Augusti 2016

spättgömma
Där är den!

Den som vadar i vårt grunda vatten råkar inte sällan skrämma upp plattfiskar som gömt sig i sanden: flundror, spättor, skäddor. De flyr åstad med en kvick sick-sack-rörelse, i ett undervattensmoln av sand. Har man tur stannar flundran en bit bort och gräver ned sig igen, genom att hastigt vibrera kroppen mot bottnen.
Den försvinner inte helt. Man kan ana flundrans konturer, och den ligger med ögonen och munnen ovanför sanden.
Den förfogar över fler tekniska finesser. Jag har gjort en delförstoring av huvudänden. Man ser en hop svarta prickar som normalt inte finns på flundrans hud. Den kamouflerar sig. Den försöker efterlikna sanden. Precis som kameleonter och bläckfiskar kan flundror ändra hudfärg efter omgivningen när de inte vill bli sedda.
Exakt hur de bär sig åt har inte vetenskapen lyckats luska ut. Det man vet är att flundrorna har speciella celler, benämnda kromatoforer, som innehåller pigment i form av mikroskopiska korn. När kornen ligger spridda i cellen syns de inte, men om de klumpar ihop sig blir det en svart prick i huden, som liknar sandens mörka mineral. Men, som sagt, hur en spätta lyckas styra sina kromatoforer är det ingen som vet.

doldisspätta
I kamouflagedräkt


1 AUGUSTI Två millimeter under natten. I gryningen öppen himmel som sakta täpps igen av hopträngda cumulusmoln. Femton grader, vindar från väster, havet på +15 centimeter, snabbt stigande.

Vadar en sväng längs stora reveln, som i och med månadsskiftet är tillgänglig för människor. En vackert rödgul livboj har seglat in, försedd med namnet Bacchus. Någon har förankrat den vid en av länsstyrelsens stoppstolpar. Bojen är svensk, tillverkad av
Fristad Plast AB:

bacchus
Bacchus

Flera småflockar vitkindade gäss i reservatet.2 AUGUSTI Femton grader, tjocka säckmoln, kavata vindar från västsydväst. Havet på +22 centimeter.

Glest med strandgods efter den stormfria sommaren, men här är en tappad plasttoffel:

utgången
Utgången

Och här en urdrucken flaska Janneau Grand Armangac Audace:

urdrucken
Very Superior Old Pale3
AUGUSTI Väderskifte. Bara åtta grader i ottan. Klar himmel med lättsamma molnstråk, en ängslig sydvind, havet på -1 centimeter.

Stora gåsskaror i reservatet. Grågässen har vi redan sett och hört några veckor, men senaste dagarna har både vitkindade och kanadensare sällat sig till ansamlingen. Här är ett gäng vitkindade i första morgonsolen:

gåsmorgon
Gåsuppgång

Seglarkepsar har en medfödd och svårbemästrad benägenhet blåsa i sjön. Det här är en märkesmössa, tillverkad av Douglas Gill i Nottingham, ett företag som specialiserat sig på sportpersedlar för semestermatroser:

gill
Race Collection

Brun kärrhök jagande över strandängen, en numera inte alls ovanlig vanlig syn i augusti:

brunhök
Circus aeruginosus

Regn från 15.30, rikligt.
Femton millimeter fram till klockan 20. Möjligtvis är mer på väg.
Stanna vid 16 millimeter.
4
AUGUSTI Bara en millimeter regn under natten. Under morgontimmarna tillfälligt klar himmel, men sen driver blyfärgade molnbankar in från havet. Sjutton grader, frisk sydvästvind, havet på +12 centimeter.

Spagetti är ordet. Längs hela stranden ligger härvor, tovor och trasslor av hoptjorvad sudare, i knappt millimetertjocka snören, som läckert kryddade pastaportioner.:

pasta-01
Augustispagetti - ett

pasta-02
Augustispagetti - två

pasta-03
Augustispagetti - tre

Ute på en översilad revel går två myrspovar och en kustpipare. Precis samma kombination gick på samma revel den 17 juli. Det kan vara en slump. Inte vet jag:

trion
Vadarvännerna

Hittar död kanin när jag cyklar genom campingen. Det är faktiskt det första kaninkadavret jag sett i sommar, trots att det bör ligga åtskilliga runt om naturen. Nästan alla kaninerna, och de var extremt många, försvann plötsligt i mitten av juli. Orsaken var gissningsvis den nya variant av gulsotsvirus, med beteckningen RHDV2, som spritts i Sverige det senaste året. RHDV2 är ohyggligt smittsamt och dödar hastigt:

RHDV2
Rabbit Hemorrhagic Disease Virus 2

Tjockt med surfare i reservatet. Den här gossen är ända uppe vid Sälarevet och härjar:

sälasurfare
Sälasurfaren5 AUGUSTI Sjutton grader, mycket moln men lite vind. Här kommer en mindre kolonn hungriga kanadagäss i motljus över Smedsgård:

motsols
Breakfast time

Havet på +16 centimeter. Död säl utan huvud på stranden. Den är kapad tvärs av och har stora hål i sidan. Man kan verkligen grubbla över hur sånt går till. Den ligger på nästan samma ställe där ett annat sällik flöt iland den 9 juli:

huvudlöst
Halshuggen

En anonym växtinventerare kliver omkring på strandängen på förmiddagen, medförande en kvadratmeter:

kvadratmätare
Kvadratmätare

Jag kan se den huvudlösa sälen hemifrån. Flera havstrutar är där och hackar.


6 AUGUSTI Snudd på västlig kuling. Sjutton grader, öppen himmel med mulna horisonter, havet på +20 centimeter.

Havstrutarna har jobbat hårt med vår halshuggna säl det gångna dygnet:

sälenigen
Hals- och rumphuggen

Det här är faktiskt mitt allra första ukrainska strandfynd - en flaska vodka av märket Khortytsa. Det lär vara den ledande vodkan i Ukraina, såld även utomlands, men så vitt jag begriper är detta inte exportversionen:

Хортиця
Хортиця

Det här är däremot en gammal bekant - en kaffekapsel till en espressomaskin. Såna låg i mängder på våra stränder förra sommaren. Jag skrev därom den 1 juni 2015:

expresso
Bryggkaffe


7 AUGUSTI Den hårda västblåsten bringar höstkänsla i gryningen. Fjorton grader, förströdda moln, havet på +10 centimeter.

Stranden har fått en lite annorlunda topografi de senaste månaderna. En rad yttre revlar har växt samman till en enda sandbarriär, som sträcker sig från reservatets sydgräns, fyra hundra meter mot nordväst, som en avsmalnande sporre. Det har länge funnits en öppning i barriärens mitt, men den har täppts igen med sand det senaste dygnet. Här är spetsen:

sporren
Stora barriärreveln

I skräpvallen lyser ett grönt fiskenät:

fiskegrönt
Tångfångst

Och en knuten gumminäve:

tummen
Tummen ner8
AUGUSTI Mild och blåsig natt. Sjutton grader i gryningen, vinden från sydväst, himlen jämngrå av inte helt pålitliga moln. Havet på +23 centimeter, på väg uppåt. Gör bort mig i högvattnet.

Som vanligt tar jag mig ut i reservatet från badstranden i söder, där barriären, som jag skrev om igår, har sin början. Där finns en öppning i barriären, en sluss som skapats av flödet ut ur och in i lagunen. Så här ser det ut, med barriären till vänster och lagunen fram till höger:

slussen
Slussen

Gattet jag måste ta mig över är bara några meter brett, men just det skapar en starkt ström, som gröper ur en förrädisk djupränna längs botten. Jag såg rännan redan igår, och vet att jag måste vada i en sväng inåt, där strömmen är svagare. Men jag ser inte botten och därmed inte rännan, och går för snävt. Plötsligt försvinner jag nedåt, med vatten upp till knäna.
Ingen katastrof mitt i sommaren, bortsett från problemet att få stövlarna torra inuti. Men missödet är helt onödigt. En stund senare vadar jag tillbaks med flera centimeter kvar till stövelkanten.

Tar en titt på den huvudlösa sälen. Eftersom jag ser den hemifrån vet jag att där står havstrutar hela dagarna och hugger i köttet, men därav syns föga spår på kadavret:

slesäcken
En säck säl

Enligt prognoserna ska havet stiga över +50 centimeter kommande natt.

