September 2016

bi

uni
Detta är två 25 sekunder långa registreringar av EEG hos en flygande fregattfågel. I det övre diagrammet sover hon med hela hjärnan, i det undre med bara vänstra hjärnhalvan.

Nu är det bevisat - fåglar kan sova i luften.
Detta är en gammal gåta och kontrovers. Vissa fåglar verkar hålla sig på vingarna flera dygn i sträck. Våra silvertärnor, till exempel, med sina fenomenala flyttresor över haven till och från Antarktis. Eller tornseglarna i skyn som aldrig tycks landa, och som om de gör det bara kan lyfta om det blåser. Hur gör de med sömnen?
Det har länge funnits tre konkurrerande hypoteser:
1. Vissa fåglar kan kanske avstå från sömn långa perioder utan att må dåligt.
2. En del fåglar kan tänkas sova i luften, med vingarna på autopilot, ungefär som folk som går i sömnen.
3. Många fåglar har den avundsvärda förmågan att sova med en hjärnhalva i taget. Man kan se det ibland på änder och gäss. De verkar slumra, men håller vakt med ena ögat. Valar och delfiner kan göra likadant. Kanske är det så fåglar sover i luften, med ett öga öppet i färdriktningen.
Sömn kan studeras, hos djur såväl som hos människor, med EEG, som visar hur den elektriska aktiviteten i hjärnan byter rytm under sömnen.
Ett ryskt snille vid namn Alexei Vyssotski har lyckats konstruera EEG-mätare som är så små att de kan fästas på fåglar, med fina guldtrådar instuckna i hjärnan. Ett forskarlag lett av sömnkännaren Niels Rattenborg har gjort det på fregattfåglar på Galapagosöarna.
Fregattfåglar, som närmast är släkt med havssulor och skarvar, gör vidsträckta resor över haven, och har, likt tornseglare, svårt att komma upp i luften om de landat. Femton fregattfåglar försågs med EEG-mätare, och lite annan apparatur, plus ett 3,6 volts litiumbatteri. Hela paketet vägde 55 gram, en bråkdel av fåglarnas egen vikt på 1,5 kilo. Efter åtta rastlösa dygn i luften fångades fåglarna igen, och befriades från elektroniken, som nu registrerat deras sömnvanor.
Resultatet, publicerat i
augustinumret av Nature Communications, blev inte så lite förbluffande. Alla tre hypoteserna visade sig stämma! Flygande fregattfåglar klarar sig med extremt lite sömn, men när de sover gör de det ibland med hela hjärnan, ibland med bara halva.
Riktigt hur detta intressanta besked ska tolkas är inte helt klart, men det betyder att fåglarna är betydligt mer flexibla än någon anat. De kan reglera sin sömn och anpassa den efter behovet för tillfället. Ack om vi människor kunde göra sammalunda!
1 SEPTEMBER Grått och blåsigt, från sydväst i dag. Sexton grader, havet på +14 centimeter, hastigt stigande.

september
Här börjar hösten

Dana blev inte klar igår. Hon fortsätter fiskafänget idag.

2 SEPTEMBER Blåsigt, tjockmolnigt, femton grader. Havet på +15 centimeter.

Förvånansvärt många sandlöpare just nu, diskret plockande bland tången. Det kan förstås mycket väl vara samma fåglar jag ser på samma strandstump varje morgon:

sandlopp
Calidris alba

Algfronten domineras av sudare i yviga härvor och nystan:

snärj
Chorda filum

Tyvärr har hästeriet återvänt efter sommaruppehållet. Förbjudet enligt reservatsreglerna:

trav
Equus ferus caballus

Två millimeter regn under dygnet.

3 SEPTEMBER Västblåsten står på sig, liksom de vidlyftiga molnen. Sexton grader i gryningen, havet på lika många centimeter.

