Maj 2017

IMG_7824 kopia
Det var då det

Nu i maj är det 20 år sen jag flyttade till Smedsgård. Jag hade bott ett år i en tämligen påver uthuslänga på en svingård i Dagsås, varifrån jag utforskat de ödsliga skogarna mellan Stegasjön och Grimsjön. Vid godartat väder for jag ned till kustens flacka stränder. Det var så jag upptäckte en röd liten stuga med total havsutsikt och en skylt där det stod ”Till salu”.
Jag blev tveklöst förälskad, fixade ett banklån och köpte stället. Säljaren var en charmant och begåvad dam i min egen ålder som hette Margareta. Hennes sambo var ägare till ett hus i Roslagen. Det blev, hade hon insett, för mycket med två sommarställen, men jag förstod att hon led i själen av att behöva lämna Smedsgård.
Femton år senare, sommaren 2012, kom hon på besök. Thomas och jag hade gett ut vår bok ett halvår tidigare. Margareta fick ett exemplar. En tid därefter kom ett mejl med ett tack och den finaste av alla recensioner. Så här skrev hon, med en slutkläm som gjorde mig tårögd:

Hej Lars!
Jag sitter emellanåt med din och Thomas underbara bok, som jag fick av dig när jag var i Björkäng och hälsade på dig. Jag är alldeles tagen av dina underbara texter, och de fantastiska bilderna. Jag förstår nu hur det kommer sig att du blev så kär i mitt hus, och inte minst läget. Genom dina beskrivningar och Thomas ögon förstår jag nu att vi hade en förmögenhet i naturupplevelser framför ögonen som vi verkligen inte förstod på detta djupa plan, som du förmedlar. Jag upplevde mycket som var unikt med det speciella landskapet, och dess innevånare, när vi tillbringade somrarna där, inte minst väderväxlingarna och solnedgångarna. Min son var mycket ledsen för att jag sålde huset, men vi såg ingen möjlighet att ha både Roslagen och detta kvar.
Ett stort varmt tack för din generösa gåva, jag kommer att öppna den många gånger, läsa och njuta.
Skulle du av någon anledning så småningom inte vilja bo kvar vill vår familj gärna stå först i kön för att köpa tillbaka huset.
Varma hälsningar från
Margareta1 MAJ Markfrost, oklanderligt klar himmel men en impertinent ostvind. Havet på -24 centimeter. Här ler en nyuppstigen majsol över sandormarnas nakna strand:

05.33
Klockan 05.33

Färre fåglar nu. Strandskateflockarna har krympt, gässen har glesnat, spovarna har dragit nordvart.
Silvertärnorna från i lördags passerar igen. Paret håller tätt ihop:

paret ut
Sterna paradisaea

Här kommer en liten mystifikation. På gränsen mellan reservatet och campingen, strax intill skyltbuketten, ligger en urblekt regnbågsflagga. Uppenbarligen har den legat länge i havet. I hörnet längst ned på bilden finns rentav resterna av en liten koloni rankfotingar:

utflaggat
Nuflaggan

Jag är nästan säker på att det är samma flagga som jag hittade ute på Sälarevet den 16 februari 2015. Det finns en bild den dagen där den ligger inkilad mellan stenarna. Den tog sig sedermera loss och hamnade inne på stranden, där jag såg den flera gånger under sommaren 2015, lite längre söderut för varje gång. Stället vid skyltarna är en naturlig samlingspunkt för allsköns skräp. Jag går där rätt ofta och kollar, och skulle ha sett regnbågsflaggan om den legat där den ligger nu. Den har på nåt sätt dykt upp ur tångvallen när platsen städades häromdagen. Jag är som sagt inte hundraprocentigt säker på att det verkligen är samma flagga, men det är märkligt i vilket fall. Den här bilden är från den 4 april 2015:

4:4-15
Dåflaggan

2 MAJ Runt noll grader, vaga cirrusmoln, svag ostvind. Havet på -1 centimeter.

Går söderut, där stranden har en oväntad geometrisk form, med en dubblerad rätlinjig sandkant:

strandrätt
Raka rör

Kan enkelt vada över Törlan, vars flöde över stranden just nu saknar djupfåra. Närmre land är mynningen enkelspårig och kraftigt eroderad:

törlanmunnen
Törlans ändtarm

Strax norr om Törlan ligger de sorgesamma kvarlevorna av vad som var praktejdern:

prakten
Sic transit gloria mundi


3 MAJ
Minst en primörmygga i nattens mörker. Fem grader i gryningen, svag ostvind, märkliga molnstråk på himlen:

stråligt
Klockan 05.18

Tydliga nog även på satellitbilderna:

59095c4348177


Havet på -26 centimeter. Ger mig bort till reservatets norra halva. Ganska ödsligt där, men en trupp om sju myrspovar plockar frukost utanför Uttrans mynning:

myr-02
Spovseptett

Möter en mycket liten öronmanet:

majmanet
Majmanet

Plus en ännu mindre rödspotta, bara åtta centimeter lång:

majspotta
Vårspotta

På den i övrigt skräpfria stranden en plastask som innehållit Kartoffelsalat av märket Vitakrone, tillverkad i staden Dissen am Teutoburger Wald, som ligger i Niedersachsen:

vitakrone
Mit Creme Fraiche


4 MAJ
Fyra grader i ottan, hårdnande ostvid, molnlös himmel. Havet på -15 centimeter.

Högtrycksstränder nu: en bred torr ökenremsa, och utanför den sandormarnas rike, med miljoner pittoreska pagoder:

pagoderna
Ormstranden

Samtidigt frodas våren på landsidan. I den lilla urskogen vid vägskälet öster om Björkäng råder sippoptimum just nu:

sippskogen
Sippskogen
5 MAJ Fem grader, halvklart, trist blåst från nordost. Havet på -16 centimeter.

Den blivande spången över lagunen består ännu så länge bara av en ryggrad av ekpålar. Torde fullbordas inom kort:

spången
Pålverk

Kabbelekorna nedanför Utteros stugby har det trångt i år. Skräpvallen efter julstormen Urd täcker nästan hela växtplatsen:

kabbelekorna
Risblommor

Och här är slånbuskarna vid Persbörsvägen, ymnigt blommande på bara kvistar:

slånblom,
Slånblommor

Två snatteränder i Uttran.


6 MAJ
Sköna-maj-morgon. Noll grader i gryningen, snabbt stigande. Inga moln, ostlig minivind, havet på -13 centimeter.

Cyklar bort till Sik, där våtmarkerna bli allt torrare:

torrläggning
Dammtorrt

Gott om gravänder och rödbenor, färre vipor och nästan inga storspovar. Dussinflock småspovar på väg till Norrland. Små grupper vitkindade gäss. En beklämmande brist på tärnor. På den här skalrika stranden innanför Fårarevet brukade minst ett par småtärnor häcka:

musselbanken
Hjärtläge

Nästan inget skräp, men möter en sillburk från Christiansø. Varumärket har jag aldrig sett förut, men hittar fabrikens hemsida: I dag fremstilles Christiansøpigens Sild efter de oprindelige metoder og udelukkende i hånden, på vores lille fabrik i Svaneke med 3 medarbejdere”:

sild
Christiansøpigens sild

Stora lövsprickardagen i dag, åtminstone för Björkängs hängbjörkar:

hängen
Björkängsbjörkhängen

7 MAJ Mulen himmel håller natten varm. Nästan tio grader i gryningen, med en återhållsam sydostvind och havet på +3 centimeter. Glipa över ostkanten släpper fram en hastig soluppgång:

05.26
Klockan 06.26

En liknande ljusläcka ligger över Kattegatt:

05.25
Klockan 06.25

Sex skärfläckor i lagunen. Det är sent, förstås, men det händer nästan varje vår. Enstaka fläckor avspjälkas från en större koloni. Trots att de sex måste ha anlänt som en samlad flock är de högst aggressiva mot varandra: revirkonkurrens.

