April 2017

traktortäkt
Antitäkt i Björkäng oktober 2016 - tången körs ut och dumpas i havet

Halland förr var kargt och fattigt. Dock hade folket längs kusten en förmån av prima värde - de kunde gödsla sina magra åkrar med den tång som det frikostiga havet kastade upp på stränderna. Men det var inte bara att åka iväg och hämta. Tångtäkten var noga reglerad, av böndernas egna markelag. I Tvååkersboken från 1975 kan man läsa ordningsstadgan för markelaget längs vår kustremsa, alltså Utteros, Smedsgård, Björkäng och Sik. Den fastställdes av Himle häradsrätt den 18 mars 1855, och ger en åldersmättad bild av böndernas strävsamma tillvaro. Här är de två första paragraferna:

§1
Ingen vare berättigad att före solens uppgång eller sedan dess nedgång varken pålassa, uppköra eller på ringaste sätt tillvälla sig någon från havsstranden influten tång vid Tio Riksdaler Banko vite, och vid enahanda bot må ej heller sådan åtgärd vidtagas å Sön- och Helgdagar.

§2
Den tillåtna tiden å Söckendagarne äger markelagets deltagare att med fyra par dragare å varje helt hemman och tvenne par å halvt, ett par å fjärdedels mantal samt 1 häst å 1/8 mantal och 2 man vid de hemmansdelar, som därunder nu äga och på hemmansdelar föda egna dragare, och får till pålassning endast medfölja 2ne personer med varje par, köraren inberäknad och således endast en man och en häst från dem, som äga under 1/8 mantal, men de som äger 1/8 får vara 2 man och 1 häst; Icke heller får någon på annat sätt tillvälla sig någon förmånsrätt varken genom högars upphävande eller vältning i själva tångävjorna utan ordentligen på vagnar lastas och uppköras. Sker förbrytelse häremot, bötes även Fem Riksdaler Banko varje gång. Den i dessa punkter således olagligen tillvällade tången är såsom obärgad att anses och således som konfiskabel anses.


1 APRIL
Dis och dimma, nio grader, lätt sydostvind. Havet har stigit till +2 centimeter.

Intensivt ejderspel. Det verkar ligga en mycket stor flock några kilometer från land. De är på resa mot norr, men passar på att roa sig när de rastar på havet. Kan inte se dem i dimman.

Gråtristessen lindras av en vackert rostbrun valthornssnäcka:

horn-01
Horn - ett

Den har lyfts ur havets djup av vad som troligen var en Laminaria, vars rotplatta inte släppt greppet:

horn-02
Horn - två

Så här ser badstrandens ny skyltar ut. Jag vet inte hur hålet till vänster ska tolkas:

skyltnytt
Regelverk
2 APRIL I gryningen tvekamp mellan dimman och vårljuset. Fyra grader, svag sydostvind, havet på -8 centimeter.

Man kan ana en rosa ljusning över östra horisonten, men det är ett löfte som inte infrias:

06.13
Klockan 06.13

Lite strandsymbolik. Det ser ut som om någon försöker skicka en hälsning eller varning från det ännu kalla havet (fyra grader i Kattegatt):

kalla handen
Kalla handen

Sol sen, ljumt och stilla. Två aprilstämda strandskator på en revel:

vårpar
Havsromantik


3 APRIL Sju grader i gryningen, vindfritt, molnig men ljus himmel. Havet på -8 centimeter.

En sädesärla landar på stranden framför mig. Den har just korsat Kattegatt, för trött för att fortsätta in över land. Den ser en smula desorienterad ut, men det är förstås min tolkning:

arla-02
Vårmigrant

Flera stora skumkuddar i vattenbrynet. Hur de uppstått i stiltjen en gåta:

skumkudde
Kuddskum

Pölen med de jäsande algerna har plötsligt hittat en grön kulör:

grönvitt
Limegrönt

Enorm ansamling vitkindade gäss på stora reveln. En snabbräkning ger siffran tvåtusen. De är kvar hela dagen, lite nervöst kringflyttande, som alltid, men de lämnar inte reservatet. Här tar de en sväng över lagunen:

vitk-01
Gåsträngsel


4 APRIL Detta har hänt: två grader i gryningen, klarnande himmel, svag sydvind. I stället för att gå ut på stranden kör jag i soluppgången till Falkenberg för service på bilen. När jag återvänder två timmar senare, i strålande solsken, möter jag plötsligt en vägg av dimma, signifikant nog placerad längs 57:e breddgraden. Sikt 100 meter. Går ut på stranden:

väggen
Väggen

Någon har fått för sig att man kan bli kvitt PET-flaskor om man knycklar ihop dem innan man slänger dem i havet. Hittar två likadana:

Mineralwasser-01
Mineralwasser - eins

De har innehållit mineralvatten av märket Aqua Nordic, från det Husum som inte ligger i Ångermanland utan i Nordfriesland i Schleswig-Holstein. Unser langfristiges Ziel ist die CO2-neutrale Produktion von Mineralwasser”, förkunnar företagets hemsida.