Möter en flock om över femtio sandlöpare, den största jag sett i Utteros. De kommer sprintande över en sandrevel, med den lustigt robotaktiga löparstil som gett dem namnet. När jag försöker följa dem med kameran blir det så här, med de ljusa gestalterna nästan utsuddade, som på en kritteckning:

löp-01
Snabbfotat

Men när fåglarna lyfter blir de plötsligt distinkta, med sina skarpt tecknade vingmönster:

flygarna
I flykten

När jag vadar ut till reservatet varsnar jag ett spöke på havsbottnen. Det är den döda ejdern som jag hittade på stranden den 16 augusti:

bottendöd
Bottendöd

En vit plastburk utan etikett har gått i land. Den innehåller ett vitt, luktfritt pulver som klumpats i fukten. Ser ut som gips:

gipsburken
Dagens post

En helt annan sak. Så här ser Kattegattleden ut sen fräsmaskinen drog fram i måndags. Det går inte att cykla. Man kan förstås hålla sig ute i vägbanan, men då utsätts man för ett ilsket tutande från bilisterna. Enligt schemat ska ny asfalt läggas på, från onsdag och en och en halv vecka framöver:

fräsigt
Fräsigt


4 SEPTEMBER När jag stiger upp går vinden och lägger sig. Vi har ett högtryck på lut, signalerat av en underskön morgon. Tretton grader, moln som bygger mästerliga kulisser runt solens uppgång, som rent astronomiskt sker klockan 06.19. Här är det visuella skådespelet, strax före och strax efter:

06.04
Klockan 06.04

06.25
Klockan 06.25

Havet på +13 centimeter. Möter flera flockar sandlöpare och större strandpipare. En stenfalk jagar sädesärlor över stranden. Tre strandskator kvar i reservatet, liksom förra hösten. Kan det vara samma som tänker övervintra igen?
Och titta här - en häger kliver gravitetiskt i det fridfulla vattnet, en annan sticker upp huvet ur vassen:

hägerdublett
Hägerduo

Trafikdödad min strax utanför reservatet. Den ligger vid landsvägens östra sida, vid pass 200 meter söder om bron över Uttran. Det är svårt att inte känna belåtenhet inför en syn som denna:

IMG_4146
Neovison vison

Precis när solen går ned kommer tre tranor flygande över reservatet. Efter några minuter tre till. De kommer från öster och styr ut över Sälarevet, men följer sen kusten norrut, mot Lerjan eller kanske Getterön. Detta är trantropp nummer två:

trantrio
Trantrio5 SEPTEMBER En fullfjädrad högtrycksmorgon. Vaga molnslöjor längst i söder, i övrigt öppen himmel med en drastisk färgbård längs västra horisonten:

06.21
Klockan 06.18

Åtta grader, lättsam nordostvind, havet på +14 centimeter. Ett grovt fiskegarn har drivit in från havet och installerat sig i sanden:

sanddgarn
Sandfångst
6 SEPTEMBER Sju grader i gryningen, svag vind från sydost, höga molnstråk i nordsydlig riktning. Havet på -3 centimeter, tillräckligt lågt för att blottlägga en bred remsa havsbotten.

Det här flötet, med en mer än fyra meter lång stång, ligger vid Törlans mynning. Det har påskriften VG 86, som är koden för Atlas från Träslövsläge, en båt som fiskar havskräftor utanför kusten:

VG86
Bortflutet

Massvis med sandlöpare ännu, nu med enstaka kärrsnäppor i flockarna:

vadarmix
Vadarparlament

Här en passabel flyktbild:

vadarflyg
Vadareskader

Vi har en ny blå burk på stranden, innehållande rester av nåt slags smörjfett. Etiketten har ryska bokstäver: Солидол, som jag får till Solidol:

ryssburk
Солидол Ж

Till kvällen kitesurferi i reservatet.7 SEPTEMBER Arton grader varmt natten lång, sydvästblåst som dämpas i gryningen, mulet och disigt. Havet på +8 centimeter.

En gråtråkig morgon som denna kan man gå ned på knä och syna några av de många marinbiologiska minicollage som dyningarna radat upp längs stranden, fulla av gåtfulla skärvor och fragment. Vad är till exempel de små vita prickarna som ligger överallt? Jag kan inte se det med blotta ögat, så jag tar hem några och lägger under luppen, men kan ändå inte se vad det är:

pussel-01
Havspussel - ett

pussel-03
Havspussel - två

pussel-04
Havspussel - tre

Sen duggregn.

