Juni 2016

IMG_8718 kopia
Kan även stuvas

Nån gång för ohyggligt många år sen åt jag stekt kanin med kantarellsås på ett gästgiveri i Skåne. Jag minns inte exakt hur det smakade, bara att det var en angenäm måltid.
Jag tänker ofta på den i år, när kaninpopulationen i min närhet nått nya höjder. Så fort jag går ut skvätter det kaniner åt alla håll, av alla format, en del osannolikt små.
De är egentligen främlingar från Iberiska halvön, inplanterade för mer än hundra år sen av landets jägare, som skjutit ihjäl stora delar av den inhemska faunan och sålunda behövde nya mål att sikta mot. Av skildringar från den tiden kan man förstå att kaninerna själva inte stödde projektet, men efter många misslyckanden fick Sverige en bestående om än till antalet instabil kaninstam, i Skåne, Blekinge och södra Halland. Alltså: deras nordgräns går här.
Vintrarna är deras problem, men är det snöfritt som i år kan de förmera sig i den uppskruvade takt de är kända för. De lever i sina hemliga hierarkier under friggebodarna. Som gräsätare har de mat i överflöd. Fritiden ägnar de åt att gräva hål i marken.
Mitt eget problem är att jag odlar lite grönsaker utanför stugan, i ett miniland om tolv kvadrat. På våren äter kaninerna upp gräslöken, om hösten persiljan, men märkligt nog ratar de somrarnas ärtor, bönor och rödbetor. Istället gräver de hålor i jorden under grönsakerna. Varför vet man inte, bara att det ingår i deras livsstil att gräva, och att de i år är fler än nånsin.
Så jag har mina funderingar. Via internet hittar jag följande passus ur Iduns kokbok från 1911:
”Köttet har en behaglig fast något sötaktig smak och står med avseende på näringsvärdet oxkött nära. — Sedan kaninen är slaktad, bör den hänga 2—6 dagar, allt efter årstiden, för att köttet skall bli mört. Den flås, behandlas och stekes som hare, men fordrar något kortare stekningstid. I stället för att späcka kaninen kan den beläggas med späckskivor och ombindas med fint segelgarn. Serveras med brynt potatis och salader samt avredd sås.”
1 JUNI
Lite friskare atmosfär efter gårdagens dunderväder, men enligt prognoserna består värmebulan tre dagar till. Sjutton grader i gryningen, lätt ostvind, molnklädd men ljus himmel. Havet på -10 centimeter.

En myckenhet öronmaneter i vattenbrynet, men nästan inga blå. Av någon anledning får vissa individer en markant tallriksform när de dör, med uppvikta eller uppsvällda kanter:

skivmanet
Majoritetsmanet

En alldeles nybliven stenskvätta visar upp sig på min stenmur:

utskvätt
Oenanthe oenanthe

Värmebulan biter till:

trettio
Heja Celsius!

2 JUNI Sjutton grader, lätta fläktar från öster, mixade moln på himlen. Havet på -15 centimeter.

I dagarnas skarpa sol evaporerar maneterna med hast, men lämnar kvar en etsning som minne i sanden:

dunst-02
Nydunstat - ett

dunst-01
Nydunstat - två

dunst-03
Nydunstat - tre

Ett block av frigolit, ungefär en meter gånger en halv meter, av den sort som används i fiskets kyllådor, har flutit in från havet. Kråkor och trutar har hackat i det mjuka materialet och frigjort tusentals små smulor som vinden sprider i strandregionen. Jag bär iland eländet.

polystyren
Polystyren

Näktergalen i Utteros sjunger varje morgon.

Åskväder drar norrut under eftermiddagen, mest längs Kattegatts danska kant. En vass hagelskur strax före 17 ger två millimeter.