Det är maskrosornas gyllene tid. Ymnigast blommar de på en äng där Törlan korsar landsvägen till Tvååker. Så här ser det ut varje år i maj:

majguld
Taraxacum - ett

De blommar också i min egen gräsmatta, som jag klippte i fredags. Man kan se hur det går till. Hemmamaskrosorna har korta stjälkar som kryper längs marken, en beundransvärd darwinistisk effekt av att de växer i en gräsmatta som klippts i decennier:

hemmaros
Taraxacum - två8 MAJ Fyra grader, nästan-klar himmel, en lite burdus nordostvind. Havet på -14 centimeter. Här ett nyanlänt äggpaket i visuellt samspråk med morgonmolnen:

molnägg
Frukostägg

Fler silvertärnor nu, oklart hur många. Bilden förvillas av förbiflyttande Östersjötärnor, men detta är ett stationärt par:

silverflykt-02
Silverelegans

Gluttsnäppor i lagunen, ett tiotal. Vitkindade gäss på stora reveln, över 400.


9 MAJ
Fyra grader kallt strax innan solen går upp, sen snabbt varmare. Stiltje, klar himmel, men isberg längs havshorisonten:

morgonis
Cumulus

Strändernas tarepackar befinner sig just nu i en raffinerat rostfärgad fas:

rosttare-01
Tarebunt - ett

rosttare-02
Tarebunt - två

Strax efter sju landar en gravand i mitt grönsaksland:

gravand-01
Grönsaksand

Hon letar efter nånstans att lägga sina ägg. Gravänder häckar i hålrum. Torpargrunden under en sommarstuga hör till alternativen. Det är honan som väljer ställe, men hannen är med som moraliskt stöd. Här sitter han på min stenmur:

gravand-02
Tomtkryss

10 MAJ
Två grader varmt, storartade moln, en blek sydostvind.

Solen stiger denna dag upp klockan 05.02, varmed menas att det är då den översta punkten på dess periferi passerar horisonten, fast det sen dröjer en stund innan vi faktiskt kan se den. Den här bilden är tagen från min altan klockan 05.08:

majsol-01
Jorden är rund - ett

Själv stiger jag upp klockan fem, vilket betyder att vi nu nått det blad i kalendern då jag tyvärr måste släppa ambitionen att se soluppgången från stranden. Den här bilden är tagen klockan 05.31:

majsol-02
Jorden är rund - två

Havet på -7 centimeter. I hopp om att locka fler turister till Björkäng har städfunktionen plöjt upp hela den kommunala badstranden. Ganska fult, faktiskt. Å andra sidan är där helt omöjligt att promenera:

potatisåkern
Som en potatisåker

I reservatet möter jag denna förhärjade kamrat:

plattfiskat
Plattityd

Strax före klockan elva: dam med två lösspringande hundar i reservatet.

Hallands Nyheter meddelar att Björkängs camping sålts till företaget Nordic Camping & Resort: Det är en fantastisk anläggning, och vi har kollat på den många år”, säger Tom Sibirzeff, företagets vd till HN. ”Vi vill bygga ut, och att det fanns en färdig plan för det var viktigt.”

11 MAJ Höstrusk. Två grader varmt, duggregn, en osympatisk sydostvind. Det har förmodligen duggregnat hela natten, till en summa om två millimeter, de hittills enda i maj. Men misströsta ej. Snart är det sommar. I god tid före klockan sex är Surfrakern ute och silar sand:

05.54
Barber Beach Cleaner

En gles grupp om tolv mörka vadare vandrar vaksamt och tvekande in över den ödsliga stranden, bort från vattenbrynet. Gåtfullt beteende. Får det till ljungpipare. Här är halva gänget:

piparna
Piparepromenad

Två svartsnäppor i lagunen.

