Mars 2017

ryttlare
Falco tinnunculus

En barmarksvinter som denna ger rätt livsvillkor för tornfalkarna. Den på bilden ses ofta ryttla över klitterna längs den kommunala badstranden, men jag antar att det är samma falk som sporadiskt spanar över strandängen utanför mitt fönster.
Tornfalkar är flyttfåglar i norra och östra Europa, stannfåglar i övrigt. Gränsen går genom Sydsverige.
Våra falkar måste välja. De vinner på att stanna i Halland, förutsatt att vintern är mild, men kan knäckas om den bli kall och snötyngd. Hur de genomför den riskanalysen är deras egen hemlighet.
Tornfalken hör till de arter som for illa på 50- och 60-talen, när lantbrukarna preparerade utsäde med metylkvicksilver mot svampangrepp. Falkar äter förstås inte säd, men de åt gnagare och småfåglar som gjort det, och fick därmed i sig halter som efter hand blev dödliga.
När jag själv kom till Halland i början av 80-talet var beståndet på väg att återhämta sig. Det stöttades av de många holkar som ornitologerna satte upp längs kustslätten.
Men det visade sig vara ett tveksamt tilltag. Tornfalkarna gick hårt åt kustens vadarungar och tärnungar. Många holkar plockades ned igen. Vi har haft flera falkholkar i reservatets närhet. De jag känner till är numera försvunna eller trasiga, men det kan finnas andra som är kvar.
I vilket fall har de idoga tornfalkarna hemortsrätt i kustlandskapet. Jag ser dem ofta fånga sork på strandängen. Det är definitivt inte deras fel att tärnorna försvunnit.
1 MARS
Kuling över Kattegatt. Fyra grader, mulet, havet på +28 centimeter.

Hittar en vacker liten äggsamling i algvallen:

ägg
Valthornskapslar

Och som en vällovlig kontrast mot marsmorgonens depressiva gråskalor ligger här en kolorerad tennisboll:

boll
Chockrosa
2 MARS
Solen stiger upp klockan sju, vilket onekligen underlättar morgonrutinerna. Knappt tre grader, molnig men ljusnande himmel, mojnande sydvind. Havet på +9 centimeter. Därmed kan jag vada ut i reservatet, efter en tids högvatten. Går en rejäl runda, med växande vårmunterhet. Inte minst detta:

oktetten
Vårvadare

Där står åtta nyanlända strandskator (några övervintrare har vi inte haft i år). Fågeln längst till vänster är en storspov. I övrigt: strandpiparen från i söndags är kvar på samma ställe. Minst en lärka på stora reveln, fler i luften. En av strandängens vipor i spelflykt. Vi befinner oss i den hoppfulla vårmånaden mars:

vårtare
Vårtare

Från och med igår råder beträdnadsförbud i reservatets känsligare delar, fast det är svårt att veta var. Klokt nog plockade länsstyrelsen i höstas bort den rad förbudsstolpar som stod närmast havet. De måste nu placeras ut igen. Eftersom det inte är gjort överträder jag förbudet under min morgonpromenad. Hittar ännu en golfboll, plus dessa eleganta kotor:

kotorna
Tumlare, tror jag


3 MARS Fyra grader, himlen mestadels blå, blåsten frisk sydvästlig. Havet på +16 centimeter.

Härliga tider! En våryr hjärtmussla öppnar armarna mot marssolen... Nå, det är förstås bara ett skal. Att rätt många musslor står på kant torde bero på att kråkorna hanterat dem för att komma åt själva blötdjuret:

öppenhjärtigt
Öppenhjärtigt

Mera klistrigt skum i vattenkanten nu:

vårfradga
Vårlödder

En helt annan sak. Istäcket i Arktis är fortfarande rekordlitet, som det varit ända sen i höstas. Det är den blå linjen som anger årets is, den gröna strecklinjen är det förra rekordet, från vintern 2011-2012. Den grå linjen är medianvärdet för hela perioden sen satellitmätningarna inleddes:

N_iqr_timeseries

Intressant nog är det likadant i Antarktis, där det råder sommar nu. Enligt forskarna är det krympande istäcket i Arktis en direkt följd av den globala uppvärmingen. I Antarktis, däremot, finns ingen tydlig trend. Rekordet där är snarast ett utslag av naturliga variationer:

S_iqr_timeseries

Räknar till 24 gravänder i lagunen.