Mineralwasser-02
Mineralwasser - zwei

Dimman skingras efter lunch.5 APRIL Väderbyte. Sex grader, dimmorna borta, himlen halvklar, med en pastellfärgad banderoll i sydost:

06.18
Klockan 06.18

Vinden sydvästlig, växande mot en förebådad kuling. Havet på +11 centimeter. Första testet för gränsskyltens nya placering:

till havs
Till havs

Skört glas må vara vackert men är en otrevlighet på stranden:

morgonglöd
Morgonglöd

De vitkindade gässen alltjämt på stora reveln, i myllrande massor.
6 APRIL
Lugnt igen. Strax över noll i gryningen, nästan inga moln, men det jag igår kallade en banderoll ligger kvar idag, som ett ljuslaminat i nord-sydlig riktning snett över horisonten:

06.17
Klockan 06.17

Havet på -5 centimeter. Onsdagens kuling har sköljt upp en ny laddning tare. Detta har pågått sen i vintras:

laminat
Saccharina latissima

En helt annan sak: vi har återfått vår fejkade cykelbana, målad direkt på asfalten. Den är gul i år. Jag tolkar det som att vi inte är helt bortglömda, även om vi inte får någon riktig cykelled i år heller:

gult
Ur led är Kattegatt

7 APRIL
Sex gryningsgrader, dämpad nordvästvind, oklar himmel. Havet på +14 centimeter.

Stora mängder lysande vita sandmusslor på stranden, i alla format, åldrar och attityder:

mya-01
Mya arenaria - ett

Sandmusslan är en företagsam, flexibel och framgångsrik kamrat, utbredd över stora delar av norra halvklotet. Dess ursprung är nånstans i Stilla havet, kanske Japan, för sådär 10 - 20 miljoner år sen. Den koloniserade Atlantens kuster för över en miljon år sen. Men vad den inte klarar är is. Under istiden försvann sandmusslam från Stilla havet och från Europas kuster. Forskarna är inte helt överens om detaljerna, men ett litet bestånd anses ha överlevt längs Nordamerikas ostkust. Därifrån har musslan sen spritts på nytt. Till Europa återkom den nån gång mellan 1300-talet och 1600-talet, möjligtvis med mänsklig hjälp. Den går utmärkt att äta:

mya-02
Mya arenaria - två

Skyltbuketten vid reservatets sydgräns har glädjande nog kompletterats med en tavla som i grafiskt begriplig form kungör att surfförbud råder, härifrån och tre kilometer norrut:

skyltat
Inte här!


8 APRIL
Sex grader, gråmulet, med en vag västvind. Havet på +1 centimeter.

Tar cykeln bort till Sik, vars tuvlandskap hämtat sig efter vintern:

tuvorna
Våtmarksvår

På stranden flera gula lökar :

löken
Allium cepa

Också en sen länge hädanflugen vråk:

buteo-01
Buteo - ett

Verkar vara en ungfågel. Kan tänka mig att den störtade i havet i höstas, i ett fåviskt försök att flytta söderut, men det är bara en gissning:

buteo-02
Buteo - två

Mängder med storspovar längs kusten, ropande.
9 APRIL
Sju grader, helmolnigt och smådisigt, med en lätt vässad västvind. Havet på +2 centimeter.

Kraftig skumbildning längs stränderna:

havsskum
Strandlödder - ett

Som ofta lägger vågorna skummet i slingor med ständigt skiftande kulörer, framkallade dels av olika fraktioner av sand, dels av rester av sönderfallande alger. Mångfalden av mönster är obegränsad:

slingor
Strandlödder - två

Ljusgröna tennisbollar, av okänt ursprung, hittar man emellanåt på stranden. När jag var ung var alla tennisbollar vita, men det var förstås för länge sen. Den här ligger i yttersta vattenbrynet och har uppenbarligen just seglat in från Kattegatt:

gröntennis
Den gröna sporten

På skräpfronten en tömd påse KiMs Bølgechips, härstammande från
Søndersø på Fyn:

kims
Kartoffelchips

Strandängarna hänger ut försiktigt gröna nyanser bland allt det bruna.
10 APRIL
Blåsväder från sydsidan. Åtta grader i ottan, grått och disigt, havet på +2 centimeter men stigande i den tilltagande vinden.