Brobygget över lagunen tar under torsdagen ett steg framåt:

bryggan
Brofäst12 MAJ
Fyra grader, vinden ostlig, himlen täckt av låga, pärlemorfärgade moln:

pärlemor
Klockan 05.47

Havet på -5 centimeter. Lågaktivt fågelliv, men möter en oskygg myrspov:

myrspoven
Limosa lapponica

Det här är lite intressant. Enligt schemat passeras Sydsverige på våren av två olika populationer myrspovar. I början av maj kommer fåglar som övervintrat i Storbritannien och som tänker häcka i nordligaste Skandinavien. Sen, i slutet av maj, kommer långflyttarna, som övervintrat i Västafrika och är på väg till Sibirien. Morgonens myrspov faller utanför schemat, såsom fåglar icke sällan har benägenhet att göra:

myrspoven-02
Varthän?

Dagens bryggbygge:

bryggbygget-02
Snart går vi över

13 MAJ Fem grader, en näsvis ostvind, mulet men med en öppen spalt i ostkanten. Den här bilden är tagen en halvtimme efter solens uppgång. Solskivan passerar spalten och försvinner strax upp i de gråa skyarna:

05.28
Klockan 05.28

Havet på -4 centimeter. På stranden ett litet förråd av mestadels torra alger, men här lyser en av dessa muntert kolorerade ekbladingar:

ekblad
Phycodrys rubens

Kolorerad, om än mindre munter, är också den här Saaben, som sen nån gång i vintras står allra innerst på badparkeringen. Enligt bilregistret är den ”avställd” sen augusti förra året:

saab
PFM 834

14 MAJ Nio grader, en försynt sydostvind, liksom igår en misspassning i molntäcket där solen hastigt signalerar sin uppkomst innan den försvinner igen. Havet på -10 centimeter.

Gläds åt en vacker skarv på en kobbe, med vingarna sträckta som en heraldisk örn:

heraldikskarv
Torkställning

Mikroalger i det allt ljummare vattenbrynet. Sanden bitvis grön:

grönsand
Strandgrönska

Jag antar att det är dags för årets stängsel. Fjolårets hänger i trasslor och härvor här och var (mitt verk i vintras):

trådhärva
Stålfnurra

Men en del ligger kvar som förrädiska snubbeltrådar. Här en avslöjad av rost som sugits upp i sanden. Själva tråden ligger någon centimeter under ytan:

trådrost
Stålspår
15 MAJ Tio grader och totaldimma. Noll vindar och en mäktig tystnad, genombruten bara av ejderstön, kråkkrax och en irriterad skärfläcka. Havet på -5 centimeter:

sköna maj
Sköna maj

Irrar runt i dimman. Hittar skräp. Man kan undra vad som föranlett denna danska ankkarikatyr på en påse ”blandede lakridsstaenger”:

anklakrits
Anklakrits

Och här ligger borsten från den siste april, halvt igensopad av sanden:

bortborstad
Strandstädning?

På eftermiddagen sol och bryggbyggare:

nästan framme
Nästan framme nu

Återigen flera hundra vitkindade gäss i lagunen.

16 MAJ Nio grader i gryningen, en lättjefull sydostvind, himlen full av ljusa moln.

Havet på -19 centimeter, dess skönhet överväldigande. Det finns ingen strandkant. Havet är golv i en spegelsal som man kan vada ut i, ett magiskt rum avskärmat från den vanliga världen. Jag tröttnar aldrig på detta:

spegelsalen
Bortom vardagen

Två par silvertärnor på Sälarevet. Här är det ena:

silver-01
Silvervila

Grön intarsia lyser i sanden. Det är skelettet av ännu en näbbgädda:

grönben
Grönsak

En del av de vitkindade kvar i lagunen. Jag var ute och lyssnade på dem efter tio igår kväll. De var mycket nervösa. Smågrupper lämnade huvudflocken, åt olika håll.

Kitesurfare i reservatet, den första jag sett i år:

majsurf
Nu är det dags igen


17 MAJ Det har regnat hela natten, en finfördelad, lågmäld nederbörd som gett åtta millimeter. Elva grader, vinden sydlig, havet på medelnivån, +-0 centimeter.

