Oktober 2016

frost
Disneyland

Det kan vara inbillning, men jag har en känsla av att kvantiteten skräp på våra stränder minskat på senare år, samtidigt som det blivit intressantare. De banala schampoflaskorna och juicepaketen tycks fasas ut, till förmån för ett mera kosmopolitiskt avskräde, som, bortsett från att det förfular naturen, kan vara rätt allmänbildande.
Här är ett exempel. På den större reveln i reservatets norra zon ligger, bland gåslortar och ankdun, en färgglad plastboll med motiv från ”Frozen”, som är en animerad Disneyfilm som jag förhoppningsvis aldrig kommer att se. Den uppges vara inspirerad av HC Andersens saga ”Snedronningen”, som jag inte kan komma ihåg att jag nånsin hört talas om.
Bollen är tillverkad av det franska företaget Tap Ball 2000, som avlades 1959 när paret Antoinette och Jacques Sanges började göra bollar hemma i garaget. I större skala startades tillverkningen 1974, och riktigt stor blev den när ett kontrakt med Disney tecknades 1987. För två år sen flyttade Tap Ball 2000 in i nya lokaler, med adressen 1
2 Place J Jaurès, 94270 Le Kremlin-Bicètre.
Jean Jaurès var en framstående socialistisk och antimilitaristisk politiker, född 1859, mördad i Paris den 31 juli 1914, alltså dagen före det världskrig som han kämpade för att avstyra.

Kremlin-
Bicètre är en liten kommun strax söder om Paris. Där låg på 1200-talet en herrgård, ägd av en John de Pontoise, som kom från trakten, men som på något sätt lyckades bli biskop i engelska Winchester. ”Bicètre” är helt enkelt en förvanskning av ”Winchester”.
Där herrgården legat byggdes på 1600-talet ett sjukhus, där franska armén efter 1813 inhyste krigsinvalider från Napoleons ryska fälttåg. Nära sjukhuset låg en krog, som soldaterna skämtsamt döpte till Kremlin. De hade varit i Moskva och sett originalet.
Där ser ni. Så brokig blir världen när man bor vid havet och har bredband i stugan.

Le Kremlin
Le Kremlin-Bicètre


1 OKTOBER
I gryningen tretton grader, frisk med falnande västvind, halvklarnande himmel. Havet på +31 centimeter. Gäss i massor ligger hoppackade utanför Smedsgård.

Kan bara förundras över de sanslösa mängder alger havet återigen spytt upp:

algbältet
Årets skörd

Men titta här - en tärna! Den borde väl egentligen vara i Afrika vid det här laget. Såvitt jag kan se är det en fisktärna, iförd vinterdräkt. Bilden är ett rent slumpskott - jag bara chansade:

tärnan-01
Oktobertärna


Morgontidig kitesurfare försöker trotsa vinden men hamnar i inlandet:

torrsurf
Torrsurf

Sen behagfullt höstväder. Tar en tramprunda inåt slätten; möter glada cirklande i termiken.


2 OKTOBER
En superb oktobergryning. Sju grader, klar himmel, svag ostvind. Havet har retirerat till +9 centimeter, och lämnat kvar en hundra meter bred filt av alger. Kan problemfritt promenera på havsbottnen utanför filten, medan morgonen rodnar över Kattegatt:

morgenröte
Västern är röd

Filten är vävd av rödalger med trådar av ålgräs i varpen, och ibland ett animaliskt inslag:

väven
Insyltad manet

Stora mängder grågäss utanför Törlans mynning, högljudda. De vitkindade ligger norröver, upp mot Sälarevet:

vitkinderna
Gåsmassorna

Vårt nya örnpar avnjuter morgonsolen på Sälarevet.