Fram på dan storartad turbulens i atmosfären. Klockan tio en brutal skur av den skördeskadande sorten (min potatis), strax följd av denna himlasyn:

lastrada
Molnens väg

Så här ser vädersatelliterna på saken:

57a833bae22b4


Redan klockan elva når havet +51 centimeter och börjar flöda in på strandängen.

Dagens samlade nederbörda: 2,5 millimeter.

9
AUGUSTI En klassisk sommarstorm är vad vi har, om än tekniskt sett bara en kuling, som i tre dygn oavbrutet hamrar mot stränderna, i en välbehövlig renings- och restaureringsprocess efter badsemestrandet. Havet stadigt uppe på mellan +40 och +50 centimeter:

höjdare
Sommarhöjdare

Tretton grader varmt, lättsamma moln driver in från Kattegatt. Det mesta av reservatet står under vatten. Får nöja mig med att promenera bort till Törlan. En myckenhet brunalger är på väg in i vattenbrynet. Hittar i övrigt bara en illa medfaren dansk akterflagga:

dannebrogen
Dannebrog

Något ligger ute på strandängen som lockar till sig trutar. Det ser ut som vår huvudlösa säl, men hur i all världen har den i så fall hamnat där? Kan inte gå ut och kolla utan att skrämma en massa gäss:

truthack
Trutmat10
AUGUSTI Kulingen dundrar natten lång, sturskare än igår. Tretton grader i gryningen, regnbenägna moln belamrar himlen, havet på +41 centimeter.

Blåsten har slitit loss fabulösa mängder tång från bottnarna och vräkt in den mot stränderna, liksom stormen Henri gjorde den 18 september i fjol. Mer är på väg in med dyningarna:

tångbältet
Tångbad

Mestadels är det en strukturlös mix av brunalger och rödalger, men här är ett vackert stycke sockertång, prytt med små spiralformade rörmaskar:

taren
Skräppetare

Hittar en död torsk på stranden. Skadorna i framänden tyder på att den mött sitt torsköde i ett fiskeredskap:

torsken
Gadus morhua

Den har en påfallande apelsinfärgad iris, värd att titta närmare på:

torsköga
Torskögat

Mycket skvättande under dagen har gett tre millimeter. Mot kvällen mojnar vinden, havet drar sig långsamt tillbaka.

11
AUGUSTI Blåsten nedskruvad och vriden mot nordväst. Tretton grader, blå himmel, havet på +20 centimeter. De massiva algansamlingarna dominerar stränderna. Värst ser det ut vid Törlans mynning, som är halvt igenproppad:

tångtörlan
Törlantång

Hör en del smällande i fjärran, som signalerar att det från och med i dag är det tillåtet att jaga grågäss och kanadagäss. Händelsevis passeras jag under morgontimmarna av oväntade mängder vitkindade gäss, som lyckligtvis fortfarande är fredade. De flyger troppvis söderut, varifrån och varthän vet jag inte:

fridlyst
De fridbelysta gässen

Det är, som jag misstänkte, den halshuggna sälen som hamnat på strandängen. Den har av högvattnet lyfts över sandstranden och in i lagunen, där den seglat ett par hundra meter norrut. Den har sen girat åt höger, in i en av ängens rännor, och på något vis baxats upp i gräset. Jag har sett trutar stå där och hacka till långt in i kvällsmörkret, och i första gryningsljuset nästa morgon. De har som synes lyckats sätta i sig en hel del sälkött:

ängssälen
Grässälen

Hör en hel del gluttsnäppor.12 AUGUSTI Äntligen en fridsam morgon. Åtta grader, nästan klar himmel, bara en klen vind från öster. Havet på +4 centimeter.

Många av de vitkindade gäss som flög sydvart igår morse återvände igår kväll och har övernattat i reservatet:

solkindade gäss
Mot morgonsolen

Möter en fridsam sextett kustsnäppor. Det här är ungfåglar, födda ohyggligt långt norrut för bara några veckor sen. Nu är de på väg mot sydväst, med färdplanen inristad i generna. (Jag skrev en vända om kustsnäppornas vedermödor i ett skiftande klimat den 13 maj.) De håller tätt ihop, upptagna med sitt. De har aldrig sett en människa förut och är föga skygga:

k-snäppor
Direkt från Tajmyr

ungsnäppor
Morgonbestyr

Mulnande under morgontimmarna.