8 SEPTEMBER Mild natt igen, arton grader rätt igenom. I gryningen nästan vindlöst, med dimma och försök till duggregn. Havet på +-0 centimeter.

Dimman krymper landskapets dimensioner, men stärker alla ljud. Sikten uppskattningsvis 400 meter. Det sitter en fågel och filosoferar på en stolpe utanför stora reveln. Profilen är inte en kråkas:

falken-01
Kortsynt

Jag kan förstora bilden i datorn. Stämmer. En pilgrimsfalk:

falken-02
Falco peregrinus

Stranden fattig på vegetation i år, men här är ett höstfräscht bestånd strandaster, som färgfläck i gråheten:

strandaster
Tripolium vulgare9 SEPTEMBER
Klar gryning, fjorton grader, svag sydvind. Havet på +17 centimeter, efter en hastig stigning under natten.

Reservatet fullsatt igen. Får hålla mig i utkanten, där jag ägnar morgonen åt ett fåfängt försök att förmå gässen passera framför solen. Blir inte bättre än så här:

solgäss
Solgass

Möter en liten tobis i strandkanten. Den ser vilsekommen ut, men när jag ett ögonblick ägnar mig åt gässen passar den på att skyndsamt gräva ned sig i sanden:

Ammodytes tobianus
Ammodytes tobianus

Under förmiddagen passerar asfalteriet Smedsgård:

skanska
Tack Skanska!

Sen kommer dimman.


10 SEPTEMBER
Elva grader, klar himmel men dimma över landskapet. En blygsam sydvind, havet på +6 centimeter.

Helgens fågeljakt i Lynga började redan i går kväll och pågick till långt efter solnedgången. Nu i gryningen ekar skotten tungt genom dimman. Jag cyklar dit på vår jungfruliga asfalt. De sitter på bägge sidor om Morupsåns mynning, tre i norr, två i söder. Möjligen finns det fler jägare jag inte kan se:

danskt-01
Danska skallar - ett

danskt-02
Danska skallar - två

De har placerat ut ett stort antal plastattrapper, av både änder och gäss. De har också en manick som sänder ut grågässens kontaktläte med hög volym.
En av stugorna i Lisered ägs av en dansk. Jag vet inte om han själv jagar, men hans tomt brukar bilda bas för de danska jaktpartierna. Där står i dag fyra danskregistrerade bilar. Alla fyra har varit här tidigare höstar (jag har sparat bilderna).

danskt-03
Plastgässen


11 SEPTEMBER
Väcks kvart i fem av en regnskur. Den är inte allvarligt menad, men vittnar om lynnigt väder just nu. Värre är att havet brådstörtat stigit till +42 centimeter, i strid mot den sydostliga vinden och SMHI:s prognos:

2_ringhals-2

Sjutton grader i gryningen, moln som långsamt skingras. Kan inte ta mig ut i reservatet, men får ett snabbporträtt på våra tre strandskator:

strandtrio
Stannstrandskatorna

En röd manet vaggar i högvattnet, vacker som en höstblomma:

röding
Cyanea capillata

Sen kitesurfare i reservatet.

draktrio
Triss i drakar


12 SEPTEMBER Bara fem grader i morgonväkten, efter en klar och vindfattig natt. Gäss i enorma skaror, högljudda hela natten. Man kan tänka sig att skjutandet söderöver koncentrerat dem till Utteros. Havet på +13 centimeter.

Måndagsfärger i strandkanten - ett stycke frisk havssallad och en havererad ballong från ingenstans:

salladen

Salladsgrönt

ballongen
Ballonggult

Vid sjutiden gammal havsörn på Sälarevet:

höstörn
Höstörn13 SEPTEMBER Fjorton grader, klen ostvind, osorterade moln. Havet på +18 centimeter. Jag begriper inte varför nivån är så hög, och det gör uppenbarligen inte heller SMHIs dator, vars prognos låg 15 centimeter lägre. Vi har haft en tendens till högt vattenstånd ända sen midsommar.