Häromveckan målade Skanska stödlinjer på vår nyasfalterade landsväg. En del av dessa har sen dess fyllts i med reguljära ränder. Men förbi Björkäng har något hänt. Det ser ut som om vägingenjörerna inte är överens om riktlinjerna. Målandet har avbrutits. Mitt i vägbanan finns detta gåtfulla meddelande från signaturen J. G. :

stopp!
Betänketid3 OKTOBER
Tio grader, en lite vass nordostvind. På himlen en originell variant av ”halvklart”: mulet i söder, molnfritt i norr. Frontlinjen, som inte är helt rak, passerar Utteros vid sjutiden:

kanten
Himmelshalvering

Molnflaket är på väg söderut. På den här satellitbilden, från klockan åtta, ligger bakkanten över Falkenberg:

57f1f6f1b8e0b

Havet nere på -12 centimeter. De därmed frilagda stränderna bjuder på en nyhet: kammaneterna har återvänt! Här en av de få som ville ställa up på bild. Hon är vacker som en ädelsten, fast jag tror arr den gula färgen egentligen tillhör den uppgående solen:

kamm
Mnemiopsis leidyi

De sköra kammaneterna har landat på våra stränder några enstaka gånger genom åren, men förra hösten kom en plötslig invasion, som jag beskrev den 7 oktober 2015. De är inte lika många idag, men de kan bli fler.
Kammaneten är det äldsta av alla djur, hävdade en forskningsrapport häromåret, byggd på DNA-analys av just den art som just nu skvalpar ute i vattenbrynet. Jag skrev om detta den 14 december 2013.
Men den slutsatsen har ifrågasatts, i en mycket
kritisk analys som kom i julas, vilket lett till en hätsk men intressant vetenskaplig kontrovers om urdjuret. Vilka kom först, kammaneterna eller svampdjuren?
Händelsevis passar ett av de uråldriga svampdjuren på att visa upp sig i reservatet, samtidigt med kammaneterna:

brödsvamp

Halichondria panicea

Tranor i luften. Önskeväder för dem. De som följer kusten blir inte sällan intresserade av våtmarkerna runt Utteros, och gör en extra sväng eller två:

tranorna-02

Klockan 15.21
4 OKTOBER
Höstkänning - bara två grader i ottan. Noll moln, lätt nordostvind, havet på -10 centimeter.

De vitkindade gässen står uppradade i vattenbrynet. Till skillnad från de mer morgonpigga grågässen inväntar de vitkindade solen innan de ger sig av:

gåsotta
Gåsotta

Vi har en blå burk i reservatet som utfört en mirakulös manöver. Det finns en bild den 6 september när den just blåst in från havet och står på skrådden på en revel, till synes beredd att segla vidare i nästa högvatten. I mitten på september var läget ännu mer prekärt:

ryssen-02
13 september

Men titta nu här! Med hjälp av förra veckans kulingar har ryssburken lyckats gräva ned sig i sand upp till halsen, och går inte rubba. Jag förmodar ett det beror på att det finns mycket kvar av innehållet, som består av smörjfett, och att det är tämligen tungt:

ryssen-01
4 oktober

Havsörn på Sälarevet.

5 OKTOBER
Tempen kryper sakta nedåt under natten, men stannar strax under +1 grad. Vinden nordlig, himlen klar, havet nere på -26 centimeter, den lägsta nivån på många månader. Det är som att gå ut i ett helt nytt landskap, med förut aldrig skådade revlar, sporrar och laguner:

lågvattwn
Nyskapad strand

Massvis med kammaneter i dag:

solkam
Geléinvasion

En pilgrimsfalk har placerat sig i reservatets geometriska mittpunkt. Gör några eleganta flyguppvisningar som jag tyvärr inte lyckas fotografera:

pilgrimmen
Falco peregrinus

Nu är de tre vindkraftverken i Utteros demonterade. Det ser lite tomt ut. De har stått där och snurrat sen 1995:

slutsnurrat
Avblåst6 OKTOBER Hårda vindar från nordost, upp till kuling på Kattegatt. Fyra grader i gryningen, klar himmel men moln över Jylland. Havet på -26 centimeter.

Stort gåslarm tio minuter före soluppgången. Havsörn på ingående:

gåsröra
Gåskaos

Extremt gott om nyömsade räkskal just nu, stora, skimrande i morgonsolen:

solräka
Solräka7 OKTOBER Fyra grader, nordostvinden mindre ettrig i dag, klar himmel men moln in från horisonterna. Havet på -19 centimeter.

