Februari 2017

februari
Tomhet, tomhet

Min stuga är byggd 1967 och fyller följaktligen femtio i år. Jag vet nästan inget om dess tidiga historia, men jag förmodar att den de första trettio åren nyttjades som ett konventionellt sommarnöje, om vintern uppvärmt men folktomt, och därmed av stort intresse för den lokala gnagarpopulationen. En del musmärken från den tiden finns kvar ännu.
När jag tog över för tjugo år sen fortsatte mössen att helt nonchalant flytta in i september varje höst. Vi möttes ibland. Jag hade en som lyckades gnaga hål på en påse strösocker i skafferiet, en annan som i nattens mörker jazzade över tangentbordet till min dator, och alltför ofta små sällskap som bedrev nån slags gympa på loftet rakt ovanför min säng.
Jag lappade alla hål jag kunde hitta, satte fällor på strategiska ställen, och placerade, sorgligt att bekänna, några gånger ut små portioner gift på nämnda loft.
Hösten 2015 hände något märkligt - mössen uteblev. Inte en lort, inte ett pip! Jag tolkade det som ett utslag av naturens nyckfullhet, vilket det kanske var. I september 2016 gillrade jag åter fällorna. Inga möss nu heller! De är borta, försvunna, avregistrerade. Jag kan inte säga att jag saknar dem, eftersom ordet ”sakna” antyder ett beklagande, men det är om inte annat en ekologisk gåta - var är mössen?


1 FEBRUARI
Runt noll. Disgrå gryning med en oblyg sydostvind. Havet på -15 centimeter.

Läge att vada ut till Sälarevet. Jag är nyfiken på Gudruns tunna, som jag inte sett sen stormen Urd. Här är hon, djupare i sanden än på mycket länge. Men kvar är hon:

gudrun-17
Bottennapp

Havsörn på Sälarevet, häger på strandängen.

2 FEBRUARI
Temperaturen fladdrande runt fryspunkten, himlen februarigrå, sydostvinden plågsam i dag. Havet nere på -23 centimeter, vilket plötsligt gett oss en 40 meter bredare strand.

På den sålunda blottlagda havsbottnen har de lyckliga sandormarna rest sina konstfärdiga komposter:

snirkelkonst
Sandspagetti

Dagens sändning från civilisationen består av plastomslaget till en sexpack polskt öl av märket Specjal Jasny Pełny. Jag hittar dess hemsida, som Googles automatöversättning renderar så här:
”Special Full Bright är den perfekta, klassiska öl typ av Pils. Det är bryggt i den berömda bryggeriet i Elblag med de bästa ingredienserna och enligt traditionella recept. Kristallklart vatten, malt korn från de bästa plantagerna, speciella arter av humle - de ger ölet en gyllene färg, tydlig och distinkt bitterhet, utmärkt smak. Särskilt tack är så populär i din region.”

piwo
Nasze Piwo

3 FEBRUARI
En plusgrad, lika grått som igår, men vinden något falnad. Havet på -6 centimeter.

Förra fredagen, den 27 januari, skrev jag om den blåa algjuice som rinner ur tångvallarna när de bryts ned av flitiga mikroorganismer. Färgen kommer av järn, i någon av dess många kemiska varianter. Samma saft är nu på väg att bli alldeles vit som mjölk, som tecken på att en helt ny armé av mikroorganismer tagit över. Vad som gör det vitt vet jag inte. Det är nog inte arsenik, och knappast heller oskuld. Man kan tänka sig svavel, men det är bara en okunnig gissning:

vit-01
Regimskifte - ett

vit-02
Regimskifte - två

Havsörn på Sälarevet.

4 FEBRUARI
En grad över noll, grått och glädjefattigt, med ostvinden dämpad men kall, och med tafatta försök till duggregn. Havet på -6 centimeter.

Två gånger denna vinter har havet nått en meter över medelnivån, och därmed transporterat in nya svärmar av tångburna stenar mot land. De ligger nu där de ligger, med små chanser att komma vidare. Några är av imponerande format. Noterar under min morgonvandring två vackra bumlingar i femkilosklassen. Den ena är röd:

tångsten-01
Stennytt - ett

Dess struktur är bandad. Nån gång för ohyggligt länge sen har den varit en rinnande stenmassa, där mineralkorn av olika smältpunkt och täthet kristalliserats ut efter hand:

tångsten-02
Stennytt - två

Den andra bumlingen är väsentligen grå:

tångsten-03
Stennytt - tre

Dess struktur är en helt annan, med mineralkornen mixade som i en stuvning:

tångsten-04
Stennytt - fyra

Bägge stenarna har en slät, slipad yta, som erinran om att de varit ute och rest förr. De har kommit till Kattegatt för kanske 15 000 år sen, från nordost med den stora inlandsisen. Folk som är bra på bergarter kan inte sällan peka ut den trakt där såna här förflyttade stenar har sitt ursprung.
5 FEBRUARI
Två plus. Molnen lite ljusare i dag, ostvinden lika påstridig. Havet på -19 centimeter.