Jag har sen ett år tillbaka en mapp på min hårddisk som heter ”gäss i luften”. Den innehåller nu 488 bilder. Det fullkomligt idiotiskt, men jag kan inte låta bli. Här kommer en till:

gåsnytt
Motljusgäss

En annan vurm är sandlöparna. De är fortfarande i majoritet bland reservatets rastande vadare, minst tre gånger fler än kärrsnäpporna. Det är lite av en specialitet för Utteros, tror jag. Nere i Falsterbo, där man räknat flyttfåglar sen den 11 augusti, har man hittills prickat av 4 865 kärrsnäppor och 21 sandlöpare..

löpnytt-01
Sandstrandlöpare

Myggen har piggnat till i septembersolen.

Under eftermiddagen når temperaturen 27 grader.

14 SEPTEMBER Mera värme. Femton grader i gryningen, timid ostvind, molnig men ljus himmel. Havet på +8 centimeter.

En stor del av gässen ligger ute på havet, av någon anledning. Jag kan gå en runda på stora reveln utan att skrämmas. Där ligger en gammal bekant:

tumlarskallen-01
Valskalle - ett

Det är förra höstens tumlare, den som jag hittade den 28 oktober, men som nog flutit in tidigare. Den blev en lite makaber följetång fram till jul. Särskilt minnesvärd var dess sju meter långa tarm, som en trut lyckades dra ut i hela dess prakt. Nu finns bara skallen kvar, blekt och renfrätt av vädrens krafter. Här är dess lustigt näbbformade front:

tumlarskallen-02
Valskalle - två

Också en krickas vingar, av nyare datum. En av de glansigt gröna täckfjädrarna tittar fram:

krickvinge
Anddräkt

Två fullvuxna havsörnar på Sälarevet klockan 13.30. Detta är intressant. Att de sitter på samma sten måste betyda att de har nåt ihop. Notera att gässen, eller många av dem, valde att lägga sig ute på vattnet istället för att fly till grannkommunen. Bilden är som vanligt suddig. Örnarna sitter allra längst norrut på Sälarevet, så avståndet är stort:

duo
Höstduett


15 SEPTEMBER Elva grader, klarnande himmel, vinden nordostlig men utan substans. Havet på +7 centimeter. Gässen utspridda i dag, möjligen som följd av störningar igår kväll (ryttare, joggare, lågsnifffare). Många ligger troppvis långt ute ute på havet, där de alltid och instinktivt bildar kolonn:

gåsraden

En radda gäss

Alldeles för sent upptäcker jag ett sällskap sandfärgade fåglar strax framom mig på stranden:

sextetten-01
Piparsextett

Det är ljungpipare, betydligt ovanligare på våra flacka stränder än dess nära släkting kustpiparen.
På 1800-talet, när den halländska skogen skövlats och landskapets merpart bestod av trädlösa hedar, var ljungpiparen en av de vanligaste häckfåglarna, men de försvann med granifieringen. Enligt ”Hallands fågelatlas” är beståndet nere i högst fem par.
Här är en delförstoring:

sextetten-02
Pluvialis apricaria

Åtta sekunder senare lyfter alla sex samtidigt:

lyftet
Lyftet16 SEPTEMBER Var är gässen? I gryningen ligger stranden helt förbryllande tyst och öde. Här har myllrat av tusentals gäss varje morgon i många veckor. Nu är de borta. Det var fullmåne i natt…

Elva grader, mycket moln, kraftlös ostvind. Havet på + 4 centimeter. Jag skyndar ut.
Nej, reservatet är inte helt tömt på gäss. Norr om Uttran finns en hel del, kanska några hundra. Det är den södra hälften som är utrymd.
Vad kan ha hänt? Jag gillar inte att spekulera, men vi vet att rävar raskar i reservatet om nätterna. Vi vet också att det hör till gässens instinkter att flytta runt en del för att gäcka jägarna. Inte vet jag.

Inte heller vet jag om räkor ömsar skal vid fullmåne. Det låter bisarrt. I vilket fall ligger det mängder med små, elegant finstrukturerade räkskal i vattenbrynet:

räkorna
Räkfrossa

Också en vilseflugen keps, av märket Swedteam. Det är ett företag som specialiserat sig på jaktpersedlar, med hemvist ”i de djupa jaktskogarna i Länghem tre mil söder om Ulricehamn”:

swedteam
Avblåst

Skanskas mannar putsar vägkanterna i dag, tacknämligt för oss cyklister som förväntas balansera i randzonen:

skåningarna
Skaningarna17 SEPTEMBER
Lika ödsligt idag. Inte en gås söder om Uttran. Ser att Getterön räknade in 9 600 vitkindade gäss under fredagen, så det är ingen panik. Tio grader i gryningen, samma snälla ostvind, nästan inga moln.