En stadig ström av brännmaneter seglar in från Kattegatt. Våta maneter är knepiga att fotografera för reflexernas skull, men här är en som torkat in i sanden, men ändå lyckats hålla kvar sitt mandalamönster:

mandalamanet
मण्डल

Färre gäss i dag. Kan smyga ut till Sälarevet och buga mig för Gudruns tunna. Hon ser ut att vara i god form, med ett nytt hudskikt av rankfotingar och grönalger, anlagt under sommarmånaderna:


gudrun oktober
Våra trogna tunna

Örnparet på Sälarevet vid 11.30. Stora flockar tranor sträcker söderut längs kusten.
8 OKTOBER Fyra grader, snudd på fem. Nordostvinden består i försvagat skick, himlen bjuder på skådespel:

07.31
Klockan 07.31

Bilden är tagen i Sik, där vadare rastar i smågrupper, här två kärrsnäppor:

kärrsnäpp
Snäppar

Havet på -18 centimeter. Magnifika maneter strödda längs stranden, mångfaldiga till färg och form:

manetexpo
Lördagsgodis


Väggubbarna har löst knuten:

nymålat
Nymålat

Havsörn på Sälarevet, omsvärmad av kråkor, vilket betyder mat inom räckhåll.


9 OKTOBER
Vaknar vid ett stilla regn, ett sällsynt fenomen denna höst. Fem grader, den envetna nordostvinden lite ettrig i dag, havet på -21 centimeter.

Upptäcker till min förvåning att strandstädning pågår utanför campingen - klockan sju en söndagsmorgon i oktober! Strategin är att transportera ut tångmassorna och dumpa dem vid dagens tillfälliga strandlinje, hundra meter ut från klitterna. Vet inte om detta är till glädje för någon annan än traktorföraren:

höststädning
Återbäring

Maneterna bara väller in. Också mycket kammaneter, fast de syns inte mulna dagar:

manetträngsel
Manetträngsel

Skjutande åt diverse håll, nu mest i norr. Bläsänder i lagunen.

Det senaste dygnet har gett fyra millimeter regn i form av smärre skurar.

10 OKTOBER Fem millimeter regn under natten, sporadiskt dugg under morgontimmarna. Åtta grader, nordostvinden försvagad, havet på radikala -30 centimeter. Det är höst, en mild men grå och fuktmättad oktoberhöst. Men stranden har ett annat och kontrasterande budskap:

manetism-01
Manetmani - ett

”Psykedeliskt” är det ord som anmäler sig till tjänstgöring. Havet har producerat en ändlös kavalkad av slemmiga blommor, färgsstarka, sinnrikt mönstrade, outgrundligt mediterande i vågskvalpet. Några är nästan en meter tvärs över. Vi har sett manetinvasioner förut, men aldrig så visuellt spektakulära. I lågvattnet kan jag obehindrat vada över Törlan och vandra söderut. Det tar aldrig slut:

manetism-02
Manetmani - två

manetism-03
Manetmani - tre

manetism-04
Manetmani - fyra

Stora mängder vitkindade gäss har lämnat landet den senaste veckan, med dagssummor på flera tusen i Falsterbo. Totalt ligger årets siffra på 84 000. Men vi har många kvar ännu i Halland.
Också tranorna har passat på att ge sig söderut i högtrycksvädret. Årets summa hittills är 7 480 tranor, varav det stora flertalet passerade Falsterbo i måndags och tisdags.11 OKTOBER
Höst, som sagt. Sju grader, mörkt och mulet, en envis nordostvind. Havet på -21 centimeter.

Säl igen, en liten knatte. Den ligger på stora reveln, och har troligen gjort så sen högvattnet den siste september. Saknar ögon, men i övrigt oskadad:

sälen
Sällik

Här är en annan kamrat som tröttnat på livet. Jag får det till en slätvar, ett ovanligt strandfynd. Lite sliten av dyningarna. Notera att den, till skillnad från spättorna, har ögonen till vänster:

flundran
Scophthalmus rhombus

Hade tänkt gå förbi maneterna idag, men den här konstruktionen kan jag inte motstå:

maneten
Gravad manet12 OKTOBER
Fem grader, nordostvinden lite lynnig, himlen täckt av pärlemorfärgade moln. Havet på -23 centimeter.