Sex millimeter regn under senare delen av dagen.

13
AUGUSTI Natten härjad av hårda vindar och snåla skurar. I gryningen sexton grader och fullt väderbus. Havet på +30 centimeter, regnmätaren på 1,5 millimeter. Kommer inte ut förrän vid åttatiden. Ser att städfunktionen försökt rädda badsäsongen med traktorn:

nyplogat
Nyplogat

Intensivt kitesurfande i reservatet.

Tolv millimeter regn under dygnet, det mesta i en nybrutalistisk eftermiddagsskur.
14
AUGUSTI Blåsigt, blåsigt. Sexton grader i gryningen, molnig men ljus himmel, vinden från nordväst. Havet på +29 centimeter. Får nöja mig med att spankulera längs algvallarna. Här är ett vackert exemplar av rödsallat, i färd med att mista sin färg:

palmaria
Palmaria palmata

I en sanddyn vid Törlans mynning är ett skelett på väg att krypa fram i dagsljuset, sannolikt en säl. Jag minns att här låg en död säl i slutet av september 2014. Det kan vara den:

återseende
Gravad säl

Massorna av inblåsta alger bör rimligtvis gynna vadarna. Här en kärrsnäppa:

algvadare
Algvadare


15
AUGUSTI Stilla nu, femton grader, tjocka moln. Havet på +10 centimeter.

Stod igår kväll vid halv tio och hörde horderna av vitkindade gäss anlända till reservatet, i en oupphörligt tjattrande karavan, ett skådespel jag aldrig tröttnar på. I gryningen ger jag mig bort till Sik för att inte skrämma gässen. De övernattar i Utteros men betar gräs i Morups pastorat, så jag passeras av samma skaror igen, söderut nu, i yviga slingor och kolonner över himlen:

gåsslingor
M-gäss

Sik är alltid rikt på vrakgods. Här en vilsegången norsk (?) högerdoja:

skon
N-sko

En rejäl trälåda, ungefär 120 X 200 centimeter, möjligen härrörande från fiskerinäringen:

låddan
Blålåda

Och en burk som innehållit något tyskt medel för avlägsnande av nagellack, besynnerligt nog med mandeldoft. Består huvudsakligen av aceton:

isana
”Entfernt Ihren Nagellack gründlich und schnell”

Men titta här - en havsörn på Sälarevet! Det är första gången sen den 15 mars. Lockad av gässen förstås. Klockan är 9.30. Det är en gammal örn. Tyvärr ser jag inte vart den tar vägen:

IMG_4113
Augustiörn16 AUGUSTI En natt med månsken och mygg. I ottan åtta grader, lätt nordanvind, flak och sjok av snitsigt räfflade altocumulusmoln:

05.43
Klockan 05.43

Havet på +-0 centimeter. Död ejderhanne på stranden:

ejdern
Somateria mollissima

Kan passa på att skåda den i munnen. Längs undre näbbhalvan finns något som ser ut som sågtänder. Ejdrar äter företrädesvis blåmusslor. Rimligen använder de sågtänderna till att bända loss musslorna från underlaget. Men sen sväljer de musslorna hela. Ejdrar förfogar över ett sofistikerat maskineri i muskelmagen, som krossar musselskalen med en kombination av kemisk frätning och mekanisk kraft:

ejdergapet
Ätverktyget


17 AUGUSTI Tät dimma i gryningen. Sju grader, en nästan omärklig nordvind, havet på +6 centimeter.

Ett säreget sagoaktigt landskap att smyga ut i, med pratsamma gäss överallt men sikten trängd av dimman, under blå himmel och pastellkritade moln:

dimhimmel
Sydgryning

Möter ett suddigt snäppsällskap bland rödalgerna:

dimsnäppor
Snäppnonett

Och en burk prima dansk rödkål i gröngräset, med varumärket Beauvais (I år 1850 grundlagde den 19-årige franskmand Jean-Desiré Beauvais virksomheden..”):

herregårrd
Herregårds
18 AUGUSTI Tio grader i gryningen, öppen himmel, en lätt vind från norr. Havet på -3 centimeter.