4 MARS Mjukt ljusgrå gryning, strax över noll grader, med en antydan till sydostvind. Havet på -6 centimeter.

Dagens vrakgods är en nyss influten flytväst, gul som en kantarell:

väst-01
Västkustväst - ett

Det är avancerade grejer, som kan blåsas upp med en påhängd pumpmanick:

väst-03
Västkustväst - två

Tycks vara gynnsamma konjunkturer för valthornssnäckor. Hittar ovanligt många äggkapslar:

äggpaket
Pocherade ägg5 MARS Tre grader varmt, grovt gråa moln, brutal blåst stötvis från öster. Havet utblåst till -31 centimeter, har lämnat vidsträckta strandytor. Långt ute i ödsligheten står helt förbluffande en smäcker trälåda:

sandlådan-01
Sandlåda - ett

Det borde vara lätt för vågor och vindar att flytta på lådan, men på nåt sätt har sanden lyckats koppla grepp om dess botten:

sandlådan-02
Sandlåda - två

Hittar flera av vinden torkade brödsvampar med en lätt surrealistisk fysionomi:

torrbröd
Torrbröd6 MARS
Strax under noll, gråmelerad himmel, elaka kastvindar från ostkanten, Ganska obehaglig morgon, faktiskt, men havet nere på -35 centimeter. Kollar om det går att vada över Törlan.

Svaret är nej. Jag står vid mynningen, som för dagen befinner sig rakt utanför Lilla Björkäng. (Det går att se det vita huset uppe i backen om man har tillräckligt med pixlar.) Det är runt 200 meter till den ordinarie stranden. Törleflödet är kraftfullt, snabbt och riskabelt:

nordost
Mot nordost

Här är åfåran från andra hållet. Den har befunnit sig under vatten en stor del av vintern, men är ändå oklanderligt väldefinierad, med skarpa kanter. Märkligt. När jag vadade över här i somras hade ån brett ut sig i ett delta, men därav syns inget nu:

sydväst
Mot sydväst

Stranden/havsbottnen är tom och asketisk, men här ligger vad jag tror är ett gummidäck som sköljts ut av Törlan, och sen grävt ned sig i sanden:

hjulet
Mot underjorden

Stora mängder björktrastar drar söderut, på flykt undan snöfallet i norr.
7 MARS Ett steg bakåt. Minus fyra grader, halvöppen himmel, blåsten från nordost i dag, något dämpad. Havet på -19 centimeter. Har varit uppe på -7 under natten och lämnat kvar en myckenhet is:

marsis-01
Isstrand

marsis-02
Istång

Tar mig mot vinden ut på Sälarevet för nöjet att få fotografera Gudrun i vinterskrud:

gudrunis
Istunna

Havsörn på högsta stenen vid elvatiden.
Strax därpå: större flock vitkindade gäss kommer in från öster och landar i norra delen av reservatet. Cyklar dit. Här står de i Uttran:


vitflocken
Branta leucopsis

Medan jag beundrar gässen passerar två glador, cirklande på låg höjd över reservatet. Känns lite udda med två glador samtidigt, i början på mars, över strandängar. Ingen lycka med kameran, men för dokumentationens skull är här den ena gladan:

glatt-02
Milvus milvus8 MARS Kall natt med lätt snöfall. Minus två i gryningen, vind från norr på väg över till västsektorn. Grova moln men ljusning över Jylland. Havet på -21 centimeter.

Går över lagunen på is som med ett vasst knakande viker sig under stövlarna:

marsvinter
Och våren då?

