Juni 2017

DBKBExgXsAAqMre
Detta är NASAs diagram över medeltemperaturen vid jordytan, från 1880, till och med 2016. Det som anges är avvikelser från genomsnittet för åren 1950-1980. De svarta fyrkanterna är årliga medelvärden, den röda kurvan visar löpande medelvärden för femårsperioder. De blå staplarna anger mätningarnas osäkerhetsmarginaler.

Det är dags igen för en påminnelse om att jorden håller på att bli varmare. Vi vet vad det beror på. I snabb takt eldar mänskligheten upp det förråd av olja och kol som jorden samlat på sig under hundratals miljoner år. Följden blir en dramatisk ökning av atmosfärens halt av koldioxid, som fungerar som värmeisolering för planeten, på samma sätt som den mineralull vi har hemma i väggarna. Hur detta går till är känt i detalj sen 1800-talet.
Men det finns på sina håll en bisarr föreställning om att klimatförändringarna i själva verket är en bluff, ett lurendrejeri som forskarna hittat på för att roffa till sig pengar. Jag har stött på den sortens konspirationsidéer många gånger under mina år som journalist. Det är tokerier som man lugnt hade kunnat skratta åt, om det inte var så att en av dessa stollar gått och blivit president i USA.

1 JUNI
En ljus men blåsig sommarmorgon. Tolv grader, himlen rensopad av västvinden, havet på +10 centimeter, snabbt retirerande i morgonväkten.

Kulingen har satt sina vårdslösa fotspår, gårdagens mosaik har brutits upp i små sophögar, nedtryckta i sanden:

soporna
Nystuvat

Nedtryckt är också den här truten, som protesterar med lyfta fötter mot sitt brutala öde:

truten
Sandflykt

Och här har en toffla stigit iland, nedsmord med havets skum:

tofflan
Fotspår

Ett par havsörnar häckar i Varbergs i kommun, berättar Hallands Nyheter. Boet är beläget i en hög tall på en hemlig plats, och innehåller två ungar, sex veckor gamla.
Därmed bekräftas ett rykte som snurrat runt i flera år. Jag har själv haft mina misstankar, sen jag i höstas iakttog ett par havsörnar på Sälarevet som inte kom söderifrån, som Falkenbergsparet gjorde.
Det finns en bild på två örnar den 18 december 2016, som är intressant. Honan är påfallande mycket större än hannen. Det framgår av texten att de kom norrifrån.
I vilket fall är detta trevliga nyheter, för en gångs skull.2 JUNI Tolv grader, vind från nordväst, himlen helmolnig men ljus. Havet på -7 centimeter.

Stranden en fest för ögat, ett gästabud i rött, ett sommarbord dukat med havsfärsk frodighet:

rödnytt-01
Algassiett - ett

rödnytt-02
Algassiett - två

rödnytt-03
Algassiett - tre

rödnytt-04
Algassiett - fyra


3 JUNI En grå men stillsam morgon, tolv grader ljummen, med havet på +4 centimeter.

En gråtrut flyter ute på havet. Av en slump upptäcker jag att den har huvet under vattenytan. Vadar ut. Ser ut som ett fall av fågelinfluensa eller nåt ditåt. Den döda fågeln vaggas fridfullt av vågorna, och kommer inom kort att ligga på stranden, som ett spekulationsobjekt för kråkorna:

flyttrut
Larus argentatus

En röd plasthink har blåst in i reservatet. Den ligger i spärrzonen, så jag får nöja mig med att zooma in kameran:

hinken
Inhinkat


4 JUNI
Tio grader, en blygsam sydostvind, moln överallt. Havet på +10 centimeter.

Lördagens blåst har åstadkommit en stökig stuvning i strandkanten:

tångstuvar
Algmix

Av den stillsamt avlidna truten återstår idag en makaber festrest:

festrest-01
Kråkkalas - ett

Inne på campingen hittar jag en annan festrest som gryningens kråkor hjälpt till att sprida:

festrest-02
Kråkkalas - två

Sen ett välsignat regn - tio millimeter fram till klockan 19.


5 JUNI Blåsigt från väster. Tolv grader, klart över kusten, moln över granskogarna. Havet på +24 centimeter.

Grovt skum pressas till klibbiga valkar i vattenbrynet. Ser ut som nåt helt annat:

mousse
Chokladmousse

Tycker mig se ovanligt många såna här grönbenta lirare i år, men det kan förstås vara inbillning. Man kan undra vad de dör av:

grönbena
Carcinus maenas

Surfare i reservatet:

kosurfare
Kosurfare


6 JUNI En kluven värld, mulen i nordväst, himmelsblå i sydost:

molnfront
Molnfront

Den skarpa gränslinjen syns också från rymden:

593614fd5b46d

Tolv grader, ökande vind från sydost, molnen drar norrut under morgontimmarna. Havet på +8 centimeter.

