December 2016


vinterhus3 kopia
Sextinian

Ur djupet av mina digitala gömmor dök det upp en bild som gjorde mig varm i själen. Den kan se lite tråkig ut för den oinvigde, men för mig har den en romantisk underton som inte är enbart nostalgisk. Bilden är tagen för tio år sen och föreställer stugan närmast min åt norr.
I september varje höst spikade mina präktiga grannar masonit för fönstren. Det bruna stugan stod sen tyst, sluten och hemlighetsfull ända till april. För mig som bodde kvar hela året skänkte den en känsla av ödslighet, i välbehövlig kontrast mot sommarhalvårets badortskultur. Det kanske låter cyniskt, men frånvaron av vintergrannar underströk den existentiella utsattheten i att bo vid randen av havet under höstens stormar och vinterns kyla, och det hade jag inget emot.
Det var vanligt vid Hallandskusten förr i tiden. Folk spikade igen sommarnöjet och flyttade hem till Borås. Det har ändrats på sistone. Nutidens stugor är mera vädertåliga och bättre isolerade. Själv omges jag sen flera år av nya, moderna och eleganta sommarvillor. Den bruna grannstugan såldes och flyttades till Kärragärde, där den står kvar än idag.
1 DECEMBER
Fem grader, ingen vind men lätt regn och dito dimma. Havet på +15 centimeter.

Kollar Törlans mynning. Den lilla holmen har återuppstått under hösten, men avklätts sin vasskjol:

t-deltat
En naken ö

En hel del brödsvampar igen, som små lysande kantarellsolar:

svampgult
Halichondria panicea

Möter en vacker tomflaska som innehållit whisky av det utsökta fabrikatet Grant’s. Etiketten är borta, men en liten adresslapp på baksidan påminner om den skotska förkärleken för dubbla f: Dufftown, Banffshire, Scotland:

grants
Patiently crafted for you2 DECEMBER Klar himmel, falnande nordvästvind, havet på +29 centimeter. Temperaturen hänger och dinglar strax under nollan, kallt nog för en bred bård av issörja i strandkanten:

iskanten
Isstrand

Också en djupfryst brännmanet, formad som en pepparkaka:

manetkakan
Kakmanet

Med en lucka om flera hundra meter ligger en deodorant och en shampoflaska. Bägge kommer från Turkiet:

jagler
Jagler

sampuan
Restorex

Jag har för mig att turkiskt strandgods blivit allt vanligare. Mest är det förstås juicer och yoghurt, som förmodligen exporteras till Europa, men de här bägge förpackningarna har enbart text på turkiska, ett språk jag inte behärskar. Men det gör Google, eller försöker. Jag hittar varumärkena Jagler och Restorex på nätet. Google erbjuder maskinöversättningar av deras hemsidor. Här är resultatet för Restorex:
Beläget i århundraden skönhets recept vinstockar, och nu tack vare fördelarna med hår och hårbotten demystifies det långa håret, en nödvändig förutsättning för kvinnor.”
Nå. Nu vet jag iallafall att shampo heter ”sampuan” på turkiska. Och damen är det inget fel på:


turk-02
”Försämrades reparera håret och hjälper mata hårsäckarna”


3 DECEMBER Sju minus hela natten, under klar himmel. Strax innan solen kliver upp tilltar en vind från västnordväst och för in mildare tongångar från Kattegatt, vars ytvatten är cirka sju grader varmt.

Havet på -1 centimeter. Har fallit nån decimeter sen kylan satte in igår kväll, vilket avspeglas i flera explosiva kristallskulpturer:

kristallnatten
Isnytt

Tack vare de frusna maneternas matta yta kan man fotografera dem på nära håll. De har, till skillnad från oss andra, utsökt vackra inälvor:

inälvorna
Tarmmanet

Solnedgången är spektakulär. Det går tyvärr inte att fånga helheten. Den här bilden är tagen klockan 15.53. Solen passerade horisonten för 20 minuter sen, men dess sken skapar en fantastisk bård av rött guld över Kattegatt. Det här är dess centrala parti, men bården sträcker sig längs hela havshorisonten, från Glommen till Galtabäck. Ett makalöst skådespel, vars färger kameran faktiskt återger troget:

solguld
Himmel!
4 DECEMBER En vacker söndagsgryning i Sik. Tre grader varmt, en vänlig västvind, gredelina moln:

morgonviolett
Klockan 08.20

Havet på +1 centimeter. Tjocka mattor av friska rödalger dominerar stränderna, här dekorerade med fräscha gåslortar:

gåsminne
Övergödning

Ett rött huvud sticker upp ur skräpvallen. Den känner vi igen. Det är en rökgranat, ett syskon till den som låg utanför Smedsgård den 22 november:

rökbomb
Lifesmoke

En hel del grågäss och sångsvanar söder om Sik, plus två gravänder.
5 DECEMBER
Fem grader, burdusa nordvästvindar, stökig himmel. Havet på +2 centimeter.

Jag vågar mig inte på att artbestämma den här algen, men jag sympatiserar med dess ljuslila kulör:

tofslila
Tofstång

Det här är lite udda. Det är tredje gången jag hittar en saltsäck på stranden. Den här härstammar från företaget Theodorou Salt på Cypern. Själva saltet har utvunnits via avdunstning ur Medelhavets vatten. På säcken finns också namnet på den svenska saltimportören Hanson & Möhring i Halmstad, känd, om inte annat, för den stora branden i september 2012:

sailor
Seglarsalt

6 DECEMBER Tre under noll, vindstilla, molnfritt. Mitt problem så här års är att alla mina inre klockor väcker mig strax för fem. Jag sitter sen och läser amerikanska tidningar tills himlen signalerar en ny dag. Den här bilden är tagen en timme innan solen visar sig. Riktningen är rakt sydlig. Vi har morotsranden över havshorisonten, speglad i de diskreta vågorna. Färgmässigt är den korrekt. Till vänster, alltså mot sydost, där solen ska gå upp, blir himlen gul, men den kulören är överdriven av kameran:

07.39
Klockan 07.39

Havet på -3 centimeter. De strandade maneterna genomgår diverse mystiska metamorfoser när de torkar eller när de fryser till isklumpar och sen tinar igen. Jag trodde inte mina ögon när jag upptäckte den här kamraten:

dharmachakra
Dharmachakra

Det är ett dharmahjul! Brännmaneterna är Buddhister! De åtta ekrarna i hjulet, som också är en lotusblomma, symboliserar Den Åttafaldiga Vägen till vishet och inre harmoni såsom den framställs i Dhammacakkappavattana Sutta:

image-608
Från Nichiren Daishonins Buddhism


Havsörn på Sälarevet i morgonsolen, den första jag sett sen den 14 november:

IMG_4414
Ensam, tyvärr

Örnen kvar hela förmiddagen.


7 DECEMBER
Kylan flyr under natten. Fyra grader i gryningen, vinden sydvästlig, vädret grått och vått. Havet på -8 centimeter.

Hittar årets första flaskpost. I en butelj som innehållit gin ligger en hoprullad papperslapp med bokstäver. Flaskan saknar kork och är halvfull med havsvatten:

flaskan
Ginmejl - ett

För att komma åt själva brevet måste jag ta hem flaskan och krossa den, men tyvärr går budskapet inte att tolka. Det ser ut att vara skrivet på tyska, av barn som luktat på ginen:

brevet
Ginmejl - två

8 DECEMBER Åtta grader i ottan, frisk blåst från sydväst, duggbenägen himmel. Havet på +20 centimeter, stigande.

Här kommer en förbluffande bild. Den är inte arrangerad. Den föreställer två blad av tare, på väg att byta färg från brunt till grönt, ihop med ett grönt stycke plast. Jag har flera gånger kommenterat makroalgernas egensinniga färgskiften på stranden, men också hur en del plastskräp försöker imitera bladtång, ibland intill förvillelse. Här har vi bägge fenomenen på samma ställe:

strandkonsr-01
Strandinstallation - ett

Här är ett annat exempel på plast i kreativ samverkan med stranden. Hur detta gått till har jag inte lyckats luska ut, men resultatet är onekligen rätt läckert:

strandkonst-02
Strandinstallation - två

Mycket gäss nu. Mest kanadensiska, men med ett stort inslag av grågäss.9 DECEMBER Hård blåst från västsydväst. Sju grader, grått och disigt, havet på +24 centimeter. Spankulerar längs ändlösa och enformiga depåer av rödalger. Enda avbrottet är den här plywoodskivan som någon bekladdat med vit färg i Jackson Pollocks anda:

stänkkonst
Stänkkonst

Påminner om en liknande skiva jag fann i Sik i söndags. Här är det grönalger som skapat ett mönster, mjukt varierat och precist, som ett kinesiskt konstverk:

algkonst
Alggrafik10 DECEMBER Sju grader, svag västvind, disigt och dunkelt. Vi är bara tio dygn från vintersolståndet. Havet på +13 centimeter. De senaste dagarnas blåst har levererat nya rödalger. Liksom vi sett förut har de garnerats med en friskt grön rand av ålgräs:

rödgrönt
Rödgrönt

Också den subtila synen av en manet som simmat upp i gröngräset:

rödbränt
Gröngredelint

Och här ett rött möte:

rödbrunt
Rödbrunt

En helt annan sak. Vi är inne i ännu en varm väderperiod, samtidigt som polarkyla sveper ned över Nordamerika. Jag har skrivit förut om det hypotetiska sambandet med istäcket i Arktis. Det är rekordlitet just nu, särskilt i sektorn norr om Skandinavien. Här är ett diagram över isens utbredning i november varje år sen 1978, när mätningarna med satellit började:

monthly_ice_11_NH-1024x791
Från National Snow and Ice Data Center11 DECEMBER
Sex grader, klarnande himmel, tandlös västvind. Havet på +21 centimeter. Kollar stranden söderut till Törlan. Stora mängder ålgräs. Varför det seglar iland efter rödalgerna är fortfarande en gåta:

grönland
Grönland

Mycket ålgräs ligger ännu och vaggas av vågorna ute över grundbottnarna. Här en flytande fjäderskrud av okänd art, prydd med ålgräs:

flytfågel
Flytfågel

Ännu en i den ändlösa raden av havererade skyddshandskar:

handsken
Handsken är tappad


12 DECEMBER Temperaturen faller sakta under natten, till minus fyra i gryningen. Svag ostan, öppen himmel, havet på -4 centimeter.

Får bevittna mäktigt gåslarm. Vet inte vem eller vad som utlöste det:

gäss en masse
Gåssvärmeri

Köldknäppen har skapat mångahanda mästerliga ismönster:

nyis-01
Nyfryst - ett

nyis-03
Nyfryst - två

nyis-02
Nyfryst - tre

13 DECEMBER
Vinden vände till västlig igår kväll och höjde därmed temperaturen. Fyra grader i gryningen, surmulen himmel med försök till regn. Havet på -6 centimeter.

Helt överraskande hittar jag resterna av vad som måste ha varit en tumlare. Den ligger i kanten av stora reveln, men när och hur kom den hit, och i vilket skick? Ett mysterium:

skelett-01
Luciaskelett - ett

Den bör ha varit någorlunda hel när den flöt i land. Fåglar har ätit upp köttet, och jag har inget sett. Längs stora revelns yttre del löper en höjdrygg, som skymmer sikten från min stuga, men det är ändå märkligt. Skallen ligger bredvid kadavret, som ännu bär rester av huden:

skelett-03
Luciaskelett - två

Passar på att kolla ungsälen, som ligger hundra meter bort. Den har skruvat på sig sen den 20 november:

sälen
Kadaverkullerbytta

Bland de stora gåsflockarna i reservatet finns fortfarande en hel del vitkindade. Hur många kan jag inte bedöma.
14 DECEMBER Varannandagsväder nu. I dag klart, vindlöst, fyra under noll. Havet på -6 centimeter. Och det är måndag:

08.05
Klockan 08.05

Sångsvanarna fyller morgonen med sina klanger. Rätt många av dem är ungfåglar, ännu inte helvita:

ungsvanar
Soluppgångssångare

Jag är inte helt säkert, men jag har för mig att den här flaskan innehållit ett grekiskt fönsterputsmedel, ett lite ovanligt inslag i strandmiljön:

grekputs
m?nt

Jättelarm kvart över nio. Havsörn kommer glidande från nordost. Kan ha övernattat i Dagsås - Nackhälle, eller där nånstans. Ser inte vart den ta vägen.
15 DECEMBER Sju minus, nästan stiltje, nästan molnfritt, men med en sinister blåsvart dimbalk över havshorisonten:

dimman
Havet: +7°, luften -7°

Havet på -2 centimeter. Rimfrost har förädlat strandens vissnande makroalger till små smycken:

rimmat-01
Frosttång - ett


rimmat-03
Frosttång - två

rimmat-02
Frosttång - tre

En bit ut på stranden, i höjd med Törlans mynning, ligger en större plåtburk, som tycks ha innehållit vit målarfärg. Tillverkaren är det norska företaget Jotun, som åtminstone jag känner igen från en liknande burk som strandade utanför havsbadet den 12 november 2013. Den hade innehållit grön färg, som enligt etikettens varningar var giftig för vattenlevande varelser. Dagens burk ligger halvt nedgrävd i sanden, med etiketten vänd mot underjorden. Jag låter den ligga:

jotun
Jotun igen

16 DECEMBER Vid pass två grader, lätt sydvind, mulet och lite disigt. Havet på -6 centimeter.

Cyklar bort till Sik och gör en munter upptäckt. I den ständigt pågående globaliseringen av skräpet på våra stränder har vi nu passerat planetens mest beständiga gränslinje - ekvatorn. Här är en förpackning från södra halvklotet. Den har innehållit sydafrikansk mjölk från ett mejeri i Port Elizabeth i östra Kapprovinsen. Den var mjölkad i slutet av juli i år, men tack vare värmebehandling var den hållbar till maj 2017:

långmjölk
Fjärran från Arla

Varumärket är helt lämpligt ”Coastal View”. Mejeriets hemsida bjuder intressant nog på en liten tabell över mjölkens religiösa status:
Religious GroupSuitableCertifiedCertification Body
Halaal
Yes
Yes
MJC
Kosher
Yes
Yes
Beth Din of Johannesburg
Hindu Suitable(contains no beef)
Yes
 
 


Till det mångkulturella temat hör också en påse som innehållit torkade vaxbär från Kina. Den kommer från företaget Chaoda, som presenterar sig så här på sin hemsida:

”Mr. KWOK Ho began Chaoda in 1994 and Chaoda Modern Agriculture Group was established in 1997. The company has grown rapidly by focusing on quality and was listed on the Stock Exchange of Hong Kong in 2000. Chaoda employs in excess of 23,000 people and has over 44,282 hectares of farmland at 31 production bases located from northern to southern China under its management. The headquarters is located in Fuzhou, China, and this is where we plan, manage and control our operations.”

vaxbär
Waxberries

För övrigt är dräneringsröret uppifrån Lilla Björkäng just nu nästan helt inbäddat i rödalger:

vintervatten
Avlopp


17 DECEMBER Två grader, disgrått med en vag västvind. Havet på +2 centimeter.

Jag nämnde i tisdags att det fortfarande tycks finnas en del vitkindade gäss i regionen. De håller i så fall till i reservatets norra del. Cyklar dit i dagbräckningen. Ingen optimal utflykt, men på lördagar slipper man morgontrafiken. Jodå, där är hundratals vitkindade:

vitgässen
En vitkindad jul?

De vitkindade har sitt eget sätt att bilda mjukt böljande slingor när de flyger i flock. De här gässen frekventerar betesmarker öster eller nordost om Utteros, och passerar inte Smedsgård.