Den här bilden blev inte som jag tänkt. Den är tagen i reservatets södra ände, där både lagunen och gränsbäcken mynnar ut, med näringsmättat vatten som gynnar minifaunan. Där går nästan alltid fåglar och plockar smågodis, just nu två eleganta gluttsnäppor. Man kan ana dem mitt i bilden om man vet var man ska titta, men kameran har valt att fokusera på vassvipporna, som i och för sig också är eleganta:

gluttduo-01
Gluttduett - ett

Här är en annan felfokuserad variant där man åtminstone ser gluttarna. Men de är fruktansvärt försiktiga. De har redan varsnat mig i vassen och ställt sig i givakt. Sekunden senare försvinner de med ett högljutt kly-hoo:

gluttduo-02
Gluttduett - två19 AUGUSTI Färgmagi i dag. Havsorisontens molnbankar blandar blågrått med gryningsrosa kulörer, som blödande bly under augustimånen:

färgmorgon
Klockan 05.57

Tio grader, lätt nordan, havet på -4 centimeter. Maneter nu, de första på några veckor. Mest röda brännmaneter, med egensinniga bidrag till morgonens färgskalor:

färgmanet
Blodmanet20
AUGUSTI Vinden har vänt till ostlig. Tio grader, tunna moln skapar en spektakulär soluppgång:

05.37
Klockan 05.37

Havet på -6 centimeter. Enorma fågelskaror trängs i reservatet. För att inte skrämmas cyklar jag bort till Galtabäck och går ut norrifrån. Inte mycket att se här, men stenen vid Uttrans mynning klädd i en vacker grön kjol. Någon har fäst ett rep runt järntenen på dess topp. Det löper några meter parallellt med stranden och försvinner sen ned i sanden:

tenstenen
Stenen med tenen

På norra reveln, mitt i naturreservatet, hukar en olycksbådande tunna i tjugokilosklassen, som innnehåller eller innehållit avfettningsmedel (degreaser). Kommer från Drew Marines holländska bolag i Barnendrecht. ”Miljöfarligt” står det på tolv språk på etiketten: Dangerous for the environment. Umweltgefärlich. Dangereux pour l’environnement. Milieugevaarlijk. Ympäristölle vaarallinen. Produkt niebezpieczny dia rodowiska. Farlig för miljøet. Miljöfarlig. Pericoloso per l’ambiente. Miljøfarlig. Peligroso para el medio ambiente. Perigoso para o ambiente:

drews tunna
Med diklorotoluen

Prognosmakeriet lovar regn framåt aftonen.

Thomas har skickat några vadarbilder, tagna i Sik förra helgen. Här är en gluttsnäppa, med perfekt skärpa, till skillnad från mina i förrgår:

Gluttsnäppa
Glutt i Sik ------------- Foto: Thomas Andersson / N

Två millimeter regn efter mörkrets intåg.


21 AUGUSTI Dimma, dock inte tät. Femton grader, en andlös sydvind, havet på +8 centimeter.

En kort stund efter solens uppstigande öppnar sig himlen, men den stänger strax igen:

öppet uppåt
Klockan 06.06

Intensivt fågelskjutande borta i Lynga. I dimman och sydvinden låter hagelsmällarna som kanonskott. Jag cyklar ditåt, men möts av duggregn. Väljer att istället kolla sensommarens status i Lilla Björkäng. Det ser faktiskt frodigt ut:

rönn
Sorbus aucuparia

björnbär
Rubus fruticosus

Mer skjutande i Lynga på kvällen, långt efter solnedgången.
22
AUGUSTI En gryning som tvekar om vart den är på väg. Tretton grader, svag sydvind, hotfulla moln som emellanåt öppnas mot morgonljus, som i detta bisarra solutbrott:

06.29
Klockan 06.29

Havet på +7 centimeter. Plötsligt massvis med öronmaneter på stränderna, de flesta små, och med en sällan skådad mångfald i färgerna. Måste vara olika populationer som råkat blandas, med de mörkröda mindre än de andra. Av de här tre tror jag att den blåa är en hanne, de andra honor, men jag kan mycket väl ha fel:

blåörad
Blåöron

rödöron
Rödöron

gulörad
Gulöron

Tånghögarna på den kommunala badstranden forslas bort. Inget kretslopp här:

kvittblivning
Kvittblivning

Tjugo i åtta, i exakt samma stund som jag kliver in i stugan efter min morgonrunda, börjar det ösregna. Ger tio millimeter på nittio minuter.

