December 2017

musselkross kopia
Matbombare

Det är en kråka. Den har flugit upp med en blåmussla i näbben, som den släpper på stranden, i hopp om att spräcka skalet. Man ser musslan som en mörk fläck nere på bilden. Detta är kråkornas metod för att komma åt den ätliga delen av skaldjuren. Trutarna gör likadant.
Det är ett välkänt beteende, som studerats av forskare sen lång tid tillbaka. Tekniken är inte medfödd. Den är inlärd. Någon fågel har upptäckt den av en slump, andra har imiterat den. Till detta krävs en hel del mental kompetens. En kråka som ser en annan kråka släppa en mussla måste tolka det den ser, och sen översätta det i ett agerande som består av flera moment: Leta upp en mussla. Grip den med näbben. Flyg upp och släpp den. Håll ögonen på var den faller. Hitta den. Ät.
Metoden har brister. Om musslan faller på mjuk sand går den inte sönder. Man ser ofta kråkor eller trutar som envist släpper samma mussla om och om igen. Det brukar lyckas till slut.
Möjligen klarar erfarna kråkor att välja en lämplig plats, till exempel med mycket sten. Ett forskarlag som studerade kråkor på en strand i Skottland upptäckte att en del flög i väg till ett närbeläget flygfält och släppte musslorna på asfalten.
Eftersom musselspräckandet inte är nedärvt är det inte heller föremål för något darwinistisk optimering. Varje kråka eller trut måste öva in tekniken från grunden. Det kan, om man så vill, ses som ett rudimentärt exempel på kultur: ett beteende som fortplantas genom släktleden, inte via generna, utan tack vare instinkten att härma vad andra gör.
I DECEMBER
Runt noll, mulnande, en pinande kall nordlig vind. Havet på + 5 centimeter.

Detta borde rimligtvis vara årets sista brännmaneter. Men man vet aldrig. Dessa uråldriga djur är oändligt ambitiösa, flexibla och oförutsägbara. De gör som de vill:

adventmanet-01
Adventmanet - ett

adventmanet-03
Adventmanet - två

adventmanet-02
Adventmanet - tre

adventmanet-04
Adventmanet - fyra

2 DECEMBER Två tveksamma plusgrader, en hurtfrisk sydvästvind, mulet men med öppning över östra horisonten. Den här bilden är från Björkängs camping, vars yttre sektioner står under vatten sen slutet av oktober:

havsnära
Kockan 07.42

Havet på +5 centimeter. Hittar ett par vingar, som möjligtvis tillhört samma trut som den i onsdags. I vilket fall är det här faktiskt en havstrut:

trutvingarna
Larus marinus

Och här en rephärva med en för stranden lite udda färg. Gissar att den härrör från fiskeribranschen:

blå tåget
Blå tåget


3 DECEMBER Mild men blåsig natt. Sex grader i gryningen, sydvästvinden har sansat sig, himlen mestadels klar. Havet på +18 centimeter.

Vitling igen, en i mitt tycke vacker och stilren fisk:

vitling-01
Merlangius merlangus

Men varför ligger en till synes oskadd vitling på stranden? Svaret finns i SLU:s översikt över de svenska fiskbestånden, och lyder så här:

”Vitling fångas huvudsakligen som bifångst i fiske efter bottenlevande arter såsom havskräfta med trål och större delen av fångsterna kastas tillbaka i havet. Andelen utkast uppskattades till 60 procent av fångsten under perioden 2013–2015.”