Vätan har lockat strandens makroalger till nya färg- och formexperiment, kontrasterande mot morgonens massiva gråhet:

algshow-01
Alginstallation - ett

algshow-03
Alginstallation - två

algshow-02
Alginstallation - tre

algshow-04
Alginstallation - fyra (med blå plast)

Hör en gök, årets första för min del.

18 MAJ Plötsligt har vi 15 grader i gryningen. De blåser milda sydostvindar under en solklar himmel, med blomdofter, måsrop och sommarkänsla. Havet på -8 centimeter. Värmen, ihop med onsdagsdygnets regn, har gjort växtligheten fräsch och företagsam, landskapet byter hastigt om till en mångfald gröna nyanser.

Och nu är den fullt gångbar, den statliga spången över lagunen; smalspårig, handgjord och någorlunda diskret:

spången
Tillgänglighet

Bryggan är försedd med ett välbetänkt halkskydd, i form av ett plastgaller:

gallret
Gångvänlighet

Jag väljer själv att inte gå över, eftersom stora reveln för tillfället myllrar av gäss, vars vita kinder lyser i morgonsolen:

gässen
Morgonsamling

Detta är problematiskt, som jag ser det. Med spången lockar man ut folk i fåglarnas rättmätiga rike. Här är ett utsnitt ur reservatskartan. Den gula strecklinjen är reservatets gräns. De lila linjerna markerar beträdnadsförbudet på stora reveln. Där finns en korridor tvärs över, som är kopplad till den nya spången:

stora reveln

Meningen är att Utterosfolket, via spången och korridoren, ska nå ut till en tänkt badstrand, omedelbart norr om Sälarevet. Detta fordrar en del disciplin, vilket kanske inte är en egenskap man associerar med sommarfirarna. Värre är gångtrafiken mellan Utteros och campingen, var butik ofta nyttjas av stugfolket. Därtill kommer den mer spridda folkvandring som hör semestern till. Rimligtvis frestas många att tvära över stora reveln. Tyvärr minns jag gamla tider, när folk promenerade rätt genom tärnkolonin, aggressivt viftande för att skrämma bort de upprörda ”måsarna”. Nå, det problemet finns inte kvar, eftersom tärnorna inte gör det.

underredet
Den undre världen

19 MAJ Tretton morgongrader, lätt dimma och ett minimalistiskt regn. Inga vindar, havet på +3 centimeter, tillräckligt för att dränka strandens torra alger. Det här är sågtång, som, till skillnad från blåstång, inte klarar en uttorkning:

torrtången
Visset

Himlen klarnar medan markdimman ligger kvar. Övar mig i flygfotografering. Här är tre ädla arter:

tärnan
Silvertärna

skärfläckan
Skärfläcka

hägern
Gråhäger

Sen en ny sommardag.

Inte oväntat fortsätter myndigheterna att avråda från bad i Björkäng. Det här beskedet finns på Hav- och vattenmyndighetens hemsida:

björkäng
20 MAJ
Tretton grader, öppen himmel, en smygande ostvind. Enligt prognoserna är detta den sista dagen i den förbirulllande värmeböljan. Havet på +6 centimeter.

Solvärmen har satt fart på grundbottnarnas sköra grönalger:

grönalgen
Klorofylldags

Men också slättlandet har sin optimala majlyster just nu. Den här gyllene rapsen blommar vid Ängagård:

rapsen
Rapsoljefältet

Har inte hört nån näktergal i Utteros i år. Cyklar bort till Rogård, mellan Björkäng och Morup. Där finns en bäck som rinner ned mot havet genom ett synnerligen risigt snår, som man knappast skulle associera med näktergalar. Men så långt jag kan minnas här där funnits en varje vår. Och där sitter en i år också, sjungande för fulla stämband, bara några meter från landsvägsbullret:

lunden
Näktergalslunden

21 MAJ Tio grader, klarnande himmel, lätt fläktande nordvästvind. Havet på -3 centimeter.

Inga nyheter på stranden, men den är inte tom på gamla saker. Om jag inte misstar mig är det alger som ger den här hjärtmusslan dess behagfulla rostfärg:

musslan
Hjärtfärgat

Det här gröna schabraket tycks vara resterna av den plastsäck som flöt iland den 31 mars:

grönsäcken
Grönsandat

En helt annan sak. Efter flera nära-döden-upplevelser på Kattegattleden ger jag mig ut med tumstocken. Jag antar att vi förväntas cykla mellan den gula linjen och de vita kantstrecken. Bredden är 50 centimeter, vilket är knepigt nog när det blåser. Men i kurvorna krymper utrymmet betänkligt. Den här bilden är tagen strax norr om bron över Törlan. Kattegattleden är här 24 centimeter bred. Tjugofyra centimeter! Det är lika illa lite överallt där vägen svänger, särskilt i högerkurvorna:

tumstocken
Cykla här!

22 MAJ
Nio grader, vinden västlig, himlen full av genomskinliga skyar. Havet på -2 centimeter.

Silvertärnorna igång med sina häckningsbestyr, glädjande nog. De håller sig inom området med beträdnadsförbud utanför Smedsgård. Här står en och kollar läget:

tärnvakt
Häckningsbiotopen

Kan se tre par, möjligen fyra. Svåra att räkna. Silvertärnor är alltid stökiga innan häckningen börjar, enligt något socialt spel som människor inte förstår sig på. En hel del aggressivitet i deras intensiva luftcirkus:

tärnflykt
Full fart

Skörbjuggsörten har sina fagraste dagar just nu, i strandängarnas saltvattnade ytterkanter:

vitaminer
Vitaminer

Gräset är grönt! Dags att montera årets betesstängsel:

tråddrageriet
Tråddrageriet23 MAJ Åtta grader i ottan. Disigt och stilla, med långsträckta cirrusstråk från öster till väster över hela himlen:

cirrusstråk
Klockan 05.27

Molnstråken ingår i ett storstilat vädersystem, här sett från satelliternas höjder:

5923b4d4a7ba5

Havet på -2 centimeter. Vi har en del märkligt mejslade strandformationer just nu, efter en lång period utan hårda pålandsvindar:

strandformer
Sandrelief

En näktergal sjunger i Björkäng, invid Törlans nedre lopp. Det är ett gammalt revir, i vad som förr var en sumpskog, men som miste sin magi när de flesta träden blåste omkull.


24 MAJ
Tolv grader, en vag västvind, ett blytungt molntäcke med en gladlynt glugg över granskogarna:

gluggen
Klockan 05.33

Havet på +9 centimeter. Massvis med färska grönalger i strandkanten:

grönt
Krabbgrönt

Lite nyinflutet skrot. Enligt danska Wikipedia: ”Karat er et dansk fødevaremærke for kaffeprodukter, som ejes af Kraft Foods gennem Kraft Foods Danmark. Karat-kaffen er særlig populær i Nordjylland”:

karat
Mellemristet

Regn sen. Mätaren stannar på sex millimeter.

Kosläpp, kallas det numera:

korna
Landskapsvårdarna

Ser och hör tre tranor flyga käpprätt mot söder. De gör som de vill.
25 MAJ Tio grader, ljusblå himmel och en föga pretentiös nordvästvind. Havet på +2 centimeter.