Som alla vintrar övernattar stora flockar råkor och kråkor ute på stranden. De ger sig av i första gryningsljuset, men lämnar kvar ett antal nyhackade hålor i sanden:

kråkhål-01
Hacking - ett

Man kan se hur energiskt de jobbat med näbbarna, på jakt efter något ätbart. Hur detta går till vet jag inte. Man kan tänka sig att kråkfåglar, på samma sätt som trastar, kan känna med tårna att något rör sig en bit under ytan:

kråkhål-02
Hacking - två

För färgens skull - här ett av de många klotformiga flöten som hamnat på stränderna denna gråa vinter:

kulfärg
Kul


6 FEBRUARI En grad, mulet men någorlunda ljust, ostvinden fortfarande barbarisk. Havet på -15 centimeter.

Mitt i denna frusna februaritristess poppar det upp sköra men subtila konstverk strax intill det brutala havet:

strandkonst
Tarekonstruktion

Veckan blir kall. ”Någon snöflinga kan förekomma”, mumlar SMHI.7 FEBRUARI Minus två, med mulen himmel och fasansfulla kastvindar från Sibirien. Havet nere på -49 centimeter. Februari lever upp till sitt rykte.

Den 23 december i fjol, alltså dan före julafton, upptäckte jag en vit plastdunk som gått på grund en bit ut i havet. Dunken hade, visade det sig, använts som flöte till något fiskedon, och var fäst vid en stång med en röd vimpel, och en påfallande lång lina. Strax därpå kom stormen Urd med sina +140 centimeter, och drog iväg med hela paketet, över lagunen och in på strandängens ytterkant. Jag har länge tänkt ta mig dit. Passar bra idag:

dunken-01
Fjärrfiske - ett

Den långa linan har ställt till problem för ekipaget. Den har snott sig om stängselstolparna och lyckats dra med sig en av dem:

dunken-02
Fjärrfiske - två

Här är förklaringen till att dunken aldrig lyckade ta sig över strandängen:

dnken-03
Fjärrfiske - tre

Havsörn på (det torrlagda) Sälarevet vid nio.8 FEBRUARI Fyra minus, med samma sataniska ostan som igår. Mulet men med en glänta i öster som släpper fram en frustrerad sol. Havet på -40 centimeter.

Kan gå över lagunens is idag, för en hastig och olustig promenad ut till vattenbrynet och tillbaks igen. Vackert men ödsligt:

morgonis
Arktisk gryning

Skulle gärna vandra länge över de av blåsten blottlagda bottnarna om inte samma blåst vore så plågsam. Här är en som delar min uppgivenhet:

solmussla
Ökenmussla
9 FEBRUARI Nu är vi där. Snö har fallit, snö ligger på marken. Mängderna dock blygsamma:

snöräfflor
Snöräfflor

Fyra grader kallt, helmolnigt, men ostvinden har sansat sig en smula. Havet på -43 centimeter. Svarta gäss simmar sakta strax bortom snön:

snögäss
Snögäss

Möter en ytterst felnavigerad brännmanet, som minne om bättre tider. En kråka har varit där och hackat:

manetminne
Snömedusa

Havsörn på Sälarevet. Blå kärrhökar över strandängen, en honfärgad på morgonen, en vackert färgad hanne på eftermiddagen.10 FEBRUARI
Minus två, grått, ostvinden ytterligare nedskruvad. Havet på -23 centimeter.

Stranden är nu ett sterilt vinterlandskap med frusna flagor och fragment från ett tidigare liv:

snömussla
Musselsnö

Strandängens vattenhålor ligger frusna, men den här stenen leder upp värme ur underjorden och sprider den, helt enligt fysikens lagar, symmetriskt till isen i en perfekt cirkel:

jordvärme
Jordvärme

Havsörnarna på högsta stenen. Det var länge sen:

stenparet
Honan till vänster


11 FEBRUARI Plötsligt är alla molnen borta. Solen går upp över vad som ser ut som en vacker vintermorgon. Men ack, det är fyra grader kallt och ostblåsten ännu mer obarmhärtig.