Tjockt med gäss i reservatet. Går söderut istället, över Törlan, ned till Norra Lyngen. En välbalanserad häger håller utkik:

hägerbalans
Postering

På vissa strandavsnitt blir algerna alldeles vita, som yoghurt, när de jäser. Märkligt fenomen. Jag antar att det beror på vilken art av bakterier som står för nedbrytningen:

algvitt
Snövit förruttnelse

Hittar, förbryllande nog, en slätvar igen, ett par kilometer söder om gårdagens. De kan ha dumpats från något fiskefartyg som ”oönskad bifångst”, men det är bara en gissning:

varigen
Varkadaver

Små grupper myrspovar och kustpipare. Kvart över åtta flyger en havsörn norrut längs kusten.


13 OKTOBER Fem grader, klar himmel, vinden rent ostlig. Havet på -17 centimeter.

Utomordentligt vackra strandlinjer just nu, med vida bågar, parabler och opportunistiska bassänger:

strandlinje-02
Åt söder

strandlinje-01
Åt norr

Ännu en bataljon amerikanska kammaneter har stigit i land i reservatet:

amerikanen
Slutkammat

Och vad är detta för ett mystiskt djur? Svar: en halv majskolv, med ett enda korn kvar. Bönderna har nyligen skördat majsen, med maskiner som lämnar en hel del spill till kråkfåglarna att ta med ut på stranden:

masjen
Zea mays

14 OKTOBER Fyra grader i gryningen, med en hårdnande nordvästvind som gör livet bistert för strandvandrare. Dock bjuder himlen på en storartad färgouvertyr. Tjugo minuter före soluppgången ser det faktiskt ut så här:

07.23
Klockan 07.23

Och här är samma moln från 800 kilometers höjd:

580076c6e4863


Havsörn på en sten utanför Sälarevet, som i det låga vattenståndet förvandlas till en udde i havet:

lågvattenörn
Lågvattenörn

15 OKTOBER Fem grader, bara tunna moln, blåsten en plåga. Havet på -26 centimeter, efter ett bottenrekord på -46 vid midnatt. Det har alltså lyckats stiga med två decimeter på sju timmar.

Manetexpon har ingått i en ny fas. Istället för de praktfulla blommorna har vi nu spontanistiskt torrlagda installationer i sanden, var och en med sin egen struktur:

tork-01
Manettårta - ett

tork-02
Manettårta - två

tork-03
Manettårta - tre

tork--04
Manettårta - fyra

16 OKTOBER Regn. Två millimeter under natten, mer under morgontimmarna. Vinden ostlig och tämligen timid, havet på -24 centimeter. Regnet signalerar slutet för vårt mäktiga hösthögtryck, fast prognoserna spår fortsatt ostliga vinda tio dygn framöver.

Ägnar den lite dystra morgonen åt att fotografera ett par skor. Det är egentligen sandaler, av märket Gezer, tillverkade i Istanbul. De ligger på stora reveln, ungefär åtta meter från varandra:

terlik-01
Turktoffla - höger

Detta är ett mysterium. Antag att de seglat in från havet, kanske tappade från en båt. Hur har de då hamnat så nära varandra på stranden? Å andra sidan kan någon Utterosbo ha råkat lämna kvar dem. Men hur glömmer man två sandaler med åtta meters lucka?

terlik-02
Turktoffla - vänster

Havsörnparet på Sälarevet.

Vi har fått åtta millimeter duggregn under dygnet, inkluderande de två under natten.


17 OKTOBER Sex grader, svag ostan, gråtråkigt och fuktigt. En millimeter regn under natten. Havet på -24 centimeter.

En del vackert bleknande rödalger fångar blicken. Här två varianter av kräkel, även känd som gaffeltång:

gaffel-01
Furcellaria - ett

gaffel-02
Furcellaria - två

Möter en flock om tjugo prutgäss på väg söderut, tätt över stranden. Lite senare går en mindre grupp längs lagunen. Deras tid nu. Egentligen alldeles för mörkt för fotografering, men här är ett försök:

prutgäss
Branta bernicla


18 OKTOBER Knappa sju grader i morgonväkten, dis och duggregn i en lätt sydostlig vind.

Men hallå! Stora ting på gång: reservatet ska få ordentliga informationstavlor. Den här ligger vid campingens norra ände, och ska gjutas fast ute i sanden där folk ser den. Äntligen, säger jag. Om skylten klarar vintern i det utsatta läget återstår att se, men det är värt ett försök:

skylten
Länsstyrelsen har gjort en tavla!