3
JUNI Femton grader när solen går upp, noll moln, lättsam ostvind. Havet på -4 centimeter.

På stranden, nära Törlans mynning, ligger sen en tid ett vackert, renslickat fiskskelett. Vad det är för art vet jag inte, men det påminner om de torskkadaver som låg utanför Smedsgård en stor del av 2013:

torskat
Torskat

Rödbenorna har plötsligt blivit extroverta. De flyger vida rundor över strandängen, upprört visslande, ett beteende som brukar betyda att årets ungar är ute och springer:

rödskank-01
Rödskank - ett

Får rentav rödbenebesök på grannens nock:

rödskank-02
Rödskank - två4 JUNI Tolv grader, men snabbt stigande. Stiltje, molnfritt, det blanka havet på -4 centimeter. Möjligtvis är värmebulan på väg att sakta säcka samman, vilket vore en välsignelse.

Två storlommar på havet, kanske en kilometer ut. Kan inte se dem utan kikare, men uppmärksammar dem på ett mustigt lomläte: en signal till en tredje lom som kommer flygande norrifrån och som sällar sig till duon. Tjugo minuter senare upprepas samma sak. Ett rop från havet, en fjärde lom ansluter. Fåglars förmåga att på långt håll känna igen sina artfränders flyktsiluett är förbluffande.
Tar några bilder på måfå. Här är de tre lommarna - men vad är det som stänker i förgrunden? Ingen aning:

lommarna
Gavia arctica

Två flockar prutgäss passerar under morgonen, en med cirka 40 fåglar, en med ett tjugotal. De ska långt norrut, till tundror där snön ännu inte smält:

prutgäss
Branta bernicla

Två småtärnor på var sin sten på Sälarevet,5
JUNI Dagen börjar mulen, men klarnar tidigt. Tolv grader, ostvind, havet på +1 centimeter, vilket är ovanligt högt. Nivån har legat under nollan en längre tid. Kombinerat med regnbristen har det lett till torrläggning av lagunens centrala delar:

öken
Våtmark

Hittar golfboll igen. Jag har tappat räkningen, men det är rätt många nu, och alltid inom samma sektor av stora reveln:

titleist
Titleist nr 3

Lite svalare idag. Cyklar till Tvååker, och upptäcker att bygget av den stora solparken vid Munkagård är i full gång:

soljobb
Störst i landet6 JUNI Solig dag igen. Tolv grader på morgonkulan, lite blåsigt från öster, spridda flakmoln över horisonterna. Havet på -9 centimeter.

Titta på den här bilden. Det ser ut som vanliga räfflor i sanden på grunt vatten. Men det stämmer inte. Bottnen är i själva verket alldeles slät. Mönstret är rent optiskt. Solens strålar bryts och reflekteras i de små vågor som den lätta ostblåsten framkallar i strandkanten. Grundmönstret är ett nätverk av vågceller, men inne i cellerna finns ett ännu finare mönster, ett filigran av minivågor som försöker jämna ut den instabilitet som de större vågorna skapar i vattenytan:

solvågor-01
Ljusvågor - ett

Här är en annan variant där cellerna har ljusa väggar:

solvågor-02
Ljusvågor - två

På den här bilden är det inte vindvågor utan dyningar som rullar in från havet. De har en finstruktur med välordnade vågor i framkanten, följda av en kaotisk zon där dyningens topp bryts i det grunda vattnet:

solvågor-05
Ljusvågor - tre

Här har vi både vindvågor och dyningar i samspel, fortfarande över en botten som är helt slät:

solvågor-04
Ljusvågor - fyra

Den gamla vanliga visan. Det har gått fem år sen länsstyrelsen beslutade om kiteförbudet, och fyra år sen det stadfästes av regeringen:

dublett
Dem slipper vi aldrig

7
JUNI Fjorton grader, lite blåsigt från söder, en hel del moln. Havet på -12 centimeter. När jag kommer ut på stranden vid halv sex håller två surfare på att montera sina kajter. Halv sex på morgonen! Nå, de håller sig snällt längs badstranden.