Ännu mer skottlossning i dag.

23 AUGUSTI En oreserverat behagfull morgon. Sexton grader, vindstyrka noll, låga dimmoln tumlar fram på himlen. Havet på +10 centimeter, så stilla att jag tvekar att bryta spegeln med stövlarna:

spegeln
Dagbräckning

Väntar ut gässen i dag. De är välgödda nu och har inte bråttom till frukosten, men flockvis drar de iväg under den ljusnande himlen:

gässen
Mot Morup

Från en av flockarna kommer ett enda gåsdun nonchalant dalande. Ser med förundran att det faller absolut och oklanderligt vertikalt:

dunet
Stillhet

Dagens opportunistiska språklektion - det här plastpaketet har innehållit ”sperziebonen”, som är holländska för spritbönor:

plasten
Gekoeld bewaren

24
AUGUSTI En inte helt perfekt kopia av gårdagen. Fjorton grader, strödda moln, svag sydvind. Havet på -6 centimeter. Strax före soluppgången ropar storspovarna till varandra, som de gör i Utteros en stor del av året. Låter som om de har kontaktbehov efter nattens mörker.

Såg igår att traktorfolket härjade borta vid Törlans mynning. Går dit:

falndern-01
Nystädat - ett

Stranden ser ut som ett slagfält i Flandern, sönderkört av stridsvagnar:

falndern-02
Nystädat - två

Väldiga depåer av tångblandad sand har plogats upp:

flandern-03
Nystädat - tre

En myckenhet marinbiologi ligger begravd i vallarna. Hittar minnet av en trut i massorna:

flandern-04
Nystädat - fyra


25
AUGUSTI Ännu en morgon full av behag. Femton grader, lättsam sydvind, cirrushimmel. Havet på -5 centimeter.

Under en timmes tid, medan solen stiger över Hägared, står jag, så orörlig jag kan, vid lagunen södra ände och fotograferar gäss som ger sig av till betena. Här är en av de första flockarna, som drar inåt slätten under den honungsfärgade himlen:

gåsgryn-01
Gåssorti - ett

Här ett gäng som väljer västerhimlen:

gåsgryn-03
Gåssorti - två

Det är ett makalöst och mäktigt skådespel. De vitkindade gässen är i majoritet. Eftersom de är fridlysta är de mindre skygga än grågässen och kanadensarna och kommer närmre betraktaren:

gåsgryn-02
Gåssorti - tre

Här en bataljon över havet, hoppfullt solbelyst:

gåsgryn-05
Gåssorti - fyra


26 AUGUSTI Sydvinden fortsätter att sopa in varmluft från kontinenten. Sjutton grader i gryningen, trots helklar himmel. Havet på +6 centimeter.

Denna syn möter morgonvandraren - det är fullsatt i reservatet. Jag får hålla mig på avstånd:

fullt
Massrastplats

Och det är inte bara gäss. Här är en hop småvadare, mest sandlöpare, plus kärrsnäppa och strandpipare:

sandaler-02
Strandkantssamling

Landsvägen förbi Utteros ska renoveras under de kommande veckorna, detta enligt Kattegattledens hemsida:

”På sträckan mellan Morup – Ås kommer det att pågå beläggningsarbete under veckorna 35-37.
Vecka 35 fräser man bort linjer. Onsdag vecka 36 påbörjas beläggningsjobbet, som pågår ca 1 ½ vecka. Målning och återställande mot slutet av vecka 37. Vissa störningar kan bli även under andra halvan av september.
Tidplanen hänger ihop med om det regnar eller ej, så det kan bli vissa förskjutningar.”

För övrigt är Kattegattledens byggstart nu officiellt flyttad till 2018. För en del av oss är detta en stor besvikelse.

Strax före klockan 11 landar plötsligt två unga hägrar på strandängen, rätt ut från min stuga. Jag skyndar mig att ta några kort:

möte
Ett sammanträffande

Detta var den tredje bilden i raden. Uppe till vänster flyger en brun kärrhök. En delförstoring:

kärr
Circus aeruginosus

Brunhöken kom alltså alldeles bakom hägrarna. Blev de skrämda? Hägrar har ingen anledning att vara rädda för en kärrhök, vilket de för övrigt också visade genom att landa på ängen. Brunhökar kan ta byten upp till storleksordningen kanin eller dykand, men en häger är alldeles för stor. Kanske reagerade hägrarna ungdomligt instinktivt, eller så var hela händelsen en slump. Här är en bättre bild på den ena hägern:

hägern
Ardea cinerea


27 AUGUSTI Väderskifte under insegling. Blåst från väst, sexton grader, tjocka moln som flyr ostvart under morgontimmarna. Havet på +21 centimeter.