En gul ballong har exploderat över Kattegatt, dess trasiga rester har strandat i reservatet:

gult
Nationalgult

I sanden strax intill står fortfarande den halvt begravda blå tunna, som blåste iland den 26 februari och inte har rubbats sen dess:

blått
Nationalblått7 JUNI
Ösregn. Femton millimeter under natten, mer är på väg ned från himlarna. Tolv grader, sydlig vind, havet på +28 centimeter.

Kan inte göra mycket mer än strandvandra bort till Törlans mynning, som, om inte annat, ligger bäddad i fager försommargrönska:

törlangrönt
Välvattnat

En förtrampad sandal har somnat i vattenbrynet. Kommer från företaget ”New Balance Athletic Shoes”, i Chesire i England:

new balance
Ur balans

Fram till klockan 14 kommer ytterligare 13 millimeter regn, alltså totalt 28 millimeter under dygnet. Före sänggåendet tömmer jag mätaren, som då står på 31 centimeter. Kan jämföras med totalsiffran 32 millimeter för april och 25 millimeter för maj-

8 JUNI
Kulingnatt med ytterligare tio millimeter regn. Tolv grader på morgonkvisten, avtagande sydvästvind, havet på +27 centimeter.

Grön tennisboll igen. Den här har en påskrift som går att läsa: Tretorn ACADEMY 1. Hittar en produktbeskrivning på internet:
Denna boll används i Tennisförbundets juniortävlingar. Mjukare än en "riktig" tennisboll vilket gör den lättare att hantera och mer skonsam för små tennisspelare. Studsar 25 % lägre än en vanlig boll.”

grönboll
Mjukis

Morötter piggar alltid upp, färgmässigt:

morotspiga
Daucus carota

När jag får upp bilden på datorn ser jag att där ligger en nyckelpiga strax öster om moroten, med minst lika vacker färg. Här en delförstoring:

nyckelmorot
Coccinella septempunctata

Tre millimeter i förmiddagens oväder. På eftermiddagen sol. Möjligen mer regn sent i kväll.


9 JUNI
Kulingen utbytt mot en lättsam sydvind. Tretton grader, mörkmulen himmel, lätt regnande. Havet på +13 centimeter.

Kan vada ut i reservatet igen. En bred vall av markroalger efter ovädren:

vallen
Blåstens skördar

Förmodligen är det alger som legat ute på grundbottnarna efter vinters stormar:

rött
Algkompott

En hel del elegant veckade men bleknande tareblad:

brunt
Brungrönt

För första gången i år ser jag en småtärna fiskande utanför Smedsgård. Raritet numera.


10 JUNI
I gryningen fjorton grader, vilket också är temperaturen i Kattegatts ytvatten just nu. Himlen mulen men ljus, lättsam västvind, havet på +13 centimeter.

Möter en syn som är både förbryllande och stimulerande för nyfikenheten. I kompotten av makroalger ligger en krabba som mist åtta av sina tio extremiteter. På bukskölden finns en grå fläck som på nära håll visar sig vara en fluga:

krabbfluga-01
Strandträff - ett

Både krabbor och flugor tillhör den stam som kallas artropoder, eller, på svenska, leddjur. Det är den största och mest spridda av alla djurgrupper, med mellan fem och tio miljoner arter i dag, och med anor i en dimhöljd forntid för mer än en halv miljard år sen. Flugan och krabban härstammar från en gemensam anmoder, som enligt biologerna levde för 435 miljoner år sen. De är byggda enligt en likartad planritning, främst kännetecknad av att de bär skelettet utanpå kroppen:

krabbfluga-02
Strandträff - två

Krabbornas gren på släktträdet lever mestadels i havet - det finns inga landkrabbor. Minst lika märkligt är att det inte finns några insekter i havet. De håller istället till i luften. Insekternas enorma framgångar beror på att de på ett tidigt stadium skaffade sig vingar:

krabbfluga-03
Strandträff - tre11 JUNI Femton grader, en timid sydvästvind, mycket moln och ansatser till duggregn. Havet på +-0 centimeter.