Havet på -3 centimeter. Det stabila vädret gör stranden fattig på nyheter, men jag hittar en ensam kvist blåstång som åldras i skönhet:

blåst
Fucus vesiculosus

Och sandlöparna löper ännu:

löparpar
Parlöpare


Det är torrt, som det varit i stort sett hela året. Vi har bara fått två millimeter i september.
18 SEPTEMBER Tio grader, lite skarpare ostvind, mulen himmel med ljusa horisonter. Havet på +1 centimeter. Cyklar bort till reservatets nordprovins och får bevittna en kortvarig soluppgång:

sol&vind
Sol & vind

Återser trevligt nog våra tre strandskator. Också ett gäng myrspovar, förmodligen samma som stod och sov utanför Smedsgård i fredags:

spovsexa
Spovsexa

Mitt på stranden ligger två par gåsvingar, bisarrt lika som tvillingar, bara hundra meter från varandra. Örngott. Kan ha legat där länge:

vimg-01
Kadavervingar - ett

ving-02
Kadavervingar - två

Mindre ordning på de levande gässen. Småflockar flyger åt alla håll. Det är synbarligen uppbrottstid, vilket också bekräftas av siffrorna från Falsterbo. Där har man hittills i år, alltså sen den 1 augusti, noterat 3 180 sydsträckande vitkindade gäss. Av dem kom 1 610, alltså mer än hälften, igår, lördag.
19 SEPTEMBER
Tolv grader, svag sydvind, pärlemorhimmel med maktlystna molnridåer i väster:

västermoln
Västerväggen

Havet på +2 centimeter. En mängd magnifika maneter har gått i kvav på stranden de senaste dagarna. Några exponerar med utsökt finess sina inre strukturer i sönderfallet:

manetinnanmäte
Manetinnanmäte

Pilgrimsfalk vilar på en sten innanför Sälarevet. Svåröverskådliga gåsskaror norr om Uttran, grå och kanadensiska. Under morgonen kommer flera stora flockar vitkindade sydvart över reservatet, möjligen från Lerjan eller Getterön. Falsterbo rapporterade 1 900 utsträckande vitkinder på söndagen.

20 SEPTEMBER
Vinden nu nordlig men klen. Nio grader, nästan klart, havet på -2 centimeter. Under ett stadigt högtryck, som det vi begåvats med i september, styrs havsnivån nästan helt av tidvattnet:

5_ringhals-12


Ute på det aluminiumfärgade havet simmar småskrakar flockvis:

skrakhav
Skrakhav

Ansamlingarna av tomma räkskal är verkligen förbluffande:

skalen
Skalbolag

Stora mängder gäss igen, norrut från Sälarevet.

Den här bilden är tagen en kvart efter solnedgången. Färgerna stämmer hyfsat. I mitten ser man Sälarevet med en svärm av vad som faktiskt är vitkindade gäss. I bilden finns också flera suddiga fläckar, som ser ut som damm på linsen, men som är nåt slags höstmyggor som är ute och flyger framför kameran:

19.33
Klockan 19.33

21 SEPTEMBER Tio grader i gryningen, lätt men kännbar ostvind, nästan molnlös himmel. Havet på -3 centimeter.

De vitkindade gässen, som anlände igår efter solnedgången, är kvar runt Sälarevet, men ger sig av när solen kommer upp, möjligen skrämda av morgonens hägrar. Ser inte många vadare, men här är en grupp rastande större strandpipare:

ststrandpip
Charadrius hiaticula

En hel del gäss övernattar numera vid Törlans mynning. Går dit och hittar de sorgliga resterna av en Kanadagås, inpackad i ett rufsigt fjäderbylte. Kanske skadeskjuten:

gåsbyltet
Gåstrasa

Tranflock över havet. Perfekt flyttväder för dem:

tranorna
Tranelva

Tranorna vänder in mot slätten i en skarp gir, som ser lite besynnerlig ut på bilden. De styr med sina långa ben. Här är en delförstoring:

trankrumbukt
Vänstersväng

Havsörn på Sälarevet vid lunch.