Det är inget fel på vitling. Den smakar utmärkt. Men den har sen länge klassats som skräpfisk och använts som foder för laxodlingar och minkfarmar. Numera är beståndet rejält utfiskat. Här är SLUs diagram över fångsterna sen 1981:

vitlingfångsterna

Vitlingen är helt enkelt inte lönsam för fisket. Om den fångas ändå slängs den i sjön igen. Det låter vettlöst och det är precis vad det är:

vitling-02
Utkastad
4 DECEMBER Vilken morgon! Minus fyra grader, klar himmel, med decembers supermåne hängande över ett av vindar oberört Kattegatt:

månen
Mare Tranquillitatis

Havet på +22 centimeter. Strandade tångkvistar ligger infrusna i nattens kristaller:

tången
Istång

Kanadagässen har linjerat upp sig parallellt med horisonten:

gässen
Geometriska gäss

En absurd citron har förlist ute på en revel:

citronen
Vintervitaminer


5 DECEMBER Blåsväder igen. Sex grader, hutlösa västvindar, himlen halvmulen men ljus:

morgenröte
Klockan 08.12

Havet på +17 centimeter. Här är en fiffig liten detalj i vattenbrynet. Det är ett platslock som drivit in till stranden, där havets dyningar överöst det med sand. När vattnet steg var locket för tungt för att flyta. Det blev liggande på havsbottnen, där vågorna såg till att organisera sanden i det reglementsenliga räffelmönstret:

lockigt
Lockkonst


6 DECEMBER Västkustvinter. Sju grader varmt, ösregn, snåla vindar från sydväst. Havet på +38 centimeter.

Sorgsen skarpsill bligar upp ur en tångvall. Det är en klen gynnare - bara tre centimeter lång:

sprattus
Inlagd sill

En hel del knivmusslor har sköljts upp på stranden på sistone. Förutom sin aparta form har de ett behagfullt mönster på skalet:

kniven
Ensis americanus

Glättiga rödalger söker skingra gråtristessen:

rödalgen
Snart är det jul


7 DECEMBER
Mera väderbus. Sju grader, småskurar, sturska sydvästvindar. Havet på +47 centimeter, snabbt stigande.

Remtången, som plötsligt hamnade på våra stränder den 12 oktober, har sen dess tynat till mörkbruna snören. Men i den senaste tidens generösa nederbörd har de svällt upp igen, nu i vackert ljusbruna nyanser:

tångfärg-01
Himanthalia elongata

Samma färgmässiga förvandlingsnummer utför sågtången:

tångfärg-02
Fucus serratus

Detta, däremot, är ektång, som i visset skick blir nästintill sotsvart:

tångfärg-03
Halidrys siliquosa8 DECEMBER Fem grader, klarnande himlavalv, samma plågsamma sydvästvind som igår. Havet på +55 centimeter. Klass 1-varning för högt vatten (80-90 centimeter) fredag kväll.

Nominellt är blåsten bara en kuling, men för oss strandbor en vinterstorm, brutal nog att rycka upp ålgräset med rötterna. Det ligger hundratals såna här nystan på stranden bort till Törlan. Inte så lyckat för ålgräsbeståndet, kan man tycka, fast vinterstormar ingår förstås i livsvillkoren:

gräsrot-01
Rotsak - ett

Rotknöl av okänt trädslag har sköljts upp på stranden, sensuellt formad, som en skulptur av Henry Moore:

knöl-01
Rotsak - två

Det ligger en hel del fragment av gamla träd på stranden, utforslade nånstans ifrån av Törlan. Den här tunga klumpen är vackrast av alla. Dess ventrala sida är delvis blanknött, delvis perforerad av trämaskar:

knöl-02
Rotsak - tre

Havet passerar +70 centimeter klockan 15. Solen går ned 15.27. Den här bilden är tagen 15.42, med halva strandängen under saltvatten:

15.42
Decemberskymning

9 DECEMBER Liten lättnad i blåsandet. Fyra grader, glesa moln, havet på +49 centimeter.

Stormvädren har levererat rika mängder rödalger, men också dessa gåtfulla horder av musselungar, just inösta från havet:

musselmassor-01
Musselmassa - ett

Jag har sett liknande invasioner förut, men inte i den här omfattningen. De ligger på några korta avsnitt i sydligaste delen av badstranden. Storleken är 5 - 15 millimeter.