Havet på -20 centimeter. Föga givande morgonvandring i duggdimman, men jag får syn på en liten flock som hastar söderut över vattnet. Det ser ut som prutgäss. Jag tar en bild på måfå. Så här blir den:

prut-01
Fågelskådning

Ibland är tekniken vänligt inställd. En delförstoring visar att jag gissade rätt:

prut-03
Prutkvintett
19 OKTOBER
I ottan åtta grader, en blygsam nordostvind, mindre disigt men inte mindre grått än igår. Havet på -18 centimeter.

Tidig havsörn på högsta stenen på Sälarevet. Skrämmer iväg gässen, som för övrigt inte är så många nu:

profilen
Morgonprofil

Än finns det råkor i Björkäng, trots sommarens skjutande. Den här har specialiserat sig på att gräva i tånghögarna med sin imposanta näbb:

tångråka
Tångråka

Länsstyrelsens fältvaktmästeri har nu gjutit fast två stålskenor i sanden, på gränsen mellan reservatet och den kommunala badstranden. På dem ska den nya informationstavlan monteras:

skyltplatsen
Tavlans plats

Några timmar senare är tavlan på plats:

taavlan-01
Snyggt jobbat!

Samma mästerverk finns på några ställen runt reservatet, fast inte så många - tavlorna är dyra.

tavlan-04
Välkommet20 OKTOBER Tio grader, vinden från ostnordost, himlen molntäckt men ljus. Havet på -14 centimeter.

Reservatet lite ödsligt nu. Går ut till Sälarevet, där en blandad flock vadare av någon anledning valt att rasta på stenarna. Myrspovar, kustpipare, kärrsnäppor och förmodligen en del annat som jag inte kan urskilja:

vadarrevet
Vadarrevet

Plötsligt kommer en spridd kontingent om över 500 vitkindade gäss söderifrån och landar vid Uttrans strand. Samtidigt lyfts Galten ur sjön borta i Galtabäck:

galten
Höstlyft

Inspekterar sälen på stora reveln. Tror inte örnarna har varit där, men någon fågel har lyckats punktera bukskinnet:

bukhål
Sälliket

Antalet vitkindade gäss i Falsterbo har passerat 100 000. De ligger därmed just nu på plats nummer tre bland årets utsträckare, efter ringduvorna (467 470) och bo- och bergfinkarna (440 055).
21 OKTOBER Åtta grader, dystert duggbenägen himmel, nordostvinden lite frän. Havet på -30 centimeter.

Massvis med kammaneter igen, nästan osynliga i det färglösa vädret. Några är ganska välgödda. Den här är cirka sju centimeter lång:

nykammat
Vattenkammat

Också nyanlända sandlöpare, ivrigt pickande mikroskopiska matbitar i dyningszonen. De är föga skygga, och bedårande att skåda:

löpartrio
Löpartrio - ett

Alla bryr sig inte om våra nya skyltar. Det här gänget sprang ända ut till Sälarevet:

hundtrio
Löpartrio - två22 OKTOBER Såväl regn som rusk. Temperaturen faller under morgonen till fyra blygsamma grader. Byig nordvästvind, havet på -29 centimeter.

Vid de låga havsnivåer vi har nu domineras den yttre stranden av de ihärdiga sandormarna, som utan att förtröttas perforerar den frilagda havsbottnen med sina finurliga slagghögar, var och en ett unikt litet konstverk:

grävkonst-01
Ormkonst - ett

grävkonst-02
Ormkonst - två

grävkonst-03
Ormkonst - tre

Jag roar mig med att stega upp avstånden vid reservatets gräns mot den kommunala badstranden. Från den egentliga, gräsbevuxna stranden, ut till dagens vattenbryn är det 180 meter. Från den nya informationstavlan ut till samma vattenbryn är det 143 meter. Efter vad jag förstått har länsstyrelsen planer på att till våren sätta upp ett stängsel längs gränsen.

