ett remarkabelt ras från igår:

5_ringhals-5

Fler strandskator igen - uppemot 200. En flock om 40 storspovar vid Uttran, 20 vitkindade gäss på stora reveln. Får hålla mig i marginalen för att inte störa. Som här, vid reservatets sydgräns, där ett par mirakulösa vassvippor, mer än två meter höga, har överlevt alla väder sen förra sommaren:

vipporna
Enskild ställning

Vi har förskonats från åsynen av sällik i vinter, men det händer att man stöter på souvenirer från H7N10-sommaren 2014, oftast i form av eleganta kotor. Denna ligger i ytterkanten av stora reveln, precis på gränsen för tillträdesförbudet:

kotan
Ryggläge27
APRIL Okej. Våren är ingen segermarsch mot sol och värme, utan ett tålamodskrävande fälttåg, med besvikelser, kontraorder och bakhåll. Tre grader i gryningen, oklar himmel och en okristlig ostan, byig och kall. Här är stranden utanför Smedsgård, med en rosa rand där solen gick ned i går, och i förgrunden det ljusa snäcktäcke som förr i tiden kunde attrahera häckningsssugna tärnor:

västerrand
Dagen randas

Tärnorna brukade komma runt den 24 april, småtärnorna någon dag före silvertärnorna. Jag har spanat lite förstrött efter dem även i år, fast jag inser att deras tid i Smedsgård är förbi.

Återfinner än en gång vår havererade ormvråk, nu uppe på strandängen. Det var den som låg i vattenbrynet den 31 mars och utbredd i sanden den 6 april. Den är nu sliten, trasig och vanställd, fast i blåsten lyfter den ännu en trotsig vinge mot horisonten:

vråkvinge
The Buzzard

Fältvaktmästeriet har ryckt ut igen. Stolparna som grävdes ned för en månad sen förses med de gula metallskyltar som förkunnar att här råder tillträdesförbud från den 1 mars:

skyltmannen
Raska tag

Strax före klockan 19 får jag larm från en skarpögd granne om en vit häger på strandängen. Jo, jag hittar den:

ägretten-02
Ägrett - ett

Det är en ägretthäger, som med stor värdighet kliver omkring ute i våtmarken, till vipornas fasa. Den letar efter mat, och tycks inte bli lottlös. Med metodisk pondus utforskar den reservatets sydände, och syns mest som ett vitt periskop som sticker upp ur säven. Det är mörkt och regnigt. Min kamera protesterar mot det klena ljuset, men några gånger visar hägern upp sig i helfigur:

ägretten-01
Ägrett - två

Besökande ägretthägrar är ovanligt men inte unikt. Så sent som den 9 april i år såg någon två ägretthägrar vid Uttrans mynning. Själv har jag beskrivit en obs den 14 oktober 2012 av en ägretthäger i lagunen. Och den 8 september 2014 hade vi besök av dess mindre men sällsyntare släkting silkeshägern.

När jag lägger ut detta klockan 20.45 är ägretthägern fortfarande kvar.

En millimeter regn.28 APRIL Tre grader varmt och spritt dugg, men ostvinden har sansat sig. Havet på -6 centimeter.

Vi har just nu en vacker mix av röda nyanser på stranden:

algrött-01
Algrött - ett

algrött-02
Algrött - två

algrött-03
Algrött - tre

Vitkindad storflock igen, runt 500 gäss.

En del åskbuller mellan 13 och 14. Tre millimeter regn.

29 APRIL Väcks vid fyrasnåret av en våldsbenägen skur. I gryningen fem grader, en frisk sydvästvind, havet på -10 centimeter. Himlen belamrad med tunga, dystert blåtonade molnsäckar, synbarligen fyllda med mera skurregn. Men plötsligt, på bara några minuter, nås deras toppar av solljus, vitt och fritt flödande, och mentalt värmande för en vandrare som varit vaken sen fyra:

soltopp-01
Soltopp nord

soltopp-02
Soltopp syd

Den 21 februari noterade jag årets första större strandpipare strax utanför lagunen. Den har blivit kvar på samma ställe. Några gånger har jag hört dess lite ängsliga flöjttoner när jag gått förbi, och undrat om den är ensam. I dag får jag syn på den, springande i sanden. Jag försöker fotografera den, men kan inte hitta den i displayen, så jag får rikta kameran på måfå. När jag kommer hem upptäcker jag till min förvånade glädje att där är två strandpipare på bilden:

strandpiparna
Dubbelpipare

Fyraskuren gav en millimeter. Sen dess inget mer.
30
APRIL Åtta grader varmt är vad vi får glädja oss åt. Frisk sydostvind, grådaskig himmel, havet på -8 centimeter. En större flock vitkindade gäss har övernattat på stora reveln. Antalet strandskator och spovar har minskat. Måhända följer de sydvindarna norrut.

För att stävja medborgarnas eventuella böjelse för Valborgspromenader har badförvaltningen låtit plöja upp den kommunala stranden, till något som är påfallande likt en potatisåker:

strandåkern
Visst är det skoj att köra traktor!

Inget riktigt regn i dag heller, bara löst stänk utan substans. Därmed stannar månadens nederbörd på 52 millimeter, en tämligen normal aprilsiffra. Men hälften föll den första veckan. Tyvärr finns nu risk för ännu en torr vår i Utteros. Vi får väl se vad maj kan bjuda.