musselmassor-02
Musselmassa - två

Jag är osäker på artbestämningen, men gissar att de flesta är sandmusslor, med enstaka Östersjömusslor, blåmusslor och hjärtmusslor:

musselmassor-03
Musselmassa - tre

Huvudlös gås på stranden. Gläder kråkorna, om inte annat:

gåsslakt
Har varit vitkindadHär kommer en kamrat vi känner igen:

Knubbsäl

Foto: Thomas Andersson/N

Det är en av Thomas bilder från sälkolonin i Lisered, tagna i april 2011. En annan variant med samma säl finns på sidorna 148-149 i "Tidvatten”. Och nu ska denna muntra knubbsäl visas upp i Moskva.
Så här ligger det till:
Den exklusiva föreningen Naturfotograferna samarbetar med sin ryska systerorganisation, som varje vår ordnar en utställning på ett stort galleri i Moskva. Ryssarna har nu inbjudit svenska Naturfotograferna att delta med ett mindre urval bilder, däribland Thomas underbara porträtt på den gula sälen i Lisered.
Utställningen har vernissage den 26 januari. Den brukar vara mycket populär bland Moskvaborna - i våras hade man 100 000 besökare!
Här kommer bilden från ”Tidvatten”, där man ser de mörka markeringarna runt ögonen, som om sälen ifört sig en karnevalsmask:

Knubbsäl-Lisered (kopia)

Foto: Thomas Andersson/N
10 DECEMBER Tre grader, fortsatt sydvästblåst, himlen klar över Utteros men med mörka molnmonument längs horisonterna:

hotmoln
Mulnande

Havet på +23 centimeter. På stränderna mängder med brödsvampar, minimusslor och döda maneter, plus en enda sjöstjärna:

stjärnklart
Stjärnklart

Och här ett trasigt fågelskelett, med bara mittskeppet kvar. Det är en liten fågel, med smala, spetsiga vingar, svarta ovantill och vita under. Det är en lira, en av de hemlighetsfulla havsfåglar som blåser in från Atlanten vid västanväder:

liran-01
Stormoffer

Men här är en gåta. Detta borde vara en mindre lira, Puffinus puffinus, men mindre liror ska så här års befinna sig utanför Sydamerika. Kan fågeln jag hittat ha legat i havet sen i höstas? Vet ej. Det råder också en skön vetenskaplig förvirring kring olika raser, arter och underarter av små liror. Tar hem kadavret för att mäta vingarna. Resultat: 210 millimeter från knogen till spetsen, vilket inte stämmer med nånting i den facklitteratur jag har tillgänglig. Drar därur slutsatsen att jag inte ska ödsla tid på sånt här:

liran-02
Vingmått

Häftigt snöfall klockan 13:

nobelsnö
Havsutsikt


11 DECEMBER
En oväntat vacker morgon, med bara smulor kvar av söndagens snö. Minus två i gryningen, obemärkt nordostvind, havet på +23 centimeter.

Morgonens blickfång är sublima stråk av fiskbensmönstrade moln på södra himlavalvet:

08.36
Dragspel - ett

08.44
Dragspel - två

Men vad kan ha hänt med den här ryggraden:

utvikningsspätta
Utvikningsspätta

Räknar till nio storspovar på stranden utanför Smedsgård.12 DECEMBER Okej, det är vinter. Lätt snö under natten, nollgradig gryning, en bister vind från norr. Havet på -1 centimeter.