Regnmätaren visar sex millimeter regn, fast jag uppriktigt sagt inte vet när det föll.


23 OKTOBER
Det är höst. Vi är ohjälpligt på väg in i långkalsongsäsongen. Tre grader i gryningen, en lätt nordostvind, duggregn från en gråsur himmel. Havet på -28 centimeter. Vi har nu haft ostliga vindar i tre veckor, med tillhörande låga vattenstånd, ett lite ovanligt höstväder. Enligt prognoserna vänder vindarna till västliga på onsdag, den 26 oktober.

En del av strändernas sågtång lyser vit av små posthornssnäckor, som sitter tätt i år:

vittång
Pärlsockertång

De spiralvridna rörmaskarna är knappt en millimeter tvärs över. Jag tar hem en kvist och lägger under luppen:

spiralerna
Spinorbis spinorbis

Det är, som sagt, höst. Min vresroshäck protesterar mot gråskalorna med klorofyllbefriade blad och halvätna nypon:

nyponhöst
Snart är det jul!

Fem millimeter regn sen igår kväll.


24 OKTOBER Fyra grader, en uthärdlig ostvind, dimmoln som långsamt skingras. Havet på -24 centimeter.

Ohyggliga mängder amerikanska kammaneter i dag, grovt räknat hundra per meter strand. Har de dött av hunger, eller vad? Det här är djur som har dåliga möjligheter att lagra näring, och som därför äter oavbrutet. De kan, om det vill sig illa, sätta i sig katastrofala mängder fisklarver. Det var det som hände i Svarta havet på 1980-talet, när de amerikanska kammaneterna åt upp stora delar av det ekonomiskt viktiga ansjovisbeståndet.

kammassa-01
Amerikaner - ett

kammassa-02
Amerikaner - två

kammassa-03
Amerikaner - tre

Sex sena strandskator vid Uttran, här urskiljbara framför en flock vitkindade gäss på väg upp i luften:

skatsexa
Skatsextett

Örnparet på Sälarevet klockan 15.

25 OKTOBER
En oförtjänt vacker morgon. Fem grader, slak nordostvind, ett spräckt molntak skapar färgspel över himlen:

silver
Silver

guld
Guld

koppar
Koppar

Havet på -16 centimeter. Möter en strandad sandräka, även benämnd hästräka. De finns säkert i rikliga mängder ute i Kattegatt, fast de sällan stiger iland. Jag skulle tro att de flesta ömsade skal som spolas in på stranden kommer från sandräkor:

crangon crangon
Crangon crangon

Örnparet tätt ihop på en kobbe kvart i nio:

romantik
Örnromans

På kvällen intensivt norrsken.26 OKTOBER I nattens mörker faller temperaturen kortvarigt under nollan, men i gryningen har den segat sig upp till plus tre. Vinden har vridit till sydlig och tänker fortsätta mot sydväst, för att därmed bryta oktobers långa ostdominans. Havet på -14 centimeter. Himlen molnig och otät, men med en lysande lucka över osthorisonten. När solen stiger projicerar dess strålar en av de mest majestätiska regnbågar jag nånsin sett, helt obruten över himlavalvet. Tyvärr har jag inte vidvinkel nog för en totalbild, men här är högerbenet i Galtabäck:

högerbenet
Höger ben

På den här bilden kan den som har en någorlunda hyfsad skärm se sekundärbågen, till vänster om huvudbågen, den där färgerna kommer i omvänd ordning. Notera också (på bägge bilderna) att himlen är ljusare innanför huvudbågen. Även det hör till det optiska spelet:

vänsterbenet
Vänster ben

Regnet som bågen speglas i är bara ett dugg.


27 OKTOBER
Havet brusar igen. Vinden har vänt, temperaturen har helt följsamt stigit till tio grader, samma som i ytvattnet i hela Kattegatt just nu. Sydvästvinden svag i gryningen, himlen ömsom klarnar, ömsom mulnar. Havet på -3 centimeter.