Vandrar i vattenkanten och beundrar ljusspelet:

vågspel-02
Vågspel - ett

Bottnen är här helt slät. Det är vågorna man ser, eller snarare ljusets brytning i vågorna. Grundmönstret framkallas av vinden från nordväst. Man ser också en grövre struktur, i bilden nästan horisontell, som är dyningarna utifrån havet. De har böjts av i rät vinkel mot vinden av en revel som ligger strax utanför.
Här är ett helt annat mönster, med finare, ljusa strukturer ovanpå vindvågorna, men fortfarande över en helt slät botten:

vågspel-01
Vågspel - två26 MAJ En praktfull försommarmorgon, tio grader varm, med helblå himmel och en oansenlig nordvästvind. Havet på -8 centimeter. Här en dristig strandsporre rätt ut i Kattegatt:

sporren
Strandparadox

En större skara gudingar håller till utanför Sälarevet, en del uppkrupna på skären, andra fiskande blåmusslor från bottnarna. Där är uppskattningsvis ett femtiotal. Det är ingen tillfällig rastflock. Snarare är det ett gäng som bestämt sig för att Utteros är ett sommarställe där de kan rugga i ro:

gudingarna
Ejderkobbe

Återigen har vi en knölsvan som ligger och ruvar på Sälarevet. Ack, det brukar sluta illa:

svanen
I riskzonen

Samtidigt i lagunen ett femtiotal nyanlända kanadagäss, gissningsvis fåglar som inte har ålder nog för att häcka. De är ovanligt tidiga i år. Lär knappast stanna i Utteros över sommaren:

kanadickerna
Gäss igen

Bönderna igång med årets första vallskörd.


27 MAJ Nio grader i soluppgången, lättvindig sydostvind, oklanderligt blå himmel. Havet på -13 centimeter.

Vadar över Törlan och strandvandrar till Morup, förgäves spejade efter småtärnor. Däremot två silvertärnor. Detta är den ena:

silverskär
Stentärna

I övrigt tämligen livlöst, men ett vackert skuggspel på grundbottnarna, framkallat av flytande sand som förs ut av tidvattnet:

skuggorna
Sandflykt

Ett duntäcke har på outgrundliga vägar hamnat utanför Sik:

täcket
Sov i ro

Och vid Norra Lyngen ligger en präktig högerstövel:

stöveln
Storlek 45


28 MAJ
Femton grader när dagen begynner. Klar himmel som bara långsamt bekläds med cirrusmoln. Frisk sydostvind, havet på -13 centimeter. Väderskifte väntas under dagen, enligt SMHI.

Tar en titt på Uttrans delta, som just nu faktiskt har deltaform. Djupfåran löper till höger på bilden. Den är för tillfället helt rak, och riktad rätt mot Sälarevet. Mynningen har fortsatt att dra sig söderut:

deltat
Δ

Möter två myrspovar, synbarligen på väg att byta till sommardräkt:

myrduo
Myrduo

Mitt ute på den öde stranden ligger en gravand, död sen flera dagar, uttorkad av solen:

gravanden
Gravkadaver

Dagens regn blev en besvikelse. Knappt en halv millimeter hamnade i min mätare.

29 MAJ Gråmulen dismorgon, tretton grader, en dämpad västvind. Havet på -7 centimeter.

Fortfarande kommer praktfulla blad av sockertare in från havet:

tare
Skrynkeltång

En hel del skum idag. Här har en kråka blivit klistrig om tarserna:

kråkfötter
Kråkfötter

Också allt fler nyruggade fjädrar:

fjäderflykt
Fjäderflykt
30 MAJ Tung gråhet, lätt duggregn. Tretton grader, vind från sydväst, havet på -3 centimeter.

På stranden surrealistiska mosaiker av brunalger, grönalger och rödalger:

kompott-01
Diversitet - ett

kompott-02
Diversitet - två

kompott-03
Diversitet - tre
31 MAJ
Väderbus. Tretton grader, regn och hårda vindar från väster. Havet på +15 centimeter.

Små härvor av sudare har börjat dyka upp. Det är en ettårig alg, så de här är långa snörena har växt under våren. Kvantiteten sudare varierar från år till år. Vi hade en massiv blomning sommaren 2015, med sudare överallt på stränderna, men en påtaglig minskning 2016:

sudare
Chorda filum

Morgonens regn gav sex millimeter. Därmed hamnade maj på summan 25 millimeter, vilket är alldeles för lite.