De vitkindade fortsätter att förbluffa. I dag, onsdag, har 10 750 sträckt ut från Falsterbo. Därmed är siffran för i år uppe i 18 390. Samtidigt har reservatet fyllts på med nya skaror vitkindade.22 SEPTEMBER Höstdagjämning. Blygsam ostvind, havet på -3 centimeter.

Ägnar morgonen åt himlen, som inviger hösten med en praktfull serie tavlor i senromantisk stil. Över östra horisonten löper en tunn, snedställd molnfront, som av gryningens fingrar plötsligt färgas rosenröd, eller kanske är det vinröd. Solen går inte upp förrän klockan 06.57:

06.36
Klockan 06.36

06.40
Klockan 06.40

Över havet ligger en låg länga cumulusmoln, som en fjärran bergskedja som etappvis reflekterar det yrvakna solljuset:

06.33
Klockan 06.33

06.54
Klockan 06.54

07.11
Klockan 07.11

Havsörn på Sälarevet strax före åtta.
Vid tre på eftermiddagen sitter den där igen, om det nu är samma.

23 SEPTEMBER Tio grader, sydvind, ombytlig himmel med våtgråa moln insmygande från väster. Havet på -1 centimeter. Hot om blåst och stigande vatten till kvällen.

Det kan behövas. Stränderna är bemängda med sommarens osorterade skräp och avskrap, framför allt miljoner strödda fjädrar. Lagunens yttre strand ståtar just nu med vit ruggningsrand, markör för högsta vattenlinjen:

fjäderrand
Avruggat - ett

Mest är det dun och fjun, men det finns också en kategori större fjädrar, drygt 30 centimeter långa, med delikata mönster i svartvitt:

trutrugg-01
Avruggat - två

Det är trutarna som släppt sina vingpennor för vindarna:

trutrugg-02
Avruggat - tre

Havsörn står och äter på något på Sälarevet strax efter 14.
24 SEPTEMBER Tretton grader, mojnande nordvästvind, trivselskapande tussmoln på himlen:

tussigt
Cumuluskö

Havet på +12 centimeter, efter en blygsam nattlig topp om +28, som lämnat kvar en osorterad mix av makroalger i vattenbrynet:

algblandning
Nattens skörd

Möter en ensamkommande högerstövel i morgonsolen:

stöveln
Höststövel

Havsörn på Sälarevet före åtta.

25 SEPTEMBER Tio gryningsgrader, sydvind, himlen mestadels utan moln. Havet på +5 centimeter.

Vandrar runt stora reveln, där de stora bestånden glasört nu lyser höströdare än jag kan påminna mig från förr:

rödört-01
Rödört - ett

rödört-02
Rödört - två

Hittar det tillplattade och intorkade akterpartiet av en mindre säl som jag inte känner igen. Kan vara en rest från 2014:

sälakter
Sälslut

En del skjutande i Lynga, fast inte så intensivt som sist.


26 SEPTEMBER
Tolv grader, lättsam sydvind, tunna, höga molnstråk från norr till söder, här sedda från ovan:

57e89bb2c517d

Och här från strandens nivå:

06.48
Klockan 06.48

Tusentals vitkindade gäss igen. Just som solskivan blir synlig över horisonten lyfter de första hoparna och flyger sydvart längs molnstråken. Det tar en kvart innan alla passerat:

gåsstråk
Gåsstråk

Havet på +13 centimeter.