Jag är ingen vän av snö, men det är onekligen fascinerande hur den i små kvantiteter förmår visuellt framhäva strandens räfflor och reliefer:

reliefer-01

Snömönstring - ett

reliefer-02

Snömönstring - två

Den 17 december gick jag en sväng i reservatets norra provins och upptäckte ett rött föremål långt borta. I dagboken finns en bild med kommentaren: ”I yttre Uttran ligger något som ser ut som en röd boj. Den är inte åtkomlig från norr. Får försöka ta mig dit nån dag.” Först nu vet jag vart den tog vägen. Den har hamnat strax intill Utteros gamla badbrygga, fortfarande oåtkomlig för fotsoldater. Den har inte flyttats mer än kanske 200 meter sen december, trots Urd med flera. Jag förmodar att den släpar på ett gediget ankare:

bojen
Där är hon!
9 MARS Grå och blåsig morgon. Tre grader, vinden från sydväst, havet på -1 centimeter.

Med havet på medelnivå passar jag på att kolla den spontana kanal som avgränsar stora reveln mot söder:

kanalen-01
Slussen - ett

Den är grävd av vågor och tidvatten. Jag har följt dess tillväxt i många år. Vid vissa havsnivåer bildar den en sluss som hjälper till att reglera vattnet i lagunen. Medan lagunens ordinarie öppningar, i norr och söder, tenderar att täppas igen av inblåst sand blir kanalen allt djupare, av erosionens krafter. Så här ser den ut åt lagunhållet:

kanalen-02
Slussen - två

Golfboll igen, den tredje i år:

boll-01
Pinnacle 1

Rätt många års strövande i våtmarker har resulterat i denna stiliga bollsamling:

boll-02
Sista hålet10 MARS Vårväder igen. Två grader i gryningen, nordvästvind och lärksång under ljusblå himmel. Havet på +5 centimeter.

Åter dessa sublima tareplantor. Här är en som lagt sig till med militära kamouflagefärger:

tarekamoflage
Maskering

Hittar vad som ser ut som resterna av en gummislang, möjligen innanmätet till däcket jag fann på ett helt annat ställe i måndags:

slangen
Punka

Minst 60 strandskator, traditionsenligt uppradade på en av revlarna söder om Sälarevet. Korp i reservatet. Strandängens vipor har börjat sortera upp reviren sinsemellan.11 MARS
Himlen klarnar under natten och sänker temperaturen under frysstrecket. Det visar sig vara en massiv molnbank som sakta skjuts söderut, och därvid bjuder på ett mästerligt skådespel:

06.17
Klockan 06.17

Molnkanten ligger längs 57:e breddgraden. Det är mulet i Falkenbergs kommun, men klart i Varberg. Eller, om man så vill, mulet i sydvästra Götaland men inte i nordvästra Götaland, eftersom SMHI drar gränsen just här. I väntan på att solen ska gå upp klockan 06.37 kläds molnflakets bakkant i oranga och karmosinröda nyanser, samtidigt som det mjukas upp:

06.28
Klockan 06.28

Klockan 06.43 ligger molnkanten över Getinge, ungefär. Så här ser konstruktionen ut från de högtflygande satelliterna:

58c3931854141

Bara klena vindar. Havet på -12 centimeter.


12 MARS
Strax under noll, en blygsam sydostvind, havet på -13 centimeter. Ljusspektakel igen strax före soluppgången, med violett i väster och rött guld i öster.