Morgonens strand präglas av tjockt skum i diverse bruna nyanser, plus ålgräs och lite småskräp. Jag förmodar att skummet signalerar förhöjd biologisk aktivitet i Kattegatt, fast färgen mest är sand:

skummet
Skumt

Ålgräset är inte helt dagsfärskt. Det har legat lossryckt en kortare tid ute på grundbottnarna. Ålgräs har en märklig förmåga att skölja i land i en egen omgång, separerat från algerna:

ålgräset
Gröngräs

På skräpfronten finns ett löst blått lock med ett mindre lock som står öppet mot ingenting:

locket
Hatten av

Och här en bortsprungen barnsandal, av den klassiska modell som kallas flip-flop, efter det klapprande ljud som uppstår när man försöker gå med dem:

sandalen
Sandsandalett

Dygnet har gett sex millimeter regn. Ös på!


12 JUNI Sexton millimeter regn sen igår kväll. Fjorton grader i gryningen, vind från väster, mycket moln men blåa gluggar. Havet på +18 centimeter.

Den årliga måsterrorn har dragit igång. Vi har ett par i reservatets sydflank som inte gillar morgonflanörer. Deras skenattacker är ofarliga, men de ilskna skriken skär i öronen:

måsterror
Mås-JAS

Har roligt åt en mycket trasig ballong, som genomför en naturtrogen manetimitation, ivrigt simmande med viftande fransar i strandkanten:

ballongsim-02
Ballongdans

13 JUNI ”Försommarstorm” känns som rätt benämning, även om det nominellt bara är en kuling. Tretton morgongrader, blåsten västlig, blå himmel över Kattegatt, moln inåt land. Havet +26 centimeter efter en topp på +42 sent igår.

Reservatet inte åtkomligt. Går en sväng längs badstranden, som är klädd med det vitaste skum jag sett på länge:

äggvita
Äggvita

Jag förmodar att färska alger är på väg i dyningarna, men Innanför skummet är stranden död och förtorkad. Här en osalig mås förpassad till skräpvallen:

måsvinge
Blåst mås
14 JUNI Fjorton grader, småfrisk västvind, tunna cirrusstråk på en blå himmel. Havet på +9 centimeter.

Enstaka företagsamma örter börjar sticka upp ur sandrevlarna:

grönska-01
Sommarprimör

Möter för ovanlighetens skull en levande krabba, bara centimeterstor, frejdigt simmande i strandens dyningar:

krabbsim
Med alla benen i behåll

Det här är en ny trend. Folk knycklar ihop juicepaketen innan de kastar dem i havet, i nåt slags vag förhoppning om att de därmed ska försvinna. Här ananas av det polska varumärket Tymbark:

grösnal-02
Wiem co piję

Ett sextiotal vitkindade gäss på stora reveln, ihop med åtta kanadagäss och två grågäss. Också ett tjugotal skärfläckor, som möjligtvis har planer på att fortplanta sig därsammastädes.

15 JUNI Fjorton grader, lätt västvind, grova moln drar runt och skapar originella men kortvariga ljuseffekter, som den här gardinen över Tvååkersslätten:

gardinen
Molnkappa

Havet på +4 centimeter. Hittar två illa medfarna trutkadaver på strandens torrare del. Har förmodligen noterat dem förut:

trut-01
Vingminne - ett

trut-02
Vingminne - två


16 JUNI Hör ett fjärran inframuller vid fyra på natten. Vid fem börjar det regna, men utan entusiasm. Femton grader, sydostvind, blymoln rullar in från Kattegatt.

Havet på +9 centimeter. Flera plantor lysande frisk blåstång i vattenbrynet. Den här har inte växt på en sten utan på en blåmussla. Trots det efemära underlaget har den hållit sig ute på bottnen tillräckligt länge för att själv bli säte för en koloni spiralrörmaskar:

blåmussletång
Blåtång

Här är en annan, som haft oturen att fästa foten på en hjärtmussla:

hjärtmussletång
Hjärttång

Den här bleka påsen har innehållit 500 milliliter saltvatten, av den preciösa sort som används i sjukvården: 0,9 procent natriumklorid i destillerat vatten. Kommer från Sabiñánigo i Spanien:

spanska påsen
Används intravenöst

Sen blåst och allt ymnigare regn. Landar på 12 millimeter.