Stranden ett grått, vått och enformigt landskap, dock bitvis lustigt mönstrat av snön. Letar upp vår tålmodiga brevlåda, som klarat ännu ett stormväder:

lådan
Långrandigt

Vi har en övervintrande häger i reservatet. Den gömmer sig om nätterna i det halvt igenvuxna dräneringsdike som utgör campingens nordgräns:

diket
Natthärbärget

Tyvärr skrämmer man upp den om man får för sig att fotografera diket:

hägern
Förlåt, förlåt

13 DECEMBER
Väderskifte igen. Vind från västsektorn, tempen upp till plus fyra, havet upp till +30 centimeter.

Morgon utan behag. Blåsten kall, grov och stötig, från sydväst. På stranden nya depåer av rödalger, och ovanpå dem fler brödsvampar än jag nånsin sett:

svampställe
Svampställe

Också mer minimusslor, uppsköljda ihop med svamparna under natten:

gulvitt-02
Ur havets djup

Plus lite ögonglädje:

ekblad
Algrött14 DECEMBER Vädret är, om inte annat, omväxlande. En plusgrad, svag vind från sydsydost, minimalistiskt duggregn. Havet på +27 centimeter.

Ännu en skulptural rotstump, denna med tycke av sjöodjur:

roten
Al, tror jag

En kålhuvud har gått i kvav i nattens mörker, dess lösblad spridda över stranden:

kålen
Brassica oleracea capitata

Och här ett bortsprunget fiskegarn:

nätet
Nättrassel

Sen snö igen.


15 DECEMBER Grå men vacker morgon, snön bortfrätt under natten. Vindstilla, bara tiondelar över noll, havet på +24 centimeter, på väg nedåt.

Stranden starkt brusande av bränningar, rullande över de yttre revlarna. Kan vada ut och betrakta det intrikata skeendet:

brottsjö
Brottsjö

Enorma mängder gäss igen, av alla tre arterna. De har fyllts på från norr:

gässigen
Decembergäss

En gås mitt i bilden ovan ser ut att vara till hälften vitvingad. Kan det vara en optisk villa? Här är en delförstoring:

vitvingat
Anser leucopterus16 DECEMBER Marginellt över noll grader, svag vind från norr, himlen molnig men med luckor sydvart:

08.50
Klockan 08.50

Havet på +10 centimeter. Reservatet prickat av tångkvastar, slumpartat men till synes jämnt spridda, med en eller två meters lucka, var och en med sin ankarsten. Det är stenarnas tyngd som styrt fördelningen över den platta stranden. När tången ligger utströdd och inte sammanpressad i vallar kan man gå runt och beundra varje plantas individuella gestalt, egenart och skönhet:

tång-01
Tångexpo - ett

tång-02
Tångexpo - två

tång-03
Tångexpo - tre

tång-04
Tångexpo - fyra

tång-05
Tångexpo - fem

Illavarslande solnedgång, som mycket riktigt följs av häftigt snöfall vid 18-tiden:

snömoln
Snömos


17 DECEMBER Vinterlandskap, ritat i pastell. En minusgrad, vindstilla, himlens moln fragmenterade till ett ljust lapptäcke. Havet på +12 centimeter, metalliskt glänsande. Den stora fågeln mitt i den här bilden är en av flera sångsvanar som drar runt över spegelhavet, hest trumpetande:

pastellsvan
Ett hav av aluminium

Det finns skönhet även i vinterns detaljer:

istång
Istång

Vår nya, s-formade revel har krympt en smula i sydvästvindarna, men ligger denna morgon prydligt profilerad av nattens snö:

s-reveln
Snöö

Storstilat gåslarm halv nio. En havsörn sätter sig på Sälarevet, gässen lägger sig på en prydlig rad långt ut på Kattegatt:

gåskö
Gåskö

18 DECEMBER Nattens sydvindar har frätt bort snön och återställt Västkustvintern. Två plusgrader i gryningen, grådyster himmel, en lite vass sydvästvind. Havet på -4 centimeter.