Rikliga mängder nyanlända öronmaneter:

manetmängd
Manetmöte

Utanför reservatet två fiskande silvertärnor. Intressant nog är det i bränningszonen de dyker. Man kan tänka sig att bytet är mer synligt och/eller mer lättfångat just där vågorna bryts över sandrevlarna. Här är en på väg ned:

tärnfiske
Vinklat

En engelsk silvertärna har satt nytt rekord i långflyttning - 96 000 kilometer, meddelar forskare vid Newcastle University.
Den häckar på en av Farneöarna utanför Englands nordöstra kust, men övervintrar, liksom de flesta silvertärnor, utanför Antarktis.
Tillsammans med 28 andra silvertärnor försågs den förra sommaren med en mäthylsa, av den sort som jag beskrev på sidan 77 i ”Tidvatten”.
Tärnan lämnade Farneöarna den 25 juli förra sommaren, och nådde Sydafrikas sydspets efter exakt en månad, den 25 augusti. Den vände sen österut, och tillbringade merparten av oktober i Indiska oceanen.
Den 3 november nådde den packisen utanför Antartkis, som den sen, i maklig takt, följde västerut, till Weddellhavet, där den höll till i februari och mars i år.
Sen vände den norrut igen. Den passerade Goda hoppsudden den 4 april , och kom tillbaks till Farneöarna exakt en månad senare, alltså den 5 maj, efter en resa på 96 000 kilometer.
-En förbluffande prestation av en fågel som inte väger mer än en iPhone, säger en av forskarna, Chris Redfern, i ett pressmeddelande från Newcastleuniversitetet.
Hittills har man lyckats fånga in 16 av de 29 tärnorna, men man hoppas på ännu fler.
Farneöarna är hemvist för Englands största koloni silvertärnor, med 4 000 häckande par, en tröstande siffra för oss som sorgmodigt spanar över stränderna i Utteros.


8 JUNI Helmulen himmel, ovanligt nog. Fjorton grader, vind från nordväst, havet på -4 centimeter. Värmebulan är nu avspisad. Letar visuell stimulans i den aningen gråtrista morgonen, och ser ett mystiskt föremål långt ute på en revel. Vadar dit. Det visar sig vara ett slags inplastat andeväsen av oklar proveniens:

en prinsesa
Ett blått öga

Länsstyrelsen rycker ut till Utteros och sätter upp spärrband i ett område mellan Sälarevet och stora reveln. Skäl: en silvertärna ligger och ruvar på ägg mitt ute på sandplatån:

avspärr
Naturvård


9
JUNI Kall natt, drygt två grader i gryningen, inga vindar. Himlen streckad från nordväst mot sydost:

randmorgon
Morgonränder

Det ser ut som flygstrimmor, men enligt satellitbilderna är strecken en del av morgonens molnsystem:

5758ffec45b8a


Havet på -9 centimeter. Strändernas algbälten helgröna just nu:

grönalger
Klorofyll

Torkan alltmer påträngande. Gräsmattorna krasar under fötterna. På altanen har jag några hinkar med vatten att hälla på sockerärtorna. En tät trafik av pilfinkar är där och dricker, men också två ungkråkor vågar sig fram. De är otroligt vaksamma. Jag har investerat en avsevärd kvantitet tålamod i den här bilden:

vattenkråkan
Smygfoto

En flock om 23 kanadagäss och en grågås simmar i lagunen. Så här års samlas alltid diverse gäss i reservatet. Det är fåglar som antingen misslyckats med årets häckning eller som är för unga för att ens försöka.

10 JUNI Instabilitet i luften nu. Vinden vänder från väst till nordost under natten. Elva morgongrader, miniskurar driver in från norr, havet på -10 centimeter.

Jag tror detta är en släkting till det blå ögat i onsdags. Studentpryttlar från Munkagårdsskolan? Inte vet jag:

hjärtgrönst
Hjärtgrönt

Också lite efterlängtade färger ur havet:

algrött
Algrött

11 JUNI Klar och kylig natt; fyra grader som lägst. Sen en superb morgon, full av sol från en frilagd himmel, med en lätt vind från nordost och havet nere på -25 centimeter.