I yttre Uttran ligger något som ser ut som en röd boj. Den är inte åtkomlig från norr. Får försöka ta mig dit nån dag. Gässen i bakgrunden är kanadensare:

boojen
Utterrött

Mera färg i grådasket - i strandgräset en för länge sen förlorad flicktoffel:

askungen
Askungesko
18 DECEMBER Mild natt, men under timman före gryningen klarnar himlen och sänker temperaturen till knappt två plus. Sen stiger dimmorna i den vindfria atmosfären och skapar en ohyggligt vacker morgon. Den här bilden är tagen från lagunens yttre strand, in mot stugraden i Smedsgård. Ljuspunkten i mitten är min egen ytterlampa:

di9mman
Vi på Norra Vildrosvägen

Havet på +2 centimeter. Ett intensivt gåskacklande i dimman, ackompanjerande ett kraftig brus från dyningarna. Gässen spidda i hela reservatet. Kan höra vitkindade strax norr om Sälarevet. Plötsligt, klockan 8.52, går stora larmet, som en mäktigt väsande våg som reser sig i norr och kommer rullande sydvart:

larmet
Lufttumult

Det är två havsörnar. De flyger direkt till Sälarevet, utan att ens försöka jaga gäss:

paret
Honan till vänster

Samtidigt i sydost:

solen
Klockan 08.54

Kanadagässen och grågässen försvinner söderut, men de vitkindade vägrar lämna reservatet.19 DECEMBER Västkustvinter. Fem grader, enveten sydvästvind, dimma som emellanåt förtätas till duggregn. Havet på +3 centimeter.

Fotlös kom hon över havet, med en ålgräskvist på hakan och en inläggssula som segel… Dojan är dansk, från företaget New Feet i Randers, ”
der producerer sko til følsomme fødder”:

skon
Ortopediskt haveri

Också ett svårt tilltrasslat fiskegarn som måste ha legat länge i Kattegatt:

garnet
Havshärva


20 DECEMBER
Fyra grader nästan fem. Totalmulet, men dimman är borta. Måttlig vind från sydväst, havet på +5 centimeter.

Årets mörkaste vecka är sannerligen dyster, men det alltid lika omtänksamma havet har presenter till tröst. Jag tror att detta varit ett slags rosett som suttit på någons gåva:

hadenäran
Tack, tack

Omigen en bit tare och ett stycke plast i visuell konvergens:

icke-plast
Detta är inte plast

icke-tare
Detta är inte tare

Två havsörnar på Sälarevet, rimligtvis samma par som i söndags.


21 DECEMBER
Två grader, helgrått, sydvästblåst med kulingkänning. Ingen glad dag, precis, men vi har iallafall nått vinterns vändtapp, astronomiskt sett. Havet på +14 centimeter.

Dagens färg är grön:

vintergrönt-01
Vintergrönt - ett

vintergrönt-02
Vintergrönt - två

De vitkindade gässen har nu kommit på den lönsamma idén att följa med kanadagässen till betena. Man kan faktiskt se det på den här bilden - kanadensare i täten, följda av en skock vitkindade:

gåsblandning
Gåsblandning22 DECEMBER Fem grader, dimma, en brysk sydvästblåst. Havet på +9 centimeter. Efter en topp på +33 igår bjuder stranden återigen på nyheter:

flötet
Ett förflutet klot

trallen
En trall till jul

Och här en flaska ekologisk konjak. Etiketten är på ryska, men den numera urdruckna spriten var spansk. Så här beskrivs den på
företagets engelska hemsida:

Alvisa 5 is an elegant brandy made from white grapes of certified organic farming. Thanks to a double distillation process in French Charentais alembics. Only this way the brandy achieves a unique softness, with hints of vanilla, cocoa and hazelnut, acquired after aging 5 years in French oak barrels.”

konjaken
50 años de tradición y calidad


23 DECEMBER
Väcks tjugo i fem av en fientligt inställd regnskur, som ett förebud inför de kommande dagarnas väderoväsen. I gryningen fyra grader, klar himmel, en sydvästvind styv nog för att locka ut morgontidiga kitesurfare. Havet på +19 centimeter, efter en topp på +36 vid midnatt.