Blir muntrad av ett par skamlöst röda stenar, upphalade ur havet djup av den enträgna sågtången:

julsten-01
Tångpynt - ett

julsten-02
Tångpynt - två

Stenarna har en gång dumpats i Kattegatt av inlandsisen, som slumpvis transporterat dem från någon fjärran bergbildning i nordost. De ingår nu i den magnifika julutställning av geologisk mångfald som strandens otaliga tångkvastar organiserat. Här är några vita varianter som färglagts av rödalger:

julsten-03
Tångpynt - tre

julsten-04
Tångpynt - fyra
19 DECEMBER Ännu en magisk högtrycksmorgon. Två grader plus, brustet molntäcke, ingen vind att tala om:

högtryckshav
Klockan 09.33

Havet på +12 centimeter. En ny kontingent mycket döda maneter har flutit in under natten, undersköna trasor av slem, var och en med sin frisyr:

gele-01
Gelégalleri - ett

gele-04
Gelégalleri - två

gele-02
Gelégalleri - tre

gele-03
Gelégalleri - fyra

Stort gåslarm klockan 09.23, utlöst av havsörn som, intressant nog, kommer söderifrån:

gåslyft
Paniklyft


20 DECEMBER Tillbaks igen. Regn, dimma och en trist sydvästvind. Fyra grader, havet på +7 centimeter:

disreservatet
Kortsiktigt

Hittar ett av dessa utsökt skulpterade ostron, som ser ut som nåt slags ålderdomliga, sakrala klenoder:

ostronet
Ostronet - ett

Skalet kan ha legat länge på havets botten, innan en tångkvast hävde upp det på stranden. Man ser det mörka märket efter rotplattan till höger på den här bilden:

ostrontvå
Ostronet - två


21 DECEMBER Vintersolståndet startar storvulet, med solklar himmel, lättsam nordvästvind, tempen plus tre:

solstånd
Går snart ner igen

Havet på +15 centimeter. Nya arméer av minimusslor har stigit i land de senaste dagarna, nu i ett smalt avsnitt längs reservatets södra strand. Samma fenomen har meddelats från Skrea strand i Falkenberg. Märkligt. Man kan undra om de svultit ihjäl:

mini
Storskalig småskalighet

Det här ekipaget har legat länge på stranden. Det är underredet till ett knippe om ett tjugotal ballonger, från nåt reklamjippo:

ballongresan
Masspunka
22 DECEMBER Fyra grader under klar himmel, men med en ilsken nordvästvind. Havet på +10 centimeter.

Klockan 08.42, innan solen gått upp, kommer en havsörn söderifrån. Den får syn på nåt på havet och stannar upp. Detta händer mycket lång ut och jag kan bara se örnen när den avtecknas mot den ljusnande himlen. Vet därför inte hur det slutar, men här är en suddig bild. En ryttlande örn är en mäktig syn. Den hänger i luften, mot vindriktningen, med kroppen nästan vertikal, och slår vingarna horisontellt, alltså tvärtemot tornfalkarnas teknik:

örnryttel
Luftkonst

Ett präktigt rep har strandat i reservatet, två meter långt och med en konstfärdig knop i norr:

repet
Ändögla

23 DECEMBER
Helgen rullar in med en julkuling, under en tråkigt grötgrå himmel. Dock varmt - sex grader. Havet på +30 centimeter.

Får traska bort till Törlan, där jag möts av en strandad stock med sträckta tentakler:

stocken
Eller är det antenner?

När jag försöker fotografera stocken sidledes väljer kameran att fokusera på förgrunden:

sidfluga
Titta noga!

Där sitter minsann en fluga, mitt i vintern. Här är en delförstoring:

julfluga
Julfluga24 DECEMBER Gårdagens hårdblåst nedskruvad till uthärdlig effekt. Fem grader, vinden nordvästlig, havet på +28 centimeter. Ljus gryningshimmel, men den mulnar innan solen hinner upp:

gryningen
Julljus

Död säl på stranden. Ganska liten stackare, förmodligen född i somras:

julsälen-01
Sällik - ett

Nosen illa sargad. Kråkorna har varit där och hackat:

julsälen-02
Sällik - två

Också en nyligen avliden öring. Ser stor och grym ut på fotot, men är bara 15 centimeter lång:

öringen
Salmo trutta
God Jul från utteros.se25 DECEMBER
Det regnar, och har så gjort i snart ett dygn. Sex grader, hårt blåsande från sydväst, havet på +16 centimeter.