Ägnar morgonen åt att vada bland strandzonens frodiga grönalger:

chlorophyt-01
Klorofyt - ett

chlorophyt-02
Klorofyt - två

chlorophyt-03
Klorofyt - tre

chlorophyt-04
Klorofyt - fyra

Rörsångarna sjunger outtröttligt i vassarna, såväl vid bäcken längs reservatets sydgräns, som vid Törlans mynning.
12 JUNI Ovanligt vacker layout på morgonhimlen, med pastellfärger och omsorgsfullt strukturerade moln. Här är tvenne vyer, från strandrågen och Sälarevet:

rågmorgon
Rågmorgon

revmorgon
Revmorgon

Elva grader, vind från nordost, havet på -23 centimeter. Stranden just nu fattig på biologisk flerfald, rik på sommarspår:

quovadis
Quo vadis?
13 JUNI Tio grader i morgonväkten, soligt, med av svag ostlig vind och havet på -10 centimeter.

Morgnar som denna, när tidvattnet är på väg ut och solen ännu står lågt, kan man i strandkanten se ett fint nätverk av millimeterstora sandryggar. Det är de långsamma, dämpade dyningarna som lekt fram dessa oändligt växlande labyrinter. Varje dyning för i framkanten för med sig lite finkornig sand, som blir kvar när vattnet vänder ut igen. Varje dyning har sin egen form, skapad i samspelet med andra dyningar och vågor, och med bottnens topografi. Mönstret av tunna ådror förutsätter dels att strandkanten har en viss lutning, dels att ett fåtal dyningar är markant större än de andra. Nätverkets ränder markerar hur långt den högsta dyningen nått, men eftersom havet retirerar utmynnar processen i ett kaotiskt filigran av finstilta trådar i sanden, som om Kattegatts vågor lämnat kvar sina nerver till allmänt beskådande:

trådarna-03
Strandfibrer - ett

trådarna-01
Strandfibrer - två

tyrådarna-02
Strandfibrer - tre

Två kentska tärnor fiskar utanför Smedsgård.

14 JUNI Av misstag kliver jag ur sängen halv fem och slås av himlens magnifikt violetta färg. Solen har redan varit uppe i 20 minuter. De breda ränderna ute på sandstranden är skuggorna av stugraden i Smedsgård. Där är ett glapp i mitten, som kommer sig av att min egen stuga är mycket lägre än grannarnas:

skuggstugor
Klockan 04.31

Termometern visar elva grader, det blåser lätt från öster, en blå molnvägg växer upp i söder. Havet på +2 centimeter. Strandens alger har formerats till ett smakfullt lapptäcke:

lapptäcket
Grönlila

Ungstararna börjar flytta söderut, i små ivriga flockar.

Under kvällen faller 1,5 millimeter regn.


15
JUNI Vi har fått 3,5 millimeter regn under natten, tacksamt emottaget. Mer är på väg, lovar meteorologerna. Mulen morgon med ljusa gluggar. Tretton grader, en vag sydlig vind, havet på +3 centimeter.

Som vanligt så här års ägnar sig strandens fiskmåsar åt ett lätt ettrigt kollektivförsvar av sin avkomma, som, såvitt jag kan se, består ev en enda unge:

attack
Attackflyg

I Smedsgård stugområde har vi just nu två lätt komiska kråkungar, födda i kvarteret. De kan flyga hjälpligt, men har inte riktigt koll på balansen. Snubblande och snavande kliver de omkring på min altan, okuvligt nyfikna på allt. Det är inga söta fågelungar. Tvärtom ser de minst lika grymma ut som föräldrarna. Hunger uttrycker de med ett grovt raspande läte, men i övrigt är de mycket underhållande. De har ännu inte lärt sig att människor är farliga:

steget
Upp eller ned?16 JUNI Tolv grader på morgonkvisten, svag vind från öster, bara tunna moln. Havet på +2 centimeter.

Ett trettiotal vitkindade gäss har övernattat på stora reveln; ett drygt dussin prutgäss på stranden norr om Uttran. Två ruggande snatteränder vid Sälarevet, som bevakas av detta stolta skarvförband:

skarvarna
Kustbandet

Det regnade rikligt i Halland igår. Källsjö toppade som vanligt, med 39 millimeter. Och som lika vanligt fick vi inget alls i Utteros. Värre är att de stora regnmängder som spåddes falla idag och den kommande helgen nu är borttagna ur prognoserna, som istället lovar nederbörd först på onsdag.