Får passa på att fylla ögonen med de många naturalistiska konstverk som just nu är utställda på strandgalleriet:

alster-01
Havets alster - ett

alster-02
Havets alster - två

alster-03
Havets alster - tre

alster-04
Havets alster - fyra

11 APRIL Kulingen flåsar sig genom månskensnatten. Knappt fem grader i gryningen, öppen himmel, hårda vindar från nordväst. Havet på +26 centimeter. Väljer att vandra sydvart längs badstranden, vilket visar sig vara ett lyckosamt tilltag:

prakt-01
Praktkadaver - ett

Det är en praktejder! Den har varit död länge, men det är en omisskännlig Somateria spectabilis, ejderns arktiska släkting, en fågel med så nordliga preferenser att den övervintrar i Barents hav. Av alla döda fåglar jag hittat på stranden är detta den avgjort mest exklusiva. Det är en ung hanne, i en av många övergångsdräkter. Den är illa tilltufsad, skavd och saltfrätt, men, förutom det specifika huvudet, kan man se det vita på vingens framkant och dess undersida. Vad den dött av kan man inte veta, men det måste vara påfrestande för en praktejder att ha förvillat sig så långt söderut. En enda gång har jag sett en levande praktejder, flygande förbi Morups tånge en morgon för många år sen. De visar sig sporadiskt vid Hallandskusten, när de av misstag hamnat i någon av i de stora ejderflockarna:

prakt-02
Praktkadaver - två

Jag vänder fågelkroppen försiktigt. Undersidan är ännu mer förmultnad, men om inte annat kan man se den uppåtsvängda mungipan som fågelböckerna ofta nämner:

mungipan
Praktkadaver - tre

Årets första humla har hittat in i min stuga och vill, enligt humlornas egensinniga logik, omedelbart ut igen.

humble
Vårsurr

I morgon, onsdag, öppnar campingen.

12 APRIL
Fem millimeter regn under natten. Mycket mer behövs. Sju grader på morgonkvisten, massiv gråhet och en frän sydvästblåst. Havet på -1 centimeter.

Står länge och beundrar två vackra storskrakar som kommer utsimmande ur bäcken vid reservatets sydgräns. Jag vet att jag måste lyfta kameran med största försiktighet, med det hjälper inte. De ser gesten, anar fara och flyr. Till min förvåning hinner kameran autofokusera hannen:

skrakparet-01
Skraken och skräckan

Nej, det är ingen ål, även om det ser så ut. Ålar finns inte längre, eller nästan inte. Det här är bara en repstump, fast ålgräset är äkta:

ålrepet
Falskt ållarm

Men vad kan detta vara? Denna ganska stora men helt anonyma mojäng är gjord av hårdplast, och retar åtminstone min nyfikenhet med sin funktionalistiska form:

mojängen
Strandgåta13 APRIL Sex grader, grova gråa moln, friska men avtagande vindar från nordväst. Havet på +22 centimeter. För en oförberedd besökare måste det se förbryllande ut med en informationstavla långt ute i Kattegatt:

välkommen
Koppla hunden!

I strandkanten flera rödalger med en skrikig morotsfärg, som i visst ljus kan se giftig ut. Det är nervtång, även kallad ribbeblad, som visar upp denna kulör under nedbrytningsskedet, när algens olika pigment elimineras stegvis:

ribbeblad
Delesseria sanguinea

Lustigt nog är det samma färg som man ofta ser på strandade repstumpar från fiskefartygen:

rödrep
Rödrep

Jag misstänker att jag någon gång kan ha förväxlat nervtången med den snarlika ekbladingen, Phycodrys sinuosa. Tar hem en knippa ribbeblad för genomlysning. Om inte annat blir det en vacker bild där man kan se ribborna/nerverna:

ribbeljus
Algupplysning14 APRIL Fem grader, en obarmhärtig nordvästvind, moln över inlandet, klart över Kattegatt. Havet på +17 centimeter.

Den kalla blåsten gör stranden kärv och ogästvänlig, som det anstår en långfredag:

stopp
Besinning!