17 JUNI Femton grader, lätt nordvästvind, vackert väder över havet, gråmulet i inlandet. Havet på +7 centimeter.

Måsarna ettrigare än nånsin i dag. Av en slump upptäcker jag orsaken. En dagsgammal unge hukar intill tångvallen långt ute på stranden:

måssmått-01
Måssmåtting - ett

Hur detta gått till är ett mysterium. Havet var uppe på +30 centimeter igår, så ungen kan ha flutit/simmat från boet, som förmodligen ligger 50-70 meter bort, men det är en skamlös spekulation. Ungen ligger helt stilla, som den ska vid fara, men rör ögonen. Jag tar några bilder och skyndar därifrån:

måssmått-02
Måssmåtting - två

Sälunge på badstranden, i höjd med toalettsektionen. Tycks ha hamnat där igår vid högvattnet, och ligger nu vid anordningen för reklamskyltar, långt från strandkanten. Försöker kravla sig in i skugga. Mången campare vill ingripa, i strid mot alla rekommendationer. Jag förstår dem:

sälen
Ett bittert öde18 JUNI Femton grader, svag västvind, mulen himmel som möjligtvis tänker ljusna från väster. Havet på +7 centimeter:

morgonmoln
Morgonmoln

Minimåsen från igår syns inte till, men det finns fler ungar, och den vuxna generationen utgjuter kollektiv ilska över strandflanören:

stolpmås
Barnvakthållning

Också sälungen är försvunnen, men någon har textat en omtänksam maning: VAR VÄNLIG STÖR INTE SÄLUNGEN!! (MAMMAN ÄR FÖRMODLIGEN I NÄRHETEN):

maningen
Naturvård

19 JUNI
Sexton grader, klen vind från västnordväst, lätta moln. Havet på +3 centimeter.

Fullt med skum igen, i en formlös, kletig massa, hopvispad med alger. Påminner om en maträtt, fast jag inte vet vilken:

skumgrönt
Havssallat med dressing

Tre nyfikna måsungar är ute och joggar på stranden, övervakade av hysteriska föräldrar:

trio
Måstrio

Årets starar börjar flytta söderut, bara några veckor gamla. En förbluffande uppvisning av medfödda instinkter.
20 JUNI
Blåsväder igen. Femton grader, kulingbyar från nordväst, breda stråk av höga moln från öster till väster:

himlastråk
Cirrusstråk

Mönstret markant på satellitbilderna:

5948ab7c31f80


Havet på +16 centimeter. Blir lite konfunderad över den här skapelsen, men efter vad jag förstår är det, eller har varit, en ballong. Står sig snyggt mot den spräckliga bottnen:

ballongen
Haverist

21 JUNI Så har vi nått årets vändtapp, dagsljusets optimum, sömnlöshetens krön. Tretton gryningsgrader, molnlös himmel, vind från nordväst. Havet på +9 centimeter.

Ett par snatteränder simmar ute till havs. Råkar få en bild just som hannen lyfter och visar upp sina vänstra vingspegel. I min föråldrade världsbild är snatteranden en sällsynthet, men de häckar sen länge på Getterön, och tycks har spritts därifrån, i växande antal, och är inte längre ovanliga i Utteros. Ser att ornitologerna på Getterön räknade in 146 snatteränder i måndags:

snatterflykt
Anas strepera

Dagens glädjespridare är en alggrön ölflaska av det klassiska märket Beck’s från Bremen. Inget konstigt med det, mer än att den lyckats behålla kapsylen på resan:

beck's
”Frisch. Pur. Echt.”

Mitt bland måsskriken blir jag attackerad av en silvertärna, med det hårda smackande som betyder att de menar allvar. Ser annars inte mycket av dem.22 JUNI Tretton grader, lättsam västvind, tätnande moln. Havet på +9 centimeter.

Skum igen. Dagens färg är
café crème:

kaffe
Morgonkaffe

Döda fiskar kan emellanåt anta en intrikat gestalt, som ett slags inte helt aptitliga skrotskulpturer. Den här måste ha genomgått flera stadier av ömsom förruttnelse, ömsom intorkning, innan den en plötslig morgon ligger framför mina stövlar:

fiskkadaver
Fiiskestetik

Här är ett annat marint formexperiment:

virvel
Virvelalg


23 JUNI
En behagfull morgon. Fjorton grader, inga vindar, pärlemorfärgad himmel. Havet på +20 centimeter.

Vår blåa tunna fungerar förträffligt som markör för havsnivån. Vanligtvis ligger den en bit upp på land, men i dagens högvatten ser den ut så här:

tunnan
Där är den!