I det torra vädret bleknar strandens grönalger hastigt och ganska lustigt till vitalger:

vitt-01
Vitt - ett

vitt-02
Vitt - två

Två millimeter regn under kvällen.
17 JUNI En sommarmorgon i mästarklass, ljum, ljus och stilla. Gårdagskvällens regn ger en daggfuktig fräschör och en lätt syrlig doft från växtligheten. Tio grader i gryningen, men snabbt stigande. Över himlen kondenseras slöjmoln och dämpar solljuset, en lättsam ostvind växer till sig, havet på -2 centimeter.

I strandkanten flera exemplar av tarmalger i uppblåst skick, vackert genomlysta av junisolen:

tarm-01
Gröntarm - ett

Tarmalgen Ulva intestinalis och dess släktingar hör till havets stora opportunister. De finns överallt, jorden runt, i alla sorters strandmiljöer. De växer på klippor, i sand eller lera, och om de lossnar från underlaget lever de lyckligt vidare i friflytande skick. De växer ohyggligt snabbt, och fortplantar sig i högsta tempo. Kan ätas stekta eller friterade.

tarm-02
Gröntarm - två

tarm-03
Gröntarm - tre


18 JUNI Natten full av blåsljud. På morgonen halvkuling från väster, 15 grader, gråsvullna moln trängs och knuffas på himlen:

orosmoln
Orosmoln

Havet på +12 centimeter, det högsta på länge. Möter en irritabel kärrsnäppa:

vågsnäppa
Vågspel


19
JUNI Blåsten består, men vriden till sydväst. Tretton grader, grått och muligt, dock utan antydan om regn.

Ännu efter nästan två decennier i Smedsgård blir jag barnsligt exalterad när tidvattnet kommer. Min söndagsvandring sträcker sig från halv sex till halv sju. På den timmen stiger havet en grov decimeter, från +8 centimeter till +18 enligt Ringhalssiffrorna. Med vindens hjälp sker det vidunderligt snabbt. Reservatets platta stränder befinner sig bara några centimeter över Kattegatts medelnivå, och dränks följaktligen denna morgon. Vattnet väller segervisst in över den torra sanden, med ett ljusgult bräm av skum i framkanten:

tidvattentid
Månens verk

Kurvan från Ringhals bekräftar den branta stigningen, som pågått hela natten:

2_ringhals

Blåsten har öst upp saltade grönsaker i täta härvor, hoptvinnade av ålgräs och sudare:

sjögräs
Nyskördat

Också kvistar av lysande gul blåstång:

blåsgult
Blåsgult

Allmänt surfande i reservatet, ända upp till Sälarevet. Vid ett tillfälle tolv drakar samtidigt, ett rekord för Utteros sen förbudet infördes. Här är en kvintett:

kvintett
Luftcirkus20 JUNI Lite mindre blåsigt, lite färre moln. Tretton morgongrader. Ett tillfälligt högtryck har hastigt pressat ut havet till -14 centimeter. Kvar på stranden ligger en bred bård av fradga, med färg av moccaglass:

strandskum
Stranddekor

Vi har haft ett par silvertärnor som försökt häcka ute på platån mellan stora reveln och Sälarevet. Jag skrev den 8 juni om hur länsstyrelsen spärrade av området. Men det gick i stöpet. Söndagsmorgonens högvatten blev för mycket för tärnorna. De är kvar i området och mobbar mig när jag går dit, men deras ägg är borta. Lite patetiskt står honan här på platsen där hon förgäves legat och ruvat de senaste veckorna:

tomhet
Tomhet

Bisarrt nog hittar jag ett ägg strax intill. Det är lite större än silvertärnornas och har en brunaktig bottenfärg, till skillnad från deras olivgröna. Ett par strandskator håller till i området. Det måste vara deras ägg som sköljts ur sin bogrop:

lösägg
Förlorat ägg

Ännu ett förflutet flöte, nu med svarta vimplar, men utan ägarmärke:

överflödigt
Panta rei

Sommarsolståndet är på ingående, det vill säga årets längsta dag, då solen står som högst på himlen. Absurt nog inträffar detta mitt i natten, klockan 00.34 mellan i dag, måndag, och i morgon, tisdag.
Men sommarsolståndet är inte en dag utan en händelse, geometriskt definierad som det ögonblick då jordens axel lutar som mest mot solen. Och det inträffar alltså strax efter midnatt den 21 juni.
Men det beror förstås på hur vi ställt våra klockor. Om vi inte använt sommartid utan behållit vintertiden året runt hade årets sommarsolstånd infallit idag, den 20 juni, som det gör i Storbritannien och Nordamerika.
Som en extra bonus har vi fullmåne, vilket gör att årets kortaste natt blir extra ljus. Sova får vi göra till vintern.


21 JUNI Det regnar. Förmodligen har det gjort det hela natten, ett vagt och milt men ihärdigt regn. Mätaren visar några millimeter, men det verkar tillta. Jag ger mig ut ändå, eftersom regn denna torra försommar är ett njutningsmedel. Det är 15 grader varmt, en halvhård sydvind blåser, havet står på +11 centimeter, på väg uppåt. Massiva moln gör morgonen mörk, men i vattenbrynet lyser friskt kolorerade alger:

gyllene
Gula grönsaker

Vet inte riktigt vad detta är. Nåt slags ballong, förmodar jag, formad som ett sjöodjur och så skavd att kameran vägrar fokusera:

odjuret
Röd näsa

Och här ett annat sjösjukt fragment från civilisationen:

handsken
Gröna fingrar

När himlen ljusnar framåt elva har vi välsignats med 15 millimeter!


22 JUNI Tio grader i gryningen, men snabbt stigande under en självmedveten sommarsol. Inga vindar eller moln, bara ett lyriskt dis över horisonten:

sommarvatten
En värld för vadare

Havet på -7 centimeter. Strandkanten domineras av sudare i tjocka härvor och vålmar:

snärj-01
Snärjfnurra - ett

snärj-02
Snärjfnurra - två

Två millimeter regn under eftermiddagen.23 JUNI Heldimma i gryningen. Tretton grader, stiltje, blå himmel rakt upp. Havet på -9 centimeter. Dimman släpper greppet under morgontimmarna.

Aldrig förr har jag sett Törlans mynning så jungfruligt grön som i år, en påminnelse om att den vegetation som inte berörts av torkan istället gynnats av det myckna solskinandet. Dessutom störs inte frodigheten av resterna av förra årets vass - den flög sin kos i novemberstormarna. Notera att mynningen just nu inte är delad, som den brukar vara. Tarmen åt höger är tilltäppt. Det klena flödet i ån har inte kunnat hejda den sand som havet häver in över stranden:

dimmorgon
Törlanmunnen

En helt annan sak. Häromdan råkade jag hitta en bortglömd men minnesvärd bild i en av mina digitala skräpkammare. Den är från sommaren 2010, strax innan reservatet kom till. På midsommardagens kväll körde en bil i full fart ute på stranden, precis där en skärfläcka låg och ruvade på ägg. Dramat var över på några sekunder. Sen låg där ett spräckt äggskal i hjulspåren. Jag beskrev episoden i en lördagskrönika i Hallands Nyheter. Där stod att jag tagit ett foto av det trasiga ägget, men tidningen tillät inte illustrationer till krönikorna, så ingen mer än jag har sett bilden förut. Men här är den. Jag lägger ut krönikan i läshörnan:

midsommarägget
Det förkrossade ägget

Våra havsörnar har misslyckats med häckningen i år, av skäl som ingen känner. De har inte heller visat sig i Utteros på hela våren, så något har hänt.
Hallands Nyheter har en artikel om saken i dag.
24 JUNI Har tillbringat det senaste dygnet i sydostligaste hörnet av Skåne, och har inget annat att förtälja än att när jag kom hem stod regnmätaren på förbluffande 24 millimeter.25 JUNI Sjutton grader i ottan, himlen höljd i dimmoln, en svag men svalkande vind från norr. Havet på -10 centimeter. En liten armé av maneter har intagit strandkanten och hukar som mörka skuggor i sanden:

manetarmen
Strandens öron

En spridd flock ejdrar firar midsommar utanför Sälarevet, några i brokiga semesterdräkter:

ejderfläcka
Sommarguding

Torsdagens generösa regn har bäddat för ett mindre välkommet inslag i den biologiska mångfalden:

mödrar-s
Mördarmorgon

Ett blekt åskväder passerar under kvällen och häller ur sig tre millimeter nederbörd.