Dock bjuds glädjeämnen, som detta spontana algstilleben:

algexpo
Rödgrön röra

Och, förstås, de vitkindade gässen. Fortfarande flera hundra som håller till i reservatet:

massgäss-01
Påskgäss


15 APRIL
Kall natt, nära noll i gryningen. Svag ostlig vind, pärlemorgrå himmel, havet på -4 centimeter.

Död stormfågel igen:

stormdöd
Fulmarus glacialis

Den ser fräsch ut, fast kråkorna varit där och hackat. Verkar inte ha legat länge i havet. Den kan mycket väl ha landat, i utmattat skick, på stranden igår. Jag vänder på den:

stormrygg
Sov i ro

Det här är den sjätte döda stormfågeln sen utteros.se startades 2011. Det är en hög siffra för en fågel vi nästan aldrig ser i levande skick, och det är ingen slump. Döda stormfåglar hittas i oroväckande mängder på Nordatlantens stränder. Vi vet varför: stormfåglarna äter plast.
På världens alla hav flyter ofantliga mängder plast och annat skräp. Stormfågeln är en glupsk allätare som plockar i sig föda från vattenytan. Den har en rymlig, tvådelad mage. Den spyr inte upp osmält material. Det mals istället sönder i fågelns kraftfulla muskelmage.
Att äta allt som flyter har varit en vettig födostrategi i tiotusentals år. Numera är den katastrofal. Fåglarnas matsmältning blockeras av plastskräp, och de svälter ihjäl under svårt lidande. Sen början av 1980-talet har ornitologer samlat in och dissekerat döda stormfåglar. Holländarna har varit pionjärer. I 95 procent av fågelmagarna hittar man platsskräp. Här är ett extremt exempel på maginnehållet från en enda stormfågel. Bilden är hämtad från van Franeker et all: ”
Monitoring plastic ingestion by the northern fulmar Fulmarus glacialis in the North Sea” (2011):

page22image5448
Dödlig föda

Mycket görs för att stoppa nedskräpningen av haven, och mängden industriellt plastavfall har minskat en smula på senare år. Men minskningen gäller tyvärr inte plast som härstammar medborgarnas privata konsumtion.

stormnäbb
Den skulpturala näbben16 APRIL Retromorgon. Tre grader kallt, svag ostan, himlen mest klar men med en växande molnvägg i nordväst:

06.03
Klockan 06.02

Havet på -1 centimeter. Möter helt oförmodat en fullvuxen brännmanet. Var har den hållit till i vinter, kan man undra:

bränn
Påskmanet - ett

Lika oväntad är den här kamraten, som möjligen är en öronmanet. Den är bara två tum tvärsöver, till skillnad från brännmaneten, som är vid pass två decimeter:

öron
Påskmanet - två

Spovar flöjtar frenetisk, sågsvanar sjunger nere i Lynga. En prima vårmorgon, trots kylan.

17 APRIL
Nollgradig gryning med spridda moln och en småvass ostvind. Havet på -2 centimeter.

Inga gäss söder om Uttran. Kan vada ut till Sälarevet utan att skrämmas eller skämmas:

morgenröte
Morgonens rodnad

Gässen har lämnat ymniga depåer av vitkindade lortar:

pellets
Gräspellets


Och här är årets första grönalg:

grönalgen
Klorofyllprimör

Till kvällen regn över Kattegatt. Det känns lite onödigt, med tanke på torkan, att nederbörden faller i havet:

regn
Nyskurat
18 APRIL Minus fem i morgonväkten. Klar himmel, vinden nordostlig men klen, havet på -10 centimeter.

Okej, plast dödar, men icke förty kan den muntra upp ögonen:

blått
Blågult - ett

gult
Blågult - två

Under morgontimmarna står en svart rökplym över södra horisonten. Det brinner i Falkenbergs hamn, och har så gjort halva natten. Tack vare nordostvinden blåser röken ut över Kattegatt. Eftersom jag har ärende i Falkenberg (bilbesiktning) åker jag ned i hamnen med kameran:

hamnbranden-01
Håll andan!


19 APRIL Högtrycksväder. Sju grader kallt i gryningen, med en blygsam nordostvind och lätta molnstråk. Havet på -24 centimeter. Morgonen bjuder på ljuslaminat av samma sort som för två veckor sen:

morgonlaminat
Ostfronten

Vi är i det läge, astronomiskt sett, då Gudrun vänder gapet mot den uppgående solen. Hon är nästan helt fylld med sand just nu, men har taket prytt med tusentals havstulpaner:

tunngap
Öppet hus

Nyanlända strandskator vilar vingarna på resan mot norr:

strandrast
Gruppresa20 APRIL Västligt blåsväder idag. Fem grader, mycket moln, havet på -11 centimeter.