Lite lördagsgodis i vattenbrynet. En före detta gås vars vingar inte glömt fartvinden:

vingar
Slutfluget

Ett platsflöte som flytt sitt metspö:

flötet
Slutflutet

En napp som slutat trösta:

nappen
Slutsuget28
AUGUSTI En kvart över midnatt väcks jag av gässen. Något rävaktigt händer ute på stranden, med full kalabalik bland gässen. Vad det är kan man inte veta i mörkret. Kanske folk är ute och promenerar. Det tar tjugo minuter innan gässen tystnar.

Tjugo i fem väcks jag av ett dovt, lågfrekvent muller från Kattegatt. Det åskar grovt på danska sidan. Jag ser återsken av blixtar åt Anholthållet. En timme senare börjar en tomatröd ljusrand öppnas längs östra horisonten. Jag ger mig ut på stranden strax innan solen ska gå upp och får bevittna den mest sinnesrubbande gryning jag kan minnas. Hela himlen är belyst, inte av solen, men av den röda randen i öster. Det osannolika färgspelet binder samman rymden till en väldig sal, en jättehall av utspillt ljus, med en regnbåge som riktpåle i väster. Kameran vet inte riktigt vad den ska fokusera. Det är som om vi befann oss på en av Jupiters månar:

öster
Öster

norr
Norr

söder
Söder

väster
Väster

Tolv grader, vindstilla, havet på +6 centimeter. En massa gäss ligger i långa gåsrader ute på det blanka havet, som om de tänker simma till Morup.

Sen börjar det regna.
Får åtta millimeter under dagens lopp.

29
AUGUSTI En glåmig och gråblåsig måndagsmorgon, i resolut kontrast mot den himmelska gårdagen. Arton grader i gryningen, vinden västlig, regnskyar över Kattegatt. Havet på +23 centimeter. Som symbol för den återupprättade vardagligheten kommer här en sandstrandssandal av det tyska märket Puma:

puma
Badeschuh

Här kommer Skanska och fräser bort Kattegattleden:

skanska-01
Hyvleriet - ett

Det är den förebådade renoveringen av landsvägen förbi Utteros rullar fram. Vid 18-tiden på måndagen passerar maskinkaravanen Smedsgård.

skanska-02
Hyvleriet - två
30 AUGUSTI Blåsigt från väster. Gässen ligger i lä i lagunen och på stora reveln. Fjorton grader, havet på +14 centimeter. Vacker västhorisont, med låga, blågråa bomullsmoln mot en rosa bakgrund, hur nu det går till:

bomullsmoln
Morgonrodnad

Enstaka kulörstarka rödalger lyser upp den i övrigt ganska tröttkörda stranden:

rödalg
Algrodnad

Av nån anledning har ett gäng omogna tomater spolats upp:

tomat
Tomatrodnad


31 AUGUSTI Västvinden kvar, men nedskruvad. Femton grader, grova molnsäckar på himlen, havet på +8 centimeter.

Hösttecken: råkflockar övernattar ute på stranden. De är ohyggligt vaksamma, och tar till vingarna så fort de ser huvet av en morgonflanör. Detta måste vara vad som återstår av Björkängs råkkoloni efter det av villaägarna föranstaltade utrotningskriget i våras. Betryggande många, verkat det:

råkorna
Råkkompaniet

En mängd söndriga maneter i vattenbrynet. Blåstens verk, kan man förmoda:

manettrasor
Manettrasor

Provfiske på gång. Det inhyrda danska forskningsfartyget Dana trålar i Kattegatt denna afton:

dana
Havundersøgelsesskibet Dana

Därmed är det dags att sparka ut augusti 2016. Månaden har gett 61 millimeter regn, en ganska blygsam siffra. Genomsnittet för augusti är 81 millimeter, räknat på mina 20 år i Smedsgård.