26 JUNI Natt utan svalka. Nitton grader i gryningen, mulnande, gårdagens nordvind vänd till sydlig. Havet på -10 centimeter.

I tidiga morgonen står en häger på den kommunala badstranden, statystel och filosofisk:

badhäger
Badhägern

Bland morgonens maneter möter jag en med sex öron istället för fyra. Fast det är förstås inte öron utan gonader, vilket inte gör det mindre intressant:

sexöring
En sexöring

Den 8 juni spärrade länsstyrelsen av en mindre bit av stranden, till skydd för ett par häckande silvertärnor. Som jag redan berättat misslyckades tärnorna. Det statliga spärrbandet var av papper, ett inte helt lyckat material i strand- och våtmarksmiljöer. Fragment ligger nu och skräpar lite här och var. De är röda och blå, med påskriften HÄNSYN NATURVÅRD:

naturvård
Beträdnadsförbud

Kärrsnäppor i småflockar på stranden.


27 JUNI Femton morgongrader, frisk sydvästvind, teatralisk himmel med grova, metallblå och inte helt pålitliga moln:

sydväst
Sydväst

nordost
Nordost

Havet på -1 centimeter. För första gången nånsin hittar jag ett norskt mjölkpaket på stranden. Varumärket Tine är en norsk motsvarighet till Arla (et produsenteid samvirkeselskap):

tine
Fra gårder i din region

Kitesurfare i reservatet.

En hel del småskvättande under dagen. Räckte till 2,5 millimeter.

28 JUNI Solskensdag igen. Fjorton grader, frisk västvind, lätta moln spridda över himlen. Havet på +4 centimeter.

Hittar årets första glasört, den till synes spröda lilla växt som är specialanpassad för tidvattenstränder. Glasörten går att äta, och har ett försvarligt rykte som en stor läckerhet. Den finns ibland att köpa i livsmedelsbutiker på kontinenten och i Storbritannien, men inte bland grönsakerna, utan, av dunkelt gränsöverskridande skäl, i fiskdisken. Jag skrev en sväng om glasörten, med tillagningstips, den 8 augusti 2013.

salicornia
Salicornia europaea

Ett hundratal grågäss, glest utspridda i reservatet. Småvadare på stränderna. Också en silvertärna, som tyvärr verkar sysslolös, vilket de inte ska vara så här års:

silversolo
Sterna paradisaea

29 JUNI Tio grader vid dagens början, försiktig vind från öster, blå himmel som sakta beslöjas. Havet på -7 centimeter.

Dagens uppenbarelse är en förlupen vattenskida av märket Body Glove. Fina grejer. Den är tillverkad i Texas, och har, ihop med vänsterskidan, kostat över 2000 riksdaler:

boodyglove
Use only in water

Modellen är försedd med ett emblem i en stil man knappast skulle väntat sig på en vattenskida från Texas:

BG53
Old english

Fler snäppor i farten:

snäppflykt
Calidris alpina

Dagens småregnande har gett en millimeter.


30 JUNI Den här bilden är tagen tjugo minuter efter soluppgången, och tycks förebåda ännu en vacker sommardag:

04.35
Klockan 04.35

Men icke så. Klockan fem är det helmulet, halv sex faller ett småaktigt regn. Femton grader, sydlig vind, havet på +16 centimeter.

Hittat denna abstrakta skulptur på stranden. Det är ett äggpaket, tillverkat av en valthornssnäcka:

ägskulptur
Äggkonst

Duggregn hela dan: tre millimeter i mätaren.
Därmed hamnar juni på 60 millimeter. Det är en låg siffra. Medelvärdet för juninederbörden under mina 19 år i Smedsgård är 85 millimeter.