Havet på -32 centimeter. Lagunen har nu varit avsnörd från havet i minst en vecka. Dess is är hård, blank och bastant. Här ligger den trasiga, svarta plasttunnan fastfrusen i i isen. Den har hållit till där i alla år, så långt jag kan minnas, förankrad i bottenslammet. Vid normalt vattenstånd syns inte mycket av den:

laguntunnan
Tunnis

En tomflaska hukar i skräpvallen: Bacardi Limon. Jag har bara druckit rom en gång i livet, och gör inte om det. Det var i lumpen, en fas i ens liv då man i fosterländskt nit häller i sig nästan vad som helst. Rom har en aura av heta rumbarytmer, klibbiga nätter och eldiga senoritor, men den visionen flyktar snabbt när jag läser på etiketten: Produit en Allemagne! Bacardi Rom tillverkad i Tyskland:

bacardi
Cuba si!


12 FEBRUARI Noll grader, mulet med ljusglipa i söder, ostvinden tidvis återhållen. Havet på -21 centimeter.

Den envisa vinden har borstat snö på stranden, men varenda tångruska har behållit en liten hög på läsidan, det vill säga åt väster. Ser lustigt ut, som små vita kompassnålar överallt:

ostbåge-01
Ostsopat - ett

ostbåge-02
Ostsopat - två

Gässen ligger hopgyttrade vid Uttrans mynning, i en gråtät men tålmodig massa:

gäss-01
Sovplats

Klockan halv nio går alla i luften. Havsörn, förmodar jag:

gäss-02
Revelj13 FEBRUARI Som sagt - februari är värst. I dag tio grader kallt. Till en del uppvägs det lyckligtvis av stiltje och nästan klar himmel. Havet på -29 centimeter.

Strax innan solen går upp ger jag mig ut på stranden. Det man ser på den här bilden är inte själva solen, men väl dess ljus fångat av molnen:

randigt
Morgonen randas - ett

Notera ränderna på himlen, från sydost mot nordväst. Det är ett heltäckande fenomen. Så här ser västra valvet ut:

randat
Morgonen randas - två

På väg tillbaks blir jag överflugen av en havsörn. Jag har kameran i en bröstficka under flera värmelager. När jag väl fiskat upp den är örnen långt ute över havet. Inte mycket till bild. Men intressant nog ser örnen ut att flyga rakt mot Anholt, som den utan tvekan kan se med sin förträffliga ögon. Gässen uppe vid Uttran reagerar inte:

anholtörn
Tre mil kvar
14 FEBRUARI Minus åtta i ottan, inga moln eller vindar men ett mjukt dis över horisonterna. Havet på -28 centimeter.

Stor skönhet vid strandkanten, där en försiktig flakbildning pågår:

skivis
Nyskivat

Vi har en intressant randkonstruktion i lagunens norra mynning, där havet försökt tränga in men stoppats av isen. Man kan, om man så vill, se det som fastfruset tidvatten:

istid
Dämme - ett

Åtminstone jag får intrycket att lagunens is ligger något lägre än den på det inträngande havsvattnet, men det kan vara en synvilla. Så här ter det sig från sidan

iskant
Dämme - två

Hör många grågäss i tjatterkören från Uttran.

15 FEBRUARI Gryningsväder som igår: åtta under noll, vindfritt och molnlöst. Havet på -25 centimeter.

Och så dessa sublima färger längs havshorisonten:

horisonten
Under månen

Hittar ett helt annat färgexperiment under strandisen, exekverat att jäsande rödalger:

lila
Islila

Och lite grönt som kontrast:

grönt
Carlsberg

Jag skrev igår om lagunens norra mynning. Den södra har helt andra hyss för sig. Från dräneringsdiket, som bildar nordgräns för campingen, kommer (relativt) varmt vatten, som dagtid skapar en liten rännil, likt en blindtarm i lagunens is:

tarmen
Tarmvatten16 FEBRUARI Det regnar. Temperaturen har stigit under natten och smyger ängsligt runt nollan. En lätt sydvästvind blåser, det är dimmigt och mulet, men inte utan ljusgluggar. Senvinter kallas det.

Havet på -23 centimeter. I gårdagens generösa solsken öppnades en ny rännil i lagunen, som sen, under den vankelmodiga natten, försetts med delikata skivor av spröd nyis. Jag är djupt fascinerad av den här sortens mönster, som är uppenbart slumpmässiga men samtidigt strikt matematiska:

skivis-01
Isostatik - ett

skivis-02
Isostatik - två

skivis-03
Isostatik - tre

Flera hurtiga skurar under förmiddagen, en del med hagel.17 FEBRUARI
Som sagt: senvinter. Två grader i gryningen, duggregn, dis och dimma. En timid sydvästvind, havet på -13 centimeter.