06.25
Klockan 06.25

Kontrasten mellan väderstrecken är onekligen slående. Ostbilden är tagen i motljus och därmed lite överdriven, men inte mycket. Effekten beror nog mest på att kameran skär ut en liten rektangel och avgränsar den gentemot helheten. Här flyger en sångsvan mitt i förgyllningen:

06.26
Klockan 06.26

Samtidigt i strandkanten:

torrskum
Nyskummat

I den stilla morgonen hörs ejdrar spela långt ute på Kattegatt.13 MARS E
n minusgrad, blygsam sydvind, havet på -17 centimeter. Intressant gryningshimmel även i dag, här fotograferad i Sik, där jag tillbringar morgonen:

osthorisont
Klockan 06.34

Till min förvåning inte en enda vipa i tuvmarkerna, som annars är deras favoritbiotop. Upptäcker i stället en stor flock i luften. Något har hänt, vad vet man inte:

viporna
Vårviporna

Liksom i reservatet är stränderna i Sik nakna, renspolade och ödsliga efter vinterns högvatten. Enda skräpet är ett juicepaket från Cypern:

cyprina
Nicosiaananas

Vårkväll i reservatet. Ingenting har hänt:

travet
Equus caballus
14 MARS Gråväder igen. Fyra plus, svag men växande sydvästvind, havet på +-0 centimeter. Blåsväder på gång, med kuling till natten.

Fortfarande stora skockar övernattande råkor i reservatet. Var de hör hemma vet man inte, men kolonin vid IOGT-gården i Björkäng är, att döma av ljudnivån därifrån, vital ännu:

råkmöte
Nattgäster

Mindre vital är denna trut, som mirakulöst nog behållit kopplingen mellan skallen och ryggraden, trots allt den uppenbarligen varit med om:

trutskelett
Huvudsakligen

Här är strandens enda grönsak. Labello är en klassisk läppsalva, tillverkad i Hamburg:

labello
Lippenpflege
15 MARS
Kulingen rullar in: 18 sekundmeter i gryningen. Den är väsentligen västlig och höjer snabbt havet till +40 centimeter under en solklar himmel. Temperaturen: plus fyra.

Reservatet oåtkomligt i högvattnet. Får nöja mig med badstranden. Här en representant för den vegetativa sektorn som hamnat fel, men den intensiva röda färgen är onekligen läcker:

rött
Rött

Och den står sig snyggt mot de intensivt blåa blåmusslorna:

blått
Blått

16 MARS
Lugnet återställt. Två grader i gryningen, dimmig himmel och en vag västvind. Havet på -8 centimeter, stranden fräsch och putsad efter kulingen:

morgonkvisten
Morgonkvist


Ute vid Sälarevet har strandskatorna fått sällskap med nyanlända, svartskallade skrattmåsar:

vårmåsar
Måsvår

Och ännu en gång en vilsen brännmanet, förvånansvärt fräsch den också:

marsmanet
Marsmanet


17 MARS Blåsväder igen, från väster. Tre grader i gryningen, klarnande himlavalv, havet på +25 centimeter.

Vi har ovanligt många rakknivmusslor på stranden i år:

skaldjur-01
Skaldjursskal - ett

Också generöst med snäckor, i fantasifull mångformighet och färgrik flerfald:

skaldjur-02
Skaldjursskal - två


18 MARS Gråmolnig morgon, envetet duggregn. Tre grader, obetydlig sydvästvind, havet på +6 centimeter.

Möter ett muntert ekipage i algstuvningen - en strandkrabba med fyra rankfotingar på ryggskölden:

liftare-01
Fripassagerare - ett

Och här är en gaffelalg som lyckats få fäste på en blåmussla. Gaffelalgen är förstås en rödalg, men på det här exemplaret syns det bara närmast fötterna. Resten har bleknat:

liftare-02
Fripassagerare - två

Här är en närbild:

kräkelfötterna-01
Rotfästet

Stora flockar vitkindade gäss i reservatet.


19 MARS Kall natt, minus fem i ottan. Nästan stiltje, havet på +12 centimeter. I strandkanten eftertänksam issörja:

frosttång
Frosttång

På himlen märkligt distinkta molnrullader, som inte ligger stilla:

06.05
Mot öster

Jag är inte säker på hur de bildas, men jag har en hypotes. Fuktig luft stiger från Kattegatt. Den driver in över land, där den kondenseras till dimma i långa valsar, som stillsamt förskjuts österut och löses upp igen. Man kan se här hur en ny vals håller på att formas långs norra kusten medan en annan är på väg in över skogslandet:

06.06
Mot norr

Samma sak händer söderöver:

06.08
Mot söder

Ensam havsörn på Sälarevet under förmiddagen.