En vit plastdunk har gått på grund en bit ut till havs. Något rött bredvid:

dunken-01
Hafsverk - ett

Jag vadar dit. Dunken har använts som fiskeriflöte. Det röda är en vimpel på en lång stång. Inga markeringar. När jag vadar tillbaks ser jag en blå lina på bottnen. Den visar sig vara fästad vid stången. Kan hala in hela paketet:

dunken-02
Hafsverk - två

En helt annan sak. Vår virtuella Kattegattled är nu nästan utraderad. Den kom till i våras, sen Trafikverket insett att man inte skulle hinna med sträckan Morup-Ås till Kattegattledens högtidliga invigning, och därför helt käckt målade en cykelbana på asfalten. I höstas renoverades landsvägen av Skanska. Ovanpå den nya asfalten målades provisoriska riktlinjer, som senare fylldes i med vit färg. Men av okänd anledning struntade man cykelleden. Riktlinjerna blev kvar, oifyllda. Nu, några månader senare, är de nästan bortslitna. Och för den riktiga cykelbanan är byggstarten satt till 2018:

cyklebanan
Fuskverk

Vi kan se fram emot en våt jul. Enligt prognoserna kan havet stiga till nära +70 centimeter under kommande natt. Ännu värre blir det på själva julnatten, med havet över larmnivån +80 centimeter.


24 DECEMBER
Kulingbus i natten. Max vid tvåtiden, tror jag. Havet uppe på +64 centimeter klockan tre. I gryningen fem grader varmt, vinden en smula dämpad, helklar himmel. Havet nu på +34 centimeter, men väntas stiga brant under dagen.

Tyvärr dåliga julnyheter: den nya informationstavlan vid reservatets sydgräns har blåst omkull:

haveriet
Där ligger den

Händelsevis kollade jag tavlan igår. Den kändes då orubbligt stabil. Men nattens blåst var sydlig, alltså vinkelrätt mot tavlan, som placerats för att klara västvindarna. Ingen stor överraskning att den stöp, men sorgligt ändå:

För en del skänker blåsten julglädje:

kul i jul
Havshopp

Vid lunchtid stiger havet över +50 centimeter och börjar flöda in över strandängen. Tyvärr torde toppen komma först i nattens djupaste mörker.
Under eftermiddagen flera ohämmeliga skurar, med inslag av något som mycket väl skulle kunna kategoriseras som snö:

julesnö
Wet Christmas

Men sen det här:

julnedgång
Klockan 15.21

God Jul från utteros.se

25 DECEMBER
Havet toppar med +92 centimeter klocka 02. När juldagen gryr är det fyra grader varmt, med lätta höga moln, och en frän men uthärdlig blåst. Havet nu på +75 centimeter. Enligt prognoserna kommer det att hålla sig mellan +60 och +80 ett dygn framöver, för att sen, på annandagens eftermiddag, börja klättringen upp mot julbusets slutliga kulmen på +150 centimeter, påhejat av den storm som britterna kallar Conor.

Campingägarna har på senare år lagt stor möda på att skydda sin anläggning med vallar och sandsäckar. Inte så i år. Vattnet har under natten forsat in på campingen:

nära havet
”Där camping möter havet”

Rätt vått är det också i Törlan och på ängen innanför:

törlan
Julvatten

Torrlagd är däremot denna whiskyflaska. John Cor är ett spanskt lågprismärke, fast namnet är knyckt från Skottland. (John Cor var en skotsk munk som började destillera starksprit på 1490-talet.) John Cors billiga whisky buteljeras i Jerez de la Frontera, men jag vågar inte svära på att den är tillverkad i Spanien:

john cor
Julsprit


26 DECEMBER
Havet har hållit sig under prognosen sen igår morse, i intervallet +40 - 60 centimeter. För den kommande nattens rysare gäller nu max +130 centimeter. På måndagsmorgonen är nivån +48 centimeter.
Fem grader varmt, vinden tar sats inför stormen, på himlen en beundransvärt skarp molnfront som långsamt glider söderut och lämnar klarhet efter sig:

fronten
Klockan 08.53

Så här ser den ut från 800 kilometers höjd:

5860c26ddb999


Möter en liten krabat som av misstag hamnat vid sidan av havet:

lutfisk-01
Lutfisk - ett

Det är en långa, Molva molva. Har distinkta färger i aktern och en tydlig skäggtöm:

lutfisk-02
Lutfisk - två

Lagom till lunch börjar ovädret visa morrhåren. Havet passerar +80 centimeter klockan 12. Stormen heter Urd i Skandinavien, döpt av de norska meteorologerna, men det är samma oväder som britterna kallar Conor. Conor är ett gammalt gaeliskt ord som lär betyda vän av vargar. Urd var det fornnordiska namnet på det förflutnas gudinna, men där är vi inte än. På prognoskurvorna ser det ut som en kompakt blåstopp som passerar vid 21-tiden, med strax över 31 sekundmeter. Samtidigt vrider vinden från sydväst till nordväst, till möjlig lättnad för oss i frontlinjen:

15.59
Frontlinjen klockan 15.59

Klockan 17 når havet +100 centimeter, enligt mätaren i Ringhals.
Klockan 21: +130 centimeter. Går ut med ficklampan och kollar. Det går höga vågor på strandängen. Enligt SMHI har vi 27 sekundmeter i byarna.
Klockan 22: +141 centimeter. Kan vara kulmen.
Stämmer. Havet retirerar till +134 vid midnatt.

27 DECEMBER
Under natten veknar Urd, men bara långsamt. Hon blev aldrig någon monsterstorm, som Gorm i fjol. Havsnivån +141 centimeter är imponerande, men vindbyarna nådde knappa 30 sekundmeter. Dock mycket buller i nattens mörker.
I gryningen strax under sex grader, molnfritt men fortfarande över 20 sekundmeter i vindkasten. Havet på +82 centimeter. Gör ett fåfängt besök på campingen, som varit rejält översvämmad under natten. Lyckas inte ta mig ut på stranden, om det nu alls finns någon sådan.

Det gör det däremot hemmavid. Strandängen ligger solbelyst som en idyllisk fågelsjö med till synes obekymrade grågäss, gräsänder och måsar, plus åtta gravänder. Man ser i bakgrunden bränningarna som markerar var den ordinarie stranden är belägen:

fågelsjön
Dagen efter

Och så har vi dessa underbara storspovar som stolpat sig igenom ännu en storm. Jag kan se fem på strandängen, men där finns säkert fler. Här är tre på en och samma beklagligt suddiga bild. Det vita föremålet i bakgrunden är plastdunken, som dagen före julafton låg grundstött ute i havet:

spovtrio
Stormspovarna

Efter lunch ger jag mig ut igen. Målet är Törlans mynning. Har den överlevt Urd?
Svaret är nej:

urd-01
Urdproppen - ett

Törlan är avsnörd igen. Hon har fått en massiv propp av sand i munnen. Det är samma som hände i stormen Sven i början av december 2013. Vindarna kom då som nu från nordväst och skyfflade med sig enorma mängde sand längs kusten. Törlan ströps. Dess vatten kan helt behändigt rinna över strandängen istället. Hon har varit där många gånger förut. Och det som nyss var åmynningen är nu en paradoxal liten udde:

urd-02
Urdproppen - två

Hela den kommunala badstranden är för övrigt omgjord. De väldiga depåerna av tång är borta, stranden är ren och blank som ett salsgolv. Och som en lite patetisk påminnelse om det förflutna vilar i klittergräset den röda boj som brukade markera gränsen för kitesurfarnas revir:

utd-03
Förflutenhet
28 DECEMBER Som plåster på stormjulen kommer här en vacker mellandag. Minus fyra i gryningen, nästan klar himmel, en mycket timid sydvind. Havet på +1 centimeter.