De nya vindarna har raskt levererat rikligt med röda och bruna alger. Fler är under insegling ute över grundbottnarna:

algnytt
Algnyheter

Kvarglömda rester av höstens manetskörd faller snabbt i bitar:

manetibitar
Manettrasa

Råkar på en medborgare som mår dåligt. Det är en stensnultra, en art som är vanlig i Kattegatt men som aldrig syns i fiskaffären. Namnet ”snultra” hänger ihop med ordet ”snylta”. ”Anledningen till benämningen torde vara fiskens skicklighet att stjäla agnet från kroken utan att fastna”, står det i Svenska Akademiens ordbok. Sympatiskt nog simmar stensnultran omkring med en ID-bricka - den svarta fläcken överst på stjärtroten skiljer den från skärsnultran och grässnultran:

stensnultra
Ctenolabrus rupestris

28 OKTOBER
Väderbuller i natten, med hårda väststötar och fyra millimeter väta. I gryningen tio grader, vinden mer sansad, moln på halva himlen. Havet på +17 centimeter. Vid den nivån står vår nya tavla på en liten holme i Kattegatt:

välkommen
Välkommen till Utteros

En grågås har stupat i havet, och svepts iland, bekransad med sågtång och ålgräs:

gåsolycka
Gåsolycka

Men de levande är ännu ibland oss. Detta är vitkindade gäss:

gåslycka
Gåslycka


29 OKTOBER
Kuling från nordväst. Åtta grader i ottan, molnfri himmel, havet på +35 centimeter.

Detta är ett första styrkeprov för den nyplanterade infotavlan, som nu står helt under vatten, vinkelrätt
mot blåsten. Nordvästvindar är också kända för att kunna flytta mycket sand:

havsinfo
Där står den!

Ett par blåa ögon blickar ur algmassorna:

blåögt
Havsutsikt

Över tusen vitkindade gäss har övernattat i reservatets södra del.
30 OKTOBER
Temperaturen glider ner mot noll i gryningen, under klar himmel och lätt nordlig vind. Havet på -12 centimeter, abstrakt höstskönhet vid dess rand:

abstraktion
Divergens

Som väntat har lördagens kuling flyttat en myckenhet sand, vilket inte minst syns på informationstavlan, vars fötter frilagts:

benskörhet
Balanskonst

Tavlan står på en liten sandplatå, som bildats där vågorna från havet, drivna av sydvästvindarna, möter strömmarna ut ur och in i lagunen. Men lördagsblåsten kom från nordväst, vinkelrätt mot den förhärskande riktningen. Tillhörande vågor har hyvlat bort platåns övre skikt och blottlagt tavlans betongfundament. Den står stadigt ändå, men med tanke på att den kom på plats så sent som den 19 oktober ser de nakna fötterna lite oroväckande ut:

fotkölarna
Fotknölarna

Tre oväntade gravänder i lagunen. Här är en som utför nåt slags morgongympa som jag inte riktigt begriper mig på:

krumbukter
Krumbukter

Havsörn på Sälarevet vid trettontiden.


31 OKTOBER
Sex grader, svag sydvästvind, dimma och duggregn. Havet på -13 centimeter.

Bland helgens inspolade alger ligger en del brödsvampar. Av någon anledning som jag inte känner hittar man dem mest på senhösten, trots att de finns ute på bottnarna året om. Deras livslängd uppges till 3-5 år, men de är hemlighetsfulla djur, vars ekologi tycks vara föga utforskad:

panicea-01
Höstbröd - ett

panicea-02
Höstbröd - två

panicea-03
Höstbröd - tre

Genom dimman urskiljer jag profilen av en havsörn på Sälarevet klockan elva.

Måndagens duggande har skänkt oss tre millimeter. Därmed hamnar oktobers slutsumma på måttliga 37 millimeter. Siffran är inte helt korrekt, eftersom det regnar när jag skriver det här, men jag tänker inte gå ut vid midnatt för att läsa av mätaren. Det är inte heller så viktigt, eftersom jag inte har någon oktoberstatistik att jämföra med. Jag brukar plocka in mätaren nån gång i september, innan frosten slår till.