20 MARS En våt och dyster morgon. Tre grader, västlig vind, tjocka moln. Havet på -2 centimeter.

Det ser precis ut som ett stycke hoprullad byggplast:

ickeplast-01
Låtsasplast - ett

Men konststycket har en rot. Det är en tareplanta, som lyckats totalt absorbera alla sina pigment tills bara en genomskinlig vävnad återstår:

ickeplast-02
Låtsasplast - två

Som kontrast är här en släkting som tvärtom förstärkt sitt färgbudskap:

algbrunt
Låtsasplast - tre21 MARS Fyra morgongrader, klart över Kattegatt, dimmoln över slätten. Vind från sydväst, havet på +29 centimeter.

Död skarv på stranden:

skarv-01
Phalacrocorax carbo

Skarven hör till de fåglar som kan se sin egen näbb, vilken långt ifrån alla kan. Vänster och höger öga kan riktas åt olika håll, oberoende av varandra. Skarven är närsynt. Dess optiska system skiljer sig markant från falkens överst på sidan, som kan upptäcka möss och skalbaggar från hög höjd. En skarv jagar på nära håll, med snabba hugg, ungefär som en häger. Den förföljer sällan sitt byte. Skarvens synfält har låg upplösning, men den kan reglera linserna med extrem snabbhet. Det är inte säkert att den alltid vet vad det är den fångar. Den kan istället artbestämma bytet när det är fastklämt i näbben. Man ser dem ofta vända sina fiskar för att svälja dem med huvet före, vilket förutsätter att de själva kan se dem.

skarv-02
Näbbsyn

22 MARS
Kulingbus natten lång. Fyra grader i gryningen, hårda vindar från sydväst, havet på +13 centimeter. Klarnande i söder, brutala moln i norr. Dessa bägge tämligen kontrasterande bilder är tagna med bara några sekunders mellanrum:

nord
Nord

syd
Syd

Hittar en ovanligt generös haverist. Paketet innehåller 12 oöppnade halvlitersflaskor med kolsyrat mineralvatten från Litauen, av märket Fuldataler:

fuldataler
Natūralus mineralinis vanduo23 MARS Nattkyla. Minus fyra i gryningen, magisk morgon med tät markdimma och kortvarig men intensiv Aurorarodnad:

morgonrodnad
Klockan 05.47

Havet på +2 centimeter. Inga vindar men skvalpande dyningar efter gårdagens blåst, strandkantens frusna skum frasar som maränger under stövlarna. I dimman joddlande spovar, busvisslande strandskator och gnäggande gravänder:

gravdim
Tadorna tadorna

Sen kommer vårsolen:

dimsol
Klockan 06.3124 MARS
Vårvinter. Sex grader kallt i gryningen, ingen vind, havet på -18 centimeter. Himlen mestadels klar, men med en originell installation i norr, i form av en rad skarpa, horisontella balkar från öster till väster, och, i rät vinkel mot dem, ljusa slöjor från norr till söder:

ränderna
Hur gick det här till?

Mot söder ett blänkande hav med lätt grönaktig nyans och en högst allvarlig skrattmås:

skrattare
Larus ridibundus

Hör nyanländ rödbena. Möter två sädesärlor vid stenbron över lagunen, de första i år för min del. Kan inte komma dem nära, så det blir så här:

sädes-03
Motacilla alba25 MARS
Fyra grader i morgonväkten, frisk nordvästvind, havet på -12 centimeter. Massiv blyfärgad dimma över slätten under en blå och rosa himmel:

05.52
Klockan 05.52

På stranden finmönstrade mattor av skum i en märklig mångfald av färger som jag inte riktigt vet hur den uppstår:

väv-01
Vävkonst - ett

väv-02
Vävkonst - två

26 MARS En vidlyftig dimma har vältrat sig över världen. Två grader varmt. Ser ingenting. Cyklar osedd bort till Sik:

sikten
Sikten i Sik

Havet på -22 centimeter. Ser det inte, men stranden är underbart rik på kostbara klenoder och kulörta kreationer:

siksmycken-03
Algregalier - ett

siksmycken-01
Algregalier - två

siksmycken-02
Algregalier - tre

siksmycken-04
Algregalier - fyra27 MARS
Dimman släpper greppet. Fyra grader i gryningen, duggregn och vindlöst. Havet på -18 centimeter. Det har stått lågt en tid nu, och lämnat isolerade vattensamlingar längs stränderna, som här, vid reservatets sydgräns:

jäsningszonen
Strandens jäskar

På pölarna bildas ett ytskikt av cellsafter från de jäsande algerna, som av de lättsamma vindarna föses samman till fintrådiga men ömtåliga vävar:

jäsränder-01
Förruttnelsens skönhet - ett

jäsränder-02
Förruttnelsens skönhet - två

jäsränder-03
Förruttnelsens skönhet - tre

Länsstyrelsens fältvaktmästare på plats för att återupprätta informationstavlan mellan badstranden och reservatet, den som blåste omkull på julafton:

omskyltning
Omskyltning


28 MARS Mer dis än dimma. Nära fem grader, inga vindar, havet på -13 centimeter.

Som alltid om vårarna erbjuder reservatets revlar rastrefuger för långflyttande strandskator. Där är minst hundra i dag. Här en mindre kontingent:

skatstranden
Rast, vila

En olycksalig trut har störtat eller störtats vid Sälarevet:

trutstranden
Trutslut

Sådärja. Nu är skylten återuppstånden, i god tid före påsk:

välkommen
Välkommen


29 MARS Fyra grader, gråregnigt, med en dyster sydvästvind. Havet på -9 centimeter.

Något har hänt. Strömmarna i Kattegatt har skiftat riktning, eller nåt sånt. En mängd skräp har flutit i land i reservatet. Inte vet jag. Mest anonyma plastbitar, men också budbärare från det globala konsumtionssamhället. Den här påsen har innehållit grillkorv från Turkiet:

pinar
Büte Sosis

Den här en limpa bröd, bakad i Riga i Lettland:

baltmaize
Baltmaize

Och här tyska potatischips med orientalisk smak:

chipsfrisch
Funny-frisch


30 MARS
En enkel plusgrad, klarnande himmel, svag men tilltagsen sydostvind.

Får näst intill en visuell chock när jag återser pölen från i måndags:

nerver-01
Jäsnerver - ett

Naturens under, brukar man säga. Den jäsande algjuicen har organiserat sig själv i ett fintrådigt nervsystem:

nerver-02
Jäsnerver - två

Havet på -13 centimeter. Massvis med ålgräsplantor, lossryckta med rötterna ur havsbottnen och uppspolade på stranden.

ålrötter-01
Ålrot

Verkar hänga ihop med skräpet jag beskrev igår. I många av ålgräshärvorna sitter kolorerade fragment av fiskegarn. Märkligt:

ålrötter-02
Ålgräsfiske

Kentsk tärna långt ute över havet. Alltid först bland tärnorna. Släktingarna kommer om några veckor.

Dagens regn ger 12 millimeter.

31 MARS
Sju grader varmt, regn och dimma. En blyg sydvind, med havet på -7 centimeter.

Överdelen av en större PET-flaska har seglat iland. Ser ut som om någon använt den till tratt, och som om denne någon är hemmahörande i Polen:

tratten
Tomflaska

Också en stor, ljusgrön säck:

grönt-02
Sandsäck

Tavlan som anger fartgränsen för sjöfolk längs badstranden på väg att bytas ut. Vår vän knopkråkan är på plats redan före själva skylten:

höjdkråka
Ställningstagande

Sen soldis och ett milt duggregn. Cyklar i vårljuset till Läjet och köper fjärsingfiléer. Dags att ladda upp för april.