Som alltid usla morgnar är det rödalgerna som ger mening i tillvaron. Jag får ställa mig med ryggen mot regnet, hastigt hala upp kameran ur innerfickan och knäppa av en bild:

julrött-01
Julotterött - ett

julrött-02
Julotterött - två

julrött-03
Julotterött - tre


26 DECEMBER
Sex grader, burdus blåst från sydost. Himlen mest molnig men sporadiskt ljusnande, här med en flock vitkindade gäss:

annandagsgäss
Julgäss

Havet på +23 centimeter. Skarpsill igen, avsomnad utan synbarliga skador:

julsill
Julsill

Törlan brusar av humusbrunt vatten, men trots hejdlöst regnande håller hon sig ännu i sin fåra:

törlanvatten
Julflod

27 DECEMBER
Fem grader, uthärdlig sydvästvind, himlen mulen men någorlunda ljus. Havet på +44 centimeter.

Törlans ivriga flöde möter ett högtstående Kattegatt:

törlflöde
Hydrodynamik

Julaftonens säl har knuffats runt i tångvallen under natten, när havet nådde +60 centimeter:

julsälen
Ingen vacker syn
28 DECEMBER Grå och ljussvag morgon, fyrgradig, med en helfrisk men kylig sydvind. Havet på +11 centimeter.

I decemberdunklet låter jag mig för ett ögonblick bedras av denna oskygga gräsand. Den är gjord av plast och på rymmen från något jaktlag i trakten:

ankan
Felflyt - ett

Stranden har berikats med detta bisarra ekipage, på rymmen från fiskerinäringen. Det ligger på en revel vid reservatets sydgräns, och består av konstfärdigt hopfogade flöten och sänken, plus ett 80 meter långt rep:

mojängen-02
Felflyt - två

Man kan ana en hel del hand- och tankearbete bakom konstruktionen, som bär märkningen V-7-L, plus lite annat som jag inte kan tyda:

mojängen-01
Felflyt - tre

En lite enklare fiskerimojäng har strandat på stora reveln

vimpelflöte
Felflyt - fyra


29 DECEMBER
Vädersnusk i gryningen. Fyra grader, grova sydvästvindar och illasinnade skurar. Havet på +24 centimeter.

Brödsvamparna, som nyss lyste lockande gula, har nu förbleknat i en grådaskig färg, anpassad till den dystra årstiden:

vädersvamp
Svampskalk

Och här en röd brännmanet som gjort sammalunda:

vädermanet
Manetskelett

Men morgonen är inte enbart grå. När solen går upp nånstans sprids blåa pastellnyanser bland skurmolnen:

vädermoln
Himmelsblått
30 DECEMBER Nollgradig gryning med en bistert kylig sydostvind. Kortvarig morgonrodnad stäcks av molnet till höger, som driver in över kusten och helt skamlöst börjar ösa ut byar av yrsnö:

08.38
Klockan 08.38

Havet på +18 centimeter. Råkar få syn på minimal fisk i vattenbrynet, knappa två tum lång. Lutar åt lerstubb, men är inte säker:

snubbe
Stubbult?

Återser till min förvåning bulvanen från i torsdags. Den är förtöjd, vilket jag missade sist:

ankankar
Förankrad anka
31 DECEMBER Tre grader i gryningen, sydvind, havet på +24 centimeter. Morgonen börjar hoppfullt med en magisk lila färgton över hela härligheten:

morgonlila
Klockan 08.48

Samma kulör speglas i strändernas eleganta skum:

skumlila
Drivskum

Men innan solen når upp vrider vinden till sydväst och fyller igen himlen med maktlystna mon. Ett fientligt duggregn faller. Hinner glädja mig åt årets sista brännmanet, nyanländ nånstans från Kattegatts djupare delar, och förundransvärt fräsch:

manetten
Sista minutenmaneten

•Här slutar tjugisjutton.