Utsätts för upprepade och mycket ettriga attacker av silvertärnorna. De har uppenbarligen något att försvara. Där är minst två par. Vet ungefär var bona ligger, men inte exakt. Här landar en tärna i sitt revir:

tärnkant
Silverställe

Fiskmåsarna bildar storfamiljer snarare än kolonier. Här är två ungar på välbevakad exkursion:

storfamilj
Morgonpromenad

Men vad är det här? Vid halv nio uppenbarar sig plötsligt en grå rand över himlen, rätt ut i Kattegatt. Ser ut som ett skuggfenomen. Kan tänka mig att det ligger en flygplansstrimma ovanför molnen. Randen rör sig makligt söderut:

randen
Järtecken

Eftermiddagens regn ger 10 millimeter.24 JUNI Femton grader i morgonväkten. En västlig vind blåser in hotfulla moln från Kattegatt, med sporadiska skurar, vassa men kortvariga:

molnet
Midsommarmoln

Havet på +29 centimeter. Tar en promenad på badstranden, som är rik på lösgodis. Denna samling valthornsägg är den största jag kan minnas att jag sett. Normalt är storleken nånstans mellan golfboll och tennisboll, men här tycks fyra eller fem bollar har bakats ihop:

äggpaketet
Ågginflation

Hittar sammanlagt sex bläckfiskplattor. Får för mig att ordna tre av dem till ett pedagogiskt stilleben. Bläckfiskarna bär såna här kalkskivor inne i kroppen, som ett slags stabilisatorer, i stället för simblåsor. Men var har dessa bläckfiskar levt, kan man fråga sig:

skivrna
Bläckfiskarnas surfbrädor

Och här en praktisk skumskyffel:

skyffeln
Strandstädning
25 JUNI Väderbus. Tretton grader, hårda blåststötar från sydväst, brutalt regn. Havet på +35 centimeter.

Ballongsäsong. Stranden vimlar bisarrt nog av färgglada fragment av brustna ballonger. Vill gärna tro att de är hitblåsta från i Danmark:

ballong-01
Busväderballong - ett

ballong-02
Busväderballong - två

ballong-03
Busväderballong - tre

ballong-04
Busväderballong - fyra

ballong-05
Busväderballong - fem

Tre millimeter regn.26 JUNI Det stormar. Obarmhärtiga sydvästvindar hamrar mot kusten och kastar in smattrande miniskurar över stränderna. Tretton grader, grova moln med glesa gluggar:

stormstrand
Sommarstorm

Havet på +43 centimeter. Det har legat runt den nivån i över ett dygn. Mycket ålgräs har blåst in, men nästan inga makroalger. En stor blå dunk av tyskt ursprung har landat på badstranden. Den har innehållit 37-procentig svavelsyra för batteribruk:

svavelsyra
Schwefelsäure

En likblek skyddshandske har fått fingrarna i kläm:

fingrarna
Digitalt


27 JUNI
Motvilligt börjar kulingen packa ihop. Himlen har klarnat, och sänkt temperaturen till tolv grader, vinden har vridit till nordväst. Havet på +25 centimeter.

Tre dagars blåst har pumpat in sand på stränderna och gett dem en helt ny, lite toppig profil:

standkant
Strandkant

Stränderna är renslipade och kala, utan traktorspår, men med enstaka fantasifulla skräphögar:

högen
Återvinning

Och här ligger en ensamkommande filttoffla:

filttofflan
Storlek 47, ungefär28 JUNI Havets landskap har en vidunderlig förmåga att tvärt byta tonart och tempo. De senaste dagarnas molto allegro har ersatts av ett försynt andante, med en hovsam vind från öster. Tolv grader, vattrat molntak över kusten, blå himmel över Kattegatt. Havet på -7 centimeter.

Välvilligt öppnar sig morgonen för strandflanören:

05.22
Klockan 05.22

Vadar ut till Sälarevet för första gången på länge. En kentsk tärna blir mäkta gramse över detta tilltag:

kentskt
Bränningstärnan

Flera små eskadrar grå och vitkindade gäss drar omkring längs kusten, som vore det april:

gässen
Högsommargäss

”Tvättkorg” tänker jag om den här vackert röda haveristen, men jag förmodar att den snarast använts för att förvara fångsten ombord på nån trålare:

korgen
Fiskkorg

Det går en vaktel i kornåkern norr om vägen till Tvååker, i höjd med grisar-med-knorr-gården. Dock föga spelvillig.
Stor ljus säl vilar på kobbe utanför Sälarevet.

29 JUNI Blåst igen, fast nu från öster. Femton grader, mörkt blåtonade moln, havet på +2 centimeter.

Torkande alger bjuder på ögongodis:

rött
Rött

grönt
Grönt

Silvertärna attackerar igen.30 JUNI Femton grader på morgonkvisten, en lite lynnig vind från nordost, turbulenta moln som kan tänkas spegla samma lynnighet:

molnen
Stratocumulus

Havet på +-0 centimeter. Det ligger en fisklåda i lagunens mynning. Bör rimligtvis ha blåst in med kulingen i helgen:

lådan
Plattfisklåda

Här går juni in i väggen. Månaden har gett 109 millimeter regn, en icke föraktlig siffra. Medelvärdet för juni är 85 millimeter.