Islossning i lagunen, på stranden spridda skärvor och spån av den nyss utståndna kölden:


Trasis - ett
trasis-01
Det förvånar mig alltid hur de olika isflaken efter bara någon vecka utvecklats individuellt åt alla håll, vart och ett med sin egensinniga form, färg och överlevnadsstrategi:

trasis-02
Trasis - två

18 FEBRUARI
Frostmorgon, totaldimma. Kan ana en blygsam sydvind. Havet på -15 centimeter.. Ingen rimfrost. Istället ligger en tunn hinna av is över hela skapelsen. Tystnad:

senvinter
Scenvinter

Stranden i reservatet är nästan helt fri från tångvallar, trots att vinterns oväder bringat ymniga algskördar. Tångmassorna har istället av högvattenvågorna hävts över stranden och dumpats i lagunen, som är full av döda växtdelar:

lagunalger-01
Lagunalger - ett

lagunalger-02
Lagunalger - två

lagunalger-03
Lagunalger - tre

Det är slut på de lugna dagarna nu, enligt SMHI. Nästa vecka ser brutal ut:

lördag-01
19 FEBRUARI Två grader plus, vikande sydvästvind, gråtråkig distristess. Till och med råkorna tycks ha det tråkigt:

råkmorgon
Vi väntar på våren

Havet på -6 centimeter. Hittar bortkollrad golfboll långt på stranden:

vinterboll
Seasidebana

Också det vaga minnet av en manet:

vintermanet
Död men röd

20 FEBRUARI Väderbus i dag, med kulingbyar och småskurar. Tre grader varmt. Havet på +25 centimeter, svämmar upp på stränderna och krymper kråkornas livsrum:

strandkråk
Kustbevakning

Blir nyfiken på en vit hatt som sticker upp ur den ruttnande tången:

hallå
Ser ut som äpplejuice

Drar upp den. Det är en treliterspåse som innehållit spolarvätska för sommarbruk, bestående av etanol och butanon. ”Fjerner snavs, trafikfilm, insekter mm.” Tillverkad av Dankemi i Kolding:

ruderens
Ruderens


21 FEBRUARI
Det är ljust. Vilken kontrast mot måndagen! Klar himmel, tre grader varmt, friska västvindar. Havet på +35 centimeter.

Vid den nivån är reservatet översvämmat. Å andra sidan bjuder badstranden just nu på en festival för ögonen:

pigment-02
Pigmentfest - ett


pigment-03
Pigmentfest - två

pigment-01
Pigmentfest - tre

Vårkänsla när solen gått upp. Minst sex gravänder i lagunen. I framåttippad ätställning plockar de föda från bottnen:

tipp
Vattenkonst


22 FEBRUARI
Nattligt oväder med kulingbyar och skarpa skurar, men morgonen helt oväntat klar och solig. Fyra grader varmt, hård sydvästvind, havet på +35 centimeter.

Nattens blåst har återigen organiserat strandens algbälten i separata skylar. Ser märkligt ut:

alghässjor
Tångvolmar

Hittar mystisk skiva i vattenbrynet. Den har bokstäver i kanten: Pelikan Design. 160 X 35 mm. Danish Quality.

Danish quality-01
Dansk diskus - ett

Baksidan ser ut så här:

danish quality-02
Dansk diskus - två

Hemma vid datorn ger Google besked:
”Pelikan Design blev grundlagt i 1978 af Niels Gammelgaard (1944) og Lars Mathiesen (1950). De er begge arkitekter med afgang fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i København i hhv. 1970 og 1977.
De har arbejdet inden for et bredt spekter af industrielt design, og designet hundredvis af produkter fra små blyanter, trehjulede børnecykler, hospitalssenge til møbler.”
Jag skulle tro att ”trehjulede børnecykler” löser gåtan.

Strax efter elva upptäcker jag två tofsvipor på stora reveln. Våren är här!
Räknar till 14 gravänder. En flock om minst femtio vitkindade gäss på stranden. Knipa dyker i lagunen.

Vid 15-tiden passerar havet +50 centimeter och börjar stiga över strandängen. Vänder vid +81 centimeter klockan 20.