08.17
Klockan 08.17

Reservatets strand ligger hyvlad, rådbråkad och nivellerad efter stormen. Tången och skräpvallarna har skjutsats långt inåt land. Vegetationen har rivits upp, grästäcket pressats tillbaka. Enstaka heroiska tuvor klamrar sig kvar med klorna och ser ut som spöken i öknen:

spöktuva
The Power of One - one

Möter till min stora förvåning en enda ensamkommande kammanet:

vintermanet
The Power of One - two

Men var är den havererade infotavlan? Inte ett spår kan jag hitta. Mystiskt.

”Vacker mellandag” var för mycket sagt. Andra halvan höljd i tät dimma.


29 DECEMBER Fem grader, rikligt med moln, en enveten blåst från sydväst. Havet på +16 centimeter.

Nya brännmaneter i dag, de flesta trasiga, vilket inte gör dem mindre vackra:

manettrasa
Manetens själ

Två anonyma men färgglada fiskebollar har flutit iland i nattens mörker:

flöte-ett
Flöte - ett

flöte-två
Flöte - två

Stormen Urd har avlägsnat minst ett dussin stängselstolpar, och placerat dem på stranden norröver. Det ligger till och med ett par inne på campingen. Det stora bekymret är trådarna. Jag hittar en som vådligt nog ligger utdragen på grunt vatten utanför den kommunala badstranden. Jag vet av bitter erfarenhet vad som kan hända om man inte ser upp:

trådfara
Snubbeltråd

Havsörnparet på Sälarevet under förmiddagen.30 DECEMBER Fem grader, tråkmulen himmel, sydvästvinden hårdnad. Havet på +20 centimeter.

Jag har hittat den! Länsstyrelsens eleganta skylt ligger halvt begravd och kamouflerad i nordänden av den kommunala badstranden. Den har släpat med sig sin ena klumpfot upp på landbacken. Den andra sitter sannolikt kvar ute på havets botten. Den lilla sandplatån där tavlan var placerad finns inte längre kvar. Skylten var ett gott riktmärke och jag saknar den. Vi har för övrigt redan haft ryttare i reservatet sen den blåste bort:

tavlan
Välkommen till Utteros!

Urd var en tämligen tam storm, men ihop med havet hade hon imponerande hästtkrafter. Man kan se det där vågorna nådde fram till klitterna. De gröptes ur nedtill och rasade ihop till vertikala väggar. Den här är drygt två meter hög:

väggen
Strandsnitt

Havet har själv transporterat bort den hoprasade sanden och helt arrogant hällt den i Törlan. Jag går dit och stegar upp sträckan. Det är 35 meter av ån som fyllts igen. Jag förmodar att fåran får grävas upp med dieselkraft, liksom julen 2013:

proppen
Stoppropp

Här är ett annat mysterium. Ett rött rör har gått i kvav i reservatet. Det är gjort av plast och fyllt med frigolit, som omsluter ett smalare metallrör. Alldeles tydligt är det designat för ett speciellt syfte och ändamål, men vilket?

röret
En skorsten av plast?
31 DECEMBER Hela sju grader milt, men gråblåsigt och tristvått. Havet på +25 centimeter. Men hallå där! Det är nyårsafton:

granaten-01
Gott slut

Jag hade verkligen inte väntat mig att det skulle funka. Rökgranaten jag hittade på stranden den 22 november måste ha legat länge i vattnet. Den var tillverkad 2005 och angavs hållbar till maj 2008. Jag skruvar av det röda locket, drar i den lilla ringen för att aktivera tändhatten och slänger granaten i vattnet. Efter två sekunder säger det fjutt och burken börjar ejakulera en sjukligt orangefärgad rök, försiktigt först, sen med alltmera sprutt. Röken ser giftig ut, men jag känner ingen lukt. Vinden håller rökplymen nästan horisontell, riktad in mot land. Den skingras snabbt. Jag tror knappast min nödsignal kan uppfattas från landsvägen. Den varar i sex minuter, dubbelt upp mot de tre som etiketten utlovar, men det kan bero på den av åldern åsamkade trögheten:

granaten-02
Gott nytt