Till lunch kommer gässen åter, och ställer sig i en massiv kolonn på stranden utanför Smedsgård.

gåsräckan
Gåsstrand

Jag får för mig att räkna dem, men när jag hunnit till 1 400 går larmet. Skälet ser ut så här:

örnparet
Honan till höger

Örnarna stannar i reservatet i två timmar, fast de flyttar på sig några gånger, till Sälarevet, till Uttrans strand och tillbaks till Smedsgård. De håller tätt ihop hela tiden. De flesta gässen kvar, både i norr och i söder. Man kan tänka sig att örnarna blir frustrerade av dessa enorma mängder potentiella men inte alldeles lättåtkomliga bytesdjur, eller kanske känner de snarare välbehag, om det nu alls finns något i deras hjärnor som motsvarar dessa begrepp. Kvart i fyra försvinner örnarna mot nordost. Jag tappar bort dem bland gässen.
Strax efter klockan 17 kommer örnarna tillbaks, flygande söderut över stranden. Stor kalabaluns bland gässen igen. Havsörnarna försvinner nedåt Morup. Synnerligen intressant. Jag har odlat en vag tanke om att den ena av dessa bägge örnar kan vara överlevaren från paret som häckat i Halland de senaste åren. Detta är en ren spekulation, men det finns skäl för fågelskådarna att spana efter örnhäckning till nyår...27 SEPTEMBER Vädret lutar mot höst, men bara långsamt och tvekande. Tretton morgongrader, mulen himmel, timid vind från sydost. Hela kusten full av gäss, så långt kikaren når. Cyklar bort till Sik för att inte störa i reservatet. Havet på +8 centimeter:

kallfront
Kallfront

Fler småvadare i dag. Några myrspovar. En höstflock om sju strandskator. En ung brushane:

brushanen
Philomachus pugnax

Och här en kustpipare som i pedagogiskt syfte visar upp sin armhåla:

armhålan
Pluvialis squatarola

Inte mycket vrakgods efter septembers stiltje, men i tångvallen ligger en ficklampa och lyser gul:

lampan
Nödljus

Havsörn på Sälarevet under förmiddagen.
Till kvällen dubbelörn igen, på samma plats.


28 SEPTEMBER Väcks av ovädret kvart över ett på natten. Blåststötar skakar stugan, regn knattrar mot väggarna. I gryningen har sydvästvinden dämpats och skurarna glesnat. Sexton grader, havet på +29 centimeter. Efter halv åtta ljusnar himlen i väster, som om solen tänkt gå upp där istället:

väst
Mot väster

Ostkanten ser mera hotfull ut:

öst
Mot öster

Flera monstermaneter i vattenbrynet. Den här har hamnat upp-och-ned:

felvänt
Manetmissöde

Nattens regn gav tre millimeter.


29 SEPTEMBER Sjutton grader varmt i gryningen! Blåsigt från sydväst, med korta skurar. Två millimeter under natten. Havet på +35 centimeter, efter en topp på +48 igår kväll. Ännu högre nivåer förutspås framemot aftonen.

Reservatet under vatten, men jag kan flanera längs badstranden, som fått den förnyelse vi väntat på. Äntligen frisk sågtång, med färg av nygräddat bröd, och frodigt grönt ålgräs:

gult&grönt
Höstskörd

Också en skönt kolorerad sjöstjärna, den första på länge:

stjärna där
Stjärnklart

Småvadare snor runt. Mest strandpipare, med inslag av kärrsnäppor:

småflock
Piparpaus

Havet når +50 centimeter vid 16-tiden och börjar strömma in över strandängen.

30 SEPTEMBER Kulingen har bullrat natten igenom, med kulmen timmarna efter midnatt. Tretton grader i gryningen, långsamt mojnande västvind, grova moln över himlen. Havet på +52 centimeter, efter att ha nått +61 igår kväll.

Påminns om stormen Henri den 18 september förra året. Liksom då har enorma mängder rödalger hävts in mot stränderna. Det mesta ligger kvar ute i det grunda vattnet, och bildar en tjock och närande grönsakssoppa, som vågorna inte rår på:

alghav
Strandsoppa

En stackars torsk har landat långt upp på den kommunala badstranden, sannolikt ett offer för kustfisket:

torskat
Utfiskad

Hörde mycket gåstjatter utifrån mörkret sent igår kväll. Borde vara förvirrande för dem att stränderna försvunnit under högvattnet, men de kan konsten att improvisera, och de ger sig av till betena i vanlig ordning i soluppgången.

Sent om kvällen ett litet oväder, med en åskknall och en millimeter väta. Därmed har vi gjort slut på september också, en månad full av sol, men med bara åtta millimeter regn.