23 FEBRUARI
Av kulingen återstår bara en snopen västanfläkt. Nollgradig gryning, havet på +39 centimeter. Nästan klar himmel, men med en molnmur i nordväst som tar färg av solen innan den går upp:

morgenröte
Klockan 07.18

Gårdagens högvatten har möblerat om stranden. Volmarna är rivna och ersatta av nyskördade rödalger, plus förbluffande mängder bladtång, som sticker upp rödgröten:

inbladat-01
Inbladat - ett

inbadat-02
Inbladat - två

Ny för dagen är en vackert blå flaska, som innehållit vodka av märket Gorbatschow, tillverkad i Berlin. Det ser ut som ett försäljningstrick att döpa vodka efter någon namnkunnig ryss, men däri har jag fel. Märket har ärevördiga anor. Så här står det på dess hemsida:

Schon lange vor dem ersten Weltkrieg hatte Leontowitsch Gorbatschow in St.Petersburg seine Wodka-Destillation gegründet und viele Petersburger mit seinem Wässerchen glücklich gemacht. Fürsten, Popen, Soldaten und Bauern sprachen fröhlich seinem Wodka zu. Bis zur Oktoberrevolution von 1917 – dem Ende der Zarenzeit
Mütterchen Russland wurde für viele Russen ein unsicheres Pflaster. Sie gingen als Immigranten in den Westen. Auch die Familie Gorbatschow, die mit ihrem Original-Wodkarezept im Gepäck schließlich Berlin erreichte. Dort beantragten die Gorbatschows den Handelserlaubnisschein und erhielten am 28. April 1921 die Genehmigung Wodka herzustellen.”


gorbatschow
Des Wodkas reine Seele

Havsörnparet på Sälarevet.


24 FEBRUARI Lätt snöpuder föll sent igår kväll, följt av klarnande himmel och dalande temperatur, till minus tre i gryningen. Vindstilla, havet på +22 centimeter.

Nattkylan har räckt till en lågmäld, strandnära isbildning:

ismorgon
Flakembryon

Av den marina faunan syns inte mycket i vinterdunklet, men här ligger faktiskt en strandsatt krabbkamrat. Den är en lätt lemlästad av kråkorna, men har behållit färgen:

krabbmorgon
Krabbkadaver

I morgonsolen ute på stranden sitter en pilgrimsfalk och spanar efter vårfåglar. Beklagar oskärpan:

p-falk
Jaktvakt25 FEBRUARI Ja, det är fortfarande februari. Sju grader kallt i gryningen, vinden nominellt nordlig, klar himmel bortsett från ett kvarglömt moln över Slöinge:

molnet
Molnstuv

Långt ut på det metallblanka havet passerar en välkänd, lite framtung profil. Det är Sigrid, på väg till Ringhals för att hämta avdankade uranstavar:

sigrid
Kärnbåten

Havet på -7 centimeter. Det retirerade i nattens köld och lämnade en såphal isskorpa på stranden:

isstrand
Glasyr

Och här en bisarr konstruktion på en av stenarna i lagunen:

svärdis
Svärdfisksten


26 FEBRUARI
Tre grader i gryningen, klar himmel som snabbt fylls med moln, en vass västvind som långsamt avtar. Havet på +16 centimeter.

Större strandpipare har landat. Hör alltid till de första vårfåglarna:

strandpip-01
Charadrius hiaticula

Här är en gynnare som helt mirakulöst överlevt vintern, och nu rest ett gravmonument över sig själv:

manetism
Intryck

En ny blå tunna har seglat i land. Den är ungefär en fot bred, av dyningarna djupt nedgrävd i sanden, men tyvärr alldeles anonym:

burkblått
Marinblått


27 FEBRUARI Västkustväder igen. Fyra grader, helgrått med vassa skurar, friska vindar från sydsydväst. Havet på +26 centimeter.

Begår ett stympat besök på stranden, där jag möter ett bisarrt par i vattenbrynet. Det till vänster är skalken av en paprika, det till höger en rundskavd tvättsvamp:

duett
Slumpmöte

Kanadagässen lämnar nu reservatet för att spridas över landet. Det är vår i deras kalender.
Allt fler ringduvor i Björkäng.


28 FEBRUARI
Över sju grader varmt under natten, fyra i gryningen. Tunga, regnbenägna moln, men öppning från väster, friska sydvindar, havet på +29 centimeter.

Stränderna har iklätts en ny omgång rödalger, till ögonens förnöjelse:

rött-01

Rhodophyceæ - ett

rött-03

Rhodophyceæ - två

rött-02

Rhodophyceæ - tre

Därmed har vi överlevt även februari tjugohundrasjutton. Vem kunde tro nåt sånt!