Den olycksaliga stormfågeln ligger kvar, till synes oantastad, men med vingarna lyfta av den friska vinden:

atormsigna
Strandens poesi

En sprucken gurkfärgad plastflaska har fastnat i vattenbrynet. Jag försöker vända den, men den ligger gjuten i sanden:

flaskvrak
Grönsak

Man kan bli en smula förbryllad av vågornas nyckfulla benägenhet att gräva ned vissa föremål men inte andra. Vi har en blå bunke som står likaledes cementerad i sand sen den 26 februari. Exempel finns på hur halvt begravt vrakgods plötsligt kan grävas upp igen för att förflyttas till en helt annan plats:

blåminne
Sandlåda

Vid Sälarevet ejdrar, gräsänder, bläsänder och småskrakar.

21 APRIL
Dags för kulingbus. Sju grader, ljusnande skyar, havet på +17 centimeter.

Vadar ut i reservatet, där jag hittar flera små sepiaplattor. De är inte mer än tre tum långa, lätta och porösa, och med en liten tapp i ena änden. Kan ha drivit långt med havets strömmar. Det är förstås inte något skal alls, utan bläckfiskens inre flytväst, med samma funktion som simblåsan hos vanliga fiskar:

bläckpatrom
Bläckpatron

Någon går omkring med en hund som är en entusiastisk grävare. Det finns massor med decimeterdjupa hålor på stranden, uppkrafsade av grova tassar. Vilken instinkt som utlöser detta beteende vet jag inget om:

hundhål
Hundhål


22 APRIL
Blåsten bullrar genom aprilnatten. I gryningen hårda byar från nordväst, fyra grader varmt, klar himmel. Havet på +18 centimeter, med höga vågor.

Går söderut på badstranden och träffar på en näbbgädda:

näbbfisken-01
Vårtecken

Näbbgäddan är en flyttfisk. Liksom makrillen tillbringar den vintern ute i Atlanten, men vandrar nu i april in mot Europas kuster för att leka. Vad som har hänt med den här kan man inte veta. Dess bisarra framgaffel är värd att titta på. Den lever på kräftdjur och småfisk. På något sätt har den utvecklat en fångstteknik som gynnas av den extrema fysionomin:

näbbfisken-02
Jaktvapen

Näbbgäddan är en läcker fisk, lätt att äta tack vare de gröna benen. I maj 2015 hittade jag flera vackert gröna skelett på stranden. (Det finns en bild den 16 maj 2015.) Dagens näbbgädda upptäcks snabbt nog av kråkorna. Efter 40 minuter ser den ut så här:

näbbfisken-03
Matfisk

Tar en cykeltur i kvällningen, när vindarna sansat sig en smula. Intill landsvägen, ett par kilometer från havet, har nämnda vindar trollat fram räfflor i den sandiga jorden, av samma slag som på stränderna, utan minsta assistans av vatten. Snyggt:

inlandsstrand
Inlandsstrand23 APRIL Fem minusgrader i gryningstimman. Nästan moln- och vindfritt, men det brinner igen i Falkenberg:

åkarevägen
Åkarevägen 2

Havet på +-0 centimeter. Reservatets infoskylt lätt stukad av två dagars kuling, som blåst ortogonalt mot tavlans plan:

sniiskan
På sniskan

Den står stadigt ändå, fast betongklumparna lutar:

fotfästet
Fotfästet

När vågorna byter riktning måste sandens räfflor följa efter. Det brukar gå snabbt, men om havsnivån sjunker under processen kan det turbulenta skiftet fastna i stelnat skick, som har skett här under natten:

räffelkaos
Missvisning

Runt 500 vitkindade gäss på stora reveln.

24 APRIL
Regn & blåst. Fem grader, vinden sydväslig, havet på +7 centimeter. Går en sväng i ett strandlandskap som smusslat undan alla vårtecken.

Här en anorektisk plattfisk:

skäddan
Skäddspöke

Och en bortstädad borste:

borsten
Skurdags

Städpatrull på strandängen under förmiddagen:

plastsamlare
Plastsamlare

När regnet upphör efter lunch visar mätaren nio millimeter.
25 APRIL Fyra grader i gryningen, grova moln, grymma vindar. Sommaren kan man drömma om:

tour
Förtältat

Havet på +43 centimeter. Går stranden söderut, spanande. Detta ser ut att ha varit en vråk, en olycksbroder till den jag fann i Sik den 8 april:

vindvråk
Vindvråk

Och här en PET-flaska från Turkiet:

bolu
Bolu26 APRIL Vilket förvandlingsnummer! Gårdagens höstrusk förbytt i en paradisisk vårmorgon, med havet kvicksilverblankt och himlen kristallblå. Minus två grader, lättsam nordvind, havet på -12 centimeter.

Och över havshorisonten en spektakulär fond av kondenserad morgonrodnad:

05.41
Klockan 05.41

Fonden liknar fjärran isberg, och får djupperspektiv av ett mörkare dimstråk, som blir ännu mer distinkt när solen går upp:

06.10
Klockan 06.10

Silvertärna långt ut över havet. Nyanländ från Antarktis. Det är tärnornas tid nu, i den mån det alls finns några kvar.

De blåsiga dagarna har bringat nya blad ur havsbottnarnas till synes ändlösa förråd av tare:

gryningstare
Krusad tare

Plus en stackars stormdrabbad krabba:

morgonkrabba
Gravad krabba

Dags för bryggbygge. Den urgamla stenbryggan över lagunen ska ersättas med en träspång, byggd på ekpålar nedslagna i slammet. Detta är ett uttryck för naturvårdens traditionella, om inte alltid rationella ideologi att tillgängliggöra valda delar av naturreservatet för friluftslivet ”, som det står i skötselplanen.


bryggstart
Vägen till badet

Samtidigt fortgår strandstädningen, nu med bortforsling av många års havsburet skräp. Man kan tycka att dessa aktiviteter kommer olyckligt när vårfåglarna redan trummat igång häckningen, men detta är statlig planering.

skräptransport
Akta viporna!

Vårens första stenskvätta, för min del. Det är sent, men det beror förmodligen på att jag inte varit tillräckligt observant.27 APRIL Repris från igår. Minus två, svaga vindar, nästan klart men med en molnbank över Kattegatt. I dag svävar den en bit över vattnet:

05.35
Klockan 05.35

Liksom igår är det värt att följa färgskiftet i väster när solen överträder horisonten i öster:

05.48
Klockan 05.48

Havet på +10 centimeter. På stranden flera vackra exemplar av blåtonat rödblad:

blåton
Phyllophora pseudoceranoïdes


28 APRIL
Höstrusk igen. Fyra grader, ösregn, frän vind från sydost. Havet på -10 centimeter.

Märkliga mängder äggsamlingar, fler än jag nånsin sett. Valthornssnäckorna tycks frodas: Många av äggpaketen är trasiga. Förmodligen har de legat ute på grundbottnarna och hamrats av veckans kulingar:

ägg-01
Molluskägg - ett

ägg-02
Molluskägg - två

ägg-03
Molluskägg - tre

Ingen soluppgång idag. Detta är morgonens enda färgglädje:

rött
Daucus carota

Dygnets ihärdiga regnande ger 16,5 millimeter, emottagna med stor tacksamhet.


29 APRIL Tre grader, en elak ostvind, gråmolnig himmel, men med ett uppmuntrande blått fönster i öster:

fönstret
Tittut

Havet på -6 centimeter. Råkar skrämma upp en tropp rastvilande strandskator. Ingen katastrof - de landar igen en bit bort. Men titta på himlen över Galtabäck. En enorm flock vitkindade gäss har lyft från Lerjan och flyger söderut:

tropp
Ursäkta

Två silvertärnor passerar över mitt huvud. På tärnors vis stannar de till ett ögonblick i luften för att inspektera vandraren. Det känns som en hälsningsceremoni. Detta är Smedsgårds egna tärnor, de sista resterna av den forna kolonin.


30 APRIL Fyra grader, en lättvindig sydostvind, himlen full av buffliga moln som dock verkar dra till skogs:

buffelmoln
Morronmoln

Havet på -13 centimeter. Här kommer en bukett havstulpaner:

tulpaner
Utblommat

Och ett av dessa oväntade och anonyma föremål som plötsligt bara ligger där i sanden:

borsten
Bortsprungen borste

Ett halvdussin småspovar har övernattat i reservatet. Deras lockrop ringer i gryningen.

Dags att släcka ned april 2017. Månaden har gett 32 millimeter regn, vilket är för lite. Vi hoppas på maj.